Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: San Polo Eliminare
  • San Polo - Brunello di Montalcino riserva docg rosso 2010 - 0.75L, Alc: 14.5% San Polo - Brunello di Montalcino riserva docg rosso 2010 - 0.75L, Alc: 14.5%

    San Polo - Brunello di Montalcino riserva docg rosso 2010 - 0.75L, Alc: 14.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: SAN POLO - ALLEGRINI
    ANUL DE RECOLTA: 2010
    REGIUNE / TARA: DOC RISERVA / TOSCANA / ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
    VOL. ALC.: 14.5%
    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: De o culoare intens rubinie, opaca, cu accente de grena.
    MIROS: Foarte complex si de o mare intensitate, cu arome de fructe rosii mici si de violete, completate cu accente elegante lemnoase si usoare note de vanilie si cafea.
    GUST: Corpolent si dens, foarte fructat, cu tanini catifelati si echilibrati, cu un gust remanent dupa inghitire, placut si persistent, ce lasa pe paletin o savoare dulceaga de vanilie si fructe de padure.

    ASOCIERE CULINARA: Perfect cu preparate complexe din carne de vanat mistret, miel sau purcel de lapte pregatite la cuptor, sau cu steak Fiorentina, T-Bone, Porterhouse din carne de vita maturata (Angus sau Wagyu), servite cu sosuri brune pe baza de ciuperci de padure si trufe. La finalul mesei, se poate consuma langa branzeturi intens aromate: Parmigiano Reggiano, Toscano Pecorino , Provolone si Castelmango.
    TEMP. DE SERVIRE: 20-22º C (Se recomanda decantarea cu circa 1h inainte de servire)
    556,89 RON
  • San Polo - Rosso di Montalcino doc 2014 - 0.75L, Alc: 14% San Polo - Rosso di Montalcino doc 2014 - 0.75L, Alc: 14%

    San Polo - Rosso di Montalcino doc 2014 - 0.75L, Alc: 14%

    PRODUCATOR / PODGORIE: SAN POLO - ALLEGRINI
    ANUL DE RECOLTA: 2014
    REGIUNE / TARA: DOC / TOSCANA / ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
    VOL. ALC.: 13.5%
    VIN ROSU SEC cosiderat a fi "fratele mai mic" al celebrului Brunello di Montalcino, cateodata produs din varietatea de Sangiovese Grosso.

    ASPECT: Are culoare opaca, de un rosu intens rubiniu.
    MIROS: Puternic, extrem de complex, cu arome de fructe rosii si negre rascoapte (cirese Maraschino, mure, cirese negre), cu accente elegante lemnoase si usoare valente de vanilie si nucsoara.
    GUST: Complex, puternic fructat, un vin cremos si corpolent cu tanini fermi dar echilibrati, cu un gust remanent de lunga durata, aromat cu note de lemnozitate si vanilie.

    ASOCIERE CULINARA: Este pus in valoare langa preparate din bucataria toscana, risotto-uri cu trufe si ciuperci salbatice, paste cu sosuri grele complex condimentate, carne de porc sau vita pregatita pe gratar servite cu garnitura de cartofi la cuptor; la finalul mesei, este perfect cu branzeturi moi, usor maturate.
    TEMP. DE SERVIRE:18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30-45 min. inainte de servire)
    104,72 RON
  • San Polo - Brunello di Montalcino rosso 2012 - 0.75L, Alc: 14% San Polo - Brunello di Montalcino rosso 2012 - 0.75L, Alc: 14%

    San Polo - Brunello di Montalcino rosso 2012 - 0.75L, Alc: 14%

    PRODUCATOR / PODGORIE: SAN POLO - ALLEGRINI
    ANUL DE RECOLTA: 2012
    REGIUNE / TARA: D.O.C.G. BRUNELLO DI MONTALCINO / TOSCANA / ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
    VOL. ALC.: 14.5%
    VIN ROSU SEC, 'nascut' la 80km in sud de Florenta, in Toscana, acest Brunello di Montalcino este 'mosit' 100% din soiul Sangiovese (cunoscut si sub denumirea de Nielluccio in Corsica). San Polo in Montalcino, o podgorie ce apartine de marele producator Allegrini, si a carui Brunello a fost in mod constant cotat foarte bine de criticii de vin (18/20 de Jancis Robinson pt. cel din 2004; 94 de puncte de catre Wine Spectator pt. 2010; pentru 2008, medalia de Argint de la Decanter World Wine Awards; pentru 2005 medalia de Argint la International Wine Challenge.), este unul din producatorii de marca din regiune.


    ASPECT: De o culoare opaca de un rosu caramiziu cu accente de brun.
    MIROS: Arome puternice sunt cele clasice, tipice soiului de: violete, fructe rosii de padure, arome lemnoase de stejar, scortisoara, vanilie, subtile de cafea si dominante de gem de fructe.
    GUST: Foarte complex, extrem de puternic si savuros cu o caracteristica 'carnoasa'. un vin ce se poate 'mesteca'. Confirma aromele identificate prin miros. De o mare corpolenta, are tanini bine integrati si este de o mare vascozitate. Persistenta gustul remanent este foarte lunga, un vin cu o mare capacitate de imbatranire la sticla.

    ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate elaborate din carne de vanat mediu si mare, din file de carne rosie (Waguy beef sau vita argentiniana) cu trufe negre sau albe, acoperite in sosuri vanatoresti pe baza de ciuperci salbatice sau din fructe de padure. La finalul mesei, poate fi servit langa branzeturi: Roquefort, Gorgonzola, Monchego Viejo, Asiago Stravecchio.

    TEMP. DE SERVIRE: 19-21º C (Se recomanda decantare cu circa 40 min. inainte de consum, intr-un decantor larg; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bordeaux)
    276,20 RON
Grilă Listă