Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Culoare: Vin rosu Eliminare
- 
                        
   PRODUCATOR / PODGORIE: ORMEZ DE PEZ PRODUCATOR / PODGORIE: ORMEZ DE PEZ
 ANUL DE RECOLTA: 2009
 REGIUNE / TARA: A.O.C. SAINT-ESTEPHE / BORDEAUX / FRANTA
 SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
 VOL. ALC.: 13%
 VIN ROSU SEC.
 ASPECT: De o culoare intensa, stralucitoare, rubinie opaca cu infletiuni violacee.
 MIROS: Seducator, curat, de fructe rosii coapte, dominat de zmeura si mure, completat de accente lemnoase elegante, si delicate de condimente.
 GUST: Intens si extrem de fructat, o caracteristica bine evidentiata si in echilibru cu lemoziatea si notele de fum si vanilie. Acest cupaj, maturat in butoaie de stejar, este cremos. Vinul este echilibrat si bine structurat, are tanini moi si o aciditate medie. Gustul final ce ne ramane pe paletin, este lung si savuros.
 ASOCIERE CULINARA: Evidenta, cu carne rosie pregatita pe grill, protap, tigaie sau la gratar, invelita in prosciutto sau bacon, sau rulouri din carne de porc umplute cu legume si maruntaie, drob de miel sau haggis si chiar cu preparate in sos vanatoresc, sos brun cu Champignon brune de cultura. La finalul mesei langa branzeturi fine (Gorgonzola, Camembert) garnisite cu fructe uscate si nuca.
 TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 de minute inainte de servire)315,47 RON
- 
                        
   PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE
 ANUL DE RECOLTA: 2015
 REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DU RHONE / FRANTA
 SOIUL / SOIURILE: GRENACHE / SYRAH
 VOL. ALC.: 14%
 VIN ROSU SEC.
 ASPECT: De o culoare placuta de un rosu intens, profund, cu nuante de grena.
 MIROS: Puternic, fructat si vegetal, savuros de coacaze si afine, sustinut de arome delicate minerale.
 GUST: Savuros, carnos, extrem de fructata, distinct de coacaze, cirese negre, mure si afine, de o lemnozitate subtila, bine incorporata, delicata de cedru, un vin cremos, cu tanini moi si un gust remanent lung si elegant.
 ASOCIERE CULINARA: Evident ca este pus in valoare langa preparate din carne rosie sau maruntaie, ca antreuri sau fel principal: scaricica, ficat sau ceafa de porc, muschiulet, fudulii sau cotlet de vita, pulpa de miel sau prepelita la tava. Dintre branzeturi, se asociaza bine cu cele moi si semimoi, branzeturi proaspete de oaie sau capra.
 TEMP. DE SERVIRE: 14-16º C (Nu se recomanda decantarea)70,69 RON
- 
                        
   GITANA WINERY - AUTOGRAF MERLOT GITANA WINERY - AUTOGRAF MERLOT
 REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN / REPUBLICA MOLDOVA
 SOIUL: MERLOT
 VOL. ALC.: 14%
 Macerarea pe boștină și fermentarea au loc în cuve de lemn de stejar, pentru o perioadă de 20 de zile. Fermentarea se realizează doar cu ajutorul drojdiilor indigene.
 Macerarea este realizată cu scopul extragerii taninurilor moi și pentru a produce vinuri echilibrate, cu o structură complexă.
 Vinul este desăvârșit după o perioadă de maturare de circa 14 luni în butoaie de stejar provenite din Krasnodar, în condiții controlate de umiditate și temperatură. Fermentarea malolactică se petrece în butoaie de stejar de 50 hl.
 Note de degustare:
 - De o culoare rubinie închisă, cu reflexii purpurii, acest vin intens impresionează prin aromele complexe de fructe de pădure.
 - Este un vin consistent și echilibrat, cu tainuri catifelate, nuanțe de prune uscate si ciocolată amară, cu un post-gust prelung și delicat.
 Recomandări culinare: Se poate asocia cu preparate din carne la grătar, carne roșie, carne de curcan sau rață.
 Temperatura / recomandare de consum: 16-18 ° C
 Potențial de învechire: Lung48,68 RON
- 
                        
