Chardonnay

Chardonnay (cunoscut si sub numele de Aubaine, Beaunois, Gamay blanc, Melon blanc), este un soi de strugure alb, folosit in productia vinului alb, dar si al sampaniilor. La origini, soiul Chardonnay provine din Franța, regiunea viticola Burgundia. Chardonnay este rezultat din incrucisarea a doua soiuri: soiul rosu Pinot Noir si soiul alb Gouais Blanc (Heunisch).


 


Chardonnay este cel mai cunoscut soi de struguri si este cultivat in regiunile viticole din intreaga lume, incepand cu vechile state producatoare de vin din Europa (Franta, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania), pana in teritoriile din Lumea Noua (America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda).


 


Caracteristici soi:


Culoare: Strugurii din soiul Chardonnay au culoare verde, iar vinurile produse doar din acest soi au culoarea galben pal (deschis), sau galben intens (inchis). Culoarea vinurilor produse din soiul Chardonnay variaza in functie de regiunea in care sunt cultivati strugurii.


 


Miros: In majoritatea cazurilor, vinurile proaspete de Chardonnay impart un parfum de mere, lamai, piersici si diferite fructe tropicale. Buchetul vinului de Chardonnay difera in functie de mediu, cupaje, procesele de productie si pastrare.


 


Gust: Vinul produs din soiul Chardonnay este sec si are gust de mere, caise si flori, pentru vinurile proaspete. Aromele sunt schimbate in majoritatea cazurilor de timpul de coacere naturala, de mediu (terroir), cupaje, procese de productie si maturare in butoaie din lemn de stejar.


 


Cele mai cunoscute si apreciate vinuri produse din acest soi provin din Franta, zona de est, regiunea viticola Burgundia, mai exact din localitatea Chablis. Vinurile din struguri Chardonnay se pot consuma proaspete, intr-un interval de 12-24 de luni, sau maturate. Maturarea este un proces care permite consumul vinului dupa perioade de 5 ani. Cele mai bune vinuri din Chardonnay sunt maturate pana la 10 ani in butoaie din stejar.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2016 Eliminare
  • Tenuta Rapitala - Grand Cru Chardonnay bianco 2016 - 0.75L, Alc: 14% Tenuta Rapitala - Grand Cru Chardonnay bianco 2016 - 0.75L, Alc: 14%

    Tenuta Rapitala - Grand Cru Chardonnay bianco 2016 - 0.75L, Alc: 14%

    PRODUCATOR / PODGORIE: TENUTA RAPITALA

    ANUL DE RECOLTA: 2016

    REGIUNE / TARA: I.G.T. SICILIA, ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY

    VOL. ALC.: 14%


    VIN ALB SEC produs din struguri culesi din parcele selectionate, situate la 450m deasupra marii, maturat pe drojdii timp de 10 luni in butoaie de stejar frantuzesti (barrique). Produsul astfel obtinut, un Grand Cru, este vinul simbol al Tenuta Rapitala, podgorie detinuta de Contele Hugues Bernard de la Gatinais.

    ASPECT: De culoare intensa de un auriu profund.

    MIROS: Intens si fructat, clasic si caracteristic pt. soiul Chardonnay, completat de note lemnoase elegante.

    GUST: Onctuos pe paletin, bogat in arome rafinate, fructate si lemnoase (mere golden, ananas, banane, cedru, stejar, pin), si de un gust remanent prelung si seducator.


    ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate din fructe de mare (homar, jumbo tiger shrimp) sau peste gras, pregatit in abur si garnisit cu legume trase la tigaie in unt. Un bun prieten al pastelor servite cu sos alb, al pestelui afumat sau al carnii de pui de ferma crescut liber, gatita la tigaie cu cartofi si rozmarin.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomandă aerarea cu circa 15-20 min. inainte de consum)
    183,26 RON
  • Segarcea - Elite - Chardonnay 2016 - 0.75L, Alc: 13%

    Un vin alb elegant, pe placul oricui, cu un mic rest de zahãr obţinut prin întreruperea fermentãrii. Pentru cã strugurii utilizaţi provin de pe parcele cu producţie atent controlatã, aromele acumulate tind mai degrabã spre note de fructe cãrnoase - piersici şi caise, aceleaşi note olfactive regãsindu-se ca dominante şi în gustul blând şi rotund.
  • Gitana - Autograf - Chardonnay 2016 - 0.75 L, Alc: 13.5% Gitana - Autograf - Chardonnay 2016 - 0.75 L, Alc: 13.5%

    Gitana - Autograf - Chardonnay 2016 - 0.75 L, Alc: 13.5%

    GITANA WINERY - AUTOGRAF CHARDONNAY
    REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN / REPUBLICA MOLDOVA
    SOIUL: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13.5%

    Se respectă tehnologia vinificarii vinurilor albe, cu utilizarea unui utilaj performant. Strugurii colectaţi sunt desciorchinaţi, după care este aplicată tehnica criomacerării, ce constă în menţinerea mustului în contact cu boștina timp de 6 de ore, la o temperatură de 2°C. După limpezire, mustul este supus unei fermentaţii alcoolice supravegheate la o temperatură controlată de 12-14°C. Maturarea vinului se petrece în butoaie de stejar provenite din Krasnodar timp de 4 luni cu ajutorul tehnicii de batonage.

    Note de degustare:

    - Vinul are o culoare galben pai.
    - Aromele intense de caise bine coapte, pepene și grapefruit se completează cu cele dulci de miere .
    - Un gust proaspăt, elegant dar corpolent, cu arome de flori de salcâm şi tei, alune de pădure şi ananas.

    Recomandări culinare: Se poate asocia cu puiul sau pestele la gratar, cu fructele de mare sau branzeturile.
    Temperatura / recomandare de consum: 8-10° C
    41,89 RON
  • Regnard - Chablis, Grand Regnard, blanc Magnum 2016 - 1.5L, Alc: 12.5% Regnard - Chablis, Grand Regnard, blanc Magnum 2016 - 1.5L, Alc: 12.5%

    Regnard - Chablis, Grand Regnard, blanc Magnum 2016 - 1.5L, Alc: 12.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
    ANUL DE RECOLTA: 2015
    REGIUNE / TARA: A.O.C. CHABLIS / BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 12.5%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Stralucitor. de o buna limpiditate, de o culoare placuta de un galben pai cu reflexii aurii.

    MIROS: Foarte complex, puternic fructat, arom de fructe exotice si arome florale, sustinute de note de nuci.

    GUST: Elegant, proaspăt, rotund şi bine structurat, susţinut de arome deosebit de persistente fructate, de mere golden supracoapte, ananas, banane, pepene galben si mango; un vin onctuos de aciditate mica, de un gust remanent lung, mineral si placut de citrice.

    ASOCIERE CULINARA: Langa preparate din carne de peste crud (Carpaccio de peste spada, Tartar de somon) sau la grill, servit cu polenta, legume sote sau salata proaspata. Langa homar cu ristotto de legume, sushi sau sashimi din peste gras, si la finalul mesei cu branzeturi rafinate, maturate, tari si semitari (Provolone, Pecorino Romano, Gouda) servite cu nici si mere, pere si caise uscate.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)
    412,33 RON
Grilă Listă