Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Grilă Listă
Filtru
  1. Crama Carastelec - Vinca - Benedict Pinot Noir 2017 - 0.75L , Alc: 14% Crama Carastelec - Vinca - Benedict Pinot Noir 2017 - 0.75L , Alc: 14%
    Parfumul expresiv de cireșe amare și prune coapte continuă într-un gust vibrant de dulceață de vișine și merișoare, evoluând în note armonioase de cafea și tutun. Corpul elegant și taninii catifelați se transformă în apogeul postgustului persistent de ciocolată amară.
    Un Pinot Noir creat în onoarea Papei Benedict al XIV-lea, care în anul 1754 a daruit bisericii din Carastelec dreptul de a ține hramul.
    Temperature de servire: 16-18 °C

    Asocieri culinare: Doua feluri de mancare clasice care ne vin in minte imediat ce rostim numele acestui vin sunt somonul la gratar si rata gatita in orice fel. Daca iubiti fructele de mare, trebuie sa stiti ca si in acest caz Pinot Noir merge la fel de bine. Sau, daca aveti alte gusturi, puteti gati o baza simpla din carne de vita la cuptor pe care o asezonati cu legume si o stropiti cu Pinot Noir. Astfel nu veti da gres!
    54,98 RON
  2. AVINCIS - PINOT NOIR
    PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI

    Pinot Noir este un soi adus recent pe dealurile din Dragasani. Am selectat cele mai bune loturi de pamant pentru ca vita sa prinda radacini adanci, iar rezultatul este acest vin minunat.

    Recolta si vinificatie:
    Recoltarea se face manual, in ladite de 18 kg, pentru ca strugurii sa ramana cat mai intacti posibil. Culegatorii nostri aleg numai strugurii buni si sanatosi. Urmarirea maturarii strugurilor si a dezvoltarii aromei are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala de recoltare. Strugurii sunt sortati pentru a doua oara pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culesi numai cei copti si sanatosi. Fermentarea are loc la temperatura controlata folosindu-se drojdii locale. Aprozimativ o treime din acest vin a fost invechit in baricuri de stejar timp de 14 luni.

    Degustare:
    Culoarea acestui cupaj este rubiniu inchis intens. Vinul prezinta un buchet elegant de capsuni si cirese cu usoara nota condimentata. Gustul sau este matasos cu aciditate buna. Este un vin generos si bine echilibrat cu tanini bine integrati.

    Recomandari privind servirea:
    A se servi usor racit la16°C.
    Se potriveste perfect cu friptura de vita in sos de ciuperci. Va invitam sa-l degustati de asemenea alaturi de ficat de vitel. Acompaniaza perfect friptura de vita.

    Concentratie alcoolica : 13%
    Tipul vinului : Sec
    65,45 RON
  3. PRODUCATOR: LACERTA WINERY
    REGIUNE: DEALU MARE
    SOI STRUGURE: PINOT NOIR

    Vin obtinut prin vinificarea in alb a strugurilor de Pinot Noir, cu aroma de mere verzi, piersica si pepene galben si un gust vioi cu nuante de grapefruit si agrise.

    Temperatura optima de consum: 8-10 °C

    Recomandat cu:

    salate, peste slab, fructe de mare, sarmale
  4. VINUL CAVALERULUI

    PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
    REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
    SOIUL: PINOT NOIR

    Sezonul 2014 a demarat cu o iarna timpurie cu temperaturi scazute si precipitatii peste medie. Primavara rece si ploioasa a intarziat dezvoltarea viei iar vara a continuat cu temperaturi sub
    medie si ploi frecvente. Din fericire, lunile august si apoi septembrie au compensat excesul de precipitatii si temperaturile scazute, productia anului 2014 distingandu-se prin struguri cu
    acumulari importante de zahar si aciditate peste medie.
    Vinul Pinot Noir Vinul Cavalerului provine din struguri culesi manual din plantatiile SERVE din Ceptura, infiintate intre 2000 si 2003, cu o productie de sub 8 t/ha.
    Vinificatia a avut loc la temperatura de 25-27 grade Celsius, timp de 10 zile, cu recircularea mustului.
    Tipic pentru un Pinot Noir, acest vin are o culoare rosu rubiniu, un miros de cirese si fructe rosii de padure: zmeura ,coacaza rosie.
    Gustul elegant cu note de zmeura si visine, este sustinut de tanini fini si de o aciditate placuta ce confera prospetime vinului.
    Acest Pinot Noir prietenos trebuie savurat rece, la 13-14 grade.
    Poate acompania preparate din carne alba, dar merge foarte bine si cu rata sau miel, pizza, mezeluri crude sau branza de capra.

