Chardonnay
Chardonnay (cunoscut si sub numele de Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc), este un soi de strugure alb, folosit in productia vinului alb, dar si al sampaniilor. La origini, soiul Chardonnay provine din Franța, regiunea viticola Burgundia. Chardonnay este rezultat din incrucisarea a doua soiuri: soiul rosu Pinot Noir si soiul alb Gouais Blanc (Heunisch).
Chardonnay este cel mai cunoscut soi de struguri si este cultivat in regiunile viticole din intreaga lume, incepand cu vechile state producatoare de vin din Europa (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania), pana in teritoriile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda).
Caracteristici soi:
Culoare: Strugurii din soiul Chardonnay au culoare verde, iar vinurile produse doar din acest soi au culoarea galben pal (deschis), sau galben intens (inchis). Culoarea vinurilor produse din soiul Chardonnay variaza in functie de regiunea in care sunt cultivati strugurii.
Miros: In majoritatea cazurilor, vinurile proaspete de Chardonnay impart un parfum de mere, lamai, piersici si diferite fructe tropicale. Buchetul vinului de Chardonnay difera in functie de mediu, cupaje, procesele de productie si pastrare.
Gust: Vinul produs din soiul Chardonnay este sec si are gust de mere, caise si flori, pentru vinurile proaspete. Aromele sunt schimbate in majoritatea cazurilor de timpul de coacere naturala, de mediu (terroir), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din lemn de stejar.
Cele mai cunoscute si apreciate vinuri produse din acest soi provin din Franta, zona de est, regiunea viticola Burgundia, mai exact din localitatea Chablis. Vinurile din struguri Chardonnay se pot consuma proaspete, intr-un interval de 12-24 de luni, sau maturate. Maturarea este un proces care permite consumul vinului dupa perioade de 5 ani. Cele mai bune vinuri din Chardonnay sunt maturate pana la 10 ani in butoaie din stejar.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Crama / Brand: Vladoi Eliminare
-
D. Vladoi - Anca-Maria - Chardonnay 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
In podgoria Murfatlar soiul Chardonnay sta de multa vreme la loc de cinste. Acest Chardonnay ne impresioneaza cu o culoare galben-verzuie stralucitoare.
Mirosul este complex, dar discret cu note florale de tei imbinate cu nuante de fructe coapte ca piersicile si caisele.
Gustul este echilibrat cu note fine de dulceata de piersici si gutui. Este un vin usor de consumat atat de unul singur cat si asociat cu mancaruri delicate din peste sau paste cu sos alb.
Temperatura optima de servire 6-8°C40,58 RON