Fructe proaspete si vanilie
Citește Mai Mult
Afiseaza mai putine
-
Distileria Glenglassaugh a fost infiintata in anul 1875 de catre James Moir in nordul regiunii Sandend si a fost imediat recunoscuta pentru calitatea whisky-ului. Dupa moartea lui James Moir, distileria a fost preluata de nepotii acestuia care au marit cantitatea de whisky produsa, datorita cerintei pietii dupa moartea subita a unuia dintre acestia. In 1892 distileria a fost vanduta unui impatimitor al acestui whisky, Robertson & Baxter, dar la randul sau acesta a vandut-o mai departe catre compania Highland Distilleries. In 1907 distileria a fost inchisa partial, anumite cladiri au fost inca folosite dar echipamentul pentru distilare a ramas nefunctional. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial o parte din cladirile distileriei au fost folosite drept adapost pentru militari iar camera folosita pentru depozitarea maltului a fost folosita drept bucatarie.
In 1960 distileria s-a redeschis producand un whisky ce putea fi folosit in mixologie. In perioada urmatoare, managerii acestei distilerii au incercat sa aduca mai multe sortimente pe piata dar fara un rezultat pozitiv, dar datorita premiilor obtinute in anii 1960, 1970 si 1980, consumatorii de whisky au devenit din ce in ce mai interesati de aceasta distilerie si de produsele sale ceea ce i-a determinat pe managerii distileriei sa incerce din nou sa aduca mai multe sortimente pe piata. In 29 februarie 2008, distileria a fost preluata de catre Glenglassaugh Distilerry Company Limited si un nou capitol ia nastere iar distileria este inoita cu noi aparaturi. Pe 4 decembrie 2008 are loc prima distilare iar pe 16 decembrie se pun in butoaie primele whisky-uri pentru imbatranire. In 2009 apar pe piata primele whisky-uri.
Acest whisky este imbatranit in butoaie atent selectionate folosite pentru Tennessee whisky. Finetea si rafinamentul acestuia este redat si de faptul ca acesta nu este filtrat la rece si aduce in prim plan caracteristicile whisky-ului din regiunea Sandend.
Aspect: Auriu.
Miros: Acest whisky, desi este maturat, totusi isi pastreaza si o anumita prospetime aparte, aducand in prim plan note de fructe exotice ca ananasul combinate cu cele provenite de la butoaie ca cea de vanilie si lemn. Notele de condimente si para caramelizata apar ulterior facandu-l mai catifelat.
Gust: Corpolent, cu arome de piper alb combinate cu mar verde si orz proaspat zdrobit urmate de caramel sarat, aroma de banana coapta si sirop de salata de fructe toate acestea fac ca finish-ul sa fie complex cu arome de condimente si vanilie.179,68 RON -
Primul Single Scotch Whisky din lume terminat în India Pale Ale in butoaie de bere pe o ambarcatiune. Această expresie este rodul unei colaborări cu un fabricant local de vase Speyside și îmbogățește whiskey-ul cu citrice zest și hamei tangy din butoaiele de stejar care au deținut anterior unui indraznet Speyside IPA.
