Scotch whisky
Momentan Cumpărați după:
- Vechime: Standard Eliminare
-
Un scotch blended echilibrat dar puternic, de culoarea mierii.
Ancorat puternic in traditie, 100 Pipers scotch whisky isi are originea in baladele scotienilor purtati prin batalii, care, dupa fiecare victorie, primeau drept rasplata cel mai bun scotch, o bautura atat de buna incat cei 100 de cimpoieri ai avangardei nu se mai opreau din cantat. Legenda devine realitate si rezultatul ei este 100 Pipers, unul din cele mai bine apreciate whisky-uri din lume in categoria standard scotch si cel mai legat de traditia scotiana.47,00 RONStoc epuizat
-
Imbuteliat in decantorul creat de Lalique, o adevarata capodopera din cristal, este creat din Whisky-uri maturate in butoaie din stejar provenite de la vinurile de Sherry (vinuri fortifiate din sudul Spaniei), si produse de o singura dogherie din Jerez. No 6 imbina elegant mestesugul dus la rang de arta a Whisky Maker-ului cu manufacturarea cristalului de Lalique, intruchipat in cel mai stilat decantor, ce aduce un omagiu prin incorporarea triunghiului The Macallan devenit deja celebru si prin existenta celor sase fatete ce reprezinta cei 6 stalpii de temelie a acestui brand.
CULOARE: Placuta si seducatoare, de nuanta apusului de soare in Spania
AROMA: Butoaiele din stejar spaniol, imbogatesc prin note elegante si rafinate. Fructele uscate (stafide si smochine) domina perceptia initiala, ca mai apoi aromele de zahar candel, caramel si mere zaharisite coapte, sa cucereasca prin complexitate, arome completate de valente de scortisoara si ghimbir uscat. In final, remanenta este vanilata, lunga si savuroasa, cu o caracteristica maiestuoasa de ciocolata.
GUST: Greu, vascos si somptuos, ca un tort de fructe bogat in stafide, curmale si smochine, mere coapte, portocale, si aromat cu scortisoara, ghimbir, nucsoara si cuisoare. Impresia finala, dupa inghitire, este lunga, lemnoasa, savuroasa si catifelata.14.201,46 RON -
Decantorul in care este imbuteliat, este elegant, o capodopera din sticla, a carei fatete asemenea unei pietre pretioase reflecta lumina, astfel incat sa prezinte profunzimea culorii acestui Whisky. Inspirat si sculptat cu imaginea deja iconica a tringhiului The Macallan in minte, decantorul a fost realizat cu sase fatete reprezentand 6 stalpi, pietrele de temelie ale acestui Single Malt Scotch Whisky.
CULOARE: Intensa si profunda, de culoarea pulpei de portocale rosii, cu accente de lemn
de mahon.
AROMA: De o senzatie initiala de fructe proaspete si zest de fructe, de portocale si citrice, sustinute de arome delicate de ceara si mere verzi. Complexitatea se dezvaluie treptat, cu o caracteristica dulceaga de ciocolata, caramel, zahar ars si anason, completate de valente subtile de cacao si trufe de ciocolata. Impresia finala a mirosului, chiar inainte de degustare, este de echilibru, o imbinare placuta de lemn de stejar si banane coapte.
GUST: Savuros dar lejer la inceput, de zest de fructe citrice si o placuta lemnozitate, trece rapid cate o caracteristica suculenta, dulceaga si accentuata de lamaie si portocale, de stafide si mere coapte, rafinat condimentata (scortisoara si ghimbir). La final, perceptia se imbogateste cu o senzatie de lemn usor ars, si zahar caramelizat, intr-o remanenta4.641,00 RONStoc epuizat
-
LOSSIT DISTILLERY (1817 – 1867)
Amplasare istorica: Ballygrant, Islay
Relatia dintre insula Islay si malt whisky, este de foarte lunga durata. Se presupune ca este una dintre primele beneficiare ale procesului de distilare, adus aici din timpuri stravechi de catre calugarii veniti din Irlanda.
Situata in parohia Killarow & Kilmeny, in estul insulei langa mica localitate Ballygrant, se spune despre Lossit ca ar fi fost prima Single Estate Distillery (o abordare de business foarte populara printre micii producatori in industrie in ziua de astazi), distileria folosind doar resurse locale.
ASPECT: Are o culoare placuta, de un galben usor inchis.
AROMA: Distincta de turba, migdale si lemnozitate, completata de o fructozitate de pere si note de piper.
