Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6
  5. 7
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Tip dulce: Sec Eliminare
  • Segarcea - Minima Moralia - Onoare, alb 2017 - 0.75 L, Alc: 13%

    Un cupaj “alchimic”, însă unul care ține cont de regulile eterne care creau, în vremurile trecute, ceea ce se numea “sortiment regional”. S-a născut astfel un vin al cărui debut olfactiv este exploziv, cu arome iniţiale de polen fin, flori uscate, soc,fân şi vanilie. După aerisire, aromele sunt dominate de miere, pulpă de fructe şi salcâm. Gustativ, confirmă complexitatea aromelor. Un element central, fructozitatea, este învelit de senzaţii extreme, pe de o parte de prospeţimea dată de o aciditate ridicată, pe de altă parte arome de vin matur - unt şi vanilie, cuprinse într-un corp solid, rotund, cu senzaţii glicerice.
  • Segarcea - Minima Moralia - Daruire, rosu 2010 - 0.75 L, Alc: 13%

    La prima vedere, este un vin care debutează timid, cu tonuri închise, de smochine uscate şi lemn, pământ reavăn şi întunecimi de cerneală. Imediat, însă, îşi descoperă rapid şi nuanţele de gemuri şi fructe proaspete, dublate de un spectru de arome mai puţin sesizabile, care contribuie la completarea întregului: tabac, piele fină, piperuri şi condimente, un strop de vanilie şi o
    aluzie imperceptibilă la fructe exotice. Gustul pare o confruntare între tinereţe şi maturitate, cu taninurile bine dozate şi perfect integrate dând greutate şi balans în faţa unei acidităţi tinere, care mai reduce un pic din tonurile foarte sobre ale vinului.
  • Segarcea - Minima Moralia - Respect, rosu 2016 - 0.75 L, Alc: 14%

    Încă de la primul contact, cupajul dezvăluie profunzime şi complexitate, pornind de la arome mature de rom şi nucă de cocos, dezvoltându-se apoi în nuanţe de fructe de pădure roşii, miez de nucă verde, alune proaspăt prăjite şi condimente. Gustul confirmă pe deplin senzaţiile deja ghicite, cu fructe roşii în prim plan, însă cu o sumedenie de nuanţe secundare care aduc
    tuşe fine – cacao, condimente, fructe uscate, dulceaţă de căpşuni şi zmeură bine coaptă. Postgustul extrem de lung şi de plăcut este dominat de prospeţime.
  • Segarcea - Minima Moralia - Recunostinta, rosu 2016 - 0.75 L, Alc: 14%

    La prima impresie, pare un Cabernet extrem de dur: atac puternic, cernelos, plin de note sumbre, pământoase, de brusturi. Aromele se deschid însă rapid către toate nuanţele de fructe de pădure negre şi roşii – crude, în dulceaţă sau în gemuri. Finalul gustului este dominat de dulceţuri şi gemuri – zmeură, căpşuni, coacăze, cireşe amare – şi magiun de prune, cu un pic de iod şi nuanțe de fructe de pădure supracoapte. Postgust extrem de lung şi nuanţat.
  • Segarcea - Prestige - Pinot Noir 2016 - 0.75 L, Alc: 14.5%

    Cel mai fragil şi dificil soi de srtuguri din care se naşte vinul roşu, Pinot Noir-ul, îşi gãseşte cu uşurinţã în pãmântul din Segarcea resursele pentru a crea un vin puternic şi expresiv, fãrã a-şi compromite fineţea caracteristicã. Îmbogãţit de maturarea de 6-8 luni în butoaie de stejar francez de primã şi a doua generaţie, are - atât olfactiv, cât şi gustativ - doar nuanţe fine de lemn şi vanilie. Nasul este dominat de fructe - cireşe, pomegranate - cu accente condimentate. Gustativ, este excelent echilibrat între notele de fruct şi cele de lemn dulce, cu taninuri rotunde, perfect integrate.
  • Recas - Sole - Chardonay barrique 2017 - 0.75 L, Alc: 13.5% Recas - Sole - Chardonay barrique 2017 - 0.75 L, Alc: 13.5%

    Recas - Sole - Chardonay barrique 2017 - 0.75 L, Alc: 13.5%

    Un clasic în categoria sa, de vin alb baricat, cu arome intense, elegante şi seducătoare de lemn de vanilie, seminţe prăjite, un pic de fum alb, bine integrate pe o structură de fruct bine copt, cu senzaţii de fagure de miere, dublate însă de o surprinzătoare senzaţie de tinereţe, dată de accentele de piersică verde şi tonurile vegetale, precum şi de finalul viu, crocant, în care se trădează o aciditate semnificativă, cu influenţe citrice.
    Pentru felul în care se joacă între nuanţele untoase, de vin baricat, s-ar putea aşeza lângă o porţie de langustine, raci sau crabi. Pentru senzaţiile de prospeţime şi pentru vivacitate, ar putea însoţi şi o farfurie mai complexă, pe bază de curcan sau piept de vânat cu pene.
    54,98 RON
  • Recas - Sole - Feteasca Regala barrique 2017 - 0.75 L, Alc: 12%

