Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Litraj: 0,75L Eliminare
  2. Crama / Brand: Licorna Eliminare
  1. Vinul este realizat prin cupajarea celor două soiuri semiaromate, Fetească Albă și Fetească Regală, soiuri autentice romanesti cu origini pre-dacice. Parfumul complex și delicat specific la Feteasca Regală este completat de corpul amplu de la Feteasca Albă , având ca rezultat un vin echilibrat, armonios gustativ potrivit și pentru asocieri gastronomice.

    Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC

    Asocieri culinare: preparate simple din pui sau pește, tobă, leber, răcituri (piftie).

    Producția anuală: 15 000 sticle.
  2. Vin încununat de prospețime și parfum vegetal, completat de nuanțe de citrice și pepene galben, bine armonizat în componentele gustative, etalează specificul clonei Gros Sauvignon. Se evidențiază prin corpolența dată de strugurii obținuți din vii mature, și alcoolul de 13,8% vol., completat de postgustul prelung.

    Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC

    Asocieri culinare: pește gras de apă dulce (somn), păsăret domestic cu sosuri aromate cu fructe sau ierburi mediteraneene.

    Producția anuală: 9 000 butelii
  3. Regina soiurilor autentice românești, se evidențiază prin aromele secundare de fermentație și prin nuanțe olfactive de lămâie și grapefruit .
    După un timp, apar aromele specifice soiului - socul și menta. Gustul este echlibrat, elegant și vine în completarea mirosului. Postgustul are intensitate lungă.

    Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC

    Asocieri culinare: pui cu mirodenii, pește cu legume sotate, brânzeturi simple, nefermentate.

    Producția anuală: 7 000 butelii
    32,73 RON
  4. Un vin fin și complex aromatic, cu parfum exotic de physalis și condimente aduse de Merlot, care constituie 70% din conținutul cupajului.
    Gustul este plin, echilibrat, cu tente ușoare de rodie și fructe roșii în coacere. Postgustul lung cu nuanțe plăcute, proaspăt- amărui.

    Temperatura recomandată de servire: cca. 10oC

    Asocieri culinare: somon afumat, ton la grătar sau crud, păsăret cu legume la cuptor.

    Producția anuală: 6 000 butelii
    32,73 RON
  5. Vinul este de un roșu intens cu reflexe violete, cu un parfum de fructe roșii în special coacăze negre, completat de aroma specifică soiului - prune uscate. Se remarcă în aromă și nuanțele condimentate de piper și cuișoare, datorate faptului că o parte din vin a fost maturat în baricuri franțuzești. Gustul este catifelat, fructat și armonios, cu remanență de
    intensitate medie.

    Temperatura recomandată de servire: cca. 15oC

    Asocieri culinare: preparate la cuptor din carne roșie cu sos cu baza din același vin.
    39,27 RON
  6. Culoare: roșie-rubinie cu irizații cărămizii
    Miros: complex de vișine, cireșe amare deshidratate, curmale și smochine, trufe de ciocolată și cacao
    Gust: vișine proaspete, cu tanini copți în rotunjire, plin, asemănător cu cel de dulceață de cireșe negre amare, ceai negru, susan negru proaspăt, piper roșu boabe
    Postgust: smochine deshidratate și stafide din struguri apireni
    Apreciere generală: echilibrat aromatic, cu o evoluție de învechire normal
    Temperatura recomandată de servire: 15ºC
  7. Sangiovese-le își pune amprenta asupra aromei de fructe roșii proaspete, afine, zmeură și căpșune, precum și asupra culorii vinului, roșu-vișinie. Merlot-ul completează gustul catifelat, fructat și vioi condimentat. Postgustul este de intensitate medie, plăcut amar.
    Asocieri culinare: paste și pizza cu sosuri pe bază de roșii, friptură de pui și creme de diferite legume.
    Producția anuală: 15 000 butelii
  8. Culoare: roșu intens
    Miros: fructe roșii coapte, prune supracoapte, nuanțe vegetale
    Gust: plin,cu tanini moi, fructat, armonios
    Postgust: intensitate medie spre înaltă
    Temperatura recomandată de servire: 15ºC
  9. Vinul de Chardonnay, din cupaj, se prezentă cu note aromate de unt vanilat și ușoare nuanțe de lemn, scorțișoară și cuișoare, pe când vinul partener, Sauvignon Blanc, va aduce prospețimea cu parfumuri de soc și mentă. Gustul este complex, bogat în arome cu postgust de intensitate ridicată. Este un vin limpede, de o culoare galben-verzui, cu un miros caracteristic si gust specific.

    Temperatura recomandată de servire: 11ºC - 13ºC (sugerăm o aerare a vinului timp de 20 de minute).
    Asocieri culinare: aperitive uscate mai puțin condimentate.
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă