Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Tip strugure: Cupaj alb Eliminare
-
TARLA 101 CUPAJ ALB - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2018
REGIUNE / TARA: DOC - CMD LECHINTA / TRANSILVANIA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC + CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC produs Intr-un areal ce se distinge prin vinuri albe de calitate.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone în parte.
ASPECT: De o culoare de un galben pai cu usoare accente verzui.
MIROS: Plin de prospetime, cu arome distincte de fructe citrice si mere verzi, completate de note delicat vegetale si accente de mineralitate.
GUST: Intens, puternic, racoritor si proaspat, de fructe citrice, mere verzi si caise, cu o aciditate ridicata ce-i conferă vivacitate; este un vin lejer de o corpolenta mica si un gust remanent persistent si revigorant.
ASOCIERE CULINARA: Excelent cu fructe de mare în preparate mediteraneene, peste de apa dulce la gratar servit cu mamaliguta (perfect langă pastrav salbatic tras la tigaie, în malai ai nucsoara), sniţel din piept de pui, preparate vegan, paste în sos alb sau al olio, sau la finele mesei langa branzeturi tari asezonate cu stafide albe si nuci caju.
TEMP. DE SERVIRE: 6-8º C (Nu se recomanda decantarea)19,58 RON+ 0,50 RON warranty
-
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: A.O.C. BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 65% SAUVIGNON BLANC / 30% SEMILLON / 5% MUSCADELLE
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC, creat inca din 1970 de catre legendarul vinificator si poet Baron Philipe de Rothschild ca o combinatie eleganta intre traditiile viticulturii in regiunea Bordeaux si valorile de autenticitate promovate de familia Rothschild.
ASPECT: O culoare vibranta, de un galben pai cu tuse de auriu.
MIROS: Prezinta o paleta de arome atractive, intense dar totusi rafinate, florale si de fructe proaspete; distinct de mere golden si grapefruit imbogatite cu arome delicate lemnoase, de talas facut din rindeaua .
GUST: Un vin rotund a carui corpolenta este sustinuta de tipicitatea Semillon-ului, completat de prospetimea Sauvignon Blanc-ului si consistenta strugurilor de Muscadelle; are o aciditate mica si intensitate medie a buchetului. Gustul final remanent este lung si intens, savuros, de fructe citrice.
ASOCIERE CULINARA: Se asociaza bine cu carnea de pui sau peste, pe plita sau pe gratar asezonata cu sosuri usoare si servita cu garnituri din legume trase la tigaie. De asemenea este o buna “companie” pentru carpaccio de ton, caracatita sau midi inabusite cu vin alb, patrunjel si usturoi, sau mancaruri vegetariene pe baza de praz si ardei gras.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 9º C (Nu se recomanda decantarea sau aerarea)50,40 RON -
Un amestec alchimic de Viogner baricat şi nebaricat, Pinot Gris şi Chardonnay, mai aproape de conceptul de vin de creator decât de cel de vin comercial, "Principesa Margareta - cupaj alb" a reuşit sã îmbine toate caracteristicile zonei Segarcea - prospeţime, fertilitate, bogãţie - cãrora li s-au adãugat calitãţile aduse de oameni - istoria performanţelor în calitate, tradiţia, respectul faţã de pãmânt şi munca. Complex, cu putere mare de învechire, vinul este dens, gliceric, cu o structurã solidã, de pulpã de fructe şi arome care trec de la flori albe şi salcâm la citrice, apoi la cireşe şi prune albe, cu mici infleziuni de vanilie. În aceastã primãvarã, Principesa M - Alb, vinul comandat special de Alteţa Sa Regala, Principesa Margareta a României, a câştigat Nova de Diamant la concursul internaţional anual "Femmes et vins du monde".90,32 RON Începând cu: 84,90 RON -
Vinul, galben-pai, este strălucitor, dominat de note florale – salcâm, soc, flori albe, flori de viţă-de-vie, cu tuşe minerale de cremene şi praf. După aerisire, încep să se simtă şi nuanţe de fructe albe şi fructe exotice, bine integrate într-un ansamblu viu, armonios şi intens, cu adevărat unic şi original. Gustativ, este surprinzător de vivace, în ciuda corpului mediu spre dens, contribuţia fiecărui soi se face simţită că într-un cor, fără ca vreunul dintre struguri să încerce să preia prima voce. De la fructe albe la flori şi înapoi, cu o susţinere solidă din partea accentelor minerale şi a acidităţii, vinul îşi dezvăluie complexitatea în timp, chiar şi după 30-60 de minute de aerisire, aşa că merită să va aplecaţi asupra sa mai multă vreme.
