Feteasca Regala

Soiul de strugure Feteasca Regala (sau Danasana, Galbena de Ardeal, Kirayleanka, Königstraube), este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate soiuri din Romania.  A fost descoperit dupa anul 1920 in Transilvania, langa orasul Sighisoara, in comuna Danes, si este rezultatul unei hibridizari intre soiurile Feteasca Alba si Francusa.


Feteasca Regala unul dintre cele trei soiuri romanesti cultivate in toate regiunile istorice ale Romaniei. Feteasca Regala este cultivata cu precadere in Moldova, Oltenia, Muntenia si Transilvania, pe suprafete de 2000 pana la 7000 de hectare.


Caracteristici soi:


Culoare: Feteasca Regala are boaba de culoare verde, iar vinul obtinut din acest soi este de culoare alb-verzui cu nuante galbui, sau galben-verzui ce se transforma in galben pai.


Miros: Buchetul acestui soi este format din flori albe, citrice si vegetale.


Gust: Vinul produs din soiul Feteasca Regala este sec, acrisor, datorita florilor (trandafir, flori de camp) si fructelor, in particular mere verzi. Aromele se schimba in functie de mediu (minerale din sol), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din stejar, care pot oferi arome de caise uscate, migdale si condimente.


Vinurile din Feteasca Regala sunt vinuri care difera in consistenta in functie de conditiile in care este pastrat. Vinurile tinute in inox au corp mediu, iar cele maturate in butoi sunt vinuri corpolente cu arome intense ce pot fi invechite mult timp. Feteasca Regala are tanini in pielita ce ofera rezistenta la invechire, spre deosebire de alte soiuri albe. Acest soi este recomandat si pentru productia unor vinuri spumante de calitate superioara.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Recas Eliminare
  • Recas - Sole - Feteasca Regala barrique 2017 - 0.75 L, Alc: 12%

    O interpretare rară şi curajoasă a Feteştii Regale, considerată – până nu demult - un soi popular. Această varianta, îmbogăţită prin stagiul de maturare în butoaie de stejar, dovedeşte faptul că acest soi, născut spontan în urmă cu aproape un secol din încrucişarea a două soiuri tradiţionale româneşti – Fetească Albă şi Grasă - merită mai multă atenţie decât i se acordă de obicei. Arome untoase, cu nuanţe de seminţe prăjite şi caise confiate, anunţă corpul bogat, mătăsos, plin de senzaţii de fructe albe (piersici necoapte, ananas crud), dar atins şi de note picante şi de izuri delemn de salcâm.
    De asortat la o tigaie de crevete jumbo sau un peşte la grătar – barbun, calcan sau halibut.
Grilă Listă