Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11
  5. 12
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Litraj: 0,75L Eliminare
  2. Culoare: Vin alb Eliminare
  • De Ladoucette - Baron de L blanc 2015 - 0.75L, Alc: 12.5% De Ladoucette - Baron de L blanc 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%

    De Ladoucette - Baron de L blanc 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
    ANUL DE RECOLTA: 2015
    REGIUNE / TARA: A.O.C.POUILLY FUME / LORE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
    VOL. ALC.: 12.5%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Culoare delicata de galben pal, cu reflexii argintii.

    MIROS: Placut, delicat floral si rafinat vegetal, de bame, praz si ardei gras verde, de iarba proaspat cosita completat de arome minerale.

    GUST: Intens, lejer, elegant, fructat (pere si mere verzi, agrise si grapefruit) si vegetal, seducator, de o corpolenta mica si o aciditate ridicata. Gustul remanent, este lung, citric si mineral.

    ASOCIERE CULINARA: Cu preparate vegan sau lacto-vegetariene, cu sote-uri de legume, risotto cu ciuperci Champignon de cultura si conopida gratinata langa peste slab de balta servit cu sos de lamaie si chives, si de ce nu cu varza de Bruxelles sotata cu bacon prajit. La finalul mesei, langa branzeturi tari si semitari (Swiss Cheese, Bavarian Bergkase, Zamorano) garnisite cu fructe proaspete, struguri, mere verzi, pere, cu fistic si nuci caju.

    TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda decantarea)
    445,06 RON
  • Mosia Tohani - Siel alb 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%

    REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: FETEASCA ALBA, SAUVIGNON BLANC, TAMAIOASA ROMANEASCA, RIESLING, FETEASCA REGALA, PINOT GRIS, CHARDONNAY
    VOL. ALC.: 13%

    Strugurii sunt recoltati manual in ladite de 15kg si ulterior sortati. Macerarea a avut loc la temperatura controlata. Ulterior, fermentarea alcoolica la temperatura joasa pentru a pastra aromele primare este urmata de limpezire. Pastrare in vase de inox pentru limpezirea naturala.

    ASPECT: Galben pai intens, cu reflexii verzui.
    MIROS: Prospetimea anului se deosebeste inca din olfact, definit de senzatii de gutuie si citrice. Floralitate dominant varatica cu sensatii de soc si flori de migdal.
    GUST: In gust, aromaticitatea, plaseaza SIEL in zona fructelor exotice si a florilor de vara. Delicat si bine balansat de o aciditate prezenta si delicata. Prezinta un final lung si armonic, cerand, parca, urmatoarea inghititura.
    ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate usoare, din carne alba de peste sau pui, salate cu sosuri albe sau deserturi usoare cu crema de vanilie.
    TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 6-8 °C.
    32,73 RON
  • Crama Ratesti - Traminer demisec 2017 - 0.75L, Alc: 12.4%

    Strugurii au fost culeși în prima decadă a lunii septembrie, la o acumulare de zahăr de 230-240g/l. Fermentarea alcoolică a mustului a avut loc în tancuri de inox cu inoculare de drojdii selecționate.

    NOTE DE DEGUSTARE: Un vin expresiv, particular și fin, ce își dezvaluie de la început aroma deosebită de petale de trandafir. Gust complex, corpolent de fructe citrice, susținut de o aciditate moderată.
    RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate servi alaturi de pește, fructe de mare, salate sau deserturi ușoare.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.
    31,90 RON
  • Crama Ratesti - Sauvignon Blanc 2016 - 0.75L, Alc: 12.4%

    Strugurii au fost culeși între 10-12 septembrie, la o acumulare de zahăr de 210-220 g/l si au fost puși la fermentat în tancuri de inox. La fermentație s-au folosit drojdii selecționate.

