Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 9
  2. 10
  3. 11
  4. 12
  5. 13
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Ţara de Origine: Franta Eliminare
  1. Regnard - Pic 1er Cru Chablis 254eme Millesime 2009 - 0.75L, Alc: 13% Regnard - Pic 1er Cru Chablis 254eme Millesime 2009 - 0.75L, Alc: 13%
    ANUL DE RECOLTĂ: 2009

    REGIUNE / ȚARĂ: BOURGOGNE / FRANŢA

    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY

    VOL. ALC.: 13%

    VIN ALB SEC


    Casa Albert Pic este un nume de referinţă pentru vinurile franceze din Burgundia încă din 1755. Aflat printre brandurile Regnard, sub patronajul baronului Patrick de Ladoucette, vinurile cu etichetă Albert Pic sunt produse în spiritul inconfundabil al maeştrilor din Chablis şi surprind chintesenţa rară a acestui vin francez, obţinut din soiul Chardonnay.

    ASPECT: Pic 1’er Chablis se remarcă printr-un galben profund, definit de soiul Chardonnay.

    MIROS: Acest rose defilează cu o mireasmă din flori albe, unt şi arome cremoase.

    GUST: Gustul este echilibrat, proaspăt şi fructat. Finish-ul este lung, bogat şi elegant, mulţumită procesului de maturare în sticle păstrate în pivniţele Regnard.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12 ºC.

    ASOCIERE CULINARĂ: Un vin rosé de Chadonnay ideal pentru mese bogate în meniuri din carne albă, în special peşte.
    445,06 RON
  2. Bristol - Vallombrosa, Grand Vin rose AOC 2018 - 0.75L, Alc: 13% Bristol - Vallombrosa, Grand Vin rose AOC 2018 - 0.75L, Alc: 13%
    ANUL DE RECOLTĂ: 2018

    REGIUNE / ȚARĂ: PROVANCE / FRANŢA

    SOIUL / SOIURILE: SYRAH, GRENACHE, MOURVEDRE, CINSAULT
     
    VOL. ALC.: 13%

    VIN ROSE SEC


    Villa Vallombrosa este una dintre cele mai frumoase şi mai vechi podgorii din Provance. Culturile de viţă din această zonă sunt considerate primele de pe teritoriul actual al Franţei, şi datează din perioada romană. În Provance solul este calcaros, format în perioada Triassicului, alături de straturi din Permian, ce oferă vinului o personalitate unică, desăvârşită de tradiţia producătorilor francezi.

    ASPECT: Vin de culoare roz pal, pus în valoare de sticla originală sau de un pahar de vin pentru degustare.

    MIROS: Cele patru soiuri din care este obţinut acest cupaj se întrec pentru a oferi un buchet fructat din (piersică suculentă), cu tentă de cimbru.

    GUST: Un vin rose plin de energie, fructat, cu finish picant, insuflat de perioada scurtă de maturare a mustului în butoaiele din vinaria Vallobrosa.

    TEMP. DE SERVIRE: 12 ºC.

    ASOCIERE CULINARĂ: Expresia aromelor fructate şi minerale permite acestui rose să se pună în valoare alături de preparate din carne de vită, miel, preparate picante orientale, preparate afumate, diferite mixuri de peşte cu orez şi brânzeturi.
    170,17 RON
  3. Lamblin Fils - Esprit Nature chablis alb 2017 - 0.75L, Alc: 12.5% Lamblin Fils - Esprit Nature chablis alb 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: LAMBLIN & FILS
    ANUL DE RECOLTA: 2017
    REGIUNE / TARA: A.O.C. BOURGOGNE / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: ALIGOTE
    VOL. ALC.: 12%

    VIN ALB SEC.

    ASPECT: Are o culoare de un galben auriu deschis, cu note delicate de verzui.
    MIROS: Mirosul este curat, extrem de proaspat, placut fructat (mere verzi si citrice) cu usoare accente de fum.
    GUST: Seducator, proaspat si placut, este usor fructat si intens floral, si de un gust remanent persistent si citric; un vin lejer si racoritor.

    ASOCIERE CULINARA: Este perfect a fi consumat doar per se ca aperitiv (un vin de ‘cursa lunga’), in amestec cu un lichior de coacaze negre dupa reteta clasicului Kir, sau langa aperitive si antreuri din fructe de mare si peste (pregatite dupa retete de Zahana sau Pescarie) si asezonate cu mamaliguta, sparanghel sau spanac sote. La finalul mesei, poate fi servit cu branzeturi tari, garnisite cu mere uscate si struguri proaspeti.

    TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda aerarea / decantarea)
    143,99 RON
  4. Chateau Ferran - St. Pierre, Bordeaux Rouge Superieur BIO 2017 - 0.75L, Alc: 12.5% Chateau Ferran - St. Pierre, Bordeaux Rouge Superieur BIO 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

    REGIUNE / ȚARĂ: BORDEAUX / FRANȚA

    SOIUL / SOIURILE: MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, CABERNET FRANC

    VOL. ALC.: 12.5%

    VIN ROȘU SEC


    Chateau Ferran este rezultatul efortului de a crea un vin autentic de pe pământul iubit de toţi cei care îi culeg roadele. Podgoria este situată în Saint Pierre de Bat, în regiunea Haut-Benauge, la sud-vest de regiunea viticolă Entre-Deux-Mers. Soiul Cabernet Sauvignon, aflat în mare proporţie la cupajele St. Pierre, este cultivat in proporţie de 40% pe cele 35 de hectare, lucrate anual.

