Feteasca Neagra
Feteasca Neagra, numita si Poama Fetei Neagra, Pasareasca Neagra, Coada Randunicii este un soi local de strugure rosu, cultivat pe suprafete mari din toate regiunile istorice ale tarii, cat si in afara granitelor. Cele mai mari suprafete pe care se cultiva feteasca Neagra se afla in partea de sud a Moldovei si in zona de est a Munteniei.
Caracteristici soi:
Culoare: Strugurii de Feteasca Neagra sunt de culoare violaceu inchis (aparent rosu). Vinurile obtinute exclusiv din acest soi, sau in cupaj sunt de culoare rosu inchis. Feteasca Neagra este folosita si pentru vinurile rose. La o maturare de lunga durata, culoare rosie se intensifica.
Miros: Vinurile tinere din soiul Feteasca Neagra au buchet puternic de fructe si condimente.
Gust: Din soiul Feteasca Neagra se obtin vinuri seci cu arome de fructe de padure (mure, visine negre), prune, condimente maronii si negre (scortisoara, vanilie, piper si ienibahar). Aromele se schimba in functie de mediu cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din stejar, care pot oferi buchet de paine prajita si piele
Feteasca Neagra este unul dintre soiurile romanesti cu cel mai mare potential de maturare in butoaie din lemn de calitate si, ulterior in sticla. Cele mai bune tehnici de vinificatie pot rezulta in vinuri aromate, cu tanini fini, aciditate buna, corp mediu spre plin si procent de alcool variabil (mediu spre mare).
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Crama Oprisor - Caloian Feteasca Neagra 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
CALOIAN
FETEASCĂ NEAGRĂ
Vinul-vedetă al liniei Caloian, Feteasca Neagră şi-a cucerit rapid admiratorii. Aduce aminte de surpriza erotică şi postmodernă a doamnei care, la un bal alb-negru, coboară maiestuos treptele de marmură într-o rochie roşie de flamenco. Un vin care nu rămâne nevorbit, nu e trecut de nimeni cu vederea şi, obligatoriu, rămâne în memorie. Deşi se bea uşor, nu este un vin facil, căci rotunjimea-i prietenoasă, dominată de prune uscate, cireşe şi vişine negre, este doar un „context” pentru senzaţiile de trufe şi cacao, ameţite chiar de o picătură de sânge proaspăt, cufundată în arome seducătoare de lemn.
CULOARE: Vișiniu-intens
MIROS: Cireșe negre, vișine, prune coapte
GUST: Echilibrat, plăcut, tanini fini bine integrați; 14 % vol.
ASOCIERI: Preparate picante din carne26,18 RON Începând cu: 24,61 RON -
Senator Hereditas - Feteasca Neagra 2010 - 0.75L, Alc: 13%
PRODUCATOR: SENATOR WINE
SOI STRUGURE: FETEASCA NEAGRA
Vinul este atragator prin aromele complexe de fructe rosii si prin gustul deosebit de cirese negre bine coapte. Coloristic este un rosu - rubiniu cu reflexe violacee, acest vin este atragator prin aromele complexe de fructe rosii si prin gustul deosebit de cirese negre bine coapte cu tenta de magiun pe final.28,42 RON Începând cu: 26,71 RON -
D. Bogdan - Reserva - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 13.5%
Acest vin este un asamblaj de doua loturi de Fetească, unul fermentat cu drojdii indigene, iar celălalt fermentat pe drojdii selectionate. Lotul dintâi a fost maturat în recipiente de inox pentru a-i păstra aromele de prune și mure, iar cel din urma a fost maturat în baricuri noi de stejar franțuzesc timp de 6 luni, pentru a-i conferi un gust aromatic de nucă de cocos, vanilie și caramel.
Desăvârșita eleganță a corpului său este datorată taninurilor coapte, numeroase și condensate, fapt ce conferă o textură mătăsoasă vinului.
Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
Recomandăm servirea Reserva Fetească Neagră alături de preparate din carne roșie, paste cu sosuri roșii, brânzeturi cu mucegai.39,27 RON Începând cu: 36,91 RON -
30,80 RON Începând cu: 28,95 RONStoc epuizat
-
Serve - Cuvee Guy de Poix 2015 - 0.75L, Alc: 15.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2014
Soiul de struguri: Fetească Neagră
Podgorie: Dealu Mare, VDOC CMD
Miros: complex, fructe negre bine coapte, pruna usor
afumata, afina, condimentat, piper negru, stafide, vanilie
Gust: puternic, fructe supracoapte, condimentat, tanini fini
dar puternici, un echilibru foarte bun, remanenta
impresionanta
Cu ce meniu se serveşte: carne roşie, vânat, brânza maturata,
desert cu ciocolata
Temperatura de servire: 16-17°C, cu o decantare anterioară
de circa 1 oră
Potenţial de învechire: minim 12 ani183,71 RON -
Vinarte - Terase Danubiene - Feteasca Neagra 2016 - 0.375 L, Alc: 13.5%
Vinul este poezia pământului. Vinarte, în cele trei domenii de renume pe care le deţine, Dealu Mare, Sâmbureşti şi Mehedinţi, şi-a propus să culeagă aceste versuri şi să le adune într-o colecţie. Am asamblat tradiţia şi potenţialul excepţional al viilor noastre cu tehnica de vinificare modernă, fară a neglija geniul uman care le produce, în speranţa de a fi reuşit să contribuim la naşterea unei noi generaţii de mari vinuri româneşti. Măsura reuşitei o putem avea numai de la cei care vor dori să guste vinurile pe care specialiştii Vinarte şi-au pus semnătura.
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL: Feteasca Neagra 100 %.
VOL. ALC.: 13,50%
ASPECT: De o culoare rosu rubiniu, limpede, stralucitor, cu reflexii purpurii.
MIROS: Arome proaspete, de visine si fructe de padure, condimente si note de cafea date de barrique.
GUST: Un vin complex in care aromele de fructe de padure, visine coapte si aciditatea buna fac ca acest vin sa devina rotund,prietenos si in acelasi timp corpolent, urmat de un postgust fructat intens.
ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit ca atare sau pe toata durata mesei, asociat langa carne de porc usor condimentata cu sos de vin rosu, cotlete de miel cu ierburi usor aromate, sau la sfarsitul mesei langa platouri de branzeturi maturate, moi si semimoi.13,09 RON -
Vinarte - Terase Danubiene - Feteasca Neagra 2017 - 0.75L, Alc: 13%
Vinul este poezia pământului. Vinarte, în cele trei domenii de renume pe care le deţine, Dealu Mare, Sâmbureşti şi Mehedinţi, şi-a propus să culeagă aceste versuri şi să le adune într-o colecţie. Am asamblat tradiţia şi potenţialul excepţional al viilor noastre cu tehnica de vinificare modernă, fară a neglija geniul uman care le produce, în speranţa de a fi reuşit să contribuim la naşterea unei noi generaţii de mari vinuri româneşti. Măsura reuşitei o putem avea numai de la cei care vor dori să guste vinurile pe care specialiştii Vinarte şi-au pus semnătura.
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL: Feteasca Neagra 100 %.
VOL. ALC.: 13,50%
ASPECT: De o culoare rosu rubiniu, limpede, stralucitor, cu reflexii purpurii.
MIROS: Arome proaspete, de visine si fructe de padure, condimente si note de cafea date de barrique.
GUST: Un vin complex in care aromele de fructe de padure, visine coapte si aciditatea buna fac ca acest vin sa devina rotund,prietenos si in acelasi timp corpolent, urmat de un postgust fructat intens.
ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit ca atare sau pe toata durata mesei, asociat langa carne de porc usor condimentata cu sos de vin rosu, cotlete de miel cu ierburi usor aromate, sau la sfarsitul mesei langa platouri de branzeturi maturate, moi si semimoi.26,18 RON Începând cu: 24,61 RON -
Crama Oprisor - Maiastru Feteasca Neagra 2017 - 0.75L, Alc: 13%
Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.
Soi/Cupaj: Feteasca Neagra 100%
DOC/IG/altele: Varietal
Areal: Podgorii partenere si Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: MAIASTRU Feteasca Neagră din Oprişor se deosebeşte de altele prin complexitate şi fineţe. Are o textură mătăsoasă, o curgere seducătoare, este prietenos, vorbăreţ, dar nu obositor. Îşi începe discursul cu note distincte de vişine, care se îmbină aproape imediat cu nuanţe plăcute de scorţişoară, cuişoare, rozmarin şi condimente orientale, pentru a termina cu senzaţii de prune afumate şi vişine supracoapte, completate de tanini fini, ce amintesc de pudra de cacao.