    NOTE DE DEGUSTARE: Un vin cu aciditate vibrantă, plin de viață, cu arome specifice de soc, piersici, mere verzi și smochine proaspete,
    RECOMANDARI DE SERVIRE: Poate fi asociat cu preparate frantuzești și mediteraneene.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.
    31,90 RON
  • Crama Ratesti - Sauvignon Blanc demisec 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Strugurii au fost culeși între 20-25 septembrie, la o acumulare de zahăr de 210-220 g/l. Fermentarea alcoolică a mustului a avut loc în tancuri de inox cu inoculare de drojdii selecționate.

    NOTE DE DEGUSTARE: Culoare galben-pai, cu reflexe verzui, savuros în gust, plăcut și bine echilibrat, cu note intense de fructe tropicale și soc.
    RECOMANDARI DE SERVIRE: Se armonizează perfect cu paste, pește și fructe de mare.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.
    24,20 RON
  • Crama Ratesti - Feteasca Regala 2015 - 0.75L, Alc: 11.7%

    Un vin alb, sec, elegant, cu miros placut de fructe tropicale (ananas, mango, papaya). Gust savuros, proaspat, ce aminteste de merele Golden si piersici. O Feteasca Regala dintr-o vie tanara de numai patru ani.

    Asociere culinara: Cu legume si branzeturi proaspete, cu peste sau pui.
    Temperatura de servire: 8-10°C.
    19,81 RON
  • Feudo di Santa Croce - Bianco di Puglia 2015 - 0.75L, Alc: 12% Feudo di Santa Croce - Bianco di Puglia 2015 - 0.75L, Alc: 12%

    Feudo di Santa Croce - Bianco di Puglia 2015 - 0.75L, Alc: 12%

    In 1960 a fost infiintata crama Tinazzi condusa atunci de catre Eugenio Tinazzi, care, prin devotamentul si pasiunea sa pentru vinuri a adus pe piata vinuri de calitate superioara. In prezent, Giorgio si Francesca Tinazzi se afla la conducere pastrand traditia familiei de a produce vinuri recunoscute si vandute in peste 30 de tari.

    ASPECT: Galben pai.
    MIROS: Fructat, se regasesc notele specific soiului Malvasia de piersica si notele florale.
    GUST: Aroma de piersica predomina la inceput, fiind urmata de subtile arome de piper lasand in post gustul persistent sa se regaseasca aromele de caisa.
    ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi consumat ca atare sau in asociere cu peste sau carne alba.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 8°C.
    29,75 RON
  • Balla Geza - Stone Wine - Furmint 2017 - 0.75L, Alc: 13%

    ASPECT: Galben auriu.

    MIROS: Notele fructate de pere coapte si caise sunt completate perfect de cele de ceai de tei.

    GUST: Mineralitatea terroir-ului este bine evidentiata prin aciditatea acestui vin, completata de aromele de caise si pere coapte, lasand ca post gustul sa fie lung fructat.

    ASOCIERE CULINARA: Se recomanda a fi servit cu preparate din carne de rata si curcan sau branzeturi tari.
  • Lechburg - Chardonnay alb 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Chardonnay este un soi alb, international, cultivat in toate arealele viticole ale lumii. In zilele noastre se produc mari cantitati de vin din acest soi si in cele mai indepartate locuri ale lumii.
    Ampla varietate de componente aromatice reiese in mod diferit  in funcție de terenul si clima unde este cultivat.


    CULOARE: Galben pai cu reflexe vezui.
    AROMA: Intensa de fructe coapte printre care castiga ananasul si banana.
    GUST: Vin structurat de mare eleganta, catifelat si cu final foarte sapid, mineral.
    ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de branza maturata, paste umplute (ravioli), carnuri albe si friptura.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: Recomandam o servire de 10-12 °C.
    41,80 RON
  • Lechburg - Feteasca Regala 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Feteasca Regala este un soi alb, autohton romanesc, identificat in regiunea Transilvaniei si se crede ca ar fi rezultat al hibridarii naturale intre feteasca alba si grasa de cotnari. Este un soi semiterpenic, care produce vinuri albe de o culoare galben verzuie care trece de la galben pai la galben auriu dupa o perioda de maturare, fructat si cu mari nivele de aciditate ce confera o placuta prospetime si finete vinurilor.


