Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Acest cuvée, concentrează cu precizie terroir-ul nostru oferind echilibru între aromele pure de fruct ale strugurilor și aromele complexe ale baricului de stejar. Cuvée-ul este un asamblaj de Merlot, Syrah și Fetească neagră. Maturate independent timp de 12 luni în baricuri noi de stejar franțuzesc, Merlot-ul și Syrah-ul sunt cupajate cu o Fetească neagră tânară din 2015.
Astfel am realizat o cascadă aromatică ce pornește de la note crude de gem de vișine amare și prune uscate, ca mai apoi să dezvolte note de vanilie, nucă de cocos și prăjitură de zahăr ars.
Culoarea roșu Bordeaux este accentuată în nuanțe negre adânci.
Recomandăm servirea Reserva Cuvée Experience alături rață, preparate vânatorești cu diverse garnituri, desert cu ciocolata neagra.45,81 RON Începând cu: 43,07 RON -
Cuvee Rosu
INDICATIE GEOGRAFICA DEALURILE OLTENIEI
grad alcoolic 14,5%
zahar reziudual 2,3 g/l
Cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, vinuri provenite din ani diferiti, baricate, si cupajate dupa finalizarea vinurilor. Baricarea s-a realizat in baricuri de stejar frantuzesc. Vin cu o culoare intensa, cu arome de fructe uscate, cu note de lemn, gust catifelat, corpolent, cu arome de prune afumate.
Moșia Galicea Mare își leagă identitatea de momente și personalități marcante în istoria societății românești. În 1896 moșia Galicea Mare intră în proprietatea Prințului George Bibescu, iar în 1902 acesta donează o parte din moșie fiului său George Valentin Bibescu. În 1912 George Valentin Bibescu înființează o plantație de 15 ha viță de vie cu soiuri altoite de la pepinierele Stirbey. În anul 1916 se inaugura crama de la Galicea Mare cu primele vinuri produse din via proprie.
Toate aceste repere se reflectă și astăzi atât în arhitectura cramei, cât și în plantațiile de viță-de-vie.51,05 RON Începând cu: 47,99 RON -
CHIVITE – FINCA DE VILLATUERTA – SELECCION ESPECIAL
PRODUCATOR / PODGORIE: BODEGAS JULIAN CHIVITE
ANUL DE RECOLTA: 2011
REGIUNE / TARA: D.O.P. NAVARRA / SPANIA
SOIUL / SOIURILE: TEMPRANILLO / CABERNET SAUVIGNON / MERLOT
VOL. ALC.: 14%
VIN ROSU SEC maturat timp de 12 luni in butoaie din stejar frantuzesc.
ASPECT: De culoarea granatului, cu accente intense purpurii.
MIROS: De o aroma puternica de fructe negre, completata de arome complexe de condimente, delicat de scortisoara, distinct de fum, cafea prajita si lemn dulce.
GUST: Senzatia initiala este catifelata si matasoasa; un vin de o corpolenta mare, echilibrat, onctuos, cu tanini fermi si de un gust remanent persistent, cu note de lemn dulce si prune.
ASOCIERE CULINARA: Excelent langa preparate la cuptor din carne rosie, sau din vanat mic si mediu, pregatita dupa retete simple, cu mirodenii si ierburi aromate. Este un bun insotitor al mezelurilor din carne uscata si afumata, dar si a branzeturilor moi si semimoi, usor maturate., garnisite cu fructe rosii uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 min inainte de servire).32,68 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
ANUL DE RECOLTA: 2014
REGIUNE / TARA: A.O.C. MEDOC / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 50% CABERNET SAUVIGNON / 45% MERLOT / 5% CABERNET FRANC
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ROSU SEC, maturat timp de 12 luni.
ASPECT: De o culoare rosu rubiniu, vibrant, luminos, cu tuse violacee.
MIROS: Un miros bogat si complex de fructe coapte, rosii si negre, in special de cirese si foarte pregnant de mure negre, imbogatite cu arome delicate de condimente.
GUST: De o mare intensitate, cu un buchet pe cat de proaspat pe atat de bogat, complex, savuros si expresiv, cu tanini fermi si de o eleganta onctuozitate, cu un potential bun de invechire la sticla.
ASOCIERE CULINARA: Asociere clasica langa carnea de miel la cuptor, carnea de vita, mai ales antricot gatit dupa retetele traditionale din Bordeaux. De asemenea se potriveste elegant cu branzeturi moi sau semimoi (Camembert / Brie / Tome de Bordeaux / Tome des Recollets - Franta) si chiar cu desert din smochine proaspete asezonat cu o crema de nuci.
TEMP. DE SERVIRE: 18 - 20º C (Se recomanda decantarea cu aproximativ 15 - 20 de minute inainte de servire.)37,31 RON -
CHIVITE – FINCA DE VILLATUERTA – SELECCION ESPECIAL
PRODUCATOR / PODGORIE: BODEGAS JULIAN CHIVITE
ANUL DE RECOLTA: 2011
REGIUNE / TARA: D.O.P. NAVARRA / SPANIA
SOIUL / SOIURILE: TEMPRANILLO / CABERNET SAUVIGNON / MERLOT
VOL. ALC.: 14%
VIN ROSU SEC maturat timp de 12 luni in butoaie din stejar frantuzesc.
ASPECT: De culoarea granatului, cu accente intense purpurii.
MIROS: De o aroma puternica de fructe negre, completata de arome complexe de condimente, delicat de scortisoara, distinct de fum, cafea prajita si lemn dulce.
GUST: Senzatia initiala este catifelata si matasoasa; un vin de o corpolenta mare, echilibrat, onctuos, cu tanini fermi si de un gust remanent persistent, cu note de lemn dulce si prune.
ASOCIERE CULINARA: Excelent langa preparate la cuptor din carne rosie, sau din vanat mic si mediu, pregatita dupa retete simple, cu mirodenii si ierburi aromate. Este un bun insotitor al mezelurilor din carne uscata si afumata, dar si a branzeturilor moi si semimoi, usor maturate., garnisite cu fructe rosii uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 min inainte de servire).38,51 RON