Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Culoare: Vin rosu Eliminare
  2. Crama / Brand: Domeniul Bogdan Eliminare
  1. Prietenos şi catifelat, Unu' Pinot Noir demisec ne înmiresmează cu arome de fructe de pădure şi cireşe negre. Este vinul roşu, demisec şi un pic fructat, cu ajutorul căruia niciodată nu vei da greş.
    Unu' e vinul care îţi vine în întâmpinare la raft şi îţi spune din capul locului ce găseşti în sticlă . Astfel, ne dorim ca tu să petreci mai puţin timp alegând vinul şi mai mult timp bucurându-te de el.
    Recomandăm servirea Unu' Pinot Noir demisec împreună cu cine îţi este cel mai drag, alături de paste cu ragu de raţă sau risotto cu ciuperci, asezonat cu ce îţi place ţie.
  2. Acest cuvée, concentrează cu precizie terroir-ul nostru oferind echilibru între aromele pure de fruct ale strugurilor și aromele complexe ale baricului de stejar. Cuvée-ul este un asamblaj de Merlot, Syrah și Fetească neagră. Maturate independent timp de 12 luni în baricuri noi de stejar franțuzesc, Merlot-ul și Syrah-ul sunt cupajate cu o Fetească neagră tânară din 2015.
    Astfel am realizat o cascadă aromatică ce pornește de la note crude de gem de vișine amare și prune uscate, ca mai apoi să dezvolte note de vanilie, nucă de cocos și prăjitură de zahăr ars.
    Culoarea roșu Bordeaux este accentuată în nuanțe negre adânci.
    Recomandăm servirea Reserva Cuvée Experience alături rață, preparate vânatorești cu diverse garnituri, desert cu ciocolata neagra.
  3. Acest vin este un asamblaj de doua loturi de Fetească, unul fermentat cu drojdii indigene, iar celălalt fermentat pe drojdii selectionate. Lotul dintâi a fost maturat în recipiente de inox pentru a-i păstra aromele de prune și mure, iar cel din urma a fost maturat în baricuri noi de stejar franțuzesc timp de 6 luni, pentru a-i conferi un gust aromatic de nucă de cocos, vanilie și caramel.
    Desăvârșita eleganță a corpului său este datorată taninurilor coapte, numeroase și condensate, fapt ce conferă o textură mătăsoasă vinului.
    Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
    Recomandăm servirea Reserva Fetească Neagră alături de preparate din carne roșie, paste cu sosuri roșii, brânzeturi cu mucegai.
  4. Merlot Domeniul Bogdan, se situează încă în etapa exuberantă a tinereții, fiind caracterizat printr-o suculență ce-i conferă un corp cărnos, moale și catifelat.
    Maturat în baricuri de stejar franțuzesc timp de 6 luni, am creat un Merlot deosebit de prietenos și elegant, acesta dezvoltând arome de ciocolată neagră, lichior de vanilie, magiun de prune și mure.
    Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
    Recomandăm servirea Reserva Merlot alături de carne roșie la cuptor cu legume, deserturi cu ciocolată.
  5. D. Bogdan - Reserva Syrah 2015 - 0.75L, Alc: 13% D. Bogdan - Reserva Syrah 2015 - 0.75L, Alc: 13%
    Reserva Syrah debutează olfactiv cu note de cireșe și ciocolată precum și cu o serie de condimente datorate soiului și baricului. Este un vin robust precum un maratonist, fiind neobosit în exprimarea aromelor curate și a texturii catifelate.
    Este un vin care debordează prin aciditatea sa ridicată, tipică anului 2015 în Dobrogea. Datorită coacerii taninurilor și a împlinirii potențialului aromatic, Reserva Syrah dezvoltă note de mure de pădure coapte și un buchet de fructe negre, combinat cu un melanj de condimente.
    Culoarea roșu Bordeaux este accentuată în nuanțe negre adânci.
    Recomandăm servirea Reserva Syrah alături de preparate culinare ușor condimentate.
Grilă Listă