    Miros: cirese, zmeura, coacaze rosii
    Gust: fin, elegant, rotund, fructe rosii, visine, coacaze rosii, tanini eleganti, aciditate buna care echilibreaza alcoolul, final persistent
    CU CE MENIU SE SERVESTE pizza, careen la gratar,mezeluri , branzeturi maturate
    Temperatura de servire: 13-14°C, mai rece decat alte vinuri rosii. Pinot Noir este unul dintre putinele vinuri rosii adaptate servirii in timpul verii
  5. PRODUCATOR: LA SALINA
    REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
    SOI STRUGURE: PINOT NOIR

    Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.

    ISSA Pinot Noir Rose

    Pinot Noir rose, vinificat în stil clasic, este o plăcută surpriză, mai ales că soiul este unul foarte pretențios și dificil. Prezintă o culoare plăcută, roz-somon strălucitor. Aromele tipice soiului se tranforma prin vinificarea in rose in note de trandafiri, capsuna si pepene rosu. Gustul este sprințar, cu o bună aciditate, dar suficient de corpolent, cu un final plăcut sustinut in postgust.
    Recomandări culinare: ca aperitiv, alături de bruschete cu somon, sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.
    Temperatura de servire: 10° - 12°C.
  6. PRODUCATOR: LA SALINA
    REGIUNE: DEALURILE TRANSILVANIEI
    SOI STRUGURE: PINOT NOIR

    Vinurile ISSA s-au născut lângă Turda, în inima Transilvaniei, zonă cu o puternică vocație pentru vinuri albe. Mergând pe o paralelă imaginară a așteptărilor, le-am putea plasa în vestita Burgundie. Terroirul specific Văii Ariesului vine însă cu amprenta identității sale și transformă oferta Cramei La Salina într-o experiență unică, similară, dar nu identică cu cea burgundă. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus tradițiilor viticole milenare formate aici încă de când localitatea purta numele Potaissa.

    ISSA Pinot Noir

    Pinot Noir-ul este vinificat in stil clasic cu o culoare roşu rubiniu deschis,stalucitor si tipic transparent.
    Dezvoltă arome delicate de afine coapte, vişine, violete, cafea, tabac, condimente fine si o tusa fina de stejar.
    Gustativ surprinde prin rotunjimea sa, astringenţa plăcută, taninurile fine ce transmit un potential de invechire, alcool bine integrat, fiind foarte bine echilibrat, impresionând prin persistenţa şi postgustul îndelungat.
    Servit la 13-14°C, in perioda de vara si la 15-16°C in restul anului, acest Pinot Noir se asociaza perfect cu mezeluri uscate, paste cu sosuri uşoare, pizza, tartar de somon, carne roşie - vită, porc - la grătar.
  7. Prietenos şi catifelat, Unu' Pinot Noir demisec ne înmiresmează cu arome de fructe de pădure şi cireşe negre. Este vinul roşu, demisec şi un pic fructat, cu ajutorul căruia niciodată nu vei da greş.
    Unu' e vinul care îţi vine în întâmpinare la raft şi îţi spune din capul locului ce găseşti în sticlă . Astfel, ne dorim ca tu să petreci mai puţin timp alegând vinul şi mai mult timp bucurându-te de el.
    Recomandăm servirea Unu' Pinot Noir demisec împreună cu cine îţi este cel mai drag, alături de paste cu ragu de raţă sau risotto cu ciuperci, asezonat cu ce îţi place ţie.
  8. Un vin perfect de vară de culoarea somonului, cu arome de căpșuni și fructe roșii. Descoperi apoi treptat în gust aromele inițiale la care se adaugă gustul acrișor-amărui al merișoarelor coapte. Un vin echilibrat cu post gustul mediu dar fin aromat care îl recomandă pentru zilele călduroase de vară. Acompaniază perfect platourile de brânzeturi, salatele, pastele și fructele de mare.
  9. NOTE DE DEGUSTARE:
    An de recoltă: 2016
    Soiuri de struguri: Pinot Noir
    Podgoria: Dealurile Munteniei, IG
    Miros: discret si elegant, flori albe (caprifoi) dar si fructe rosii
    (cirese si visine)
    Gust: proaspat, racoritor, citric, echilibrat pana la final cu o
    buna persistenta
    Cu ce meniu se servește: aperitiv sau pentru a insoti mese
    usoare vara
    Temperatura de servire: 11 - 12°C
    54,45 RON
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Grilă Listă