    O interpretare rară şi curajoasă a Feteştii Regale, considerată – până nu demult - un soi popular. Această varianta, îmbogăţită prin stagiul de maturare în butoaie de stejar, dovedeşte faptul că acest soi, născut spontan în urmă cu aproape un secol din încrucişarea a două soiuri tradiţionale româneşti – Fetească Albă şi Grasă - merită mai multă atenţie decât i se acordă de obicei. Arome untoase, cu nuanţe de seminţe prăjite şi caise confiate, anunţă corpul bogat, mătăsos, plin de senzaţii de fructe albe (piersici necoapte, ananas crud), dar atins şi de note picante şi de izuri delemn de salcâm.
    De asortat la o tigaie de crevete jumbo sau un peşte la grătar – barbun, calcan sau halibut.
  • Recas - Sole - Sauvignon Blanc 2017 - 0.75 L, Alc: 12% Recas - Sole - Sauvignon Blanc 2017 - 0.75 L, Alc: 12%

    Recas - Sole - Sauvignon Blanc 2017 - 0.75 L, Alc: 12%

    Un Sauvignon Blanc extrem de tipic – de la culoarea galben-pai strălucitoare la aromele dominante de şoc şi salcâm, însoţite de numeroase nuanţe secundare – citrice, caprifoi, flori uscate, polen şi miere. Gustat, se dezvăluie ca un vin lucrat cu atenţie, un vin luminos, solar, cu accente de fructe albe şi flori de salcâm, dar şi cu note untos-vanilate, cu un corp mai dens decât ar promite olfactiv şi cu o aciditate în perfectă armonie cu întregul. Finalul prelung este dominat de note florale, printre care se intercalează tuşe minerale.
    De savurat în sine, sau de aşezat lângă brânzeturi moi, inima de anghinare şi sparanghel la grătar, paste cu fructe de mare sau reţete cu ciuperci de pădure şi smântână.
    54,98 RON
  • Recas - Sole - Rose 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5% Recas - Sole - Rose 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    Recas - Sole - Rose 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    Roz-coral, strălucitor, cu arome de petale de trandafir uscat, cireşe dulci, merişoare bine coapte şi fragi încă necopţi, acest vin promite să ţină o companie excelentă serilor fierbinţi de vară, mai ales pentru iubitorii vinului roşu. Aceasta datorită faptului că, dincolo de aparenţă suavitate şi tinereţe, vinul ascunde arome intense, condensate aproape, asemănătoare unui vin roşu tânăr – fructe roşii bine definite, o urmă de condiment şi un zvâc de mineralitate, într-un ansamblu complex, cu final lung şi foarte viu.
    Pentru răcorit, se poate aşeza alături de un şerbet sau o îngheţată de fragi şi zmeură, însă la felul principal se poate alătura uşor unei fripturi cu gelatină sau sos de fructe roşii de pădure.
  • San Polo - Brunello di Montalcino riserva docg rosso 2010 - 0.75L, Alc: 14.5% San Polo - Brunello di Montalcino riserva docg rosso 2010 - 0.75L, Alc: 14.5%

    San Polo - Brunello di Montalcino riserva docg rosso 2010 - 0.75L, Alc: 14.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: SAN POLO - ALLEGRINI
    ANUL DE RECOLTA: 2010
    REGIUNE / TARA: DOC RISERVA / TOSCANA / ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: SANGIOVESE
    VOL. ALC.: 14.5%
    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: De o culoare intens rubinie, opaca, cu accente de grena.
    MIROS: Foarte complex si de o mare intensitate, cu arome de fructe rosii mici si de violete, completate cu accente elegante lemnoase si usoare note de vanilie si cafea.
    GUST: Corpolent si dens, foarte fructat, cu tanini catifelati si echilibrati, cu un gust remanent dupa inghitire, placut si persistent, ce lasa pe paletin o savoare dulceaga de vanilie si fructe de padure.

