Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Licorna - Bon Viveur rosu 2014 - 0.75L, Alc: 14.8%
Vinul rosu Bon Viveur este un cupaj de exceptie intre Cabernet Sauvignon 70% si Merlot 30%.
Miros: Acest vin grupează o serie de parfumuri de la note vegetale specifice soiurilor ce-l compun, la note de ciocolată albă, nucă de cocos, cacao, vanilie, cuișoare, scorțișoară, fum și trabuc, provenite din fermentare și maturare în barrique.
Gust: Are o componență aromatică bogată și este bine structurat. Un vin viu.
Postgust: Lung cu o completare de arome de învechire.
Temperatura recomandată de servire: 14ºC - 16ºC (sugerăm o aerare a vinului timp de 45 de minute).103,41 RON Începând cu: 97,21 RON -
Crama Oprisor - Dragaica Rosie 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
Am o anumită reţinere în a acorda figurilor mitologice puterea de a induce stări extreme, fie de bine, fie de rău. Misterioasele Sânziene, neam de iele, au puterea de a dărui noroc, de a vindeca boli şi de a binecuvânta „apa de stele” (roua din dimineaţa de după Noaptea lor), dar şi puterea de a lua minţile celor care le privesc dansând deasupra lacurilor sau comorilor. Când Sancta Diana romană a devenit, la români, Sânziana, mitologia locală a reţinut naşterea Drăgaicelor (de la „cel drag”), fiinţe care, în Noaptea de Sânziene, alungă răul şi vestesc dragostea. În timp, sărbătoarea a prins acelaşi chip pretutindeni, de la florile puse sub pernă la cununile de sânziene aruncate în cireada de vite, pentru a afla vârsta ursitului. Dacă sătenii îşi respectă cuvântul, adică nu tulbură liniştea spiritelor scoţând apă din fântână noaptea, dar nici nu săvârşesc alte păcate grele, Drăgaicele au grijă de recolte şi îi feresc de boli pe copiii puşi în braţele fecioarelor care joacă-n horă. „Lucrurile bune se întâmplă celor care ştiu să aştepte”, se spune. Iar acest vin este o dovadă că munca şi răbdarea nu rămân nerăsplătite. DRĂGAICA nu dă buzna, ci aşteaptă să-şi găsească tovarăşul ideal. Decantat îndelung şi servit în cele mai bune pahare, vinul oferă o linie imprevizibilă de note şi arome, în timp ce spune o poveste lungă, foarte lungă. Un povestaş binevoitor care, în loc să contrazică, te duce de mână acolo unde poţi găsi certitudini. E prietenos, deloc autoritar, nobil, puternic şi ... foarte special.
Soi/Cupaj:Feteasca Neagra. Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: În Drăgaica Roşie se îmbină eleganta Fetestii Negre cu forţa Cabernet Sauvignon-ului, catifelarea Merlot-ului şi picanteria Shiraz-ului. Echilibrat, armonios, cu nuanţe intense şi plăcute ce dezvoltă arome de prune uscate, coacăze, lemn puţin ars şi ciocolată cu lapte. Vinul rezultat este intens, echilibrat, cu o aroma puternica de coacaze negre, prune uscate, cacao si lemn usor prajit. Taninii bine copti sunt echilibrati de o aciditate placuta, alcoolul bine integrat si de un corp si finish prelung. Este un vin usor de asociat cu diverse mancaruri din porc, vita sau miel, iar supletea, complexitatea si convivialitatea gustativa il fac un companion perfect al intalnirilor amicale, de afaceri ori a serilor petrecute in familie.
Servire: Langa Preparate din carne de porc sau de vită, vânat.62,83 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Cabernet Sauvignon 2009 - 0.75L, Alc: 13.5%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Cabernet Sauvignon 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: De la primele arome, izbucnite parcă din străfundurile pământului, la eleganţa ultimei clipe de gust, Cabernet-ul îşi demonstrează nobleţea legendară, supremaţia în coagularea zecilor de nuanţe care definesc un vin mare şi meritul de a avea cei mai mulţi supuşi de pe Pământ. Este un vin pe care îl poţi înţelege imediat, sau pe care îl poţi studia în ani şi ani în evoluţie, dar pe care niciun băutor nu-l poate ignora. Intens, complex, o adevărată epopee gustativă de tonuri sumbre şi profunde de cafea şi fructe negre de pădure. Gustul catifelat este îmbrăcat în nuanţe mătăsoase de coacăze şi spumă de cafea.
