Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Tarla - Vinuri reprezentative romanesti Eliminare
  • Tarla 201 - Chardonnay barrique 2017 - 0.75L, Alc: 13% Tarla 201 - Chardonnay barrique 2017 - 0.75L, Alc: 13%

    Tarla 201 - Chardonnay barrique 2017 - 0.75L, Alc: 13%

    TARLA 201 - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2017
    REGIUNE / TARA: DOC - CMD TURDA / TRANSILVANIA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13%
    VIN ALB SEC produs intr-un areal ce se distinge prin vinuri albe de calitate.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone în parte.

    ASPECT: Galben intens.
    MIROS: La inceput se regasesc note usor florale, acompaniate de cele de para si mere. Imbatranirea in barrique este evidentiata prin notele de paine prajita, vanilie si lemn, acest lucru face ca alcoolul sa se integreze mult mai bine.
    GUST: Delicat, untos cu un gust intens vegetal, mar, para si arome de citrice. Aromele din lemn se regasesc mai tarziu, cu usoare valente de vanilie si piersica coapta, lasand aromele de paine prajita, unt si lemn sa acopere aromele de fructe si sa ofere un post gust lung si savuros, iar aciditatea specifica terroir-ului si gradul de alcool fiind bine integrate.
    ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit cu branza Cedar sau Gruyere, alaturi de scoici, somon afumat, crab, creveti, cat si carne de pui cu sos alb de smantana.
    TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC (Nu se recomanda decantarea).
    35,96 RON
  • Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%

    TARLA 201 CUPAJ ROSU - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2016
    REGIUNE / TARA: DOC - CMD DEALU MARE / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA + CABERNET SAUVIGNON
    VOL. ALC.: 14.5%
    VIN ROSU SEC dintr-un areal celebru deja pentru elita vinurilor rosii romanesti, maturat 100% in butoaie de stejar romanesc si frantuzesc.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.


    ASPECT: Rosu rubiniu intens.
    MIROS: Intens, puternic si aromat. Primul nas este cel de Cabernet Sauvignon cu fructele sale rosii coapte: afine si cirese negre, completate de notele de ardei gras si usoare note de condiment. Feteasca neagra intervene ulterior prin note de mure, prune si visine negre terminand cu note de vanilie si scortisoara. Toate aceste note sunt invaluite ulterior de cele ale barrique-ului: lemn, cacao si tutun oferindu-i compexitate si finete.
    GUST: Savuros, catifelat si in acelasi timp vivace, cu tanini puternici si un grad de alcool ridicat dar bine integrat. Aromele de fructe se regasesc si in gust, inceputul fiind cel de fructe rosii coapte, urmat de usoare note de condimente iar post gustul este lung si plin de savoare lasand la iveala notele de lemn si fum si dulcea aroma de vanilie. Toate acestea il fac sa fie un vin complex, ideal pentru impatimitorii vinurilor rosii corpolente.
    ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi consumat alaturi de carne rosie, steak-uri, vanat usor condimentat si cu sos de fructe rosii si scortisoara, sau platou de branzeturi maturate sau semimaturate.
    TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 20-30 min. inainte de servire)
    46,12 RON
  • Tarla 101 - rosu (me + fn + cs) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Vinuri reprezentative romanesti randul 4 Tarla 101 - rosu (me + fn + cs) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Vinuri reprezentative romanesti randul 4

    Tarla 101 - rosu (me + fn + cs) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Vinuri reprezentative romanesti randul 4

    TARLA 101 CUPAJ ROSU - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2016
    REGIUNE / TARA: DOC - CMD DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: MERLOT + FETEASCA NEAGRA + CABERNET SAUVIGNON
    VOL. ALC.: 14%
    VIN ROSU SEC dintr-un areal ce se remarca prin vinuri rosii de foarte buna calitate.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.

    ASPECT: De o culoare intensa de un rosu purpuriu, opac.
    MIROS: Intens de fructe coapte rosii si negre, distinct de coacaze si mure, cu note vegetale si delicate accente de condimente.
    GUST: Plin de savoare, un vin corpolent, puternic fructat, proaspat, cu tanini fermi bine integraţi si un gust remanent desfatator si de lunga durata.

