Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- An productie: 2013 Eliminare
-
Segarcea - Principesa Margareta, vin rosu 2013 - 0.75L, Alc: 14.3%
Al doilea vin dedicat Alteţei Sale Regale, Principesa Margareta a României, este produs 100% dintr-un soi de struguri exotic, atât pentru Segarcea, cât şi pentru celelalte podgorii din România - Marselan. Rezultatele excelente pe care acest strugure a dovedit cã le poate avea în Segarcea ne-au încurajat sã ne aventurãm în lansarea lui în formã purã, necupajat cu un alt soi, mai uşor de înţeles şi de acceptat de cãtre public. Aromele cresc de la gem de capşune, zmeurã şi afine la tabac, condimente, cacao, ciocolata cu lapte, rom, cocos şi piele finã. Gustul este complex, finalizat cu un postgust prelung şi elegant, de lemn-dulce şi ciocolatã cu lapte. Are o putere mare de învechire.90,32 RON Începând cu: 84,90 RON -
Segarcea - Elite - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14.5%
Un vin clasic, în toate etapele sale de realizare. Producţie controlatã, culegere manualã, o fermentare în care contactul dintre pieliţe şi must a fost ajutat prin tehnici speciale, astfel încât vinul nãscut sã fie cât mai bogat în arome de fructe, în fine - o maturare scurtã (6-8 luni), dar beneficã, în butoaie de stejar. Aromele vinului obţinut variazã de la note lemnoase foarte fine la condimente dulci şi fructe roşii. În acelaşi timp proaspãt şi matur, foarte sec, dar rotund, fãrã asprimi, vinul se încheie cu note de condimente picante.32,73 RON Începând cu: 28,20 RON -
Segarcea - Prestige - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14.5%
Un vin creat în spirit clasic, de la recolta redusa la 6 tone per hectar la anul petrecut în butoaie de stejar francez, urmat de o perioadã de un an de învechire la sticlã, pentru integrarea aromelor dobândite din contactul cu lemnul. Rezultatul este un vin corpolent, sobru, cu o aromã dominantã de fructe de pãdure, ascuţimi de ierburi aromatice, totul învelit în aroma inconfundabilã de lemn şi vanilie a unui vin baricat. Gustul dezvãluie o structurã complexã a vinului, cu aromele de fruct completate de nuanţe subtile de lemn prãjit, condimente şi lemn dulce.41,89 RON Începând cu: 39,38 RON -
Basilescu - Ingeri din micul Paris - Feteasca Neagra 2013 - 0.75L, Alc: 14.8%
Culoarea roşu rubinie intensă, cu reflexe purpurii, parfumul de prune uscate şi fructe de pădure completate cu nuanţe de piper şi condiment, dau o eleganţă sobră acestui vin. Gustul este amplu, puternic şi expresiv, postgustul uşor amărui.Culinar se poate asocia cu preparate pe bază de carne roşie, paste cu brânzeturi.66,76 RON Începând cu: 64,60 RON -
Basilescu - Golem cupaj rosu 2013 - 0.75L, Alc: 14.9%
Povestea Cramei Basilescu se intinde pe mai mult de un secol. Urmas al unei familii nobiliare, Nicolae Basilescu a fost o personalitate proeminenta a Bucurestilor.
Acest vin este realizat prin cupajarea a cinci vinuri obţinute din trei soiuri – Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot – din care doar două vinuri sunt maturate şi în baric din lemn de stejar franțuzesc și românesc timp de 6 luni. Arome evoluate, intense, de curmale, ardei capia si note de lemn bine asezate între cele fructate. Gustul demareaza într-o nota dulceaga, care îi da densitate, finalul sobru fiind invadat de o suita de arome puternice de condiment si visine amarui.86,39 RON Începând cu: 83,98 RON -
Vinarte - Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon 2016 - 0.75 L, Alc: 13.5%
Aromele dominante de lemn se aşază interesant pe lângă tonurile de coacăze, ierburi uscate şi lut. Impresionează la capitolele tipicitate şi structură, cu toate că este un vin tânăr, viguros, ce indică un potenţial de învechire foarte bun. Expresie de fruct foarte bună şi final astringent-condimentat.
Struguri recoltaţi manual în lădiţe de plastic cu sortare manuală în cramă. Urmează desciorchinarea şi zdrobirea, mustuiala fiind pompată în cisterne de inox cu temperatura controlată. Însămânţarea cu levuri duce la desavârşirea fermentaţiei alcoolice. Urmează tragerea vinului în barrique-uri franceze, finalizarea fermentaţiei malolactice şi înnobilarea pe o periodă de maturare de circa 6-9 luni.
Un vin corpolent şi foarte echilibrat!35,34 RON Începând cu: 33,84 RON -
Roux Pere & Fils - Chassagne Montrachet, blanc 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2013
REGIUNE / TARA: A.O.C. CHASSAGNE-MONTRACHET / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare galben pal cu inflexiuni aurii
MIROS: Seducator de fructe exotice, in special ananas si star fruit cu o nota distincta si eleganta de mineralitate.
GUST: Un vin echilibrat de o aciditate placuta, onctuos cu o caracteristica fructata (ananas, mango, banane), vegetal de anghinare si masline verzi, cu un gust final, remanent, lemnos de cedru.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate usoare din carne de peste, pe baza de verdeturi si legume, in special fasole verde si mazare, castraveti cu smantana degresata, sau cu maruntaie (creier macelaresc sau la capac, limba cu masline) si la terminarea mesei cu platouri de branzeturi tari si semitari (Saint Paulin, Appenzeller, Swiss Cheese) servite cu struguri proaspeti si nuci macademia.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare, si servirea in pahare mari de vin rosu, tim Bourgogne)251,33 RON -
Licorna - rosu 2013 - 0.75L, Alc: 13.8%
Sangiovese-le își pune amprenta asupra aromei de fructe roșii proaspete, afine, zmeură și căpșune, precum și asupra culorii vinului, roșu-vișinie. Merlot-ul completează gustul catifelat, fructat și vioi condimentat. Postgustul este de intensitate medie, plăcut amar.
Asocieri culinare: paste și pizza cu sosuri pe bază de roșii, friptură de pui și creme de diferite legume.
Producția anuală: 15 000 butelii22,25 RON Începând cu: 20,92 RON -
Crama Girboiu - Tectonic - Feteasca Neagra 2013 - 0.75L, Alc: 14.6%
Cu o culoare rosie granata, vinul surprinde prin arome placute de prune uscate si nuante de scortisoara si vanilie. Datorita maturarii in baricuri, taninii fini se armonizeaza perfect cu structura bogata a vinului. Se inlantuie cu cotlete de berbecut, friptura de vanat si branza afumata.
Asociere culinara: Poate fi servit cu carne rosie, branza maturata la o temperatura de 16-18 grade Celsius.43,85 RON Începând cu: 37,88 RON -
Crama Girboiu - Tectonic - Cabernet Sauvignon 2013 - 0.75L, Alc: 14%
Cu o culoare rosie granata, vinul surprinde prin arome placute de prune uscate si nuante de scortisoara si vanilie. Datorita maturarii in baricuri, taninii fini se armonizeaza perfect cu structura bogata a vinului. Se inlantuie cu cotlete de berbecut, friptura de vanat si branza afumata.
Asociere culinara: Poate fi servit cu carne rosie, branza maturata.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Avincis - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14%
AVINCIS - MERLOT
PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI
Recolta si vinificatie:
Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne
asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Pentru 90% dintre struguri, ciorchinii sunt indepartati inainte de fermentare la temperatura controlata in cisterne de inox. In timpul perioadei de fermentare temperaturile sunt controlate permanent. 40% din volumul total de vin este maturat in butoaie de stejar (40% pentru
cel nou) timp de 12 luni, restul vinului fiind pastrat in cisterne de inox.
Degustare:
Culoarea acestui vin este violet-rosu inchis cu reflectii de rubin.
Acest vin prezinta un buchet expresiv de zmeura, prune si o nota de ciocolată neagra.
Gustul acestui Merlot este rotund si consistent cu final elegant si aroma de mure, boabe de cafea si tanini matasosi.
Recomandari privind servirea:
A se degusta la 18 °C.
Se potriveste perfect cu rizoto de ciuperci.
Va recomandam sa degustati acest vin alaturi de friptura la gratar, tocanita si musaca.
Concentratie alcoolica : 13%
Tipul vinului : Sec65,45 RON Începând cu: 61,52 RON -
Avincis - Cuvee Andrei - Cabernet Sauvignon 2013 - 0.75 L, Alc: 14%
AVINCIS - CUVEE ANDREI - CABERNET SAUVIGNON
PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI
Cabernet Sauvignon este un soi prezent de mult timp pe teritoriul romanesc care a imbratisat cu gratie si eleganta pamantul din Dragasani, luand tot ceea ce este mai bun din sol.
