Afumate / Maritime
Momentan Cumpărați după:
- Vechime: Standard Eliminare
-
Brendul Dewar a fost creat de John Dewar, în 1846, iar compania sa îi poartă numele. Creat ca urmare a unei atente selecţii de malţuri, Dewars este unul dintre cele mai apreciate whisky-uri din Scotia. Din secolul 19, când a luat fiinţă, până în prezent, familia Dewar a mai cumpărat şi alte distilerii din Scotia, printre care şi Aberfeldy.59,25 RON -
Brendul Dewar a fost creat de John Dewar, în 1846, iar compania sa îi poartă numele. Creat ca urmare a unei atente selecţii de malţuri, Dewars este unul dintre cele mai apreciate whisky-uri din Scotia. Din secolul 19, când a luat fiinţă, până în prezent, familia Dewar a mai cumpărat şi alte distilerii din Scotia, printre care şi Aberfeldy.6,73 RON -
Distileria Bowmore a fost infiintata de negustorul David Simson in jur de 1766 si a fost prima de acest fel de pe insula, producand in prezent single malt-uri de o noblete rara.
De culoare galben inchisa asemenea paielor ude, Bowmore Surf are o aroma “subtire”, cu adieri de aer de mare, putin fum si ceva lamaie.
Gustul sau e surprinzator. Incepe cu tonuri de miere si lamaie, desi nasul iti spune ca ar trebui sa gusti fumul de turba.
Finisul nu e foarte lung si e tipic pentru un whisky tanar.130,73 RONStoc epuizat
-
STRADHEDEN DISTILLERY (1829 – 1926)
Amplasare istorica: Auchtermuchty, Fife
Situata in centrul localitatii in Auchtermuchty, nume pe care avea sa-l poarte la sfarsitul existentei sale, distileria Stradheden a fost infintata de Alexander Bonthrone la varsta de 31 de ani. Prioritatea lui a fost sursa de apa, el construind un canal care si in ziua de astazi imparte localitatea in doua. În zilele noastre, inca există părți ale clădirii originale ce spun povestea trecutului glorios al distileriei.
Turba preferata in procesul de productie, era adusa din insulele Orkney (desi se gasea si in imediata vecinatate, in dealurile Lomond, zona renumita pentru distileriile ilegale si contrabandisti), ceea ce conferea produsului final o caracteristica sarata si oarecum medicinala, deoarece brichetele de turba contineau si alge marine descompuse.
Creșterea impozitelor și în cele din urmă adoptarea legii prohibitiei din Statele Unite ale Americii, sunt principalele cauze care au condus la inchiderea distileriei.
ASPECT: De o culoare de un galben auriu inchis.
AROMA: Seducatoare, intens fructata, de coaja de portocale si fructe proaspete, rascoapte, si de fructe uscate, sustinute de arome de piele.
GUST: Suav de fructe exotice (banane, mango, portocale), imbogatit cu savoarea notelor mieroase si de subtile note de ciocolata si turba.
CONLUZII: Caracteristica usor uleioasa si delicat medicinala, este nota de distinctie a acestui whisky.214,79 RON -
THE GERSTON DISTILLERIES: 1796 – 1882 & 1886 – 1914
Amplasare istorica: Halkirk, Caithness
Au existat doua distilerii cu acest nume, mai exact Gerston One si Gerstone Two.
Gerston One a fost infintata de Francis Swanson in regiunea de vest a orasului Halkirk in Caithness, si pe perioada existentei ei de peste 80 de ani, a ramas o distilerie mica in posesia familiei Swanson. Single malt-ul produs aici a avut un succes imens in inalta societate din Londra, si cu ajutorul Marinei Britanice si-a raspindit reputatia castigand clientii chiar si in India si Brazilia.
Succesul s-a datorat nu numai talentului de distilatori a lui Francis si a fiilor lui, dar si a sursei de apa folosita (un parau fara nume de pe proprietatea distileriei) si a materiei prime, orzul crescut in intregime pe teritoriul fermei familiei.
