Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Litraj: 0,75L Eliminare
  2. Tip strugure: Merlot Eliminare
  • D. Bogdan - Reserva - Merlot 2015 - 0.75L, Alc: 13.4%

    Merlot Domeniul Bogdan, se situează încă în etapa exuberantă a tinereții, fiind caracterizat printr-o suculență ce-i conferă un corp cărnos, moale și catifelat.
    Maturat în baricuri de stejar franțuzesc timp de 6 luni, am creat un Merlot deosebit de prietenos și elegant, acesta dezvoltând arome de ciocolată neagră, lichior de vanilie, magiun de prune și mure.
    Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
    Recomandăm servirea Reserva Merlot alături de carne roșie la cuptor cu legume, deserturi cu ciocolată.
  • Gitana - Classico - Rose 2018 - 0.75L, Alc: 13% Gitana - Classico - Rose 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Gitana - Classico - Rose 2018 - 0.75L, Alc: 13%

    Gama / colecția: Gitana Classico
    Soiul strugurilor : Merlot
    Anul recoltei : 2016
    Alcool 13,5%

    Note de degustare:

    Acest Rose complex și mineral, de o culoare vie, dezvăluie aromele citrice (grapefruit) urmate de capsune și cireșe de mai.
    Aciditatea vioaie susține gustul intens obținut din Merlot
    Este bogat si echilibrat in palat, cu o fructozitate foarte buna si final prelungit.

    Recomandări culinare:

    Recomandat cu rață în sos de portocale, piept de pui cu vișine și piper negru, paste, fructe de mare, peste sau branzeturi. Este perfect si ca aperitiv
    28,80 RON
  • Crama Oprisor -La Cetate Merlot 2007 - 0.75L, Alc: 13.5%

    LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.


    Soi/Cupaj: Merlot 100%
    DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
    Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania

    Organoleptic: Dincolo de orice metafore, Merlot-ul este vinul căruia doar cârcotaşul profesionist i-ar putea găsi defecte. Este complex, dar plăcut de însoţit, are profunzimi flexibile care-i dezvăluie puterea de pătrundere. Se-nţelege la fel de bine cu hangiul şi cu regele, mişcându-se lejer de la un strat la altul al propriei fiinţe. Un vin care obligă la reverenţă, fără s-o ceară explicit. Un tânăr aristocrat, încă rebel, dar cu bună educaţie. Nuanţe clasice de Merlot definite de fructe roşii şi condimente, întrerupte de tonuri pertinente de piele şi tutun.

    Servire: Perfect in asociere cu preparate din carne de porc.
    43,85 RON
  • Rotenberg - Notorius, Blanc de Merlot 2016 - 0.75L, Alc: 13.9%

    Vin obtinut prin vinificarea in alb a strugurilor de Merlot, cu arome de flori de tei, grapefruit si lime. Gust proaspat si vioi, sprijinit de o buna ciditate, cu accente de citrice, sambure de caisa si mere verzi. Baricat 3 luni in bariquri din stejar romanesc.
    28,81 RON
  • Vinarte - Terase Danubiene - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 13%

    REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
    SOIUL : Merlot 95%,Cabernet Sauvignon 5%
    VOL. ALC.: 13%

    ASPECT: Este un vin de o culoare rosu rubiniu intens,limpede,stralucitor,cu reflexii purpurii.
    MIROS:Arome precum fructe de padure bine coapte, prune uscate, caramel, note de condimente fine,intens.
    GUST:Sec, plin, puternic si echilibrat, cu tanini rotunzi si un post-gust lung.
    ASOCIERE CULINARA:Se poate servi la preparate preparate din carne rosie, vanat de talie mica sau cu pene, preparate traditionale romanesti pe baza de carne sau branzeturi maturate.
    TEMP. DE SERVIRE: 17ºC.
  • Crama Oprisor - Maiastru Merlot Demisec 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.

    Soi/Cupaj: Merlot 100%
    DOC/IG/altele: Varietal
    Areal: Podgorii partenere si Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania

    Organoleptic: Este, destul de probabil, soiul internaţional care s-a adaptat cel mai bine la condiţiile de aici. Este un vin intens, aproape cărnos, cu arome puternice de fructe roşii de pădure, cu senzaţii dulcegi şi un postgust prelung şi prietenos, din care răzbat note de migdale şi ierburi uscate. Totul se aşează într-un echilibru perfect, cu rotunjimi expresive şi tanini fini, bine integraţi. Are o vioiciune care-l fereşte de senzaţia de “obositor”, frecvent întâlnită la vinurile roşii grele.
    Servire: In asociere cu preparate din carne de porc sau vita.
  • BPHR - Mapu - Riserva Merlot rojo Chile 2016 - 0.75L , Alc: 13% BPHR - Mapu - Riserva Merlot rojo Chile 2016 - 0.75L , Alc: 13%

    BPHR - Mapu - Riserva Merlot rojo Chile 2016 - 0.75L , Alc: 13%

    VIN: MAPU RESERVA - MERLOT
    PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
    REGIUNE / TARA: VALLE CENTRAL / CHILE
    SOIUL / SOIURILE: MERLOT
    VOL. ALC.: 13%

    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: De o culoare atractiva de un rosu rubiniu, intens.

    MIROS: Este puternic si complex, imbinand elegant arome de fructe rosii si negre de padure, completate cu note de lemn dulce si anason.

    GUST: De o corpolenta relativ mare, un vin cu tanini moi, catifelat si molatec, de o aciditate bine integrata, cu accente fructate (cirese negre si fragute) si valente de ciocolata si paine prajita. Gustul final, remanent, este intens, si lasa o senzatie de prospetime.

    ASOCIERE CULINARA: Evidenta cu carne rosie, cu frigarui din carne de miel, ceafa de porc la tava, tocanita de curcan cu ciuperci Chanterelle / galbenele, biftec de vita sau ficatei trasi la tigaie cu prune uscate. La finalul mesei, ‘sta’ bine langa branzeturi moi si semimoi (Brie, Camembert, Danish Blue) garnisite cu fructe uscate si nuci pecan.

    TEMP. DE SERVIRE: 15-17º C (Nu se recomanda decantarea)
    39,27 RON
  • Crama Ratesti - Merlot 2016 - 0.75L, Alc: 13.2%

    Strugurii au fost culeși la sfârșitul lunii septembrie cu o acumulare de zahăr de 210-220g/l, iar după încheierea fermentației alcoolice și a celei malolactice, vinul a fost maturat în baricuri românești de stejar, cu grad de prăjire mediu, timp de 1 an.

    NOTE DE DEGUSTARE: Arome intense de mure și afine, gust plin de fructe pârguite, note subtile de vanilie rezultate din învechirea în butoaie de stejar timp de 12 luni.
    RECOMANDARI DE SERVIRE: Se asociază cu friptură de porc sau vită cu sos de fructe roșii.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 12º-14ºC.
    27,50 RON
  • Crama Ceptura - Cervus Cept. Rose, rose demisec, 2018 - 0.75 L, Alc: 13%

    Vinurile din gama Cervus Cepturum se obțin din soiuri de vita de vie de mare productivitate, cultivate in areale specializate. Aspectul este limpede si cristalin. Culoarea si gustul sunt armonioase, bine evoluate, tipice podgoriei. Caracterul demisec si corpolenta usoara fac aceste vinuri potrivite pentru orice gust si orice ocazie. Vinurile sunt de calitate superioara cu denumire de origine controlată (DOC-CMD).

    Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel incat sa absoarba toata lumina pe care natura o are de oferit tinutului privilegiat din Dealu Mare. Viile noastre au o expunere sudica optima, iar strugurii nostri se hranesc cu toata lumina celor 14 zile in plus de soare de la 160 m altitudine.

    Poate tocmai de aceea, s-a nascut legenda cerbilor. Atrasi de caldura acestei zone, regii padurilor coboara uneori in podgoriile Cramei Ceptura: e inca un semn ca vinul nostru a fost innobilat si ca e gata sa fie savurat, odata cu toata binecuvantarea soarelui pe care o regasim, de mai bine de 10 ani, in fiecare sticla de vin Crama Ceptura.


