Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Povestea Cramei Basilescu se intinde pe mai mult de un secol. Urmas al unei familii nobiliare, Nicolae Basilescu a fost o personalitate proeminenta a Bucurestilor.
Acest vin este realizat prin cupajarea a cinci vinuri obţinute din trei soiuri – Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot – din care doar două vinuri sunt maturate şi în baric din lemn de stejar franțuzesc și românesc timp de 6 luni. Arome evoluate, intense, de curmale, ardei capia si note de lemn bine asezate între cele fructate. Gustul demareaza într-o nota dulceaga, care îi da densitate, finalul sobru fiind invadat de o suita de arome puternice de condiment si visine amarui.86,39 RON Începând cu: 83,98 RON -
La prima vedere, este un vin care debutează timid, cu tonuri închise, de smochine uscate şi lemn, pământ reavăn şi întunecimi de cerneală. Imediat, însă, îşi descoperă rapid şi nuanţele de gemuri şi fructe proaspete, dublate de un spectru de arome mai puţin sesizabile, care contribuie la completarea întregului: tabac, piele fină, piperuri şi condimente, un strop de vanilie şi o
aluzie imperceptibilă la fructe exotice. Gustul pare o confruntare între tinereţe şi maturitate, cu taninurile bine dozate şi perfect integrate dând greutate şi balans în faţa unei acidităţi tinere, care mai reduce un pic din tonurile foarte sobre ale vinului.90,32 RON Începând cu: 84,90 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU PRIEURE LICHINE
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: A.O.C. MARGAUX / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: MERLOT / CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC
ASPECT: Are o culoare de de rosu purpura cu reflexii de grena.
MIROS: Intens, placut si elegant de fructe negre de padure si delicat vegetal, completat de arome lemnoase subtile.
GUST: Pronuntat de fructe (visine amare, coacaze rosii, prune uscate), un vin catifelat si cu tanini discreti si de mica medie si de un gust final remanent, lung si seducator.
ASOCIERE CULINARA: Este bine pus in valoare langa preparate din carne rosie la gratar sau pe plita, gatita simplu, rustic, foarte putin condimentata, servita cu cartofi taranesti, rumeniti, cu bacon prajit. De asemenea acompaniaza elegant mezeluri fine: chorizo, prosciutto, babic si giudem, salam de vara din carne de vanat. La finalul mesei se recomanda in asociere cu branzeturi moi si semimoi: Saint Agur, Acapella.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 minute inainte de servire)230,38 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU D'ISSAN
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: CANTENAC A.O.C. MARGAUX / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DE BORDEAUX
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC Grand Cru Classe 1855, Troisiemes Crus.
ASPECT: Un vin de o culoare de un rosu intens, purpuriu, cu accente de violaceu.
MIROS: Placut de fructe negre si rosii, cu valente elegant lemnoase, de vanilie si ierburi uscate.
GUST: Patrunzator si puternic de visine putrede, prune uscate, mure negre si coacaze, cu o lemnozitate bine integrata, tanini fermi si aciditate medie, delicat condimentat pe final, cu un gust remanent lung si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Perfect cu maruntaie de porc la tigaie cu ceapa, unt si ciuperci de cultura, sau placinte cu carne si tocane din carne rosie de porc sau vita; merge bine langa File Mignon de vita Kobe sau cu coaste de miel la cuptor in crusta de ierburi aromate si fistic.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 20 de minute inainte de servire)425,43 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD
ANUL DE RECOLTA: 2004
REGIUNE / TARA: PREMIER CRUS - GRAND CRU CLASSE 1855 / PAUILLAC / MEDOC / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 69% CABERNET SAUVIGNON / 15% MERLOT / 13% CABERNET FRANC / 3% PETIT VERDOT
VOL. ALC.: 14%
VIN ROSU SEC. 2004 ocupă un loc special în amintirile francezilor, deoarece anul marcheaza Centenarul Antantei Cordiale încheiate de către Marea Britanie și Franța la 8 aprilie 1904. King Edward VII-lea, este cunoscut pentru ca a jucat un rol important în cadrul acordului, care a devenit o alianță reală în timpul Primului Război Mondial transformand două puteri rivale în surori.
Comemorarea unui astfel de reper important în relațiile franco - britanice, a fost o ocazie pentru multe sărbători în 2004. Acesta este spiritul în care baroneasa Philippine de Rothschild l-a abordat ASR Prințul de Wales, un artist talentat și un descendent direct al lui Edward VII-lea. Prințul a fost de acord ca pe eticheta de Mouton Rothschild 2004 sa apara una din acuarele sale inspirate de un peisaj francez. El a mai adăugat în propria-i caligrafie: "Pentru a sărbători aniversarea a 100 de ani de Antanta - Charles, 2004”.
ASPECT: De o buna limpiditate si o culoare de un rosu puternic, de o nuanta inchisa si extrem de profunda.
MIROS: Bogat si intens, complex, cu note subtile de cirese negre, gutui zaharisite si lemn dulce, completate de valente de fum, lemnozitate de stejar si condimente. Lemnozitatea ce invaluie parca intreg spectru de arome, se dezvaluie bine integrata.