Servire: Recomandat a se asocia cu preparate condimentate din carne rosie.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
Crama Ratesti - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 13.3%
A fost învechit în butoaie de stejar timp de 12 luni.
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare roșu rubiniu, aromă de fructe de pădure cu iz de prună uscată, fin, elegant condimentat.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se asociază cu carne roșie cu textură fină.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 12º-14ºC.41,80 RON -
Segarcea - Marama, Roze feteasca neagra 2018 - 0.75L, Alc: 13%
Feteasca neagră este cel mai vechi soi românesc, cu rădăcini în perioada primei domesticiri a viței sălbatice, ceea ce face ca soiul să se adapteze rapid la locuri noi, căpătând în fiecare regiune câte o expresie distinctă. Strugurii pentru acest vin au fost selecționați de pe cele 13 hectare de Fetească Neagră ale Domeniului. După o macerare peliculară de 3-6 ore pentru a dobândi culoare, mustul presat ușor a trecut printr-un proces lent de fermentare la temperatură controlată. Vinul obținut este delicat și amintește de piersicile albe din grădina bunicilor.41,89 RON Începând cu: 39,38 RON -
Crama Ceptura - AstRom Cervi, feteasca neagra 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
Vinurile din gama Astrum Cervi sunt vinuri de inalta calitate ce se obțin din soiuri de struguri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale viniviticole delimitate si consacrate care aplica o tehnologie proprie. Aspectul acestor vinuri este limpede, cristalin, iar culoarea este completata de gustul armonios, bine evoluat, tipic podgoriei. Vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlată (D.O.C.- C.M.D.)
Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel incat sa absoarba toata lumina pe care natura o are de oferit tinutului privilegiat din Dealu Mare. Viile noastre au o expunere sudica optima, iar strugurii nostri se hranesc cu toata lumina celor 14 zile in plus de soare de la 160 m altitudine.
Poate tocmai de aceea, s-a nascut legenda cerbilor. Atrasi de caldura acestei zone, regii padurilor coboara uneori in podgoriile Cramei Ceptura: e inca un semn ca vinul nostru a fost innobilat si ca e gata sa fie savurat, odata cu toata binecuvantarea soarelui pe care o regasim, de mai bine de 10 ani, in fiecare sticla de vin Crama Ceptura.
ASPECT: Rosu-granat, intens, clar, stralucitor.
MIROS: Aroma complexa care sugereaza mirosul de prune uscate, coacaze negre si scortisoara.
GUST: Amplu, catifelat, rotund si cu taninuri moi, impresioneaza prin distinctie si complexitate.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 16 -18 °С.
ASOCIERE CULINARA: Se serveste in compania vanatului, a branzeturilor usor afumate, alaturi de carne rosie, in special vita.17,67 RON Începând cu: 16,61 RON -
Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%
ANUL DE RECOLTĂ: 2017
REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE / ROMÂNIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ
VOL. ALC.: 13%
VIN ROȘU DEMISEC: Floarea Soarelui demisec din soiul Fetească Neagră e produs de Cramele Halewood, filiala românească a companiei britanice Halewood Internațional. Domeniile Halewood au 350 de hectare de vie cultivată în regiunile Dealu Mare, Podișul Transilvaniei și Murfatlar.
Din portofoliul celor 15 brand-uri de vinuri liniștite și spumante, produse de Cramele Halewood, Floarea Soarelui - Fetească Neagră, demisec, este produs din Fetească Neagră, un soi de struguri autentic românesc, folosit pentru vinuri mono-soi, bogate în arome și catifelate.
ASPECT: Roșu rubiniu.
MIROS: Condimente, fructe de pădure și vegetale.
GUST: Cramele Halewood ne oferă un vin cu personalitate, corpolent și complex, mulțumită aromelor de alune, migdale, lemn dulce, prună, coacaze, cireșe negre și marțipan.
ASOCIERE CULINARĂ: Se serveste alături de preparate din carne roșie, paste sau brânzeturi.
TEMP. DE SERVIRE: 16 - 18°C
5,62 RONStoc epuizat