    ASPECT: Roz-somon, transparent, stralucitor, obtinut din soiul de struguri Merlot.
    MIROS: Vinul are o aroma de zmeura, portocale rosii si note de vanilie, care confera vinului un buchet atragator.
    GUST: Gustul este proaspat si fructat. Se remarca prin aciditate medie si final delicat.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 -12 °С.
    ASOCIERE CULINARA: Face o pereche ideala cu preparatele din carne alba, peste, paste, salate sau aperitive.
  • Purcari - Merlot de Purcari 2017 - 0.75L, Alc: 13.5% Purcari - Merlot de Purcari 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Purcari - Merlot de Purcari 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Fondat in 1827 Chateau Purcari reprezinta unul dintre cele mai valoroase si renumite domenii ale Europei de Est. Vinurile noastre au fost servite la Curtile Regale din Europa de peste 150 de ani. Prima sa medalie de Aur a fost acordata in 1878 la Expozitia Mondiala de la Paris, cand expertii francezi au fost profund impresionati de aroma bogata si culoarea intensa a lui Negru de Purcari, care a depasit chiar vinurile Bordeaux. De-a lungul timpului, vinurile Purcari au castigat peste 300 de medalii si distinctii la cele mai prestigioase concursuri internationale ca Decanter, Concours Mondial de Bruxelles, Challenge International du Vin, precum si recunoasterea Casei Regale a Marii Britanii.

    Merlot de Purcari este asemenea catifelei – delicat la atingere, dar cu o structura complexa, care impresioneaza.

    ASPECT: Rosu-rubiniu.
    MIROS: Fin de micsunea si saftian.
    GUST: Catifelat, cu o astringenta placuta si cu nuante de stejar, mure şi trandafir este accentuat printr-un postgust de durata.
    TEMPERATURA DE SERVIRE: 18-20 °C.
    ASOCIERE CULINARA: Sortimentul se potriveste foarte bine cu preparate pe baza de carne, cum ar fi piept de rata afumat, biftec de porc sau aperitive cu prosciutto.
  • Saxenburg - Merlot Private Collection rosu 2008 - 0.75L, Alc: 14.5% Saxenburg - Merlot Private Collection rosu 2008 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Saxenburg - Merlot Private Collection rosu 2008 - 0.75L, Alc: 14.5%

    PRODUCATOR / PODGORIE: SAXENBURG
    ANUL DE RECOLTA: 2008
    REGIUNE / TARA: AFRICA DE SUD
    SOIUL / SOIURILE: MERLOT
    60,52 RON
  • Mapu - Reserva Merlot, Chile rojo 2013 - 0.75L, Alc: 12.5% Mapu - Reserva Merlot, Chile rojo 2013 - 0.75L, Alc: 12.5%

    Mapu - Reserva Merlot, Chile rojo 2013 - 0.75L, Alc: 12.5%

    VIN: MAPU RESERVA - MERLOT
    PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
    ANUL DE RECOLTA: 2013
    REGIUNE / TARA: VALLE CENTRAL / CHILE
    SOIUL / SOIURILE: MERLOT
    VOL. ALC.: 12.5%

    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: De o culoare atractiva de un rosu rubiniu, intens.

    MIROS: Este puternic si complex, imbinand elegant arome de fructe rosii si negre de padure, completate cu note de lemn dulce si anason.

    GUST: De o corpolenta relativ mare, un vin cu tanini moi, catifelat si molatec, de o aciditate bine integrata, cu accente fructate (cirese negre si fragute) si valente de ciocolata si paine prajita. Gustul final, remanent, este intens, si lasa o senzatie de prospetime.

    ASOCIERE CULINARA: Evidenta cu carne rosie, cu frigarui din carne de miel, ceafa de porc la tava, tocanita de curcan cu ciuperci Chanterelle / galbenele, biftec de vita sau ficatei trasi la tigaie cu prune uscate. La finalul mesei, ‘sta’ bine langa branzeturi moi si semimoi (Brie, Camembert, Danish Blue) garnisite cu fructe uscate si nuci pecan.

    TEMP. DE SERVIRE: 15-17º C (Nu se recomanda decantarea)
    18,94 RON
  • Rotenberg - Merlot Primus, Dealu Mare Ceptura 2012 - 0.75L, Alc: 12.7%

    Lung, corpolent si catifelat, cu accente de vanilie si piper. Invechit 24 de luni in butoaie noi de stejar romanesc. Sec, vol alc 13,4%.
    91,63 RON
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Grilă Listă