Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: JP Chenet Eliminare
  1. JP Chenet - Cabernet Syrah rouge 2015 - 0.25 L, Alc: 12.5% JP Chenet - Cabernet Syrah rouge 2015 - 0.25 L, Alc: 12.5%
    Amestec de Cabernet Sauvignon (70%) şi Syrah (30%), ceea ce îl face foarte tipic. Vin din podgoriile Pays d'Oc, din sudul Franţei, regiunea Languedoc-Roussillon. Variat pe intreaga suprafaţă producătoare de vinuri Oc: soluri nisipoase, lutose, calcaroase şi soluri schistous. Strugurii se recoltează la maturitate, apoi sunt zdrobiţi, apoi fermentaţi timp de 6 până la 12 ore la o temperatură controlată (aproximativ 30 °C) şi presaţi uşor.Vinul este maturat în rezervoare din oţel inoxidabil pentru a conserva aromele bogate.
    Vin roşu, care poate fi servit cu un număr mare de feluri de mâncare: carne roşie, carne rece, salate şi multe tipuri de brânză.
    9,40 RON
  2. JP Chenet - Colombard Sauvignon blanc 2016 - 0.75L, Alc: 12% JP Chenet - Colombard Sauvignon blanc 2016 - 0.75L, Alc: 12%
    Podgoria Côtes de Gascogne. La poalele Pirineilor (sud-vestul Franţei). Teren văluros, în cea mai mare parte cu argile calcaroase. Strugurii se recoltează înainte de a fi copţi şi apoi sunt zdrobiţi rapid la o temperatura scăzută. Fermentaţi la o temperatura de (12 - 17 °C) pentru a păstra toate aromele. Rapid filtrat şi conservat la o temperatură scăzută.
    Vin delicat, ideal pentru a fi consumat cu peşte şi fructe de mare. Acesta poate fi, de asemenea, servit ca un aperitiv sau într-un wine bar.
    28,56 RON
  3. JP Chenet - Cabernet Syrah 2017 - 0.75L, Alc: 13% JP Chenet - Cabernet Syrah 2017 - 0.75L, Alc: 13%
    Vin roşu rubiniu,culoare intensă şi clară, note de cireşe, coacăze negre, ardei verde, lemn dulce şi condimente.
    Poate fi servit cu un număr mare de feluri de mâncare: carne roşie, carne rece, salate şi multe tipuri de brânză.
    28,56 RON
  4. JP Chenet - Cinsault rose 2017 - 0.75L, Alc: 12.5% JP Chenet - Cinsault rose 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
    Soiul de struguri: Amestec de 70% Cinsault şi 30% Grenache, ceea ce face din acest vin, un vin foarte tipic.
    Origine: Vin din podgoriile Pays d'Oc, sudul Franţei, regiunea Languedoc-Roussillon.
    Sol: Foarte variat: sol lutos, calcaros, nisipos, pietros şi schistous.
    Vinificaţie: Strugurii se recoltează atunci când boabele de struguri sunt foarte coapte. Macerarea are loc la temperaturi mici, urmată de o filtrare a
    impurităţilor rămase în urma presării. Fermentarea are loc la o temperatură scăzută pentru a conserva toate aromele. Maturarea se face la temperatură scăzută în rezervoare din oţel inoxidabil.

    Caracteristici

    Culoare: Transparentă şi strălucitoare.
    Note de degustare: Foarte expresiv, cu fructe roşii de vară, căpşuni şi note picante.
    Gust: De vară, revigorant, delicat, cu o aciditate echilibrată şi cu note de fructe, de vară, proaspat culese.
    Recomandări: Vinul rozé poate fi servit singur sau cu multitudine de preparate culinare : preparate din carne rece, carne la grătar, jambon, salate.
    28,56 RON
  5. JP Chenet - Merlot 2014 - 0.75L, Alc: 13% JP Chenet - Merlot 2014 - 0.75L, Alc: 13%
    Merlot - Vin de Pays d'Oc Roşu

    100% Merlot, ceea ce îl face tipic şi foarte aromat. Original din regiunea Bordeaux, dar s-a adaptat bine în sudul Franţei (peste 68.000 de hectare). Podgoriile Vin de Pays d'Oc pot fi găsite peste tot, regiunea Languedoc-Roussillon întinzându-se de la sud de Côtes du Rhône până la Carcassonne. Solul este variat pe întreaga suprafaţă de producţie. Stugurii din componenţa vinului au fost plantaţi în special pe soluri argilo-calcaroase şi pietroase.Strugurii se recoltează doar atunci când boabele sunt foarte coapte, apoi acestea sunt fermentate timp de 6 - 12 zile. Temperatura de fermentare este păstrată sub 32 °C, şi vinul este presat uşor. Este maturat în rezervoare. În cele din urmă este filtrat si îmbuteliat.

    Caracteristici

    Culoare: Transparentă, intensă, de culoarea granatului, roşu purpuriu.
    Note de degustare: Fructe roşii, coacăze negre, cireşe, gem de zmeură.
    Gust: Vin cu taninuri catifelate şi persistenţă îndelungată a gustului.
    Recomandări: Vin roşu, poate fi servit cu preparate din carne albă, carne de pasăre, carne la grătar, salate, mai multe tipuri de brânză.
    28,56 RON
Grilă Listă