GUST: Complex, greoi si distinct, puternic lemnos si afumat, de turba, lemn, nuca, migdale si condimente.
CONCLUZII: Are un gust remanent intens si prelung, un whisky robust ce se adreseaza connaisseur-ilor, un perfect Islay whisky cu aroma distincta a brichetelor de turba si caracteristica inconfundabila de salinitate.214,79 RON -
TOWIEMORE DISTILLERY (1898 - 1931)
Amplasare istorica: Botriphnie, Dufftown, Speyside
Towiemore si-a inceput activitatea in cea mai benefica perioada a industriei whisky-ului, si a produs in cea mai grea perioada a acesteia. Numele provine din galeza, din asocierea „Tulach” (deal) sau „Toll” (gol/gaura) cu „Mor” (mare, masiv) in completare, cu referire directa la cariera prin care trecea sursa de apa a distileriei, paraul Towie.
Proprietarul Peter Dawson, un abil om de afaceri si un maestru al publicitatii, a reusit sa castige titlul de furnizor al casei regale a Spaniei in timpul regelui Alfonso XIII, si sa sponsorizeze expeditia Terra Nova a Capitanului Scott catre Polul Nord.
Declararea insolventei in 1930, a facilitat achizitionarea ulterioara a intregului echipament de productie de catre Dalwhinnie Distillery, care fusese complet distrusa intr-un incendiu in 1934.
ASPECT: De o culoare limpede de un galben auriu, cu reflexii maronii.
AROMA: Seducatoare de fructe (distinct de caise), invaluite in accente de vanilie si usoare note de migdale.
GUST: Intens de piersici si caise, de o textura cremoasa si un gust distinct de nuca si migdale.
CONCLUZII: Un whisky echilibrat, cu o senzatie la final dupa inghitire, de o persistenta medie spre lunga, cu adevarat savuroasa.214,79 RON -
STRADHEDEN DISTILLERY (1829 – 1926)
Amplasare istorica: Auchtermuchty, Fife
Situata in centrul localitatii in Auchtermuchty, nume pe care avea sa-l poarte la sfarsitul existentei sale, distileria Stradheden a fost infintata de Alexander Bonthrone la varsta de 31 de ani. Prioritatea lui a fost sursa de apa, el construind un canal care si in ziua de astazi imparte localitatea in doua. În zilele noastre, inca există părți ale clădirii originale ce spun povestea trecutului glorios al distileriei.
Turba preferata in procesul de productie, era adusa din insulele Orkney (desi se gasea si in imediata vecinatate, in dealurile Lomond, zona renumita pentru distileriile ilegale si contrabandisti), ceea ce conferea produsului final o caracteristica sarata si oarecum medicinala, deoarece brichetele de turba contineau si alge marine descompuse.
Creșterea impozitelor și în cele din urmă adoptarea legii prohibitiei din Statele Unite ale Americii, sunt principalele cauze care au condus la inchiderea distileriei.
ASPECT: De o culoare de un galben auriu inchis.
AROMA: Seducatoare, intens fructata, de coaja de portocale si fructe proaspete, rascoapte, si de fructe uscate, sustinute de arome de piele.
GUST: Suav de fructe exotice (banane, mango, portocale), imbogatit cu savoarea notelor mieroase si de subtile note de ciocolata si turba.
CONLUZII: Caracteristica usor uleioasa si delicat medicinala, este nota de distinctie a acestui whisky.214,79 RON -
THE GERSTON DISTILLERIES: 1796 – 1882 & 1886 – 1914
Amplasare istorica: Halkirk, Caithness
Au existat doua distilerii cu acest nume, mai exact Gerston One si Gerstone Two.
Gerston One a fost infintata de Francis Swanson in regiunea de vest a orasului Halkirk in Caithness, si pe perioada existentei ei de peste 80 de ani, a ramas o distilerie mica in posesia familiei Swanson. Single malt-ul produs aici a avut un succes imens in inalta societate din Londra, si cu ajutorul Marinei Britanice si-a raspindit reputatia castigand clientii chiar si in India si Brazilia.
Succesul s-a datorat nu numai talentului de distilatori a lui Francis si a fiilor lui, dar si a sursei de apa folosita (un parau fara nume de pe proprietatea distileriei) si a materiei prime, orzul crescut in intregime pe teritoriul fermei familiei.
Gerston Two a fost construita in 1886 la aproximativ 6 mile de Gerston One, foarte aproape de noua linie ferata deschisa in Halkirk, si productia sub acest nume a durat doar 11 ani. Facilitatile au fost apoi vandute catre Northern Distilleries Limited, care i-au schimbat numele in Ben Morven.