De savurat în sine, sau acompaniat de mâncăruri fine, mai degrabă neutre (crema de sparanghel şi anghinare, crema de ciuperci, pateuri şi terine, dar nu picante), pentru a nu afecta acest spectacol.81,16 RON -
Vin alb strălucitor de culoare galben pai cu nuanţe verzui. Delicat cu note aromatice de pere, tipice pentru Pinot. Aroma este bine-echilibrată, proaspătă şi savuroasă. Maturarea în lemn de stejar tradiţional pentru 4luni şi apoi în cuve din oţel inoxidabil. Recomandări culinare: este un vin excelent atât cu peşte de apă dulce cât şi peşte de mare, având în vedere structura sa, poate fi deasemenea asociat cu carne albă.54,98 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD
ANUL DE RECOLTA: 2006
REGIUNE / TARA: A.O.C. BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC / SEMILLON / MUSCADELLE
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC. Este “creat” din 1991 din productia a 7 hectare de vita de vie plantate inca din 1981 cu soiuri albe la Chateau Mouton Rothschild (74% Semillon, 42% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle). Se instaureaza un nou standard de calitate si eleganta pentru productia destul de limitata de vinuri albe a regiunii Bordeaux.
Numele de “Aile d’Argent la Magique” (în traducere: magica aripă din argint) de unde provine şi numele acestei etichete, este numele povestirii publicate de Gallimard în 1947 şi scrise de Baron Philippe în timpul încarcerării lui în perioada celui de al doilea război mondial; în fapt, o poveste inventată despre un ceainic, pe care obişnuia să o spună ficei lui Philippine (Baronesa Philippine de Rothschild).
ASPECT: De o buna limpiditate si o culoare galben auriu.
MIROS: Elegant, intens floral si de fructe rascoapte, in special piersici, mere golden si caise.
GUST: Agreabil, placut floral si complex dfructat cuelicate note minerale, un vin echilibrat de o corpolenta medie si aciditate bine integrata.
ASOCIERE CULINARA: Se poate consuma ca aperitiv, sau in asociere cu antreuri usoare din carne de peste, fructe de mare si chiar carne alba servita fara sosuri sau condimente puternic aromate.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 9º C (Se recomanda aerarea cu circa 2 minute inainte de servire)458,15 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: SACHA LICHINE
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: LANGUEDOC-ROUSSILLON / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: VERMENTINO / CHARDONNAY / SAUVIGNON BLANC / SEMILLON
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Acest vin este produs dupa cele mai moderne si riguroase metode tehnologice, ghidate de cunostintele despre vinificare, tradititional dobandite in Franta. Dupa o fermentare la temperaturi scazute, 20% din vin a fost imbatranit in butoaie de stejar.
“Ca și tatăl meu, cred de vinul trebuie savurat și nu idolatrizat. Am creat acest cupaj cu o bucurie de hedonist în minte.” Sacha Lichine - vinificator
ASPECT: Stralucitor, de o culoare galben pai cu reflexe aurii.
MIROS: Fructat de piersici, grapefruit, banane si mango, delicat lemnos.
GUST: Extrem de echilibrat, de corpolenta medie, proaspat si fructat, de caise, piersici, delicat de citrice si intens de fructe tropicale, de o aciditate medie, cu un gust final remanent lung si subtil lemnos.
ASOCIERE CULINARA: Se potriveste perfect langa carne de pasare, pui, curcan, rata sau gasca, trasa la tigaie sau inabusite in vin alb, cu garnitura de sparanghel sau brocoli, sau preparate pe grill servite in salate; cu peste si fructe de mare pregatite ca aperitive, sau cu paste (linguine cu fructe de mare, spaghete cu scoici in sos de tomate). Langa orice tip de salata vegetariana cu crutoane sau cu rucola si parmesan.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)39,27 RON -
Debutul vinului este extrem de proaspăt, cu senzaţii verzi, dominate de citrice (limetă, lămâie, cârcel de viţă), însă această senzație ascunde, de fapt, o bogăție subtilă de arome, de la pulpă cărnoasă de piersici crude și prune albe până la nuanțe de
flori albe și polen. Influenţa butoaielor de salcâm se face simțită atât în notele ușoare, perfect integrate, de vanilie, cât și în corpul vinului, devenit mai dens și mai mătăsos.90,32 RON Începând cu: 84,90 RON -
Un cupaj “alchimic”, însă unul care ține cont de regulile eterne care creau, în vremurile trecute, ceea ce se numea “sortiment regional”. S-a născut astfel un vin al cărui debut olfactiv este exploziv, cu arome iniţiale de polen fin, flori uscate, soc,fân şi vanilie. După aerisire, aromele sunt dominate de miere, pulpă de fructe şi salcâm. Gustativ, confirmă complexitatea aromelor. Un element central, fructozitatea, este învelit de senzaţii extreme, pe de o parte de prospeţimea dată de o aciditate ridicată, pe de altă parte arome de vin matur - unt şi vanilie, cuprinse într-un corp solid, rotund, cu senzaţii glicerice.90,32 RON Începând cu: 84,90 RON