Gerston Two a fost construita in 1886 la aproximativ 6 mile de Gerston One, foarte aproape de noua linie ferata deschisa in Halkirk, si productia sub acest nume a durat doar 11 ani. Facilitatile au fost apoi vandute catre Northern Distilleries Limited, care i-au schimbat numele in Ben Morven.
Gerston Two folosea ca materie prima orz achizitionat din Lowlands si cateodata chiar importat din Europa de Est, apa era captata din paraul Calder din apropiere distileriei, iar capacitatile de productie imense, nu au reusit sa confirme calitatea single malt-ului produs de Gerston One.
Daca Gerston One a fost inchisa din cauza ca paraul folosit de distilerie a secat, Gerston Two, desi cea mai moderna distilerie din Scotia la deschidere ei, nu a reusit sa ofere acelasi produs de calitate ca si predecesorul ei.
ASPECT: Culoare de un galben intens.
AROMA: Fructate foarte distincte de fructe roșii coapte și caramel.
GUST: Dominant de fructe (prune, ringlote, fructe rosii de padure), de caramel, tofee, delicat de fum si lemnozitate.
CONCLUZII: Un gust interesant, cumva de moda veche, in special daca este consumat fara adaus de apa.214,79 RON -
Fiecare sortiment din gama The Lost Distillery este o reproducere în cele mai bune condiții după câteva dintre cele 100 de whisky-uri, care au încetat să mai fie produse în ultimul secol. Distileria Jericho a produs whisky între anii 1822-1913.
Distileria Jericho a fost ridicată în 1822, în Nether Jericho, Aberdeenshire, de Ierihon William Smith, într-o zona perfectă pentru productia de whisky la scară mică, orzul provenea din productia locală și turba din dealurile din vecinătate. La sfârșitul secolului, distileria Jericho este vândută, își schimbă numele în Benachie și dublează cantitatea de whisky produsă anual.
După ce piața whisky-ului a fost grav afectată de afacerile ilegale ale companiei Pattison, în 1898, multe dintre distileriile mici au dat faliment. Jericho s-a afla printre aceste distilerii.
Aromele acestui whisky duc, pentru un moment, într-o direcție previzibilă, apoi schimbă profilul către arome diferite, la care nu ne-am fi gândit că se pot afla pe papilele gustative într-o fracțiune de secundă.
ASPECT: Ambră închisă.
MIROS: Jericho este bogat în arome de vin, suc de lămâie și puține cereale.
GUST: Cum ajunge pe limbă, descoperim o băutură cu textură uleioasă, ce creează un strat subțire, ca o izolație lichidă. Aroma evoluează și devine mai ușoară, dar nu în nici un caz mai subțire. Ajungem la dulceața din nucă de cocos, desfășurată uniform și mărginită brusc de o tentă de piper, nuci sau ciuperci.
FINISH: Degustarea ajunge la un finish puțin așteptat de cacao, urmat de ultima zvâcnire a mixului de malțuri.
214,79 RON -
THE GERSTON DISTILLERIES: 1796 – 1882 & 1886 – 1914
Amplasare istorica: Halkirk, Caithness
Au existat doua distilerii cu acest nume, mai exact Gerston One si Gerstone Two.
Gerston One a fost infintata de Francis Swanson in regiunea de vest a orasului Halkirk in Caithness, si pe perioada existentei ei de peste 80 de ani, a ramas o distilerie mica in posesia familiei Swanson. Single malt-ul produs aici a avut un succes imens in inalta societate din Londra, si cu ajutorul Marinei Britanice si-a raspindit reputatia castigand clientii chiar si in India si Brazilia.
Succesul s-a datorat nu numai talentului de distilatori a lui Francis si a fiilor lui, dar si a sursei de apa folosita (un parau fara nume de pe proprietatea distileriei) si a materiei prime, orzul crescut in intregime pe teritoriul fermei familiei.
Gerston Two a fost construita in 1886 la aproximativ 6 mile de Gerston One, foarte aproape de noua linie ferata deschisa in Halkirk, si productia sub acest nume a durat doar 11 ani. Facilitatile au fost apoi vandute catre Northern Distilleries Limited, care i-au schimbat numele in Ben Morven.