    ASOCIERE CULINARA: Perfect cu preparate complexe din carne de vanat mistret, miel sau purcel de lapte pregatite la cuptor, sau cu steak Fiorentina, T-Bone, Porterhouse din carne de vita maturata (Angus sau Wagyu), servite cu sosuri brune pe baza de ciuperci de padure si trufe. La finalul mesei, se poate consuma langa branzeturi intens aromate: Parmigiano Reggiano, Toscano Pecorino , Provolone si Castelmango.
    TEMP. DE SERVIRE: 20-22º C (Se recomanda decantarea cu circa 1h inainte de servire)
    556,89 RON
  • Recas - Selene Feteasca Neagra 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Violet pur, deci încă tânăr, acest vin încearcă să obţină maximum de expresie şi maturitate din soiul port-drapel al României. Debutul este închis şi cernelos, semn al unui stagiu serios de maturare în butoaie de stejar, însă o jumătate de oră de aerisire îl aduce în zona de fructe negre de pădure, piele groasă şi curmale uscate. În ultimul stadiu, când depăşeşte 14-15ºC, vinul capătă tot spectrul clasic de arome ale Feteştii Negre, cu fructe roşii şi negre, prune afumate, magiun cu mieji de nucă, gem de căpşune şi condimente. Gustativ, se deschide la fel de greu, însă parcursul este similar până la identitate cu evoluţia olfactivă, cu un plus de intensitate în notele de cireşe şi o urmă de ierburi aromate în postgustul lung, echilibrat şi molcom agregat de senzaţii dulci.
    Taninurile încă vii, corpul dens şi gliceric şi aciditatea vie promit acestui vin o putere mare de învechire.
    65,45 RON
  • LacertA - Sauvignon Blanc 2015 - 0.75 L, Alc: 14.5%

    PRODUCATOR: LACERTA WINERY
    REGIUNE: DEALU MARE
    SOI STRUGURE: SAUVIGNON BLANC

    Vin alb cu reflexe galben-verzui, cu aromă de grapefruit, ananas şi flori de viţă de vie. Gustul este vioi şi citric dar în acelaşi timp intens şi lung.

    Temperatura optimă de consum: 8-10 °C

    Recomandat cu: Preparate din peşte, pui, salate
  • Jidvei - Mysterium Rose 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%

    Un vin cu o delicată culoare de rodie roz, cu un buchet complex, în care se disting nuanţe de cireşe negre, rodie şi caramel englezesc. Gustul debutează cu un atac foarte fructat, urmat de o aciditate perfecta, iar la final descoperim arome de fructe roşii.
  • LacertA - Feteasca Neagra 2016 - 0.75 L, Alc: 14.2%

    PRODUCATOR: LACERTA WINERY
    REGIUNE: DEALU MARE
    SOI STRUGURE: FETEASCA NEAGRA

    Vin cu o culoare roşie intensă, cu aromă tipică de prune uscate şi fructe de pădure negre. Maturarea la barrique exclusiv din stejar românesc catifelează gustul adăugându-i nuanţe de vanilie, prune confiate şi cireşe.

    Temperatura optimă de consum: 17-19 °C

    Recomandat cu: Carne roşie, carne de curcan şi brânzeturi afumate.
  • Jidvei - Mysterium alb 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5% Jidvei - Mysterium alb 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    Jidvei - Mysterium alb 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    Un vin cu un buchet complex, care debutează cu arome de flori albe, specifice Sauvignonului, şi se dezvoltă apoi spre nuanţe de fructe galbene, piersici şi caise. Este dulce, la prima sorbire, dar gustul lui evoluează spre amăruiul uşor, specific Traminerului, pentru ca la final să ne copleşească cu arome de fructe, piersici, pepene galben şi ananas.
  • Vinarte - Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon 2016 - 0.75 L, Alc: 13.5%

    Aromele dominante de lemn se aşază interesant pe lângă tonurile de coacăze, ierburi uscate şi lut. Impresionează la capitolele tipicitate şi structură, cu toate că este un vin tânăr, viguros, ce indică un potenţial de învechire foarte bun. Expresie de fruct foarte bună şi final astringent-condimentat.
    Struguri recoltaţi manual în lădiţe de plastic cu sortare manuală în cramă. Urmează desciorchinarea şi zdrobirea, mustuiala fiind pompată în cisterne de inox cu temperatura controlată. Însămânţarea cu levuri duce la desavârşirea fermentaţiei alcoolice. Urmează tragerea vinului în barrique-uri franceze, finalizarea fermentaţiei malolactice şi înnobilarea pe o periodă de maturare de circa 6-9 luni.

    Un vin corpolent şi foarte echilibrat!
  • Francois Gaunoux - Mersault Clos de Tavaux Monopole, blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5% Francois Gaunoux - Mersault Clos de Tavaux Monopole, blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Francois Gaunoux - Mersault Clos de Tavaux Monopole, blanc 2008 - 0.75L, Alc: 13.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: FRANCOIS GAUNOUX
    ANUL DE RECOLTA: 2008
    REGIUNE / TARA: A.O.C. MERSAULT / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.

