Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Vinul, galben-pai, este strălucitor, dominat de note florale – salcâm, soc, flori albe, flori de viţă-de-vie, cu tuşe minerale de cremene şi praf. După aerisire, încep să se simtă şi nuanţe de fructe albe şi fructe exotice, bine integrate într-un ansamblu viu, armonios şi intens, cu adevărat unic şi original. Gustativ, este surprinzător de vivace, în ciuda corpului mediu spre dens, contribuţia fiecărui soi se face simţită că într-un cor, fără ca vreunul dintre struguri să încerce să preia prima voce. De la fructe albe la flori şi înapoi, cu o susţinere solidă din partea accentelor minerale şi a acidităţii, vinul îşi dezvăluie complexitatea în timp, chiar şi după 30-60 de minute de aerisire, aşa că merită să va aplecaţi asupra sa mai multă vreme.
De savurat în sine, sau acompaniat de mâncăruri fine, mai degrabă neutre (crema de sparanghel şi anghinare, crema de ciuperci, pateuri şi terine, dar nu picante), pentru a nu afecta acest spectacol.81,16 RON -
Un clasic în categoria sa, de vin alb baricat, cu arome intense, elegante şi seducătoare de lemn de vanilie, seminţe prăjite, un pic de fum alb, bine integrate pe o structură de fruct bine copt, cu senzaţii de fagure de miere, dublate însă de o surprinzătoare senzaţie de tinereţe, dată de accentele de piersică verde şi tonurile vegetale, precum şi de finalul viu, crocant, în care se trădează o aciditate semnificativă, cu influenţe citrice.
Pentru felul în care se joacă între nuanţele untoase, de vin baricat, s-ar putea aşeza lângă o porţie de langustine, raci sau crabi. Pentru senzaţiile de prospeţime şi pentru vivacitate, ar putea însoţi şi o farfurie mai complexă, pe bază de curcan sau piept de vânat cu pene.54,98 RON -
O interpretare rară şi curajoasă a Feteştii Regale, considerată – până nu demult - un soi popular. Această varianta, îmbogăţită prin stagiul de maturare în butoaie de stejar, dovedeşte faptul că acest soi, născut spontan în urmă cu aproape un secol din încrucişarea a două soiuri tradiţionale româneşti – Fetească Albă şi Grasă - merită mai multă atenţie decât i se acordă de obicei. Arome untoase, cu nuanţe de seminţe prăjite şi caise confiate, anunţă corpul bogat, mătăsos, plin de senzaţii de fructe albe (piersici necoapte, ananas crud), dar atins şi de note picante şi de izuri delemn de salcâm.
De asortat la o tigaie de crevete jumbo sau un peşte la grătar – barbun, calcan sau halibut.54,98 RON Începând cu: 45,22 RON -
Un Sauvignon Blanc extrem de tipic – de la culoarea galben-pai strălucitoare la aromele dominante de şoc şi salcâm, însoţite de numeroase nuanţe secundare – citrice, caprifoi, flori uscate, polen şi miere. Gustat, se dezvăluie ca un vin lucrat cu atenţie, un vin luminos, solar, cu accente de fructe albe şi flori de salcâm, dar şi cu note untos-vanilate, cu un corp mai dens decât ar promite olfactiv şi cu o aciditate în perfectă armonie cu întregul. Finalul prelung este dominat de note florale, printre care se intercalează tuşe minerale.
De savurat în sine, sau de aşezat lângă brânzeturi moi, inima de anghinare şi sparanghel la grătar, paste cu fructe de mare sau reţete cu ciuperci de pădure şi smântână.54,98 RON -
Roz-coral, strălucitor, cu arome de petale de trandafir uscat, cireşe dulci, merişoare bine coapte şi fragi încă necopţi, acest vin promite să ţină o companie excelentă serilor fierbinţi de vară, mai ales pentru iubitorii vinului roşu. Aceasta datorită faptului că, dincolo de aparenţă suavitate şi tinereţe, vinul ascunde arome intense, condensate aproape, asemănătoare unui vin roşu tânăr – fructe roşii bine definite, o urmă de condiment şi un zvâc de mineralitate, într-un ansamblu complex, cu final lung şi foarte viu.
Pentru răcorit, se poate aşeza alături de un şerbet sau o îngheţată de fragi şi zmeură, însă la felul principal se poate alătura uşor unei fripturi cu gelatină sau sos de fructe roşii de pădure.54,98 RON Începând cu: 45,22 RON -
Violet pur, deci încă tânăr, acest vin încearcă să obţină maximum de expresie şi maturitate din soiul port-drapel al României. Debutul este închis şi cernelos, semn al unui stagiu serios de maturare în butoaie de stejar, însă o jumătate de oră de aerisire îl aduce în zona de fructe negre de pădure, piele groasă şi curmale uscate. În ultimul stadiu, când depăşeşte 14-15ºC, vinul capătă tot spectrul clasic de arome ale Feteştii Negre, cu fructe roşii şi negre, prune afumate, magiun cu mieji de nucă, gem de căpşune şi condimente. Gustativ, se deschide la fel de greu, însă parcursul este similar până la identitate cu evoluţia olfactivă, cu un plus de intensitate în notele de cireşe şi o urmă de ierburi aromate în postgustul lung, echilibrat şi molcom agregat de senzaţii dulci.
Taninurile încă vii, corpul dens şi gliceric şi aciditatea vie promit acestui vin o putere mare de învechire.65,45 RON -
Un amestec aproape alchimic, in care cele doua soiuri implicate colaboreaza perfect, fara sa se se simta vreun moment ca ar fi vorba de un cupaj, nu de un soi pur. Nasul porneste din note de afumat si de grafit, creste apoi spre fructe deshidratate, pentru a se deschide brusc intr-un complex de dulceturi, gemuri si fructe zemoase, sustinut din planul secund de urme de cerneala, lemn uscat, cardamom, frunze uscate, vanilie, eucalipt si boia de ardei rosu. Gustul tradeaza imediat tineretea vinului, insă doar prin aciditatea incă ridicata si senzatia de vin tare, cu alcool puternic. In rest - corpul solid, evolutia gustativa, fluenta de matase cu care se trece de la un ton la altul, postgustul elegant si lung - toate ar sugera un vin matur, aproape de varsta de consum. Perfect pentru colectionarii rabdatori abia incepand din 2012-13, insă deja senzational de studiat pentru pasionatii cu înclinatie spre meditatie. Este o adevarata excursie prin expresiile102,10 RONStoc epuizat