Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Ţara de Origine: Romania Eliminare
- 
                        
   VIN: DAVINO Domaine Ceptura Blanc VIN: DAVINO Domaine Ceptura Blanc
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC + FETEASCA ALBA + RIESLING ITALICO
 VOL. ALC.: 13.5%
 VIN ALB SEC.
 ASPECT: Limpede si cristalin, de o culoare verde-galbui stralucitor.
 MIROS: Floral, intens, fructat, cu nuante de lastari de coacaze si fructul pasiunii, litchi si usoare note minerale.
 GUST: Proaspat, bine echilibrat, fin dar amplu, cu un post gust remanent usor mineral si complex.
 ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate fine pe baza de file din carne de peste si fructe de mare (homar, creveti Tiger, crab oceanic) antreu sau fel principal, asezonate cu salate complexe sau sparanghel, cu preparate raw vegan sau platouri din branzeturi tari si semitari garnisite cu struguri proaspeti albi, nuca si mere uscate.
 TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)87,70 RON Începând cu: 82,44 RON
- 
                        
   VIN: DAVINO Domaine Ceptura Rouge VIN: DAVINO Domaine Ceptura Rouge
 PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
 REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
 SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON + MERLOT + FETEASCA NEAGRA
 VOL. ALC.: 14.5%
 VIN ROSU SEC.
 ASPECT: Limpede si cristalin, de o culoare de un rosu rubiniu intens cu reflexe purpurii.
 MIROS: Intens, complex si persistent, cu accente de visine negre, stafide si piper verde, note de ciocolata si cafea.
 GUST: Complex si expresiv, amplu, puternic dar catifelat, cu un postgust remanent condimentat, ce pune in evidenta taninurile fine si elaborate.
 ASOCIERE CULINARA: Cu preparate ale bucatariei internationale, friptura la cuptor de rata sau de miel asezonat cu ierburi de Provence, cu steak de vita (Porterhouse sau Filet Mignon), langa vanat mic pregatit cu sosuri vanatoresti sau garnisit cu trufe. La finele mesei, este perfect cu branzeturi moi, vechi si/sau fermentate, cu nuci braziliene, stafide si curmale uscate.
 TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 15 min. inainte de servire)116,50 RON
- 
                        
   Note gustare: Inca de la turnarea in pahar atentia ne este retinuta de culoarea rubinie intensa a acestui vin. Notele de prune incep sa se dezvaluie inca din primul nas. Apoi apar fructele negre supracopate, notele de gem de mure proaspat facut si de condimente: piper alb, chilli, cuisoare. Gasim in gust un vin echilibrat unde taninurile rotunde si catifelate se imbina cu aromele de prune uscate, tabac si tusele de cacao. Note gustare: Inca de la turnarea in pahar atentia ne este retinuta de culoarea rubinie intensa a acestui vin. Notele de prune incep sa se dezvaluie inca din primul nas. Apoi apar fructele negre supracopate, notele de gem de mure proaspat facut si de condimente: piper alb, chilli, cuisoare. Gasim in gust un vin echilibrat unde taninurile rotunde si catifelate se imbina cu aromele de prune uscate, tabac si tusele de cacao.
 Servire: 14 -17 grade Celsius.
 Asocierile propuse sunt cu preparea din carne rosie, branzeturi maturare si deserturi pe baza de ciocolata amaruie.209,44 RON
- 
                        
   Note degustare: O culoare tipica a unui Merlot de mare clasa: rubiniu-indigo, extractiv. Se deschide cu nuante de fructe dulci ca ciresele negre si mure coapte, coacaze. Senzatii de frunza de tabac, piele tabacita, lemn dulce. Urme de ciocolata amara alaturi de o visina supra coapta confiata. In gura este catifelat, suculent și elegant. Alcoolul de 14% ii confera o dulceata delicata. Afine scoase din afinata, scortisoara si cuisoare, tabac și piele tabacita pe langa un mon cheri si praf de cacao. Note degustare: O culoare tipica a unui Merlot de mare clasa: rubiniu-indigo, extractiv. Se deschide cu nuante de fructe dulci ca ciresele negre si mure coapte, coacaze. Senzatii de frunza de tabac, piele tabacita, lemn dulce. Urme de ciocolata amara alaturi de o visina supra coapta confiata. In gura este catifelat, suculent și elegant. Alcoolul de 14% ii confera o dulceata delicata. Afine scoase din afinata, scortisoara si cuisoare, tabac și piele tabacita pe langa un mon cheri si praf de cacao.
 Servire: 15 -17 grade Celsius.
 Asocierile propuse sunt cu mezeluri crud uscate, preparate din carne de vanat, branzeturi maturate.89,01 RON Începând cu: 76,87 RON
- 
                        
   Primul nostru vin care este cel mai apropiat de ce se facea in secolul XVII cand in sat au fost plantate numai soiuri albe, obtinut in aceasi stil de vinificatie adica baricat. Vin in onoarea Sofiei Báthory, principesa care a construit în 1650 o biserică in Carastelec, iar pentru susţinerea acesteia a donat o pădure şi o vie. Primul nostru vin care este cel mai apropiat de ce se facea in secolul XVII cand in sat au fost plantate numai soiuri albe, obtinut in aceasi stil de vinificatie adica baricat. Vin in onoarea Sofiei Báthory, principesa care a construit în 1650 o biserică in Carastelec, iar pentru susţinerea acesteia a donat o pădure şi o vie.
 Este un vin de un auriu deschis, încoronat de buchetul plin de flori de câmp şi cu tente de stejar. Gustativ savoarea de lămâie, mere verzi şi pere combinate graţios cu note de pâine prăjită şi vanilie a acestui vin echilibrat povestesc despre maturare în butoaie de stejar.
 