Gerston Two folosea ca materie prima orz achizitionat din Lowlands si cateodata chiar importat din Europa de Est, apa era captata din paraul Calder din apropiere distileriei, iar capacitatile de productie imense, nu au reusit sa confirme calitatea single malt-ului produs de Gerston One.
Daca Gerston One a fost inchisa din cauza ca paraul folosit de distilerie a secat, Gerston Two, desi cea mai moderna distilerie din Scotia la deschidere ei, nu a reusit sa ofere acelasi produs de calitate ca si predecesorul ei.
ASPECT: Culoare intensa de galben auriu.
AROMA: Placuta de paine coapta, de stafide si condimente, sustinute de accente de fum si caramel.
GUST: Catifelat, dulceag si afumat, placut fructat (dominant de prune, fructe rosii si mere), notele de caramel, fum si mineralitate conferind complexitate in senzatia de final.
CONCLUZII: Profilul gustativ, este exact ce un consumator poate astepta de la o distilerie din scolul XIX.320,70 RON -
BRUICHLADDICH THE CLASSIC LADDIE SCOTTISH BARLEY
UNPEATED SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
Construita in 1881, distileria Bruichladdich se afla pe insula Islay. Rascolita de vanturi si scaldata de valurile oceanului Atlantic, Islay este una dintre cele mai fertile insule din arhipeleagul Hebridelor.
Pozitia geografica, “terroir”-ul specific, este considerat o parte esentiala ce caracterizeaza whisky-ul, oamenii si mostenirea Bruchladdich. Obtinut printr-un procedeu de tripla distilare a orzului prevenit 100% din Scotia, Bruchladdich este un whisky cu arome complexe, florale si fara urma de aroma de turba. In procesul de obtinere se foloseste inca o parte dintr-o masinarie ce dateaza din epoca victoriana, iar de-a lungul timpului, metodele traditionale folosite de artizanii distileriei au ramas neschimbate.
The Classic Laddie poarta stilul caracteristic Bruichladdich. Are un gust floral, elegant, sec, cu note dulcegi si arome specifice de pere si citrice, fara urma de arome de turba. Maturarea in depozitele de pe malul lacului Loch Indaal a perfectionat un single malt elegant ce aduce mai degraba cu rezultatul unui artizanat modern. Este un whisky multi-vintage, stilul specific fiind rezultatul maiestriei artizanilor in alegerea butoaielor si maturarea distilatelor de diverse varste. Distilatele sunt obtinute din orz provenit 100% din Scotia.
Ambalajul turcoaz este inspirat din culoarea marii ce scalda insula.
NOTE DE DEGUSTARE
CULOARE: galben aurie
AROMA: arome dulcegi de orz, note de menta si flori salbatice proaspat taiate, margarete si flori de cires. Puritatea acestui whisky este remarcabila. Pe masura ce whiskyul “respira” in pahar, aromele saline se deconspira amintindu-va ca acest whisky se matureaza in apropierea marii. Dupa aproximativ patru sau cinci minute si dupa daugarea unei mici cantitati de apa, apar in scena aromele de fructe caramelizate, lamaie, miere si mandarine.
GUST: fin si revigorant cu note de stejar dulce si orz ce duc papilele gustative in extaz. Aromele fructate apar ca bulele unei sampanii. Note de mere verzi in parg, zahar brun si arome dulcegi de malt vin in incheiere.
FINAL: memorabil, fresh ca briza marii, cu note dulcegi de ierburi scotiene si citrice
Alc. Vol: 50%217,03 RON -
Maturat in butoaie de stejar Limousin, Jura Prophecy este un single malt whisky cu gust complex definit de arome de turba afumata, scortisoara si note intense ce amintesc de marea agitata. Producatorii sugereaza sa fie consumat alaturi de ciocolata amaruie, crème caramel, branza cu mucegai sau peste afumat.329,99 RON