GUST: De o mare finete, cremos cu tanini catifelati, surprinde printr-un buchet complex ce duce cu gandul la mocha si paine prajita; un buchet matur cu un gust de final lung si atragator, dominat de vanilie si ciocolata. Un vin distinct si extrem de elegant.
ASOCIERE CULINARA: Savoarea si valoarea acestui vin, merita doar prieteni, buna dispozitie si un paletin pregatit pentru a fi uimit. Deschiderea unei sticle de Mouton Rothschild este un eveniment in sine.
Dar daca chiar trebuie, se asociaza cu preparate rafinate ale bucatariei franceze, pe baza de carne de pasare (rata, gasca, potarniche, fazan), vita (Kobe, Mishima sau orice alt tip de Wagyu) miel sau de purcel de lapte la tava si nu in ultimul rand cu carne de vanat mare (mistret, urs sau cerb) asezonata cu trufe albe; este superb langa branzeturi maturate (Rochebaron, Roquefort, Sainte-Maure de Touraine) sau mousse din ciocolata neagra cu fructe de padure, nu foarte dulce, in foita de aur.
TEMP. DE SERVIRE: 20-22º C (Se recomandă decantarea cu circa 30 de min. înainte de servire; se poate savura acum sau păstra spre învechire la sticlă pentru minim 10-12 ani de la anul de producţie)4.581,50 RON -
Amestec de Cabernet Sauvignon (70%) şi Syrah (30%), ceea ce îl face foarte tipic. Vin din podgoriile Pays d'Oc, din sudul Franţei, regiunea Languedoc-Roussillon. Variat pe intreaga suprafaţă producătoare de vinuri Oc: soluri nisipoase, lutose, calcaroase şi soluri schistous. Strugurii se recoltează la maturitate, apoi sunt zdrobiţi, apoi fermentaţi timp de 6 până la 12 ore la o temperatură controlată (aproximativ 30 °C) şi presaţi uşor.Vinul este maturat în rezervoare din oţel inoxidabil pentru a conserva aromele bogate.
Vin roşu, care poate fi servit cu un număr mare de feluri de mâncare: carne roşie, carne rece, salate şi multe tipuri de brânză.9,40 RON -
Puterea Voinţei îşi are rădăcinile în pământul roditor spre care ţiganii păşesc toată viaţa. Pe care dansează. Pe care dorm. Pe care călătoresc.
Puterea Voinţei are ardoarea unei poveşti frumoase care dăinuie veşnic.
Un cupaj inedit, din două soiuri franceze, provenite din Bordeaux și, respectiv,Languedoc, aproape inexistente în România. Rezultatul este un vin proaspăt, viguros, predominant masculin, cu un discurs lung, în care soiuri ce definesc regiuni istorice diferite colaborează, alternând în dominarea spectrului aromatic. Dens și etajat, intens și viu, cu o gliceritate ce naște senzaţii dulci, acest vin are un discurs complex, atât olfactiv, cât și în gust, cu atât mai elocvent cu cât vinul este mai bine oxigenat.
Se recomandă, în consecinţă, decantarea timp de 30 de minute, pentru a vă putea bucura de întreaga sa expresie.44,51 RON Începând cu: 41,84 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU POITEVIN
ANUL DE RECOLTA: 2011
REGIUNE / TARA: A.O.C. / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DIN BORDEAUX
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSU SEC. Un Cru Burgeois
ASPECT: Are o culoare intensa, de un rosu de rubiniu cu note subtile de grena.
MIROS: Complex si foarte fructat, placut lemnos, elegant de vegetale si ierburi aromate.
GUST: Oarecum molatec, echilibrat si catifelat, de o corpolenta medie cu tanini moi si aciditate bine integrata, de un gust fructat de cirese amare, coacaze rosii si negre, afine si mure. Gustul remanent este de o persistenta lunga si seducatoare, usor salin.
ASOCIERE CULINARA: Langa carne rosie de vita sau miel, sau cu maruntaie de porc (rinichi si creier), pui (pipote si inimi), vita (limba), pregatite la tigaie in unt si ceapa calita, stropite cu vin si servite langa mamaliguta, legume sotate, cartofi taranesti sau piure. Branzeturile semimoi sau moi, tinere, proaspete, sunt de asemenea o buna asociere culinara, mai ales langa fructe uscate (stafide rosii si merisoare).
TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea inainte de servire)95,56 RON -
Sangiovese-le își pune amprenta asupra aromei de fructe roșii proaspete, afine, zmeură și căpșune, precum și asupra culorii vinului, roșu-vișinie. Merlot-ul completează gustul catifelat, fructat și vioi condimentat. Postgustul este de intensitate medie, plăcut amar.
Asocieri culinare: paste și pizza cu sosuri pe bază de roșii, friptură de pui și creme de diferite legume.
Producția anuală: 15 000 butelii22,25 RON Începând cu: 20,92 RON