Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Tip dulce: Sec Eliminare
  2. Tip strugure: Feteasca Neagra Eliminare
  1. Crama Girboiu - Bacanta - Feteasca Neagra - Barrique 2015 - 0.75L, Alc: 15% Crama Girboiu - Bacanta - Feteasca Neagra - Barrique 2015 - 0.75L, Alc: 15%
    Asemenea mitologiei antice, “Bacanta” reuseste sa isi insuseasca misterul si opulenta gustului bine definit, intr-o formula demna de originea numelui sau. Prin aspect, aroma si textura acest vin readuce in prim plan esenta mitului.

    O Feteasca Neagra cu o culoare rosie granata ce impresioneaza prin arome puternice de prune si condimente ca scortisoara, anason si cuisoare completate cu note de piele. Este echilibrat cu tanini pronuntati si o aciditate bine integrata in corpul vinului. Impresioneaza printr-un post gust lung.
    65,45 RON
  2. Crama Girboiu - Livia - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 14.5% Crama Girboiu - Livia - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
    Livia, un nume puternic ce adună puterea celei mai cunoscute ginte romane ce a dăinuit de-a lungul îndelungatei tradiții latine.
    Sub un astfel de caracter deosebit care recunoaște valorile adevărate, vinurile gamei Livia sunt o plăcere excepțională pentru cei care caută unicitatea și rafinamentul. Inspirate de noblețea numelui latin, vinurile Livia sunt seci sau demiseci, puternice și rafinate, din soiurile cele mai bune.
    Aceste vinuri combină tradiția locurilor vrâncene cu metodele moderne de vinificație pentru a crea gusturi subtile și armonioase. Sunt vinuri cu caracter, puternice, cu fructuozitate și unicat – cum este strălucitoarea Sarbă.

    Acest vin se remarca printr-o culoare rosie intensa cu nuante rubinii.
    Aroma sa complexa se imbina perfect cu aciditatea scazuta. Este un vin robust, catifelat, cu un gust persistent de mure, scotisoara si afine.
  3. CALOIAN
    FETEASCĂ NEAGRĂ

    Vinul-vedetă al liniei Caloian, Feteasca Neagră şi-a cucerit rapid admiratorii. Aduce aminte de surpriza erotică şi postmodernă a doamnei care, la un bal alb-negru, coboară maiestuos treptele de marmură într-o rochie roşie de flamenco. Un vin care nu rămâne nevorbit, nu e trecut de nimeni cu vederea şi, obligatoriu, rămâne în memorie. Deşi se bea uşor, nu este un vin facil, căci rotunjimea-i prietenoasă, dominată de prune uscate, cireşe şi vişine negre, este doar un „context” pentru senzaţiile de trufe şi cacao, ameţite chiar de o picătură de sânge proaspăt, cufundată în arome seducătoare de lemn.

    CULOARE: Vișiniu-intens
    MIROS: Cireșe negre, vișine, prune coapte
    GUST: Echilibrat, plăcut, tanini fini bine integrați; 14 % vol.
    ASOCIERI: Preparate picante din carne
  4. PRODUCATOR: SENATOR WINE
    SOI STRUGURE: FETEASCA NEAGRA

    Vinul este atragator prin aromele complexe de fructe rosii si prin gustul deosebit de cirese negre bine coapte. Coloristic este un rosu - rubiniu cu reflexe violacee, acest vin este atragator prin aromele complexe de fructe rosii si prin gustul deosebit de cirese negre bine coapte cu tenta de magiun pe final.
  5. VINUL CAVALERULUI

    PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
    REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
    SOIUL: FETEASCA NEAGRA

    Anul 2014, capricios si imprevizibil din punct de vedere al vremii, a pus la incercare maiestria făuritorilor de vin. Un an dificil care însă, „îmblânzit” corespunzător, ne-a oferit vinuri roşii deosebite, în special în regiunea Dealu Mare.

    Vinul Cavalerului Fetească Neagră 2014 este un vin romanesc premiat ce se remarcă printr-un nas condimentat, de piper negru, aromele de prune uscate şi vanilie. Este un vin elegant, cu tanini fini, conturaţi parţial prin baricare timp de 8-10 luni, ce exprimă corect caracteristicile tipice ale soiului.
    Vă recomandăm să îl serviţi la o temperatură de 18°C, în compania unui grătar de carne roșie, ghiveci de legume cu carne de miel sau suflé-uri de brânză.
    Fetească Neagră 2014 este un vin romanesc premiat, ce provine din podgoria Dealul Mare, renumită pentru producerea de cele mai bune vinuri romanesti.

    Miros: nas condimentat, arome de prună uscată, piper negru , vanilie, frunză de coacăz negru
    Gust: elegant, tanini fini, fructe roșii, coacăză, mure, prună bine coaptă. Un vin complex și rotund
    CU CE MENIU SE SERVESTE carne la grătar, ghiveci de legume, suflé-urile de brânză, miel la cuptor
    Temperatura de servire: 18°C
  6. Acest vin este un asamblaj de doua loturi de Fetească, unul fermentat cu drojdii indigene, iar celălalt fermentat pe drojdii selectionate. Lotul dintâi a fost maturat în recipiente de inox pentru a-i păstra aromele de prune și mure, iar cel din urma a fost maturat în baricuri noi de stejar franțuzesc timp de 6 luni, pentru a-i conferi un gust aromatic de nucă de cocos, vanilie și caramel.
    Desăvârșita eleganță a corpului său este datorată taninurilor coapte, numeroase și condensate, fapt ce conferă o textură mătăsoasă vinului.
    Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
    Recomandăm servirea Reserva Fetească Neagră alături de preparate din carne roșie, paste cu sosuri roșii, brânzeturi cu mucegai.
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Grilă Listă