Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
  5. 9
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Culoare: Vin rosu Eliminare
  2. Ţara de Origine: Romania Eliminare
  • Recas - Sole - Cuvee Uberland 2016 - 0.75 L, Alc: 14%

    Un amestec aproape alchimic, in care cele doua soiuri implicate colaboreaza perfect, fara sa se se simta vreun moment ca ar fi vorba de un cupaj, nu de un soi pur. Nasul porneste din note de afumat si de grafit, creste apoi spre fructe deshidratate, pentru a se deschide brusc intr-un complex de dulceturi, gemuri si fructe zemoase, sustinut din planul secund de urme de cerneala, lemn uscat, cardamom, frunze uscate, vanilie, eucalipt si boia de ardei rosu. Gustul tradeaza imediat tineretea vinului, insă doar prin aciditatea incă ridicata si senzatia de vin tare, cu alcool puternic. In rest - corpul solid, evolutia gustativa, fluenta de matase cu care se trece de la un ton la altul, postgustul elegant si lung - toate ar sugera un vin matur, aproape de varsta de consum. Perfect pentru colectionarii rabdatori abia incepand din 2012-13, insă deja senzational de studiat pentru pasionatii cu înclinatie spre meditatie. Este o adevarata excursie prin expresiile
    102,10 RON
  • Rotenberg - Merlot Primus, Dealu Mare Ceptura 2012 - 0.75L, Alc: 12.7%

    Lung, corpolent si catifelat, cu accente de vanilie si piper. Invechit 24 de luni in butoaie noi de stejar romanesc. Sec, vol alc 13,4%.
    91,63 RON
  • Serve - Cuvee Alexandru 2007 - 0.75L, Alc: 14.5%

    NOTE DE DEGUSTARE:

    An de recoltă: 2007
    Soiul de struguri: Cabernet Sauvignon
    Podgorie: Dealu Mare, D.O.C.
    Miros: arome de prune uscate, piele, scorţişoară, coacăze
    Gust: afine, coacăze, cireşe amare, taninuri dulci, vanilie
    Cu ce meniu se serveşte: piept de raţă, curcan la cuptor cu piure
    de castane, tocană de viţel cu sos de bere şi ciuperci de pădure
    Temperatura de servire: temperatura camerei (190
    C)

    Potenţial de învechire: 10 ani
  • Serve - Terra Romana - Millenium rosu Magnum 2015 - 1.5L, Alc: 14%

    NOTE DE DEGUSTARE:
    An de recoltă: 2013
    Soiul de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră;
    Podgorie: DOC CMD Dealu Mare.
    Miros: fructe negre bine coapte, stafide, cafea, prune, condimente.
    Gust / Structură: fructe negre bine coapte, visine, mure, ciocolata neagra,
    piper, scortisoara, vanilie. Aciditate buna, tanini puternici dar moi si fini,
    alcool bine integrat, final persistent.
    Cu ce meniu se serveşte: carne roșie ( vită, miel, vânat), brânzeturi
    maturate sau deserturi cu ciocolată neagră.
    Temperatura de servire: 16-180
    C
    Potențial de învechire: 10 ani
  • Vinarte - Prince Matei, Merlot Magnum - 2000 - 1.5 L, Alc: 14.5%

    Denumire de Origine: DOC-CMD Dealu Mare – Zoresti
    Producator: vinul este produs si imbuteliat la Crama Villa Zorilor - Vinarte
    Clima: temperat-continentala, cu parametri ce caracterizeaza regiunea ecologica viticola sud – carpatica .
    Sol: argiluvisoluri de tip brun roscat, de la slab la puternic erodat, cu urme de carbonat de calciu si texturi lutoase si luto-argiloase.
    Soi: Merlot 90% , Cabernet Sauvignon 10% .
    Continut de alcool : 14,5 % vol.
    Vinificatie: Strugurii provin din parcele consacrate si conditii naturale pentru obtinerea de maxima calitate. Numarul de ciorchini pe butuc este limitat in asa fel incat sa se obtina un echilibru perfect intre acumularea de zahar, concentratia de arome si substante colorante.
    Selectia strugurilor se face foarte minutios atat la recoltarea facuta manual cat si pe banda de sortare inainte de zdrobire si desciorchinare. Mustuiala este trimisa in cisterne de inox cu temperatura controlata unde are loc maceratia si fermentatia alcoolica (timp de 25 zile). Vinul se trage in barrique-uri de 225 litri de provenienta franceza, unde are loc fermentatia malolactica si maturarea pentru o perioada de 12 luni. Dupa aceasta perioada , vinul se imbuteliaza in sticle si se pastreaza in pivnita minimum sase luni.

    Degustare:

    Vizual: limpede, culoare rosu rubiniu, stralucitor, reflexii purpurii-
    roscate

    Olfactiv: fructe de padure (mure, coacaze, fragi), arome complexe
    de piper negru, ciocolata, cafea si vanilie.

    Gustativ: sec, intens, corpolent, textura bine echilibrata de tanini
    dulci, astringenta delicata, post-gust prelung

    Asocieri gastronomice: temperatura optima de consum este de 18-20C. Se poate servi la preparate din carne rosie, vanat nobil cu sosuri complexe, preparate traditionale romanesti pe baza de carne, branzeturi maturate
    Potential de invechire: vinul poate fi invechit la sticla in conditii de pivnita, astfel capatand o textura catifelata si un buchet complex.
  • Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13% Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%

    Floarea Soarelui - fet. neagra, vin rosu demisec 2017 - 0.187L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ:  2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: DEALU MARE / ROMÂNIA

     

    SOIUL / SOIURILE: FETEASCĂ NEAGRĂ

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ROȘU DEMISEC:  Floarea Soarelui demisec din soiul Fetească Neagră e produs de Cramele Halewood, filiala românească a companiei britanice Halewood Internațional. Domeniile Halewood au 350 de hectare de vie cultivată în regiunile Dealu Mare, Podișul Transilvaniei și Murfatlar.

     

    Din portofoliul celor 15 brand-uri de vinuri liniștite și spumante, produse de Cramele Halewood, Floarea Soarelui - Fetească Neagră, demisec, este produs din Fetească Neagră, un soi de struguri autentic românesc, folosit pentru vinuri mono-soi, bogate în arome și catifelate.

     

     

    ASPECT: Roșu rubiniu.

     

    MIROS: Condimente, fructe de pădure și vegetale.

     

    GUST: Cramele Halewood ne oferă un vin cu personalitate, corpolent și complex, mulțumită aromelor de alune, migdale, lemn dulce, prună, coacaze, cireșe negre și marțipan.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Se serveste alături de preparate din carne roșie, paste sau brânzeturi.

     

    TEMP. DE SERVIRE:  16 - 18°C

     

    5,62 RON
Pagina:
  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8
  5. 9
Grilă Listă