    ASOCIERE CULINARA: Langa carne rosie, file de porc sau vita la grill sau pe gratar (perfect cu file mignon cu foie gras, ai sos de fructe de pădure), miel la tava, vanat mic la protap, sau cu paste cu carne în sos rosu. La finalul mesei, de consumat langa branzeturi moi maturate, garnisite cu stafide, smochine proaspete si nuci pecan.
    TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea chiar inainte de servire)

    + 0,50 RON warranty

  • Tarla 101 - cupaj alb ( sb+ ch ) 2018 - 0.75L, Alc: 13% Tarla 101 - cupaj alb ( sb+ ch ) 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Tarla 101 - cupaj alb ( sb+ ch ) 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    TARLA 101 CUPAJ ALB - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2018
    REGIUNE / TARA: DOC - CMD LECHINTA / TRANSILVANIA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC + CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13%
    VIN ALB SEC produs Intr-un areal ce se distinge prin vinuri albe de calitate.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone în parte.

    ASPECT: De o culoare de un galben pai cu usoare accente verzui.
    MIROS: Plin de prospetime, cu arome distincte de fructe citrice si mere verzi, completate de note delicat vegetale si accente de mineralitate.
    GUST: Intens, puternic, racoritor si proaspat, de fructe citrice, mere verzi si caise, cu o aciditate ridicata ce-i conferă vivacitate; este un vin lejer de o corpolenta mica si un gust remanent persistent si revigorant.

    ASOCIERE CULINARA: Excelent cu fructe de mare în preparate mediteraneene, peste de apa dulce la gratar servit cu mamaliguta (perfect langă pastrav salbatic tras la tigaie, în malai ai nucsoara), sniţel din piept de pui, preparate vegan, paste în sos alb sau al olio, sau la finele mesei langa branzeturi tari asezonate cu stafide albe si nuci caju.
    TEMP. DE SERVIRE: 6-8º C (Nu se recomanda decantarea)
    19,58 RON

    + 0,50 RON warranty

  • Tarla 101 - rose (pn) 2018 - 0.75L, Alc: 11% Tarla 101 - rose (pn) 2018 - 0.75L, Alc: 11%

    Tarla 101 - rose (pn) 2018 - 0.75L, Alc: 11%

    TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2017
    REGIUNE / TARA: CRISANA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
    VOL. ALC.: 12%
    VIN ROSE SEC. Dintr-un areal cu un potential exceptional si cu istoric in cresterea strugurilor de calitate, ai un rose dinamic si plin de prospetime, lejer, un vin linistit din Pinot Noir.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.

    ASPECT: Are o culoare de un roz foarte pal, cu accente de foita de ceapa rosie.
    MIROS: Intens, de o prospetime seducatoare, mineral, fructat si floral, distinct de mure si petale de trandafir.
    GUST: Bine structurat, intens fructat (mure, fragi, capsuni), de o aciditate ridicata si cu o senzatie finala, dupa inghitire, persistenta si de o remanenta placut racoritoare.

    ASOCIERE CULINARA: Cu preparate de Cherhana din peste si fructe de mare, langa file de porc pe gratar cu rosii cherry trase la tigaie, tartar de somon sau muschiulet de vita, cu paste cu sosuri usoare sau langa branzeturi tinere asezonate cu smochine proaspete.
    TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomandă decantarea)
    17,52 RON
  • Tarla 101 - rose (pn) 2018 6+6 Tarla 101 - rose (pn) 2018 6+6

    Tarla 101 - rose (pn) 2018 6+6

    TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2017
    REGIUNE / TARA: CRISANA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
    VOL. ALC.: 12%
    VIN ROSE SEC. Dintr-un areal cu un potential exceptional si cu istoric in cresterea strugurilor de calitate, ai un rose dinamic si plin de prospetime, lejer, un vin linistit din Pinot Noir.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.

    ASPECT: Are o culoare de un roz foarte pal, cu accente de foita de ceapa rosie.
    MIROS: Intens, de o prospetime seducatoare, mineral, fructat si floral, distinct de mure si petale de trandafir.
    GUST: Bine structurat, intens fructat (mure, fragi, capsuni), de o aciditate ridicata si cu o senzatie finala, dupa inghitire, persistenta si de o remanenta placut racoritoare.

    ASOCIERE CULINARA: Cu preparate de Cherhana din peste si fructe de mare, langa file de porc pe gratar cu rosii cherry trase la tigaie, tartar de somon sau muschiulet de vita, cu paste cu sosuri usoare sau langa branzeturi tinere asezonate cu smochine proaspete.
    TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomandă decantarea)
    32,40 RON
Grilă Listă