    MIROS: Imbietor, fructat cu arome de pepene galben si mere golden, vegetal de brocoli si ardei gras verde, usor citric, si cu o aroma subtila de nucsoara.

    GUST: Molatec, de acididate medie, un vin relativ lejer cu arome fructate si vegetale, si o nuanta de mineralitate eleganta.

    ASOCIERE CULINARA: Un foarte bun partener pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin cu fenicul si rozmarin, ratatouille si branzeturi tari. Este bine pus in valoare langa fructe de mare, peste si crustacee pregatite in maniera mediteraneana.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea, dar este mai bine pus in valoarea servit in pahare de vin rosu de tip Bourgogne, pentru o buna aerare)
    23,80 RON
  • Vinarte - Prince Mircea, Merlot 2016 - 0.75 L, Alc: 14%

    Este un vin foarte bine structurat şi echilibrat, puternic, sec şi foarte taninos.
    Se potriveşte cu mâncărurile din carne roşie şi merge acompaniat cu brânzeturi foarte bine maturate.
    52,36 RON
  • Vinarte - Prince Matei, Merlot 2012 - 0.75 L, Alc: 14%

    PRODUCATOR / PODGORIE: VINARTE / CRAMA VILLA ZORILOR
    REGIUNE / TARA: DOC-CMD DEALU MARE / ZORESTI / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: 90% MERLOT + 10% CABERNET SAUVIGNON
    VOL. ALC.: 14.5%
    VINIFICARE: Strugurii provin din parcele consacrate ce se bucura de conditii naturale optime pentru obtinerea de maxima calitate. Numarul de ciorchini pe butuc este limitat în asa fel încat sa rezulte un echilibru perfect între acumularea de zahar, concentratia de arome si substantele colorante. Selectia strugurilor se face foarte minutios atat la recoltarea facută manual cat si pe banda de sortare înainte de zdrobire si desciorchinare. Mustuiala este trimisa în cisterne de inox cu temperatură controlata unde au loc maceratia si fermentatia alcoolica (timp de 25 zile). Vinul se trage în barrique-uri de 225 litri de provenienta franceza, unde au loc fermentatia malolactica si maturarea pentru o perioadă de 12 luni. Dupa aceasta perioada, vinul se îmbuteliaza în sticle si se pastreaza în pivnita minimum şase luni.
    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: Limpede, culoare rosu-rubiniu, stralucitor, reflexii purpurii-roscate.
    MIROS: De fructe de padure (mure, coacaze si fragi), sustinute de arome complexe de piper negru, ciocolata, cafea si vanilie.
    GUST: Sec, placut si intens, corpolent si seducator, cu o textură catifelata, bine echilibrată de tanini dulci, de o astringenta delicata, si un gust la final dupa inghitire, de o remanenta prelunga si savuroasa.

    ASOCIERE CULINARA: Se poate servi la preparate din carne rosie (mezeluri uscate si afumate, sau preparate la cuptor sau grill), vanat cu sosuri brune complexe pe baza de trufe albe sau negre, meniuri tradiţionale romanesti pe baza de carne sau alaturi de branzeturi maturate.
    TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda a fi decantat cu circa 30-45 min. inainte de servire; potential de invechire la sticla 10-15ani în conditii de pivnita)
  • Regnard - Chassagne Montrachet blanc 2007 - 0.75L, Alc: 13% Regnard - Chassagne Montrachet blanc 2007 - 0.75L, Alc: 13%

    Regnard - Chassagne Montrachet blanc 2007 - 0.75L, Alc: 13%

    PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
    ANUL DE RECOLTA: 2007
    REGIUNE / TARA: A.O.C. CHASSAGNE MONTRACHET GRAND CRU / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Stralucitor de o culoare imbietoare de un galben intens auriu.

    MIROS: Foarte complex, placut fructat de fructe exotice (ananas, banane, mango) si arome florale, de soc, completate de note de alune de pamany.

    GUST: Foarte elegant si mineral, fructat, de mango, ananas, banane, pepene galben (honey dew si cantalopue); un vin onctuos si untos de aciditate medie, cu un gust final, remanent lung, lemnos si placut de cedru si vanilie.

    ASOCIERE CULINARA: Langa preparate din peste, crustacee (picioare de crab sau homar) servit cu untdelemn fierbinte, sau fructe de mare la tigaie in vin alb, cu paste (penne, tagiatelle, fussilli) cu sosuri albe si ciuperci de cultura. La finele mesei, langa branzeturi fine tari si semitari (Adelost, Saint Agur, Reblochon) cu nuci caju, struguri albi proaspeti si mere golden uscate.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)
    362,59 RON
Pagina:
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6
  5. 7
Grilă Listă