   GITANA WINERY - AUTOGRAF CABERNET SAUVIGNON GITANA WINERY - AUTOGRAF CABERNET SAUVIGNON
 REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN / REPUBLICA MOLDOVA
 SOIUL: CABERNET SAUVIGNON
 VOL. ALC.: 14%
 Macerarea pe boștină și fermentarea au loc în cuve de lemn de stejar, pentru o perioadă de 20 de zile. Fermentarea se realizează doar cu ajutorul drojdiilor indigene.
 Macerarea este realizată cu scopul extragerii taninurilor moi și pentru a produce vinuri echilibrate, cu o structură complexă.
 Vinul este desăvârșit după o perioadă de maturare de circa 14 luni în butoaie de stejar de cca 50 hl, provenite din Krasnodar, în condiții controlate de umiditate și temperatură. Fermentarea malolactică se petrece în butoaie de stejar.
 Note de degustare:
 Vizual: limpede, roşu rubiniu intens.
 Olfactiv: cu aromă intensă de mure, cacao, cafea, cu note de piper negru.
 Gustativ: plin, echilibrat, cu tentă accentuată de coacăză neagră și roșie, taninuri puternice și o astringență bine temperată.
 Recomandări culinare: Se poate asocia cu preparate din carne afumată, carne la grătar, ciuperci și legume prăjite, brânzeturi sau bucate puternic condimentate.
 Temperatura / recomandare de consum: 16-18 ° C
 Potențial de învechire: Lung48,68 RON
- 
                        
   PRODUCATOR: AVINCIS PRODUCATOR: AVINCIS
 REGIUNE: DRAGASANI
 SOI STRUGURE: NEGRU DE DRAGASANI & MERLOT
 Culoarea acestui vin este violet inchis cu reflexe profunde de rubin. Cupajul este format din Negru de Dragasani si Merlot, iar gustul sau prezinta arome de fructe de padure, structura rotunda si aciditate proaspata. A se degusta la 17°C.
 Acompaniaza foarte bine carnea la gratar sau mancarea asiatica.28,80 RON
- 
                        
   PRODUCATOR: AVINCIS PRODUCATOR: AVINCIS
 REGIUNE: DRAGASANI
 SOI STRUGURE: ROSÉ - CABERNET SAUVIGNON
 Este un vin cu gust proaspat si racoritor , cu o culoare asemanatoare cu cea a cojii de ceapa, deschis, cu reflexii portocalii si un buchet cu arome de grepfruit si zmeura.
 Va sugeram sa il serviti foarte rece, la 7˚C, alaturi de aperitive reci. Acompaniaza foarte bine salatele proaspete de sezon, pestele la gratar sau puiul in sos dulce-picant.28,80 RON Începând cu: 27,07 RON
- 
                        
   VIN: DAVINO Monogram Feteasca Neagra VIN: DAVINO Monogram Feteasca Neagra
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA
 Monogram Feteasca Neagra se produce din struguri obtinuti prin cules selectiv, din parcelele cele mai valoroase, pentru a caror plantare au fost folositi altoi selectati special din arealul Ceptura. Tehnologia este orientata spre obtinerea unui vin bine structurat, mai elaborat, cu o corpolenta peste medie si cu pastrarea caracterului de soi. Struguri selectati pe banda de triere, flux menajat de prelucrare. Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vase mici de inox la 22 grade Celsius timp de 17-19 zile. Fermentatie malolactica desavarsita imediat dupa cea alcoolica. Maturare in baricuri de stejar de 225 litri din care 30% - noi si 70% la a doua utilizare, la 15 grade Celsius, timp de 8 luni. Invechire la sticla- minim 18 luni.85,08 RON Începând cu: 79,98 RON
- 
                        
   VIN: DAVINO FAURAR ROSU DE CEPTURA VIN: DAVINO FAURAR ROSU DE CEPTURA
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, FETEASCA NEAGRA
 Este obtinut dintr-un cupaj de Merlot, Cabernet si Feteasca neagra 50% fiiind ulterior maturat timp de 6 luni in baric de stejar romanesc.Are un miros caracteristic soiurilor,persistent,usor condimentat,note de fructe uscate si miez de nuca. Amplu si ferm, echilibrat si armonios structurat, final persistent cu tanini elaborati.27,49 RON
- 
                        
   VIN: DAVINO IACOB ROSU VIN: DAVINO IACOB ROSU
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, FETEASCA NEAGRA
 Aromele de cacao, cafea, fructe negre si lemn uscat, completate de note dulci, usor acide de coacaze, visin, curmale si prune uscate descriu gustul placut al acestui Iacob Cabernet Sauvignon & Fetasca Neagra. Finalul usor picant este la fel de gustos, demonstrandu-i taria.54,98 RON
- 
                        
   PRODUCATOR: LACERTA WINERY PRODUCATOR: LACERTA WINERY
 REGIUNE: DEALU MARE
 SOI STRUGURE: BLAUFRAENKISCH
 Vin cu o culoare rosie rubinie cu reflexe purpurii. Aroma lemnoasa se intrepatrunde cu nuante de compot de visine si fructe de padure rosii. Maturarea la barrique timp de un an confera vinului influente de cafea, condimente verzi si vanilie.
 Temperatura optima de consum: 17-19 °C
 Recomandat cu: Carne rosie, branzeturi si produse de patiserie75,90 RON Începând cu: 71,35 RON
