Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Regiune: Turda - Dealurile Transilvaniei Eliminare
-
TARLA 201 - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: DOC - CMD TURDA / TRANSILVANIA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC produs intr-un areal ce se distinge prin vinuri albe de calitate.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone în parte.
ASPECT: Galben intens.
MIROS: La inceput se regasesc note usor florale, acompaniate de cele de para si mere. Imbatranirea in barrique este evidentiata prin notele de paine prajita, vanilie si lemn, acest lucru face ca alcoolul sa se integreze mult mai bine.
GUST: Delicat, untos cu un gust intens vegetal, mar, para si arome de citrice. Aromele din lemn se regasesc mai tarziu, cu usoare valente de vanilie si piersica coapta, lasand aromele de paine prajita, unt si lemn sa acopere aromele de fructe si sa ofere un post gust lung si savuros, iar aciditatea specifica terroir-ului si gradul de alcool fiind bine integrate.
ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit cu branza Cedar sau Gruyere, alaturi de scoici, somon afumat, crab, creveti, cat si carne de pui cu sos alb de smantana.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC (Nu se recomanda decantarea).35,96 RONStoc epuizat
-
PRODUCATOR: LA SALINA
REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
SOI STRUGURE: CHARDONNAY
Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.
ISSA Chardonnay
Chardonnayul, prezintă o excelentă tipicitate de soi, cu o culoare galben-verzuie strălucitoare și cu arome dominante de fructe albe (pară, măr) continuată prin note intense, plăcute, de citrice și altele, mai temperate, minerale.
Gustul este rotund și echilibrat, cu o tentă fină de unt topit și cu o bună aciditate. Finalul este plăcut, ușor condimentat.
Recomandări culinare: ca aperitiv, alături de gustări; preparate din pește, fructe de mare, sau preparate din carne albă; brânzeturi proaspete, sau cremoase.
Temperatura de servire: 10° - 12°C.30,11 RON Începând cu: 29,99 RON -
PRODUCATOR: LA SALINA
REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
SOI STRUGURE: PINOT NOIR
Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.
ISSA Pinot Noir Rose
Pinot Noir rose, vinificat în stil clasic, este o plăcută surpriză, mai ales că soiul este unul foarte pretențios și dificil. Prezintă o culoare plăcută, roz-somon strălucitor. Aromele tipice soiului se tranforma prin vinificarea in rose in note de trandafiri, capsuna si pepene rosu. Gustul este sprințar, cu o bună aciditate, dar suficient de corpolent, cu un final plăcut sustinut in postgust.
Recomandări culinare: ca aperitiv, alături de bruschete cu somon, sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.
Temperatura de servire: 10° - 12°C.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
PRODUCATOR: LA SALINA
REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
SOI STRUGURE: SAUVIGNON BLANC
Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.
ISSA Sauvignon Blanc
Sauvignonul Blanc, aduce în pahar o plăcută vioiciune. Cu o culoare plăcută, galben pal, strălucitoare, dezvăluie arome proaspete, dominate de citrice și flori de soc, continuate de note de ardei gras.
Gustul surprinde plăcut printr-o bună aciditate, aflată în perfect echilibru cu alcoolul. Structura de ansamblu este armonioasă, fiind completată de notele ușoare de mineralitate, cu tentă vagă de dulce (deși e sec), prezente în postgustul mediu spre lung.
Recomandări culinare: ca aperitiv, alături de salate de vară; preparate din pește sau orice carne slabă; brânzeturi proaspete.
Temperatura de servire: 10° - 12°C.39,27 RON -
PRODUCATOR: LA SALINA
REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
SOI STRUGURE: PINOT NOIR
Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.
ISSA Pinot Noir
Pinot Noir-ul este vinificat in stil clasic cu o culoare roşu rubiniu deschis,stalucitor si tipic transparent.
Dezvoltă arome delicate de afine coapte, vişine, violete, cafea, tabac, condimente fine si o tusa fina de stejar.
Gustativ surprinde prin rotunjimea sa, astringenţa plăcută, taninurile fine ce transmit un potential de invechire, alcool bine integrat, fiind foarte bine echilibrat, impresionând prin persistenţa şi postgustul îndelungat.
Servit la 13-14°C, in perioda de vara si la 15-16°C in restul anului, acest Pinot Noir se asociaza perfect cu mezeluri uscate, paste cu sosuri uşoare, pizza, tartar de somon, carne roşie - vită, porc - la grătar.49,74 RON Începând cu: 49,22 RON -
PRODUCATOR: LA SALINA
REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
SOI STRUGURE: CHARDONNAY
Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.
ISSA Chardonnay Barrique
Este caracterizat prin finete, aromă discretă florală, note de miere, maia si coaja de paine proaspata. Este moale, onctuos, rotund, catifelat, amplu, cu un anume caşeu care te face să crezi că muşti din unt proaspăt (intins pe paine).
Gustul mediu uşor lemnos se combină perfect cu persistenţa aromatica, puterea soiului si aciditatea foarte bine integrata. Este fermentat în barrique de stejar Romanesc, timp de 1 luna, pastrat la maturare tot in barrique timp de 4 luni si 30 de zile la sticla.43,20 RON Începând cu: 43,07 RON -
PRODUCATOR: LA SALINA
REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
SOI STRUGURE: PINOT NOIR
Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.
ISSA Pinot Noir Rose
Pinot Noir rose, vinificat în stil clasic, este o plăcută surpriză, mai ales că soiul este unul foarte pretențios și dificil. Prezintă o culoare plăcută, roz-somon strălucitor. Aromele tipice soiului se tranforma prin vinificarea in rose in note de trandafiri, capsuna si pepene rosu. Gustul este sprințar, cu o bună aciditate, dar suficient de corpolent, cu un final plăcut sustinut in postgust.
Recomandări culinare: ca aperitiv, alături de bruschete cu somon, sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.
Temperatura de servire: 10° - 12°C.110,01 RON Începând cu: 103,40 RONStoc epuizat