Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Tip strugure: Cupaj rosu Eliminare
-
Chivite - Vina Salceda Reserva, rojo 2011 - 0.75L, Alc: 13.5%
CHIVITE – FINCA DE VILLATUERTA – SELECCION ESPECIAL
PRODUCATOR / PODGORIE: BODEGAS JULIAN CHIVITE
ANUL DE RECOLTA: 2011
REGIUNE / TARA: D.O.P. NAVARRA / SPANIA
SOIUL / SOIURILE: TEMPRANILLO / CABERNET SAUVIGNON / MERLOT
VOL. ALC.: 14%
VIN ROSU SEC maturat timp de 12 luni in butoaie din stejar frantuzesc.
ASPECT: De culoarea granatului, cu accente intense purpurii.
MIROS: De o aroma puternica de fructe negre, completata de arome complexe de condimente, delicat de scortisoara, distinct de fum, cafea prajita si lemn dulce.
GUST: Senzatia initiala este catifelata si matasoasa; un vin de o corpolenta mare, echilibrat, onctuos, cu tanini fermi si de un gust remanent persistent, cu note de lemn dulce si prune.
ASOCIERE CULINARA: Excelent langa preparate la cuptor din carne rosie, sau din vanat mic si mediu, pregatita dupa retete simple, cu mirodenii si ierburi aromate. Este un bun insotitor al mezelurilor din carne uscata si afumata, dar si a branzeturilor moi si semimoi, usor maturate., garnisite cu fructe rosii uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 min inainte de servire).38,51 RON -
Licorna - Bon Viveur rosu 2014 - 0.75L, Alc: 14.8%
Vinul rosu Bon Viveur este un cupaj de exceptie intre Cabernet Sauvignon 70% si Merlot 30%.
Miros: Acest vin grupează o serie de parfumuri de la note vegetale specifice soiurilor ce-l compun, la note de ciocolată albă, nucă de cocos, cacao, vanilie, cuișoare, scorțișoară, fum și trabuc, provenite din fermentare și maturare în barrique.
Gust: Are o componență aromatică bogată și este bine structurat. Un vin viu.
Postgust: Lung cu o completare de arome de învechire.
Temperatura recomandată de servire: 14ºC - 16ºC (sugerăm o aerare a vinului timp de 45 de minute).103,41 RON Începând cu: 97,21 RON -
Crama Oprisor - Dragaica Rosie 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
Am o anumită reţinere în a acorda figurilor mitologice puterea de a induce stări extreme, fie de bine, fie de rău. Misterioasele Sânziene, neam de iele, au puterea de a dărui noroc, de a vindeca boli şi de a binecuvânta „apa de stele” (roua din dimineaţa de după Noaptea lor), dar şi puterea de a lua minţile celor care le privesc dansând deasupra lacurilor sau comorilor. Când Sancta Diana romană a devenit, la români, Sânziana, mitologia locală a reţinut naşterea Drăgaicelor (de la „cel drag”), fiinţe care, în Noaptea de Sânziene, alungă răul şi vestesc dragostea. În timp, sărbătoarea a prins acelaşi chip pretutindeni, de la florile puse sub pernă la cununile de sânziene aruncate în cireada de vite, pentru a afla vârsta ursitului. Dacă sătenii îşi respectă cuvântul, adică nu tulbură liniştea spiritelor scoţând apă din fântână noaptea, dar nici nu săvârşesc alte păcate grele, Drăgaicele au grijă de recolte şi îi feresc de boli pe copiii puşi în braţele fecioarelor care joacă-n horă. „Lucrurile bune se întâmplă celor care ştiu să aştepte”, se spune. Iar acest vin este o dovadă că munca şi răbdarea nu rămân nerăsplătite. DRĂGAICA nu dă buzna, ci aşteaptă să-şi găsească tovarăşul ideal. Decantat îndelung şi servit în cele mai bune pahare, vinul oferă o linie imprevizibilă de note şi arome, în timp ce spune o poveste lungă, foarte lungă. Un povestaş binevoitor care, în loc să contrazică, te duce de mână acolo unde poţi găsi certitudini. E prietenos, deloc autoritar, nobil, puternic şi ... foarte special.
Soi/Cupaj:Feteasca Neagra. Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: În Drăgaica Roşie se îmbină eleganta Fetestii Negre cu forţa Cabernet Sauvignon-ului, catifelarea Merlot-ului şi picanteria Shiraz-ului. Echilibrat, armonios, cu nuanţe intense şi plăcute ce dezvoltă arome de prune uscate, coacăze, lemn puţin ars şi ciocolată cu lapte. Vinul rezultat este intens, echilibrat, cu o aroma puternica de coacaze negre, prune uscate, cacao si lemn usor prajit. Taninii bine copti sunt echilibrati de o aciditate placuta, alcoolul bine integrat si de un corp si finish prelung. Este un vin usor de asociat cu diverse mancaruri din porc, vita sau miel, iar supletea, complexitatea si convivialitatea gustativa il fac un companion perfect al intalnirilor amicale, de afaceri ori a serilor petrecute in familie.