Servire: Recomandat in asociere cu preparate din carne de porc, vânat.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Feteasca Neagra 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Vinul este pasional, armonios, intens, puternic și elegant. A fost macerat exact cât a trebuit pentru a-i da forță, a fost maturat suficient pentru a-i conferi catifelare și moliciune, a fost pregătit pentru a fi degustat imediat sau peste doi–trei ani. Este un vin a cărui complexitate surprinde plăcut după prima impresie olfactivă, ce amintește de merișoare și cacao. Atacul elegant este continuat de gustul prelung, învăluitor, care te poartă de la fructele confiate la ciocolata neagră.
Servire: Ca atare, sau asociat langa mancaruri cu vita.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Merlot 2007 - 0.75L, Alc: 13.5%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Merlot 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Dincolo de orice metafore, Merlot-ul este vinul căruia doar cârcotaşul profesionist i-ar putea găsi defecte. Este complex, dar plăcut de însoţit, are profunzimi flexibile care-i dezvăluie puterea de pătrundere. Se-nţelege la fel de bine cu hangiul şi cu regele, mişcându-se lejer de la un strat la altul al propriei fiinţe. Un vin care obligă la reverenţă, fără s-o ceară explicit. Un tânăr aristocrat, încă rebel, dar cu bună educaţie. Nuanţe clasice de Merlot definite de fructe roşii şi condimente, întrerupte de tonuri pertinente de piele şi tutun.
Servire: Perfect in asociere cu preparate din carne de porc.43,85 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Shiraz 2016 - 0.75L, Alc: 14%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Shiraz 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Are un centru profund, cu o intensitate colorantă de excepție. Buchetul prezintă note de Shiraz clasice cu tentă de ciocolată și arome de prune uscate, având în final un lift blând, bine asezonat cu notele de stejar franțuzesc. Shiraz este un vin puternic, bine structurat, generos, de o corpolență aparte, mult peste medie. Promite o evoluție deosebită datorită structurii sănătoase și abundenței de arome – mure, afine, vișine – care învăluie notele subtile de piper, mentă și ciocolată.
Servire: Asociat cu preparate din carne rosie, de manzat43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Serve - Cuvee Guillaume 2015 - 0.75L, Alc: 14%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recolta: 2014
Soiul de struguri: Pinot Noir 80%, Feteasca Neagra 20%
Podgorie: Dealu Mare, DOC CMD
Miros: fructat, cireasa, visina, condimentat, sambure de migdala
Gust: fructat, cireasa bine coapta, zmeura, mura albastra. Un vin
corpolent si delicat cu tanini fini.
Cu ce meniu se serveşte: miel la cuptor, friptura de rata, paste
bolognese
Temperatura de servire: 15-16°C
Potential de invechire: 7-8 ani68,20 RON -
Serve - Cuvee Guy de Poix 2015 - 0.75L, Alc: 15.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2014
Soiul de struguri: Fetească Neagră
Podgorie: Dealu Mare, VDOC CMD
Miros: complex, fructe negre bine coapte, pruna usor
afumata, afina, condimentat, piper negru, stafide, vanilie
Gust: puternic, fructe supracoapte, condimentat, tanini fini
dar puternici, un echilibru foarte bun, remanenta
impresionanta
Cu ce meniu se serveşte: carne roşie, vânat, brânza maturata,
desert cu ciocolata
Temperatura de servire: 16-17°C, cu o decantare anterioară
de circa 1 oră
Potenţial de învechire: minim 12 ani183,71 RON -
Serve - Terra Romana - Millenium rosu 2015 - 0.75L, Alc: 14%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2013
Soiul de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră;
Podgorie: DOC CMD Dealu Mare.
Miros: fructe negre bine coapte, stafide, cafea, prune, condimente.
Gust / Structură: fructe negre bine coapte, visine, mure, ciocolata neagra,
piper, scortisoara, vanilie. Aciditate buna, tanini puternici dar moi si fini,
alcool bine integrat, final persistent.
Cu ce meniu se serveşte: carne roșie ( vită, miel, vânat), brânzeturi
maturate sau deserturi cu ciocolată neagră.
Temperatura de servire: 16-180
C
Potențial de învechire: 10 ani50,61 RON -
Vinul Cavalerului - Merlot 2014 - 0.375L, Alc: 14%
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: MERLOT
In 2014, un an usor mai rece decat de obicei, toamna calda si lunga a permis o buna maturare a strugurilor roşii, în zona Munteniei. Astfel, Vinul Cavalerului Merlot 2014 este un vin de calitate superioara, structurat şi complex, ce exprimă perfect notele de fructe roşii specifice soiului şi încântă prin taninii eleganţi şi mirosul discret de scorţişoară. Am maturat o parte din cantitate (aproximativ 40%) in baricuri din lemn romanesc si francez de 1-3 ani, si astfel am creat un Merlot care este o adevarată infuzie de arome: un vin „înnobilat” prin vinificaţie, însă uşor de savurat.
Merlot 2014 este un vin de calitate superioara ce va acompania perfect preparate din carne roşie, raţă la cuptor, preparate din carne de curcan şi brânzeturi maturate. Vă recomandăm sa îl degustaţi la 17⁰C.
Merlot 2014 este un vin de calitate superioara, ce provine din podgoria Dealul Mare, renumită pentru producerea de cele mai bune vinuri romanesti.
Miros: fructe rosii, zmeura, visina coapta, scortisoara
Gust: complex, fructat, arome de zmeura, visina coapta, coacaze rosii, vanilie; tanini eleganti, aciditate buna, bine integrata, corp mediu spre lung cu o buna persistenta. Aproximativ 40% din cantitate a fost maturata in baricuri din lemn romanesc si francez de 1-3 ani, pentru o perioada de 10-12 luni
CU CE MENIU SE SERVESTE preparate din carne rosie, branzeturi maturate, miel la cuptor
Temperatura de servire: 17°C16,22 RON Începând cu: 15,25 RON -
Vinarte - Colectie Nedeea (FN+ND+NO) 2017 - 0.75 L, Alc: 13.5%
DENUMIRE DE ORIGINE: D.O.C. – C.M.D. Mehedinţi – Stârmina
CRAMA: vinul este produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina - Vinarte.
CLIMA: temperat –continentalã cu influenţe mediteraneene.
SOL: argiloiluvian cu sedimente din pietrişuri, nisipuri şi marne.
SOI: Feteascã Neagrã, Negru de Drãgãşani, Novac.
ALCOOL: 13,50% vol.
VINIFICARE: Se face separat pentru fiecare soi. Recoltare manualã în
lãdiţe de plastic, desciorchinare şi zdrobire, mustuiala este pompatã în
cisterne de inox cu temperatura controlatã unde este însãmânţatã cu
levuri pentru desãvârşirea fermentaţiei alcoolice, urmatã de tragerea
vinului şi finalizarea fermentaţiei malolactice în baricuri franceze de
stejar unde se înnobileazã cu o periodã de maturare de circa 2-6 luni,
timpul de maturare în barrique fiind diferit de la un soi la
altul. Urmãtoarea etapã a fost de selecţie şi asamblare a vinurilor într-
un cupaj unic. Dupa condiţionare, vinul a fost îmbuteliat şi depozitat
în pivniţã pentru un nou stagiu de elevare, în sticlã de data aceasta.
NOTE DE DEGUSTARE:
Vizual: limpede, roşu rubiniu intens cu nuanţe violacee,
strãlucitor. Olfactiv: intens şi foarte fructat, dominat de arome de
cireşe negre, prune uscate, cuişoare şi fructe de pãdure, uşor
condimentat. Gustativ: plin, cremos, puternic dar echilibrat, cu tanini
rotunzi şi un final persistent.
RECOMANDĂRI DE SERVIRE: temperatura optimã de consum este
de 16 o C. Se poate servi cu filet mignon cu anghinare coapte şi sos
amaretto, viţel la cuptor cu tortilla şi sos de vin roşu, cotlete de
berbecuţ pe pat de couscous şi sos de mentã, mistreţ cu sos
vânãtoresc şi cartofi.
POTENŢIAL DE ÎNVECHIRE: vinul poate fi învechit la sticlã, în acest
mod el cãpãtând o texturã mai catifelatã şi un buchet mai complex.39,27 RON Începând cu: 37,25 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Ioan 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului. Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări. Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON