Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA ALBA, SAUVIGNON BLANC, TAMAIOASA ROMANEASCA, RIESLING, FETEASCA REGALA, PINOT GRIS, CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
Strugurii sunt recoltati manual in ladite de 15kg si ulterior sortati. Macerarea a avut loc la temperatura controlata. Ulterior, fermentarea alcoolica la temperatura joasa pentru a pastra aromele primare este urmata de limpezire. Pastrare in vase de inox pentru limpezirea naturala.
ASPECT: Galben pai intens, cu reflexii verzui.
MIROS: Prospetimea anului se deosebeste inca din olfact, definit de senzatii de gutuie si citrice. Floralitate dominant varatica cu sensatii de soc si flori de migdal.
GUST: In gust, aromaticitatea, plaseaza SIEL in zona fructelor exotice si a florilor de vara. Delicat si bine balansat de o aciditate prezenta si delicata. Prezinta un final lung si armonic, cerand, parca, urmatoarea inghititura.
ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate usoare, din carne alba de peste sau pui, salate cu sosuri albe sau deserturi usoare cu crema de vanilie.
TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 6-8 °C.32,73 RON -
VIN: MAPU RESERVA - MERLOT
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: VALLE CENTRAL / CHILE
SOIUL / SOIURILE: MERLOT
VOL. ALC.: 13%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare atractiva de un rosu rubiniu, intens.
MIROS: Este puternic si complex, imbinand elegant arome de fructe rosii si negre de padure, completate cu note de lemn dulce si anason.
GUST: De o corpolenta relativ mare, un vin cu tanini moi, catifelat si molatec, de o aciditate bine integrata, cu accente fructate (cirese negre si fragute) si valente de ciocolata si paine prajita. Gustul final, remanent, este intens, si lasa o senzatie de prospetime.
ASOCIERE CULINARA: Evidenta cu carne rosie, cu frigarui din carne de miel, ceafa de porc la tava, tocanita de curcan cu ciuperci Chanterelle / galbenele, biftec de vita sau ficatei trasi la tigaie cu prune uscate. La finalul mesei, ‘sta’ bine langa branzeturi moi si semimoi (Brie, Camembert, Danish Blue) garnisite cu fructe uscate si nuci pecan.
TEMP. DE SERVIRE: 15-17º C (Nu se recomanda decantarea)39,27 RON -
Strugurii au fost culeși în luna octombrie, iar dupa încheierea fermentației alcoolice si a celei malolactice, vinurile au fost maturate în baricuri românești de stejar, cu grad de prajire mediu, timp de 23 luni.
NOTE DE DEGUSTARE: Un vin intens, corpolent, cu arome de coacăze negre, cacao si vanilie, maturat in barrique de stejar timp de 24 de luni.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate consuma alaturi de preparate mai condimentate, carne rosie, ciuperci si brânzeturi maturate.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 12º-14ºC.52,81 RON Începând cu: 49,63 RON -
Strugurii au fost culeși la sfârșitul lunii septembrie cu o acumulare de zahăr de 210-220g/l, iar după încheierea fermentației alcoolice și a celei malolactice, vinul a fost maturat în baricuri românești de stejar, cu grad de prăjire mediu, timp de 1 an.
NOTE DE DEGUSTARE: Arome intense de mure și afine, gust plin de fructe pârguite, note subtile de vanilie rezultate din învechirea în butoaie de stejar timp de 12 luni.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se asociază cu friptură de porc sau vită cu sos de fructe roșii.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 12º-14ºC.27,50 RON -
Strugurii au fost culeși la sfârșitul lunii septembrie cu o acumulare de zahăr de 210 g/l, iar după încheierea fermentației alcoolice şi a celei malolactice, vinurile au fost maturate în baricuri românești de stejar, cu grad de prăjire mediu, timp de 12 luni.
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare intensă, arome fine de fructe de pădure. Gust lung de cireșe, vișine și coacăze roșii, ușor vanilate provenite din maturarea în barrique de stejar timp de 12 luni.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate consuma alături de ciuperci, brânzeturi moi, carne de rață, gâscă, miel sau porc.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 12º-14ºC.27,50 RON -
Strugurii pentru acest vin s-au cules între 10-15 septembrie, la o acumulare de zahăr de 220-230g/l. Fermentația mustului de Pinot Noir și Merlot s-a făcut în tancuri de inox, după o scurtă macerare de 3 ore.
NOTE DE DEGUSTARE: Note parfumate de căpșuni și zmeură, intens, luminos cu o efervescență delicată. Un vin versatil, cu arome de fructe roșii caramelizate.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate servi în diverse asocieri culinare,
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 6º-18ºC.28,60 RON -
Strugurii au fost culeși în prima decadă a lunii septembrie, la o acumulare de zahăr de 230-240g/l. Fermentarea alcoolică a mustului a avut loc în tancuri de inox cu inoculare de drojdii selecționate.
NOTE DE DEGUSTARE: Un vin expresiv, particular și fin, ce își dezvaluie de la început aroma deosebită de petale de trandafir. Gust complex, corpolent de fructe citrice, susținut de o aciditate moderată.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate servi alaturi de pește, fructe de mare, salate sau deserturi ușoare.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.31,90 RON -
Strugurii au fost culeși între 10-12 septembrie, la o acumulare de zahăr de 210-220 g/l si au fost puși la fermentat în tancuri de inox. La fermentație s-au folosit drojdii selecționate.
NOTE DE DEGUSTARE: Un vin cu aciditate vibrantă, plin de viață, cu arome specifice de soc, piersici, mere verzi și smochine proaspete,
RECOMANDARI DE SERVIRE: Poate fi asociat cu preparate frantuzești și mediteraneene.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.31,90 RON -
Strugurii au fost culeși între 20-25 septembrie, la o acumulare de zahăr de 210-220 g/l. Fermentarea alcoolică a mustului a avut loc în tancuri de inox cu inoculare de drojdii selecționate.
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare galben-pai, cu reflexe verzui, savuros în gust, plăcut și bine echilibrat, cu note intense de fructe tropicale și soc.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se armonizează perfect cu paste, pește și fructe de mare.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.24,20 RON