Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Andrei 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Dumitru 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Stefan 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Nicolae 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Tamaioasa Romaneasca demisec 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Tamaioasa Romaneasca 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Vin demisec elegant, cu arome florale intense de salcâm și miere de tei. Fin, plăcut cu arome bine armonizate. Cele 8,5 g/l de zahăr rezidual au fost lăsate pentru a intensifica aromele florale, dar și pentru a face vinul foarte plăcut. Direct, prietenos, cu arome complexe de ananas, mango, flori de salcâm și citrice. Un vin amical, bun pentru orice ocazie.
Servire: Portivit langa deserturi cu ciocolată albă.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Pinot Noir 2016 - 0.75L, Alc: 14%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Pinot Noir 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un Pinot Noir dominat de nuanţe de lemn vechi şi de pământ fosilizat. Pe măsură ce, în preajma temperaturilor prietenoase, se deschide, lăsând loc întâi aromelor exotice, de rom şi miez uscat de cocos, pentru a se apropia apoi de discursul carnal micotic al vinurilor clasice europene, revelând, aproape exploziv, un miez fructat, dublat de nuanţe vagi de frunze groase. Gustat, îşi confirmă supleţea, catifelarea şi bogăţia într-un parcurs lung, în care se regăsesc, ordonat şi coerent, toate intuiţiile olfactive.
Servire: Recomandat impreuna cu preparate din carne de vițel.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Crama Oprisor -La Cetate - Chardonnay 2014 - 0.75L, Alc: 14%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Chardonnay 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin cu alunecări mătăsoase, cu arome călduţe şi prietenoase. Gustul, dezvelind rapid zvâcnirile de limetă, de stropi de coajă de grepfrut, invadează exploziv papilele. În schimb, postgustul revine, uşor şi sigur, în sarcina aromelor untoase de alună proaspăt scoasă din cuptor, sporite de inflexiunile vanilate ale baricului de stejar. Note aromatice intense de citrice, măr verde şi flori de câmp învăluite în senzaţii de unt proaspăt. Impresionează prin textura catifelată şi prin echilibrul bun dintre corp şi aciditate.
Servire: Recomandat in asocieri cu Coq au vin.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Sauvignon Blanc 2017 - 0.75L, Alc: 13%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Sauvignon Blanc 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin complex, elegant și echilibrat, în care aromele intense de citrice, limete și flori de soc sunt completate cu nuanțe fine de vanilie, împrumutate lemnului de stejar în care a fost maturat. Zona tipică a Mehedințiului, bogată în soluri argilo-calcaroase, oferă Sauvignonului Blanc o mineralitate subtil integrată în gustul sprinten, cu accente citrice și aciditate plăcută, reconfortantă. Inspiră plenar, ca toate lucrurile bune.
Servire: Foarte potrivit langa preparate din carne de curcan.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Crama Oprisor - Maiastru Sauvignon Blanc 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.
Soi/Cupaj: Sauvignon Blanc 100%
DOC/IG/altele: IG Varietal
Areal: Podgorii partenere si Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Dominat de nuanțe de flori albe, flori de viță, arome specifice de Sauvignon Blanc, senzații citrice de la limetă la coajă de lămâie, totul învelit în aer mineral de cremene. Finalul curat, răcoritor și reconfortant, lasă urme de ierburi crude și fructe bine coapte. Perfect pentru iubitorul de vinuri acide, pentru zilele înfierbântate de vară, pentru clipele de relaxare.
Servire: Impreuna cu salate usoare, carne de pui, pastrav la gratar.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
Crama Oprisor - Maiastru Cabernet Sauvignon 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.
Soi/Cupaj: Cabernet Sauvignon 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin expresiv și de texturat, încât aproape că se mănâncă, nu se bea. Cu rotunjimea-i caracteristică, solid, se dezvăluie rapid cu nuanțe coacăze, ciocolată neagră, cacao. O urmă de mineralitate îi sporește profunzimea și, alături de taninii bine integrați, îl transformă într-un vin prietenos și deschis.
Servire: Asociere cu preparate din porc sau vita.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON