Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Culoare: Vin alb Eliminare
-
Crama Oprisor -La Cetate Tamaioasa Romaneasca demisec 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Tamaioasa Romaneasca 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Vin demisec elegant, cu arome florale intense de salcâm și miere de tei. Fin, plăcut cu arome bine armonizate. Cele 8,5 g/l de zahăr rezidual au fost lăsate pentru a intensifica aromele florale, dar și pentru a face vinul foarte plăcut. Direct, prietenos, cu arome complexe de ananas, mango, flori de salcâm și citrice. Un vin amical, bun pentru orice ocazie.
Servire: Portivit langa deserturi cu ciocolată albă.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Young Liliac - Fruity, Feteasca Regala + Feteasca Alba 0.75L, Alc: 12.5%
Culoarea galben-pai indica un vin tanar si delicat. Vinul se deschide cu arome florale urmate de note citrice. Perfect pentru serile lungi de vara.31,42 RON Începând cu: 27,13 RON -
Prince Stirbey - Cramposie Selectionata 2018 - 0.75L, Alc: 13%
Numele acestui soi indica radacini pre-romane, cand aceasta regiune intre Carpati si Dunare era populata de Daci. De atunci, in curs de doua milenii, soiul de Cramposie s-a adaptat perfect la conditiile pedoclimatice ale regiunii Dragasani, faptul dovedit de calitatea constanta a vinurilor vinificate din acest soi. Astfel vinul de Cramposie a devenit blazonul regiunii Dragasani, dar si blazonul domeniului nostru.
Dintr-o fructousitate fina in nas si in gura, sprijinita de aciditate vioaie si mineralitate fina, rezulta un vin tanar de a se indragosti, ideal ca vin inspirativ pentru ocazii de socializare, dar si ca insotitor la peste fin si sparanghel.47,78 RON -
Prince Stirbey - Tamaioasa Romaneasca 2016 - 0.75L, Alc: 14%
Si acest soi de struguri, Tamaioasa Romanesca, este o dovada pentru peste doua mii de ani de istorie a viticulturii la Dragasani: descendent din familia de Muscat din Orientul Mijlociu, Tamaioasa a ajuns la Dragasani probabil cu tarani greci si romani in timpul imperiului roman. Pe solurile reci de lut si argila din regiunea noastra, acest soi aromat dezvolta un buchet floral-condimentat extraordinar de intens, pastrand o aciditate proaspata.
Vinificat in sec, Tamaioasa Romanesca se ofera ca aperitiv sau cu salate, dar si cu specialitati condimentate din bucatariile Asiei.
Cules tarziu si vinficat dulce/ demidulce, buchetul intens este inca mai pronuntat si rotunjit in gura prin tonuri de fructe coapte.47,12 RON -
Tenuta Rapitala - Grand Cru Chardonnay bianco 2016 - 0.75L, Alc: 14%
PRODUCATOR / PODGORIE: TENUTA RAPITALA
ANUL DE RECOLTA: 2016
REGIUNE / TARA: I.G.T. SICILIA, ITALIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 14%
VIN ALB SEC produs din struguri culesi din parcele selectionate, situate la 450m deasupra marii, maturat pe drojdii timp de 10 luni in butoaie de stejar frantuzesti (barrique). Produsul astfel obtinut, un Grand Cru, este vinul simbol al Tenuta Rapitala, podgorie detinuta de Contele Hugues Bernard de la Gatinais.
ASPECT: De culoare intensa de un auriu profund.
MIROS: Intens si fructat, clasic si caracteristic pt. soiul Chardonnay, completat de note lemnoase elegante.
GUST: Onctuos pe paletin, bogat in arome rafinate, fructate si lemnoase (mere golden, ananas, banane, cedru, stejar, pin), si de un gust remanent prelung si seducator.
ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate din fructe de mare (homar, jumbo tiger shrimp) sau peste gras, pregatit in abur si garnisit cu legume trase la tigaie in unt. Un bun prieten al pastelor servite cu sos alb, al pestelui afumat sau al carnii de pui de ferma crescut liber, gatita la tigaie cu cartofi si rozmarin.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomandă aerarea cu circa 15-20 min. inainte de consum)183,26 RON -
Avincis - Feteasca Regala 2017 - 0.75 L, Alc: 13%
Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România. Din acest soi se poate obține un vin corpolent, cu arome intense și cu un mare potențial de învechire.
Recoltă şi vinificaţie:
Recoltarea se face manual, în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să rămână cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi sănătoşi. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare.
Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe banda transportoare pentru a ne asigura că au fost culeşi numai cei copţi şi sănătoşi.
Strugurilor li se îndepărtează ciorchinii şi sunt maceraţi într-o presă pneumatică închisă, sub atmosferă protectoare.
