Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU LAFON-ROCHET
ANUL DE RECOLTA: 2004
REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT ESTEPHE / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: Limpiditate buna de culoare intensa de un rosu purpura cu note de caramiziu.
MIROS: Intens si imbietor, complex si elegant fructat, de prune uscate, dude si mure negre, delicat de afine, condimentat de scortisoara, cuisoare si nucsoara, delicat lemnos si puternic de vanilie cu nuante caramelizate.
GUST: Un vin cu tanini fermi, cu o aciditate bine integrata, de o corpolenta medie spre mare, confirma paleta fructata si de condimente identificata prin miros (apreciere olfactiva), cu un gust remanent extrem de lung si elegant.
ASOCIERE CULINARA: Cu orice tip de carne rosie sau maruntaie de porc sau vita, pregatita la tava, gatite cu mult cimbru, piper, verdeturi si garnisite cu manatarci, ghebe si orice fel de ciuperci salbatice. La finele mesei, se serveste langa un branzeturi fine, maturate, sau branza de burduf in coaja de brad cu prune uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea 25-30 minute inainte de servire)323,32 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: ORMEZ DE PEZ
ANUL DE RECOLTA: 2006
REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT-ESTEPHE / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare intensa, stralucitoare, rubinie opaca cu infletiuni violacee.
MIROS: Seducator, curat, de fructe rosii coapte, dominat de zmeura si mure, completat de accente lemnoase elegante, si delicate de condimente.
GUST: Intens si extrem de fructat, o caracteristica bine evidentiata si in echilibru cu lemoziatea si notele de fum si vanilie. Acest cupaj, maturat in butoaie de stejar, este cremos. Vinul este echilibrat si bine structurat, are tanini moi si o aciditate medie. Gustul final ce ne ramane pe paletin, este lung si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Evidenta, cu carne rosie pregatita pe grill, protap, tigaie sau la gratar, invelita in prosciutto sau bacon, sau rulouri din carne de porc umplute cu legume si maruntaie, drob de miel sau haggis si chiar cu preparate in sos vanatoresc, sos brun cu Champignon brune de cultura. La finalul mesei langa branzeturi fine (Gorgonzola, Camembert) garnisite cu fructe uscate si nuca.
TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 de minute inainte de servire)315,47 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU GRAND-PUY-LACOSTE
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. PAUILLAC / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASSIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSU SEC
ASPECT: Culoare opaca, imbietoare de un rosu purpura cu delicate valente de grena.
MIROS: Puternic si complex de fructe de padure si fructe rosii uscate, elegant lemnos si delicat de vanilie si fum.
GUST: Fructat de visine amare, prune uscate si coacaze rosii, placut si catifelat dar totusi robust si bine structurat, cu tanini fermi, de o corpolenta medie spre mare, cu un gust final remanent lung si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Langa carne rosie la gratar sau pe plita, gatita simplu, rustic cat sa echilibreze caracteristica robusta a vinului, foarte putin condimentata, servita cu cartofi taranesti, rumeniti, cu bacon prajit. De asemenea acompaniaza bine mezeluri, chorizo, prosciutto, babic si giudem servie cu telemea sarata si paine neagra de casa.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 minute inainte de servire)392,70 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU LA TOUR FIGEAC
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT EMILLION / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13 %
VIN ROSE SEC.
ASPECT: Opac, de o culoare rosu intens, purpuriu valente de grena.
MIROS: Intens fructat si condimentat, cu note subtile lemnoase si de vanilie, placute de fum si elegante de vegetale si ierbozitate.
GUST: Un vin savuros, cu un buchet de fructe rosii si negre de padure, cu o aciditate bine integrata, onctuos si cremos, cu tanini catifelati si de un gust la final, de o remanenta si o persistenta lunga, cu note de coacaze.
ASOCIERE CULINARA: Perfect langa carne rosie, file de vita maturata sau muschiulet de porc, pulpa de miel si chiar maruntaie servite cu sosuri brune cu fructe uscate si ierburi aromatice, sau reductii de vin rosu, toate garnisite cu legume din sezonul de iarna. La finalul mesei, este pus in valoare de branzeturi maturate (Gorgonzola, Roquefort) servite cu smochine, stafide, alune de pamant si crackers.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 de minute inainte de servire)268,35 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU LAFON-ROCHET
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT ESTEPHE / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: Limpiditate buna de culoare intensa de un rosu purpura cu note delicate de grena.
MIROS: Intens si imbietor, complex si elegant fructat, de prune uscate, dude si mure negre, delicat de afine, condimentat de scortisoara, cuisoare si nucsoara, delicat lemnos si puternic de vanilie cu nuante caramelizate.
GUST: Un vin cu tanini fermi, cu o aciditate bine integrata, de o corpolenta medie spre mare, confirma paleta fructata si de condimente identificata prin miros (apreciere olfactiva), cu un gust remanent extrem de lung si elegant.
ASOCIERE CULINARA: Cu orice tip de carne rosie sau maruntaie de porc sau vita, pregatita la tava, gatite cu mult cimbru, piper, verdeturi si garnisite cu manatarci, ghebe si orice fel de ciuperci salbatice. La finele mesei, se serveste langa un branzeturi fine, maturate, sau branza de burduf in coaja de brad cu prune uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea 35-40 minute inainte de servire)287,98 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C. CORTON CHARLEMAGNE / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare de un galben auriu intens.
MIROS: Seducator, extrem de delicat, are note de unt, mere coapte, fructe citrice, ananas, mango, ferigă, ienupăr, scorţişoară
GUST: Este o adevarata demonstrație, uluitoare, a potențialului strugurilor de Chardonnay în termeni de bogăţie, putere, concentrare, distincţie şi echilibru, dar mai ales complexitate. Rareori vedem o astfel de sinteza perfectă între soiul de struguri şi terroir.
ASOCIERE CULINARA: Da o savoare deosebita preparatelor din peste de apa sarata in salate fel principal cu sosuri albe pe baza de smantana sau cu fructe de mare, piept de pui pe grill, picioare de pui de balta. Este excelent in asociere cu preparate ale bucatariei japoneze, sushi si sashimi, din peste gras, sau peste pregatit in frunza de bambus, cu avocado. Perfect langa carnea de homar sau picioarele de crab oceanic, in untdelemn fierbinte cu risotto.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare de vin rosu, de tip Bourgogne)416,50 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: A.O.C. MERCUREY / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: Luminos de o culoare de rosu rubiniu, intens.
MIROS: Arome elegante, fructate, de coacaze, afine, mure, completat de note rafinate lemnoase.
GUST: Un vin elegant, intens fructat, distinct de mure, coacaze si afine, cu o senzatie lemnoasa delicata de cedru si vanilie, completata de accente subtil vegetale, de ardei gras si ierbozitate.
ASOCIERE CULINARA: Se asociaza bine cu preparate din file din carne rosie, muschiulet sau cotlet sau din maruntaie, ca antreuri sau fel principal: ficat sau ceafa de porc, muschiulet, fudulii sau cotlet de vita, chiar cu pulpa de miel sau prepelita la tava. Dintre branzeturi, se asociaza bine cu cele moi si semimoi (Afuega'l Pitu, Cheshire, Blue Castello) servite cu fructe uscate, si nuci macademia.
TEMP. DE SERVIRE: 14-16º C (Se recomanda decantarea, aerarea inainte de servire)47,92 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: A.O.C. GEVREY CHAMBERTIN / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare de rosu rubiniu, cu nuante usoare de purpura, ce devin violete odata cu vrasta.
MIROS: Proaspat, puternic, de fructe rosii de padure, completat de valente rafinate lemnoase.
GUST: Placut si carnos, elegant, intens fructat, in special fragi, cirese, mure, floral de violete, cu o senzatie lemnoasa delicata, completata de accente vegetale, de asparagus, ardei gras si ierbozitate.
ASOCIERE CULINARA: Este un vin pentru consumatorii de carne, notele sale de fructe si rozmarin completand placut preparate din carne de vita si porc, exceland in savoare atunci când vinul este evoluat, imbatranit la sticla. Recomandat si cu friptură de coaste de miel, file de ton pregatit 'blue', rata la rotisor, si la finalul mesei langa branzeturi moi si semimoi (Cambazole, Danish Blue, Blue Castello) cu fructe uscate, stafide si curmale, cu crackers si nuci caju.
TEMP. DE SERVIRE: 15-17º C (Se recomanda decantarea, aerarea inainte de servire)76,44 RON -
Un soi tradiţional a cãrui înclinaţie cãtre fineţe a fost redescoperitã recent, în România ultimilor câţiva ani. Chiar dacã este foarte sec, acest vin este dominat de senzaţia de uşurime, de lipsã de greutate. Notele de salcâm şi de flori albe sunt completate de senzaţii citrice, mai ales de limetã, într-un ansamblu în care aciditatea echilibreazã bine textura vinului, conferindu-i un aer sprinten şi crocant.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Soiul Sauvignon Blanc se numãrã printre cele mai apreciate din lume şi din România, fiind potrivit în orice anotimp, în orice moment al zilei, dar şi la un numãr mare de preparate culinare. În gama Elite se poate gãsi un Sauvignon Blanc proaspãt, extrem de viu la primul contact, care îşi trãdeazã seva puternicã prin expresia mai degrabã fructatã, cu note piersici şi fructe exotice. Gustul este echilibrat şi extrem de reconfortant.32,73 RON