Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Culoare: Vin alb Eliminare
  2. Tip dulce: Demisec Eliminare
  1. PRODUCATOR: AVINCIS
    REGIUNE: DRAGASANI
    SOI STRUGURE: FETEASCA REGALA – PINOT GRIS & TAMAIOASA ROMANEASCA

    Acest cupaj are o culoare galben deschis cu reflexe verzui. Gustul sau este viu cu aciditate intepatoare si arome delicate de miere. Cupajul este format din Feteasca Regala, Pinot Gris si Tamaioasa Romanească. Vinul prezinta un buchet cu note de piersica si lamaie.

    Va sfatuim sa degustati acest vin foarte rece, la 7˚C, alaturi de branza de capra sau aperitive, salate de sezon si peste la gratar.

  2. REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
    SOIUL: Tamaioasa Romaneasca 100 %.
    VOL. ALC.: 12,70%

    ASPECT: De o culoare galben auriu cu reflexii verzui, limpede stralucitor.
    MIROS: Intens, cu arome de flori de soc şi tei, nuante de caramel si nucsoara,miere de albine.
    GUST: Este un vin demi-sec,cu aciditate buna, echilibrat,plin si savuros, post-gust prelung.
    ASOCIERE CULINARA:Se poate servi la deserturi pe baza de fructe, branzeturi maturate sau cu mucegai nobil.
    TEMP. DE SERVIRE: 8-10ºC
  3. NOTE DE DEGUSTARE:

    Vizual: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui,limpede stralucitor.
    Olfactiv:Intens, arome de flori de soc si tei,note de caramel si nucsoara,miere de albine.
    Gustativ:Vin demi-sec,aciditate buna,plin si savuros,echilibrat,post-gust prelung.

    RECOMANDARI DE SERVIRE:temperatura optima de consum este de 8 oC.
    Se poate servi la deserturi pe baza de fructe, branzeturi maturate sau cu mucegai nobil.
    19,96 RON
  4. NOTE DE DEGUSTARE:

    Vizual: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui,limpede stralucitor.
    Olfactiv:Intens şi persistent cu arome de fructe exotice (banane), nuantate de flori de citrice.
    Gustativ:Demisec,savuros,plin, aciditate prezenta, textura buna si cu un final generos.

    RECOMANDARI DE SERVIRE:temperatura optima de consum este de 10 oC.
    Se poate servi la preparate din carne alba, salate proaspete sau fructe de mare.
    19,96 RON
  5. Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.

    Soi/Cupaj: Muscat Ottonel 100%
    DOC/IG/altele: Varietal
    Areal: Romania

    Organoleptic: Nas foarte intens de fructul pasiunii, flori de soc şi salcâm, arome ce-şi pun amprenta şi asupra gustului catifelat şi prietenos, cu tonuri de pepene galben şi miere.Graţios şi delicat, vinul demisec Muscat Ottonel induce momente de relaxare şi amintiri plăcute.
    Servire: Impreuna cu deserturi cu fructe albe sau crème de vanilie ori de zahar ars.
  6. Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.

    Soi/Cupaj: Riesling Italian 100%
    DOC/IG/altele: Varietal
    Areal: Ferme viticole partenere

    Organoleptic: Arome plăcute de măr galben, flori de salcâm, citrice şi caprifoi. Un vin proaspăt, revigorant şi bine echilibrat. Aciditatea clasică soiului conferă Riesling-ului demisec MAIASTRU o consistenţă şi o eleganţă ce-l fac adaptabil consumului în variate ambianţe şi asocieri gastronomice.
    Servire: Recomandat in asociere cu pui ori peste la gratar.
  7. Strugurii au fost culeși în prima decadă a lunii septembrie, la o acumulare de zahăr de 230-240g/l. Fermentarea alcoolică a mustului a avut loc în tancuri de inox cu inoculare de drojdii selecționate.

    NOTE DE DEGUSTARE: Un vin expresiv, particular și fin, ce își dezvaluie de la început aroma deosebită de petale de trandafir. Gust complex, corpolent de fructe citrice, susținut de o aciditate moderată.
    RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate servi alaturi de pește, fructe de mare, salate sau deserturi ușoare.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.
    31,90 RON
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă