Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Un Sauvignon Blanc extrem de tipic – de la culoarea galben-pai strălucitoare la aromele dominante de şoc şi salcâm, însoţite de numeroase nuanţe secundare – citrice, caprifoi, flori uscate, polen şi miere. Gustat, se dezvăluie ca un vin lucrat cu atenţie, un vin luminos, solar, cu accente de fructe albe şi flori de salcâm, dar şi cu note untos-vanilate, cu un corp mai dens decât ar promite olfactiv şi cu o aciditate în perfectă armonie cu întregul. Finalul prelung este dominat de note florale, printre care se intercalează tuşe minerale.
De savurat în sine, sau de aşezat lângă brânzeturi moi, inima de anghinare şi sparanghel la grătar, paste cu fructe de mare sau reţete cu ciuperci de pădure şi smântână.54,98 RON -
Roz-coral, strălucitor, cu arome de petale de trandafir uscat, cireşe dulci, merişoare bine coapte şi fragi încă necopţi, acest vin promite să ţină o companie excelentă serilor fierbinţi de vară, mai ales pentru iubitorii vinului roşu. Aceasta datorită faptului că, dincolo de aparenţă suavitate şi tinereţe, vinul ascunde arome intense, condensate aproape, asemănătoare unui vin roşu tânăr – fructe roşii bine definite, o urmă de condiment şi un zvâc de mineralitate, într-un ansamblu complex, cu final lung şi foarte viu.
Pentru răcorit, se poate aşeza alături de un şerbet sau o îngheţată de fragi şi zmeură, însă la felul principal se poate alătura uşor unei fripturi cu gelatină sau sos de fructe roşii de pădure.54,98 RON Începând cu: 45,22 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: SAN POLO - ALLEGRINI
ANUL DE RECOLTA: 2010
REGIUNE / TARA: DOC RISERVA / TOSCANA / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare intens rubinie, opaca, cu accente de grena.
MIROS: Foarte complex si de o mare intensitate, cu arome de fructe rosii mici si de violete, completate cu accente elegante lemnoase si usoare note de vanilie si cafea.
GUST: Corpolent si dens, foarte fructat, cu tanini catifelati si echilibrati, cu un gust remanent dupa inghitire, placut si persistent, ce lasa pe paletin o savoare dulceaga de vanilie si fructe de padure.
ASOCIERE CULINARA: Perfect cu preparate complexe din carne de vanat mistret, miel sau purcel de lapte pregatite la cuptor, sau cu steak Fiorentina, T-Bone, Porterhouse din carne de vita maturata (Angus sau Wagyu), servite cu sosuri brune pe baza de ciuperci de padure si trufe. La finalul mesei, se poate consuma langa branzeturi intens aromate: Parmigiano Reggiano, Toscano Pecorino , Provolone si Castelmango.
TEMP. DE SERVIRE: 20-22º C (Se recomanda decantarea cu circa 1h inainte de servire)556,89 RON -
Violet pur, deci încă tânăr, acest vin încearcă să obţină maximum de expresie şi maturitate din soiul port-drapel al României. Debutul este închis şi cernelos, semn al unui stagiu serios de maturare în butoaie de stejar, însă o jumătate de oră de aerisire îl aduce în zona de fructe negre de pădure, piele groasă şi curmale uscate. În ultimul stadiu, când depăşeşte 14-15ºC, vinul capătă tot spectrul clasic de arome ale Feteştii Negre, cu fructe roşii şi negre, prune afumate, magiun cu mieji de nucă, gem de căpşune şi condimente. Gustativ, se deschide la fel de greu, însă parcursul este similar până la identitate cu evoluţia olfactivă, cu un plus de intensitate în notele de cireşe şi o urmă de ierburi aromate în postgustul lung, echilibrat şi molcom agregat de senzaţii dulci.
Taninurile încă vii, corpul dens şi gliceric şi aciditatea vie promit acestui vin o putere mare de învechire.65,45 RON -
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: SAUVIGNON BLANC
Vin alb cu reflexe galben-verzui, cu aromă de grapefruit, ananas şi flori de viţă de vie. Gustul este vioi şi citric dar în acelaşi timp intens şi lung.
Temperatura optimă de consum: 8-10 °C
Recomandat cu: Preparate din peşte, pui, salate53,90 RON Începând cu: 50,68 RON -
Un vin cu o delicată culoare de rodie roz, cu un buchet complex, în care se disting nuanţe de cireşe negre, rodie şi caramel englezesc. Gustul debutează cu un atac foarte fructat, urmat de o aciditate perfecta, iar la final descoperim arome de fructe roşii.44,00 RON Începând cu: 41,35 RON -
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: FETEASCA NEAGRA
Vin cu o culoare roşie intensă, cu aromă tipică de prune uscate şi fructe de pădure negre. Maturarea la barrique exclusiv din stejar românesc catifelează gustul adăugându-i nuanţe de vanilie, prune confiate şi cireşe.
Temperatura optimă de consum: 17-19 °C
Recomandat cu: Carne roşie, carne de curcan şi brânzeturi afumate.75,92 RON Începând cu: 71,36 RON -
Un vin cu un buchet complex, care debutează cu arome de flori albe, specifice Sauvignonului, şi se dezvoltă apoi spre nuanţe de fructe galbene, piersici şi caise. Este dulce, la prima sorbire, dar gustul lui evoluează spre amăruiul uşor, specific Traminerului, pentru ca la final să ne copleşească cu arome de fructe, piersici, pepene galben şi ananas.44,00 RON Începând cu: 31,92 RON -
Aromele dominante de lemn se aşază interesant pe lângă tonurile de coacăze, ierburi uscate şi lut. Impresionează la capitolele tipicitate şi structură, cu toate că este un vin tânăr, viguros, ce indică un potenţial de învechire foarte bun. Expresie de fruct foarte bună şi final astringent-condimentat.
Struguri recoltaţi manual în lădiţe de plastic cu sortare manuală în cramă. Urmează desciorchinarea şi zdrobirea, mustuiala fiind pompată în cisterne de inox cu temperatura controlată. Însămânţarea cu levuri duce la desavârşirea fermentaţiei alcoolice. Urmează tragerea vinului în barrique-uri franceze, finalizarea fermentaţiei malolactice şi înnobilarea pe o periodă de maturare de circa 6-9 luni.
Un vin corpolent şi foarte echilibrat!35,34 RON Începând cu: 33,84 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: FRANCOIS GAUNOUX
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C. MERSAULT / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.
MIROS: Imbietor, fructat cu arome de pepene galben si mere golden, vegetal de brocoli si ardei gras verde, usor citric, si cu o aroma subtila de nucsoara.
GUST: Molatec, de acididate medie, un vin relativ lejer cu arome fructate si vegetale, si o nuanta de mineralitate eleganta.
ASOCIERE CULINARA: Un foarte bun partener pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin cu fenicul si rozmarin, ratatouille si branzeturi tari. Este bine pus in valoare langa fructe de mare, peste si crustacee pregatite in maniera mediteraneana.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea, dar este mai bine pus in valoarea servit in pahare de vin rosu de tip Bourgogne, pentru o buna aerare)23,80 RON