    CULOARE: Galben cu reflexii vezui.
    AROMA: Florala, cedru, fan din flori.
    GUST: Vin racoritor, de corp mediu, caracterizat prin aciditate vioaie si placuta.
    ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de aperitiv.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: Recomandam o servire de 10-12 °C.
    38,50 RON
  • Lechburg - Pinot Grigio 2017 - 0.75L, Alc: 14% Lechburg - Pinot Grigio 2017 - 0.75L, Alc: 14%

    Lechburg - Pinot Grigio 2017 - 0.75L, Alc: 14%

    Pinot Gris este probabil o mutatie genetica a Pinot Noirului. Apartine soiurilor internationale desi este de origine franceza si este raspandit in toata lumea. Culoarea lui este cuprata, de multe ori este vinificat in alb, dar vinificat in contact cu bostina. Imprumuta o culore naturala roz portocalie.

    CULOARE: Galben intens cu reflexii cuprate.
    MIROS: Parfum de fructe coapte, pere Williams, pepene galben.
    GUST: Este un vin amplu, structurat, cu un gust persistent de fructe.
    ASOCIERE CULINARA: Se insoteste perfect cu mancarea de mare, incepand de la aperitive, trecand la peste prajit si felul doi de peste.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12 °C.
    39,85 RON
  • Lechburg - Gewurztraminer alb 2017 - 0.75L, Alc: 14.5% Lechburg - Gewurztraminer alb 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Lechburg - Gewurztraminer alb 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%

    CULOARE: Galben pai cu reflexii aurii.

    MIROS: Scortisoara, trandafir, cuisoare, coaja de portocala.

    GUST: Este un vin corpolent, amplu cu un placut gust persistent de mirodenii.

    ASOCIERE CULINARA: Peste, crustacee, bucătărie asiatica, branzeturi de capra, pui cu curry, strudel cu mere.

    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10-12 °C.
    42,90 RON
  • Segarcea - Marama, feteasca alba 2017 - 0.75L, Alc: 12%

    Un soi de struguri cu o istorie de aproximativ un mileniu, vinificat multă vreme ca soi rustic și nepretențios, dar care și-a redescoperit virtuțile odată cu renașterea recentă a vinului românesc. Un vin născut din struguri selecționați de pe cele 15 hectare de Fetească albă plantate în podgoria Domeniului Coroanei. Mustul a fost extras la presiuni mici și limpezit natural, la rece. După o fermentare lungă, la temperatură controlată, vinul s-a înnobilat prin maturare pe drojdii fine, timp de minim 3 luni, cu batonnage periodic. Feteasca albă este un vin prietenos, definit de eleganță și noblețe, cu arome florale intense și complexe.
  • Segarcea - Marama, tamaioasa romaneasca 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    În tradiția recentă, Tămâioasa românească era un soi dedicat exclusiv vinurilor demidulci și dulci, considerându-se că zaharurile reziduale contribuie la conservarea aromelor. În încercările noastre de a descoperi adevăratul potențial al soiului, am reușit să obținem vinuri seci cu potențial mare de învechire, iar Domeniul Coroanei a lansat prima variantă comercială de Tămâioasă românească sec din România. Vinul este obținut din struguri de pe parcele cu densitate și producție mică, Domeniul beneficiind de 16 hectare cu Tămâioasă românească. Strugurii au trecut printr-un proces
    de macerare peliculară pentru extragerea aromelor, mustul a fost extras la presiuni mici, apoi a fermentat la 15-18°C. A urmat maturarea pe drojdii fine, cu batonnage periodic. Îl caracterizează notele clasice de muscat și nuanțele fine de caramel.
  • Segarcea - Marama, feteasca regala 2018 - 0.75L, Alc: 12.2%