Cu un gust delicat de mere verzi si un miros de flori de primăvară, o notă de citrice vibrantă, urmată de vanilie dulce și hamei cu o dulceata de lungă durată, acest malt unic unic este îmbuteliat la 43% ABV.244,53 RON -
Misteriosul sortiment Project XX, care face parte din colectia Experimental Series, a fost creat in secret. Nici macar expertii care au participat la crearea lui nu au stiut nimic despre acest proiect jumatate din timp. Fiecare dintre cei 20 de experti a ales un single malt Glenfiddich pe care l-au considerat interesant, participand fara sa stie la crearea unui whisky cu totul si cu totul deosebit. Sortimentul pastreaza caracterul specific single malt-urilor Glenfiddich, însa dezvolta personalitati multiple seducatoare si sofisticate, care cuceresc de la prima degustare.259,90 RON -
Pentru a obţine această aromă deosebită, Singleton of Dufftown Tailfire a fost maturat în butoaie din lemn de stejar european. De aici, sortimentul împrumută note fructate, care conturează caracterul său fascinant. Singleton of Dufftown Tailfire a fost lansat în anul 2014. Este un whisky uşor de băut, potrivit pentru cei care preferă un whisky aromat, cu textură catifelată. Sortimentul este versatil şi poate fi consumat sec, cu apă, cu gheaţă sau ca bază pentru cocktailuri190,40 RON -
KAVALAN CONCERTMASTER PORT CASK FINISH SINGLE MALT WHISKY
PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN
CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY
VOL. ALC.: 40%
TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Stejar american, barrique-uri folosite anterior la maturarea vinului fortifiat de Porto.
Un amestec de single malt-uri din ani diferiti, maturate initial in stejar american, ca dupa aceea sa fie transferate in barrique-uri (circa 225L) de vin fortifiat de Porto, de Ruby, Tawny si chiar Vintage Port.
NOTE DE DEGUSTARE: De o culoare bruna cu reflexe rosiatice, cu un miros intens de miere, vanilie, cocos si vata pe bat, si un gust bogat, complex, usor dulceag. Persistenta gustului remanent, pare… infinita; senzatia gustului final este bogata in arome de fructe confiate si tutun.
RECOMANDARE DE CONSUM: Perfect in asociere cu cigar-uri Maduro sau Oscuro, sau langa ciocolata artizanala cu un procent ridicat de cacao.
TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.
Stiati ca?
Distileria Kavalan se va extinde in 2017 la o capacitate dubla, ajungand sa produca 9 milioane de litri de alcool pur. Un al doilea spatiu de depozitare este in constructie. El va avea capacitatea de a stoca 70.000 de butoaie, cu 10.000 de butoaie mai mult decat cea existenta deja, unde whisky-urile Kavalan se matureaza in mediul climatic unic al Taiwanului.261,80 RON -
KAVALAN EX-BOURBON OAK SINGLE MALT WHISKY
PROVENIENTA: TAIWAN / REGIUNEA YI-LAN
CATEGORIE: TAIWAN SINGLE MALT WHISKY
VOL. ALC.: 46%
TIP / TIPURI BUTOAIE FOLOSITE LA MATURARE: Butoaie din stejar american, folosite anterior la productia Bourbon-ului.
NOTE DE DEGUSTARE: De o nuanta de galben pal, cu un miros proaspat si curat de fructe tropicale, completat de accente de vanilie, cocos si condimente. Gustul este echilibrat, dulceag de vanilie, bogat condimentat, matasos si usor cremos. Perceptia generala atat gustativa cat si aromatica, este similara Bourbonului, datorita influentei puternice a lemnului in care a fost maturat.
RECOMANDARE DE CONSUM: De servit in asociere cu fructe de mare si preparate usoare pe baza de peste. Placut langa cigar-uri de intensitate medie (torpedos, belicoso, pyramid). Se poate consuma si langa platouri de fructe confiate si nuci caju.
TEMPERATURA DE SERVIRE RECOMANDATA: Ideal, un single malt este cel mai bine savurat la “temperatura camerei” (circa 18-20º C) dintr-un pahar tip Glencairn, eventual adaugand cativa stropi de apla plata, tot la temperatura camerei.
STIATI CA?
Dupa doar doi ani de maturare, whisky-urile produse de Kavalan au o expresie aromatica si un gust asemanator celor maturate 10 ani in Scotia. Din cauza pozitionarii intr-o regiune subtropicala a insulei Taiwan, gradul de evaporare (angel’s share) a lichidului din butoaie in timpul maturarii este de 13% pe an; in Scotia, pierderea prin evaporare este de doar 2% pentru aceiasi perioada.292,74 RON