    ASPECT: O culoare intensă de roşu rubin, cu opacitate mare în sticla proprie sau într-un pahar pentru vin roşu.

    MIROS: Uşor dulce, urmat de arome de fructe roşii, condimente şi piele.

    GUST: Deşi este un cupaj de soiuri roşii consistente, producătorii de la Chateau Ferran au obţinut un vin proaspăt cu aciditate moderată şi tanini de nivel potrivit pentru cei care preferă un post-gust din condimente şi piele.

    TEMP. DE SERVIRE: 15-18 ºC.

    ASOCIERE CULINARĂ: Vinul roşu este potrivit la carnea roşie. Acest cupaj nu face excepţie, de aceea se poate savura oricând la mese cu meniuri bazate pe carne de vită, carne de viţel, vânat şi păsări de ţară.
    65,45 RON
  5. Chateau de Berne - Terres rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5% Chateau de Berne - Terres rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2017

     

    REGIUNE / ȚARĂ: PROVANCE / FRANȚA

     

    SOIUL / SOIURILE: GRENACHE NOIR, CABERNET, CINSAULT

     

    VOL. ALC.: 13.5%

     

    VIN ROSE SEC. Chateau de Berne se află în regiunea franceză Provance, pe loturi în care s-a început cultivarea viței de vie în urmă cu 2000 de ani, în timpul Imperiului Roman.  În fapt, clădirile vinăriei sunt construite pe terenuri ocupate de grecii antici, pe care a fost construit apoi drumul roman Via Aurelia, care făcea legătura între Italia și Spania, în timpul Imperiului.

      

    Terenurile au avut mai mulți stăpâni însă strugurii au rămas, de-a lungul secolelor, rodul pământului fertil. Vița aflată la altitudine de 250 până la 330 de metri, extrage nutrienții din solul bogat în calcar, are parte de mult soare, vânt și ploi. Clima Mediteraneeană și influențele climatice de pe continent, în particular temperaturile scăzute din timpul nopții, asigură o coacere și recoltare târzie, față de teritoriile de pe coastă. De aceea, soiurile din care este compus acest rose oferă un vin bine structurat, parfumat, bogat în arome și potrivit în alimentația modernă.

     

     

    ASPECT: Rose deschis.

     

    MIROS: Parfum fructat din diferite tonuri de fructe de pădure roșii (capșuni, zmeură, coacăze).

     

    GUST: Arome echilibrate și proaspete de fructe cu pulpă de culoare deschisă în straturi cu textură acidă și finish fructat, lung, intens.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Ideal pentru aperitivele specifice regiunii Provance și altor regiuni ale Mediteranei: aperitice cu măsline, roșii și usturoi, preparate din sud și meniuri bogate din bucataria orientală și asiatică (sashimi).

     

    TEMP. DE SERVIRE:  6 - 8 °C

     

    58,31 RON
  6. Chateau de Berne - Terres rouge 2016 - 0.75L, Alc: 13% Chateau de Berne - Terres rouge 2016 - 0.75L, Alc: 13%

    ANUL DE RECOLTĂ: 2016

     

    REGIUNE / ȚARĂ: PROVANCE / FRANȚA

     

    SOIUL/SOIURILE: SYRAH, CABERNET SAUVIGNON

     

    VOL. ALC.: 13%

     

    VIN ROȘU SEC.  Chateau de Berne se află în regiunea franceză Provance, pe loturi în care s-a început cultivarea viței de vie în urmă cu 2000 de ani, în timpul Imperiului Roman.  În fapt, clădirile vinăriei sunt construite pe terenuri ocupate de grecii antici, pe care a fost construit apoi drumul roman Via Aurelia, care făcea legătura între Italia și Spania, în timpul Imperiului.

     

    Terenurile au avut mai mulți stăpâni însă strugurii au rămas, de-a lungul secolelor, rodul pământului fertil. Vița aflată la altitudine de 250 până la 330 de metri, extrage nutrienții din solul bogat în calcar, are parte de mult soare, vânt și ploi. Clima Mediteraneeană și influențele climatice de pe continent, în particular temperaturile scăzute din timpul nopții, asigură o coacere și recoltare târzie, față de teritoriile de pe coastă. Vinul roșu, obținut din soiurile Syrah și Cabernet Sauvignon au o personalitate complexă și, invitabil, robustă, datorită parfumului și aromelor de fructe și condimente locale și exotice.

     

     

     

    ASPECT: Roșu dens cu reflexii de rubine granate.

     

    MIROS: Parfum de fructe negre, jeleu din coacăze de Burgundia, cu note de piper Timut, din Nepal și cicoare Zan din sudul Franței.

     

    GUST: Arome fine, fructate și echilibrate, urmate de un finish cu cicoare, menit să aducă simetrie unui vin matur, de o consistență evidentă, ce trebuie savurat cu măsură.

     

    ASOCIERE CULINARĂ: Terres de Berne roșu este pus în valoare de o friptură de vită generoasă, cu ierburi din Provance, budincă neagra la gratar și tocană à la provençal.

     

    TEMP. DE SERVIRE: 16° - 18 °C

     

    58,31 RON
Pagina:
  1. 9
  2. 10
  3. 11
  4. 12
  5. 13
Grilă Listă