Recolta si vinificatie:
Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Pentru 90% dintre struguri, ciorchinii sunt indepartati inainte de fermentare la temperatura controlata in cisterne de inox. 31% din acest vin este invechit in baricuri de stejar (90% din cel nou) timp de 14 luni restul vinului este pastrat in cisterne de inox.
Degustare:
Culoarea acestui Cabernet este rubiniu inchis profund. Acest vin are un buchet predominant de coacaze negre proaspete si o usoara nota de stejar.
Gustul sau profund de fructe coapte este imbracat intr-o subtila nota de vanilie. Are potential bun de invechire.
Recomandari privind servirea:
A se servi la 18°C.
Acompaniaza foarte bine preparatele din carne de vita, in special friptura.
Puteti degusta acest vin si alaturi de salam chorizo si sunca afumata.
Va recomandam sa-l degustaai alaturi de friptura de miel si legume.
Concentratie alcoolica : 13.5%
Tipul vinului : Sec80,84 RON Începând cu: 75,99 RON -
La Bastide Saint Dominique - Cotes du Rhone blanc 2013 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE
ANUL DE RECOLTA: 2013
REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DU RHONE / VALLEE DU RHONE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: VIOGNIER / GRENACHE BLANC / CLAIRETTE
VOL. ALC.: 14%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Are o culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.
MIROS: Imbietor, intens vegetal, de brocoli si ardei gras verde, fructat, distinct de o caracteristica de citrice, distinct de fructul pasiunii si o aroma subtila de nucsoara.
GUST: Molatec si untos, de o acididate medie, un vin placut cu note vegetale si fructate (mere golden, ananas)completate de o nuanta de mineralitate.
ASOCIERE CULINARA: Un adevarat 'prieten' pentru pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin alb cu fenicul si rozmarin, ratatouille si platouri de branzeturi tari si semitari. Perfect langa paste cu sos alb si Champignon.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)28,47 RON -
Vinul Cavalerului - Cabernet Sauvignon 2013 - 0.75L, Alc: 13%
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: CABERNET SAUVIGNON
Vinul Cavalerului Cabernet Sauvignon, obtinut din struguri selectionati si culesi manual, a fost partial baricat timp de 12 luni, pentru a obtine echilibrul corect intre aromele intense de fructe rosii si taninii puternici. Rezultatul este un vin proaspat, fructat, cu aciditate discreta si placuta, ce exprima corect caracteristicile tipice ale acestui soi. Va recomandam sa serviti acest vin la o temperatura de 18 ⁰C, in compania unor preparate din carne rosie cu sos, vanat sau branzeturi.
Miros: nas proaspat si fructat; visine, coacaza rosie, vanilie
Gust: fructe rosii, coacaze, afine; aciditate placuta si tanini eleganti
Cu ce meniu se serveste: preparate pe baza de carne, cu sosuri, branzeturi
Temperatura de servire: 18⁰C28,88 RON -
Gitana - Classico - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14%
REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL: MERLOT
VOL. ALC.: 12.5%
Macerarea pe boștină și fermentaţia durează aproximativ 20 de zile în căzi din lemn de stejar, după care vinul trece prin fermentarea malolactică în butoaie de lemn. Fermentarea este realizată doar cu ajutorul drojdiilor indigene. Maturarea de aproximativ 2 ani are loc în butoaie de stejar din Krasnodar, în condiții controlate de umiditate și temperatură, optime înnobilării vinului.
Vizual: limpede, roşu rubiniu închis, strălucitor cu reflexii purpurii.
Olfactiv: intens, impresionant prin aromele complexe de fructe de pădure (cireșe, mure și afine).
Gustativ: consistent, echilibrat, cu taninuri catifelate, nuanţe de prune uscate și ciocolată amară, cu post-gust prelung, delicat.
Recomandari culinare: Acompaniază cu succes carnea la grătar, carnea roșie, carnea de curcan sau cea de rață.
Temperatura recomandata de consum: 16-18 ° C48,43 RON Începând cu: 45,76 RON -
LacertA - Chardonay Reserva 2013 - 0.75L, Alc: 14.2%
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: CHARDONNAY
Vin cu aroma usor florala si nuante de citrice, banane si barrique fin. In gust impresia de pepene galben si ananas echilibreaza in mod fericit vanilia provenita in urma maturarii in vas de stejar.
Temperatura optima de consum: 8-10 °C
Recomandat cu:
Pui si peste la gratar, fructe de mare, carne alba, branzeturi64,90 RON Începând cu: 56,05 RON