Servire: Langa Preparate din carne de porc sau de vită, vânat.62,83 RON -
Serve - Cuvee Guillaume 2015 - 0.75L, Alc: 14%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recolta: 2014
Soiul de struguri: Pinot Noir 80%, Feteasca Neagra 20%
Podgorie: Dealu Mare, DOC CMD
Miros: fructat, cireasa, visina, condimentat, sambure de migdala
Gust: fructat, cireasa bine coapta, zmeura, mura albastra. Un vin
corpolent si delicat cu tanini fini.
Cu ce meniu se serveşte: miel la cuptor, friptura de rata, paste
bolognese
Temperatura de servire: 15-16°C
Potential de invechire: 7-8 ani68,20 RON -
Serve - Terra Romana - Millenium rosu 2015 - 0.75L, Alc: 14%
NOTE DE DEGUSTARE:
An de recoltă: 2013
Soiul de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră;
Podgorie: DOC CMD Dealu Mare.
Miros: fructe negre bine coapte, stafide, cafea, prune, condimente.
Gust / Structură: fructe negre bine coapte, visine, mure, ciocolata neagra,
piper, scortisoara, vanilie. Aciditate buna, tanini puternici dar moi si fini,
alcool bine integrat, final persistent.
Cu ce meniu se serveşte: carne roșie ( vită, miel, vânat), brânzeturi
maturate sau deserturi cu ciocolată neagră.
Temperatura de servire: 16-180
C
Potențial de învechire: 10 ani50,61 RON -
Vinarte - Colectie Nedeea (FN+ND+NO) 2017 - 0.75 L, Alc: 13.5%
DENUMIRE DE ORIGINE: D.O.C. – C.M.D. Mehedinţi – Stârmina
CRAMA: vinul este produs şi îmbuteliat la Crama Stârmina - Vinarte.
CLIMA: temperat –continentalã cu influenţe mediteraneene.
SOL: argiloiluvian cu sedimente din pietrişuri, nisipuri şi marne.
SOI: Feteascã Neagrã, Negru de Drãgãşani, Novac.
ALCOOL: 13,50% vol.
VINIFICARE: Se face separat pentru fiecare soi. Recoltare manualã în
lãdiţe de plastic, desciorchinare şi zdrobire, mustuiala este pompatã în
cisterne de inox cu temperatura controlatã unde este însãmânţatã cu
levuri pentru desãvârşirea fermentaţiei alcoolice, urmatã de tragerea
vinului şi finalizarea fermentaţiei malolactice în baricuri franceze de
stejar unde se înnobileazã cu o periodã de maturare de circa 2-6 luni,
timpul de maturare în barrique fiind diferit de la un soi la
altul. Urmãtoarea etapã a fost de selecţie şi asamblare a vinurilor într-
un cupaj unic. Dupa condiţionare, vinul a fost îmbuteliat şi depozitat
în pivniţã pentru un nou stagiu de elevare, în sticlã de data aceasta.
NOTE DE DEGUSTARE:
Vizual: limpede, roşu rubiniu intens cu nuanţe violacee,
strãlucitor. Olfactiv: intens şi foarte fructat, dominat de arome de
cireşe negre, prune uscate, cuişoare şi fructe de pãdure, uşor
condimentat. Gustativ: plin, cremos, puternic dar echilibrat, cu tanini
rotunzi şi un final persistent.
RECOMANDĂRI DE SERVIRE: temperatura optimã de consum este
de 16 o C. Se poate servi cu filet mignon cu anghinare coapte şi sos
amaretto, viţel la cuptor cu tortilla şi sos de vin roşu, cotlete de
berbecuţ pe pat de couscous şi sos de mentã, mistreţ cu sos
vânãtoresc şi cartofi.
POTENŢIAL DE ÎNVECHIRE: vinul poate fi învechit la sticlã, în acest
mod el cãpãtând o texturã mai catifelatã şi un buchet mai complex.39,27 RON Începând cu: 37,25 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfantul Gheorghe 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfintii Petru Pavel 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Crama Oprisor - Cupola Sanctis Sfintii Mihail Gavril 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Povestea colecţiei CUPOLA SANCTIS începe cu trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Demersul a dorit să prezinte plecăciunea în faţa celui mai adânc şi mai intim simţământ al Olteniei Profunde: credinţa. Am dorit să punem pe masă, la sărbători, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele o asemănare cu sfântul patronim: un pic din rigoarea şi asprimea Ucigătorului de Balaur, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea Zămislitoarei Maici a Domnului.
Soi: Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal:Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin echilibrat, elegant, cu arome plăcute de vișine și prune uscate, asociate cu o tentă fină de lemn uşor ars şi ciocolată. Suplu, moale, prietenos, fără asperități, un vin perfect pentru întâlniri amicale și aniversări.
