Plomari - Ouzo - 0.2L , Alc: 40%
COD: BDGOTHOUZOPLOMA
Descriere
Ouzo este o băutură aperitiv, fabricată şi consumată în Grecia, Cipru şi Macedonia. Originea acestei băuturi este atribuită tărâmului elen, unde a fost produs prima dată de calugării din mânăstirea Athos. Distileria pentru ouzo, ridicată de Isidor Arvanitis în 1894, se află în satul pitoresc Plomari, din insula Lesbos. Încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, bătrânele cazane şi instalaţii sunt păstrate cu grijă în muzeul dedicat brand-ului, ca o dovadă a istoriei şi tradiţiei greceşti în producţia de ouzo. De la însuşi Isidor Arvanitis aflăm despre perioada îndelungată în care acesta a călătorit pentru a găsi cele mai bune ingrediente, a experimentat cu diferite amestecuri şi schimbat proporţiile, totul pentru a găsi reţeta perfectă pentru ouzo: apă curată din râul Sedounta, anason cultivat în Lisvori şi sare adusă din Kalloni, toate din insula Lesbos. Alături de aceste ingrediente de bază, sunt cele 15 ierburi, crescute în regiune, printre care fructe de anason dulce (fenicul), scorţişoară, nucşoară şi extract din mastic. Reţeta este incompletă fără alcoolul obţinut prin dublă distilare, în cazane mici din cupru, încălzite cu lemne, exact aşa cu se facea în urmă cu 120 de ani. Rezultatul final: ouzo Plomari, o băutură bogată, recomandată cu apă şi un cub de gheaţă, într-un pahar înalt.