30% din acest vin este fermentate şi maturate în baricuri de stejar frantuzesc timp de 8 luni, cu batonaj periodic.
Degustare:
Culoarea acestui vin este auriu deschis strălucitor.
Buchetul bogat şi complex al acestui vin se deschide către dulceaţa florilor albe şi a caiselor uscate cu o uşoară notă de vanilie.
Gustul său este generos, rotund şi bine structurat, cu arome de piersică şi pară condimentată.
Recomandări privind servirea:
A se servi rece, la 9 ̊C, alături de pui în sos de ciuperci sau orez cu trufe.
Acompaniază foarte bine somonul la grătar şi toate tipurile de carne de pasăre.
Vă sfătuim să-l degustaţi şi alături de plăcinte din fructe.
Concentraţie alcoolică : 12%;
Zahar rezidual 1,23 g/ltr;
Dop: Natural;
Aciditate totala: 4,92 g/ltr Ac Tart;
Tipul vinului : Sec57,75 RON Începând cu: 54,29 RON -
Mouton Cadet - Reserve Graves blanc 2013 - 0,75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: A.O.C. GRAVES / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 50% SEMILLON / 45% SAUVIGNON BLANC / 5% MUSCADELLE
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC, maturat timp de 4 luni, produs in cantitati limitate. Este “perla” vinurilor albe a celui mai cunoscut brand al regiunii Bordeaux, Mouton Cadet produs de catre Baron Philipe De Rothschild.
ASPECT: Stralucitor de un galben pai cu accente aurii.
MIROS: Foarte floral si fructat, dezvolta, odata cu aerarea in pahar, caracteristici intense de minerale cu accente de silex si cremene atat de caracteristice subregiunii Graves.
GUST: Perceptia initiala este de o prospetime fructata si florala, iar finalitatea este predominata de note minerale elegante cu un gust remanent placut si persistent.
ASOCIERE CULINARA: Cu orice tip de fructe de mare sau peste, la grill sau crud fie ca si carpaccio sau sashimi. Se asociaza cu mancaruri vegan sau de post nu foarte intens condimentate, cu paste al pesto si seminte de pin sau asezonate cu sosuri albe usoare pe baza de smantana si branzeturi. Un bun partener al branzeturilor tari (Gruyere din Elvetia / Derby din Anglia).
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 9º C (Nu necesita decantare)62,83 RON -
BPHR - Pays D’Oc Viognier blanc 2016 - 0.75L , Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: PAYS D’OC / LANGUEDOC-ROUSSILLON / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: VIOGNIER
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: De o buna limpiditate, si o culoare de un galben pai cu accente de lamaie.
MIROS: De o intensitate seducatoare, cu arome de lichor de pere sustinute de subtile note de lemon-grass.
GUST: Intens si proaspat, un echilibru armonios intre savoarea piersicilor si cea de zest de lamaie, de o corpolenta relativ mare, si cu un gust remanent fructat, lung si placut.
ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate fel principal pe baza de peste, fructe de mare si crustacee, servite langa legume sotate, risotto-uri simple sau cu sosuri pe baza de lamaie. La finele mesei, se potriveste bine langa branza de capra (Acapella, Chelsea maturata, Feta) asezonata cu piersici uscate si fistic.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)32,73 RON -
Vinarte - Terase Danubiene - Sauvignon Blanc 2017 - 0.375 L, Alc: 12.5%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Sauvignon Blanc 100 %.
VOL. ALC.: 13%
ASPECT: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui, limpede stralucitor.
MIROS:intens si persistent cu note florale salbatice de iasomie si soc,cu o fructuozitate de arome de mar verde,usor mineral.
GUST: sec, cu o aciditate bine conturata, atac puternic, placut, urmat de un final fin şi post-gust prelung.
ASOCIERE CULINARA:Se poate servi la preparate din carne alba, fructe de mare, branzeturi lejere.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC.13,09 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Tamaioasa Romaneasca 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
Vizual: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui,limpede stralucitor.
Olfactiv:Intens, arome de flori de soc si tei,note de caramel si nucsoara,miere de albine.
Gustativ:Vin demi-sec,aciditate buna,plin si savuros,echilibrat,post-gust prelung.
RECOMANDARI DE SERVIRE:temperatura optima de consum este de 8 oC.
Se poate servi la deserturi pe baza de fructe, branzeturi maturate sau cu mucegai nobil.19,96 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Riesling 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
Vizual: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui,limpede stralucitor.
Olfactiv:Intens şi persistent cu arome de fructe exotice (banane), nuantate de flori de citrice.
Gustativ:Demisec,savuros,plin, aciditate prezenta, textura buna si cu un final generos.
RECOMANDARI DE SERVIRE:temperatura optima de consum este de 10 oC.
Se poate servi la preparate din carne alba, salate proaspete sau fructe de mare.19,96 RON