Servire: Langa preparate din carne, sau paste cu carne.
52,36 RON Începând cu: 49,22 RON -
Avincis - Merlot & Cabernet Sauvignon 2015 - 0.75L, Alc: 13%
MERLOT & CABERNET SAUVIGNON 2015
Recoltă şi vinificaţie:
Recoltarea se face manual, în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să
rămână cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi
sănătoşi. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod
regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare.
Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe banda transportoare pentru a ne
asigura că au fost culeşi numai cei copţi şi sănătoşi.
Ciorchinii sunt îndepărtaţi în totalitate înainte de fermentarea la temperatură
controlată.
Soiul Merlot reprezinta 85% din acest vin in timp ce Cabernet Sauvignon
reprezinta 15%.
10% din acest cupajul este învechit în baricuri de stejar romanesc timp de 6
luni; restul vinului este păstrat în cisterne de inox.
Degustare:
Culoarea acestui vin este negru roşiatic intens.
Acest vin are un buchet proaspăt şi expresiv de coacăze negre şi mure.
Structura acestui vin prezintă echilibru între aroma proaspătă de fructe zdrobite
şi tanini rotunzi şi delicaţi.
Acest vin poate fi servit de acum şi până în 2025.
Recomandări privind servirea:
A se servi la 17oC.
Vă recomandăm să degustaţi acest vin alături de salam, şuncă afumată
precum şi alte aperitive.
Acompaniază perfect cotletul de miel în sos balsamic.
Concentraţie alcoolică : 13% ; Zahăr rezidual: 0,2 g/ltr.; Dop: Microaglomerat
; Aciditate totală : 5,51 g/ltr. Ac. Tart.; Tipul vinului: Sec43,45 RON Începând cu: 40,84 RON -
Vinarte - Terase Danubiene - Negru de Dragasani 2014 - 0.75L, Alc: 13.7%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Negru de Drăgăşani 95%, Novac 5%
VOL. ALC.: 13,5%
ASPECT: Este un vin limpede, de o culoare rosu rubiniu intens, stralucitor cu reflexii violacee.
MIROS: Arome de cirese negre si fructe de padure, nuante de condimente,intens.
GUST: Puternic si echilibrat, plin, cu tanini rotunzi, cu note fructate si un final persistent.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi cu mezeluri, preparate din carne rosie, vanat mic, preparate traditionale romanesti pe baza de carne, branzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 15ºC.26,18 RON Începând cu: 24,61 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Negru de Dragasani 2017 - 0.75 L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Negru de Drăgăşani 95%, Novac 5%
VOL. ALC.: 13,5%
ASPECT: Este un vin limpede, de o culoare rosu rubiniu intens, stralucitor cu reflexii violacee.
MIROS: Intens, arome de cirese negre si fructe de padure, note de condimente.
GUST: Puternic si echilibrat, plin, cu tanini rotunzi, note fructate si un final persistent.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi cu mezeluri, preparate din carne rosie, vanat mic, retete traditionale romanesti pe baza de carne sau branzeturi proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 15ºC.19,96 RON Începând cu: 18,77 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Merlot 2017 - 0.75 L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Merlot 95%, Cabernet Sauvignon 5%
VOL. ALC.: 13%
ASPECT: Este un vin limpede, de o culoare rosu rubiniu intens, stralucitor, cu reflexii purpurii.
MIROS: Intens, arome precum fructe de padure bine coapte, prune uscate, caramel, note de condimente fine.
GUST: Un vin sec, plin, puternic si echilibrat, cu tanini rotunzi si un post-gust lung.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi cu preparate din carne rosie, vanat de talie mica sau cu pene, preparate traditionale romanesti pe baza de carne sau branzeturi maturate.
TEMP. DE SERVIRE: 17ºC.19,96 RON -
Purcari - Feedom Blend rosu 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Freedom Blend este un cupaj vibrant, modern si curajos, care se adreseaza in special persoanelor dornice sa experimenteze gusturi noi. Expresia spiritului liber, un cupaj curajos, plin de caracter, din trei soiuri de struguri autohtoni regiunii. Are inima Georgiei, terroir-ul din Moldova și spiritul liber din Ucraina. Cele trei soiuri care compun sortimentul (Bastardo 60%, Saperavi 35% si Rara Neagra 5%) se completeaza reciproc excelent pentru a contura un buchet extrem de expresiv. Vinul este invechit timp de un an in barrique frantuzesc, unde capata o profunzime aparte, definitivandu-si personalitatea.
ASPECT: Rubiniu intens, cu reflexii migdalate.
MIROS: Buchetul complex, dominat de visine, mure si coacaze, este completat de prune uscate, piper rosu si note savuroase de lemn umed si piele.
GUST: Gustul plin si fructos surprinde prin eleganta si rafinament, dar si un postgust de catifea.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate pe baza de carne rosie, branzeturi fermentate sau deserturi cu ciocolata amaruie.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 18-20 °С.39,27 RON