Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Litraj: 0,187L Eliminare
  • Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13% Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%

    Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ:  2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ROȘU DEMISEC:  Floarea Soarelui demisec din soiul Fetească Neagră e produs de Cramele Halewood, filiala românească a companiei britanice Halewood Internațional. Domeniile Halewood au 350 de hectare de vie cultivată în regiunile Dealu Mare, Podișul Transilvaniei și Murfatlar.

     

    Din portofoliul celor 15 brand-uri de vinuri liniștite și spumante, produse de Cramele Halewood, Floarea Soarelui - Fetească Neagră, demisec, este produs din Fetească Neagră, un soi de struguri autentic românesc, folosit pentru vinuri mono-soi, bogate în arome și catifelate.

     

     

    ASPECT: Roșu rubiniu.

     

    MIROS: Condimente, fructe de pădure și vegetale.

     

    GUST: Cramele Halewood ne oferă un vin cu personalitate, corpolent și complex, mulțumită aromelor de alune, migdale, lemn dulce, prună, coacaze, cireșe negre și marțipan.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Se serveste alături de preparate din carne roșie, paste sau brânzeturi.

     

    TEMP. DE SERVIRE:  16 - 18°C

     

    5,62 RON
  • Floarea Soarelui - fet. regala, vin alb demisec 2017 - 0.187L, Alc: 12% Floarea Soarelui - fet. regala, vin alb demisec 2017 - 0.187L, Alc: 12%

    Floarea Soarelui - fet. regala, vin alb demisec 2017 - 0.187L, Alc: 12%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ REGALĂ

     

    VOL. ALC.: 12%

     

    VIN ALB DEMISEC: Floarea Soarelui demisec din soiul Fetească Regală e produs de Cramele Halewood, filiala românească a companiei britanice Halewood Internațional. Domeniile Halewood au 350 de hectare de vie cultivată în regiunile Dealu Mare, Podișul Transilvaniei și Murfatlar.

     

    Din portofoliul celor 15 brand-uri de vinuri liniștite și spumante, produse de Cramele Halewood, Floarea Soarelui - Fetească Regală este un vin liniștit, proaspăt, recomandat pentru consum în special pe perioada verii, în zilele calde, atunci când dorim o băutură cu arome naturale, răcoritoare, cu un grad scăzut de alcool.

     

     

    ASPECT: Galben pai, cu refle verzui.

     

    MIROS: Flori de pădure, fructe roșii sălbatice și note de vegetale proaspăt tăiate.

     

    GUST: Aromele din sortimentul de Fetească Regală prezintă puritatea esențelor din fructe, flori și lemn. Într-o explozie de arome proaspete, fine, putem defini aroma de caisă, ceai verde, viță de vie, flori de salcâm, flori de tei și grepfrut.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Potrivit pentru aperitive cu brânzeturi dulci și meniuri cu pește și fructe de mare.

     

    TEMP. DE SERVIRE:  8 - 10 °C

     

    5,62 RON
  • Floarea Soarelui - merlot, vin rose demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13% Floarea Soarelui - merlot, vin rose demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%

    Floarea Soarelui - merlot, vin rose demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: MERLOT

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ROSE DEMISEC. Floarea Soarelui demisec din soiul Merlot e produs de Cramele Halewood, filiala românească a companiei britanice Halewood Internațional. Domeniile Halewood au 350 de hectare de vie cultivată în regiunile Dealu Mare, Podișul Transilvaniei și Murfatlar.

     

    Din portofoliul celor 15 brand-uri de vinuri liniștite și spumante, rose-ul produs de Cramele Halewood, sub eticheta Floarea Soarelui, este un vin liniștit, din struguri roșii ai soiului francez Merlot. Strugurii Merlot s-au adaptat la condițiile din județele Prahova şi Buzău care, spre suprinderea noastră, sunt apropiate de cele întâlnite în marile regiuni viticole din Franța. Asemănările continuă cu documentele care atestă existența culturilor de viță de vie în Dealu Mare, încă din secolele XIV și XV.

     

     

    ASPECT: Rose, cu reflexii violet.

     

    MIROS: Parfum din flori, iarbă proaspăt cosită și fructe roșii de pădure.

     

    GUST: Revin aromele de fructe roșii de pădure (cireșe, zmeură, coacăze, fragi) - cele mai evidente, urmate de arome din flori și plante (violete, respectiv cicoare).

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Un rose clasic, de pus pe mesle cu salate și preparate ușoare din carne de pasăre.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 8 - 10 °C

     

    5,62 RON
Grilă Listă