    Deși se apropie de aniversarea unui secol de când a fost descoperită și omologată, Feteasca regală nu este încă pe deplin cunoscută. S-a crezut multă vreme că părinții săi sunt Feteasca albă și Grasa, însă studii recente au infirmat această ipoteză. La Segarcea, am crescut acești struguri pe o suprafață de 3 hectare, timp de 15 ani, până când am descoperit întregul potențial al soiului. Mustul a fost extras la presiuni mici și limpezit natural, la rece. După o fermentare lungă, la temperatură controlată, a urmat maturarea pe drojdii fine, timp de minim 3 luni, cu batonnage periodic. A rezultat un vin elegant și expresiv, cu note de piersică și turtă dulce.
  • Crama Ceptura - AstRom Cervi, sauvignon blanc demisec 2018 - 0.75L, Alc: 14%

    Vinurile din gama Astrum Cervi sunt vinuri de inalta calitate ce se obțin din soiuri de struguri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale viniviticole delimitate si consacrate care aplica o tehnologie proprie. Aspectul acestor vinuri este limpede, cristalin, iar culoarea este completata de gustul armonios, bine evoluat, tipic podgoriei. Vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlată (D.O.C.- C.M.D.)

    Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel incat sa absoarba toata lumina pe care natura o are de oferit tinutului privilegiat din Dealu Mare. Viile noastre au o expunere sudica optima, iar strugurii nostri se hranesc cu toata lumina celor 14 zile in plus de soare de la 160 m altitudine.

    Poate tocmai de aceea, s-a nascut legenda cerbilor. Atrasi de caldura acestei zone, regii padurilor coboara uneori in podgoriile Cramei Ceptura: e inca un semn ca vinul nostru a fost innobilat si ca e gata sa fie savurat, odata cu toata binecuvantarea soarelui pe care o regasim, de mai bine de 10 ani, in fiecare sticla de vin Crama Ceptura.


    ASPECT: Galben-pai cu reflexe verzui, stralucitoare.
    MIROS: Surprinde prin prospetime si aroma revigoranta, de citrice, bogata in accente de lime, este completata de notele fructelor exotice si de discrete nuante florale.
    GUST: Armonios, proaspat, bine evoluat.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 -12 °С.
    ASOCIERE CULINARA: Se serveste bine racit, impreuna cu preparate din peste sau fructe de mare asezonate cu verdeata proaspata.
  • Crama Ceptura - Cervus Cept. sauvignon blanc demisec, 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%

    Vinurile din gama Cervus Cepturum se obțin din soiuri de vita de vie de mare productivitate, cultivate in areale specializate. Aspectul este limpede si cristalin. Culoarea si gustul sunt armonioase, bine evoluate, tipice podgoriei. Caracterul demisec si corpolenta usoara fac aceste vinuri potrivite pentru orice gust si orice ocazie. Vinurile sunt de calitate superioara cu denumire de origine controlată (DOC-CMD).

    Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel incat sa absoarba toata lumina pe care natura o are de oferit tinutului privilegiat din Dealu Mare. Viile noastre au o expunere sudica optima, iar strugurii nostri se hranesc cu toata lumina celor 14 zile in plus de soare de la 160 m altitudine.

    Poate tocmai de aceea, s-a nascut legenda cerbilor. Atrasi de caldura acestei zone, regii padurilor coboara uneori in podgoriile Cramei Ceptura: e inca un semn ca vinul nostru a fost innobilat si ca e gata sa fie savurat, odata cu toata binecuvantarea soarelui pe care o regasim, de mai bine de 10 ani, in fiecare sticla de vin Crama Ceptura.


    ASPECT: Galben-canar, cu reflexii verzui stralucitoare.
    MIROS: Se face remarcat prin corpul zvelt si finalul lung. Are aroma de tip floral, cu note de grapefruit si lamaie.
    GUST: Gustul este echilibrat, proaspat, cu accente de fructe exotice specifice soiului Sauvignon Blanc.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 -12 °С.
    ASOCIERE CULINARA: Face pereche ideala alaturi de peste, fructe de mare, aperitive, cascaval pane sau salate.
Pagina:
  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11
  5. 12
Grilă Listă