Gerston Two folosea ca materie prima orz achizitionat din Lowlands si cateodata chiar importat din Europa de Est, apa era captata din paraul Calder din apropiere distileriei, iar capacitatile de productie imense, nu au reusit sa confirme calitatea single malt-ului produs de Gerston One.
Daca Gerston One a fost inchisa din cauza ca paraul folosit de distilerie a secat, Gerston Two, desi cea mai moderna distilerie din Scotia la deschidere ei, nu a reusit sa ofere acelasi produs de calitate ca si predecesorul ei.
ASPECT: Culoare de un galben intens.
AROMA: Fructate foarte distincte de fructe roșii coapte și caramel.
GUST: Dominant de fructe (prune, ringlote, fructe rosii de padure), de caramel, tofee, delicat de fum si lemnozitate.
CONCLUZII: Un gust interesant, cumva de moda veche, in special daca este consumat fara adaus de apa.214,79 RON -
Fiecare sortiment din gama The Lost Distillery este o reproducere în cele mai bune condiții după câteva dintre cele 100 de whisky-uri, care au încetat să mai fie produse în ultimul secol. Distileria Jericho a produs whisky între anii 1822-1913.
Distileria Jericho a fost ridicată în 1822, în Nether Jericho, Aberdeenshire, de Ierihon William Smith, într-o zona perfectă pentru productia de whisky la scară mică, orzul provenea din productia locală și turba din dealurile din vecinătate. La sfârșitul secolului, distileria Jericho este vândută, își schimbă numele în Benachie și dublează cantitatea de whisky produsă anual.
După ce piața whisky-ului a fost grav afectată de afacerile ilegale ale companiei Pattison, în 1898, multe dintre distileriile mici au dat faliment. Jericho s-a afla printre aceste distilerii.
Aromele acestui whisky duc, pentru un moment, într-o direcție previzibilă, apoi schimbă profilul către arome diferite, la care nu ne-am fi gândit că se pot afla pe papilele gustative într-o fracțiune de secundă.
ASPECT: Ambră închisă.
MIROS: Jericho este bogat în arome de vin, suc de lămâie și puține cereale.
GUST: Cum ajunge pe limbă, descoperim o băutură cu textură uleioasă, ce creează un strat subțire, ca o izolație lichidă. Aroma evoluează și devine mai ușoară, dar nu în nici un caz mai subțire. Ajungem la dulceața din nucă de cocos, desfășurată uniform și mărginită brusc de o tentă de piper, nuci sau ciuperci.
FINISH: Degustarea ajunge la un finish puțin așteptat de cacao, urmat de ultima zvâcnire a mixului de malțuri.
214,79 RON -
AUCHNAGIE DISTILLERY (1812 – 1911)
Amplasare istorica: Tulliemet, Perthshire
Distileria Auchnagie este o adevărată legendă, si a existat pentru aproape 100 de ani, martora a unei schimbari continue in industria de whisky a acelor vremuri. Inceputa ca si distileria unei ferme, Auchnagie fost situata în apropierea catunului Tulliemet în Perthshire și uneori a fost cunoscuta sub numele de Tullymet Distilery. Numarul mare de proprietari pe care l-a avut, ilustreaza cat de precara era viata unei distilerii in acele timpuri; cativa au fost declarati falimentari, si alti pur si simplu au renuntat la arenda din lipsa de bani, orz sau apa.
Succesul international pe care Tommy Dewar (ultimul proprietar al Auchnagie Distillery) l-a avut cu whisky-ul ce-i poarta numele, a creat o cerere care nu putea fi satisfacuta de o distilerie relativ mica, veche si oarecum inefiecienta dupa standardele vremii, astfel incat aceasta a fost abanadonata in favoarea noilor capacitati de productie de Dewar’s whisky, din Aberfeldy.
ASPECT: De o culoare mata, aurie, cu delicate tente de lamaie, si usor opaca (sugerand lipsa filtrarii la rece).
AROMA: Senzatia initiala este de malt dulce si de note fructate (pere coapte zdrobite, grapefruit si coaja de portocale), imbogatita de accente de drojdii fine si biscuiti.
GUST: Foarte dulceag si intens condimentat, cu o senzatie finala de o persistenta medie.
CONCLUZII: Un whisky de o foarte buna structura, viguros, cu o dominanta aromatica de „funie de canepa” ce parca sugereaza un parfum de moda veche.320,70 RON