 Temperature de servire: 6-8 °C
 Asocieri culinare: carne afumată sau preparate pe grill, pui cu sos pe bază de unt, chicken pie, paste cu sos alb, brânză: brie, camembert41,89 RON
- 
                        
   "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.” "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
 (Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
 În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
 Note Gustare: Gălbui cu reflexe aurii, culoarea tipică a unui vin alb de mare clasă. La turnarea în pahar îi descoperim prospețimea și aliura zveltă, așa cum stă bine unui vin alb tânăr. Asamblaj de patru soiuri, complex și răcoros. Calea este deschisă de notele de flori albe dulci și miere ale Tămaioasei urmat florile de primăvară ale Sauvignonului Blanc, apoi vine mărul verde proaspăt cules din livadă al Rieslingului. Finalul este invăluit în notele câmpenești, rustice de flori și zarzăre coapte de Fetască Albă. Gustativ notele celor 4 soiuri se regăsesc lăsand o senzație suculentă, răcoritoare și tonică. Post gust mediu spre lung.
 Servire: 9-12 grade Celsius.
 
 Asocieri culinare: Specialități din pește, salate de vară sau prosciutto cu pepene galben.43,20 RON Începând cu: 40,61 RON
- 
                        
   "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.” "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
 (Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
 În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
 Note Gustare: Un cupaj nou, inedit din trei soiuri îndrăgite: Fetească Neagră, Pinot Noirul și Merlotul. Notele de mure supra coapte, cireșele amare ale Merlotului din acest cupaj vin alături de companioană să de drum Fetească Neagră care completează paharul cu tipicul sau de prune uscate și cuișoare, pentru întregirea complexului Pinot Noirul ne aduce în acest cupaj elementele vegetale și pe cele de tutun umed. în gust regăsim notele de fructe coapte, prune uscate, dar și notele lemnoase de baric de stejar franțuzesc. Post gust lung, aciditate medie. Un vin cu personalitate.
 Servire: 14-‐18 grade Celsius.
 
 Asocieri culinare: Steak-‐uri generoase, platouri cu mezeluri sau brânzeturi măturate, paste cu sosuri de brânză, trufe cu ciocolată amăruie.
 43,20 RON Începând cu: 37,31 RON
- 
                        
   "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.” "De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
 (Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
 În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
 Note Gustare: O culoare tipică pentru o Busuioacă răcoritoare – rose pal. Prima impresie olfactivă ne aduce note de busuioc ușor uscat, de trandafiri roșii de vară, senzații de fructe roșii coapte și zemoase. In gură îl descoperim tonic, răcoros, cu o dulceața ce‐i da notă de eleganță, dulceața de trandafiri, de zmeură și fructele roșii suculente, cu o tușă de vanilie se definesc în gustul complex, dar delicat, un post gust lung.
 Servire: 8-10 grade Celsius.
 
 Asocieri culinare: Salate ușoare de vară, fructe de mare, pește roșu sau desert cu fructe.
 43,20 RON Începând cu: 37,31 RON
- 
                        
   Parfumul expresiv de cireșe amare și prune coapte continuă într-un gust vibrant de dulceață de vișine și merișoare, evoluând în note armonioase de cafea și tutun. Corpul elegant și taninii catifelați se transformă în apogeul postgustului persistent de ciocolată amară. Parfumul expresiv de cireșe amare și prune coapte continuă într-un gust vibrant de dulceață de vișine și merișoare, evoluând în note armonioase de cafea și tutun. Corpul elegant și taninii catifelați se transformă în apogeul postgustului persistent de ciocolată amară.
 Un Pinot Noir creat în onoarea Papei Benedict al XIV-lea, care în anul 1754 a daruit bisericii din Carastelec dreptul de a ține hramul.
 Temperature de servire: 16-18 °C
 Asocieri culinare: Doua feluri de mancare clasice care ne vin in minte imediat ce rostim numele acestui vin sunt somonul la gratar si rata gatita in orice fel. Daca iubiti fructele de mare, trebuie sa stiti ca si in acest caz Pinot Noir merge la fel de bine. Sau, daca aveti alte gusturi, puteti gati o baza simpla din carne de vita la cuptor pe care o asezonati cu legume si o stropiti cu Pinot Noir. Astfel nu veti da gres!54,98 RON
- 
                        
   Culoare: roșu intens Culoare: roșu intens
 Miros: fructe roșii coapte, prune supracoapte, nuanțe vegetale
 Gust: plin,cu tanini moi, fructat, armonios
 Postgust: intensitate medie spre înaltă
 Temperatura recomandată de servire: 15ºC39,27 RON Începând cu: 36,91 RON
