Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
PRODUCATOR / PODGORIE: BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD
REGIUNE / TARA: A.O.C. BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: 65% SAUVIGNON BLANC / 30% SEMILLON / 5% MUSCADELLE
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC, creat inca din 1970 de catre legendarul vinificator si poet Baron Philipe de Rothschild ca o combinatie eleganta intre traditiile viticulturii in regiunea Bordeaux si valorile de autenticitate promovate de familia Rothschild.
ASPECT: O culoare vibranta, de un galben pai cu tuse de auriu.
MIROS: Prezinta o paleta de arome atractive, intense dar totusi rafinate, florale si de fructe proaspete; distinct de mere golden si grapefruit imbogatite cu arome delicate lemnoase, de talas facut din rindeaua .
GUST: Un vin rotund a carui corpolenta este sustinuta de tipicitatea Semillon-ului, completat de prospetimea Sauvignon Blanc-ului si consistenta strugurilor de Muscadelle; are o aciditate mica si intensitate medie a buchetului. Gustul final remanent este lung si intens, savuros, de fructe citrice.
ASOCIERE CULINARA: Se asociaza bine cu carnea de pui sau peste, pe plita sau pe gratar asezonata cu sosuri usoare si servita cu garnituri din legume trase la tigaie. De asemenea este o buna “companie” pentru carpaccio de ton, caracatita sau midi inabusite cu vin alb, patrunjel si usturoi, sau mancaruri vegetariene pe baza de praz si ardei gras.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 9º C (Nu se recomanda decantarea sau aerarea)50,40 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU MOUTON ROTHSCHILD
ANUL DE RECOLTA: 2006
REGIUNE / TARA: A.O.C. BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC / SEMILLON / MUSCADELLE
VOL. ALC.: 12%
VIN ALB SEC. Este “creat” din 1991 din productia a 7 hectare de vita de vie plantate inca din 1981 cu soiuri albe la Chateau Mouton Rothschild (74% Semillon, 42% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle). Se instaureaza un nou standard de calitate si eleganta pentru productia destul de limitata de vinuri albe a regiunii Bordeaux.
Numele de “Aile d’Argent la Magique” (în traducere: magica aripă din argint) de unde provine şi numele acestei etichete, este numele povestirii publicate de Gallimard în 1947 şi scrise de Baron Philippe în timpul încarcerării lui în perioada celui de al doilea război mondial; în fapt, o poveste inventată despre un ceainic, pe care obişnuia să o spună ficei lui Philippine (Baronesa Philippine de Rothschild).
ASPECT: De o buna limpiditate si o culoare galben auriu.
MIROS: Elegant, intens floral si de fructe rascoapte, in special piersici, mere golden si caise.
GUST: Agreabil, placut floral si complex dfructat cuelicate note minerale, un vin echilibrat de o corpolenta medie si aciditate bine integrata.
ASOCIERE CULINARA: Se poate consuma ca aperitiv, sau in asociere cu antreuri usoare din carne de peste, fructe de mare si chiar carne alba servita fara sosuri sau condimente puternic aromate.
TEMP. DE SERVIRE: 8 - 9º C (Se recomanda aerarea cu circa 2 minute inainte de servire)458,15 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. POUILLY FUISSE / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Luminos, de o culoare placuta de un galben auriu intens.
MIROS: Complex, puternic fructat, accente de fructe exotice si arome florale, de soc si iasomie, completate de valente de nuca.
GUST: Elegant, fructat, de mere golden supracoapte, ananas, banane, pepene galben (honey dew si cantalopue) si citrice; un vin onctuos de aciditate medie, cu un gust final, remanent lung, mineral si placut de caise si piersica.
ASOCIERE CULINARA: Langa preparate fel principal, salate usoare de vara, cu fructe, cu file de peste gras si fructe de mare, cu crustacee (picioare de crab sau homar) servit cu untdelemn firbinte, sau cu preparate tip cherhana, peste (biban de mare, salau, lin, guvizi) pe grill cu mamaliguta. La finele mesei, langa branzeturi fine tari si semitari (Emmental, Jarlsberg, Pepper Jack) cu nuci pecan, struguri albi proaspeti si mere.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)209,93 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: SACHA LICHINE
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: LANGUEDOC-ROUSSILLON / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: VERMENTINO / CHARDONNAY / SAUVIGNON BLANC / SEMILLON
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC. Acest vin este produs dupa cele mai moderne si riguroase metode tehnologice, ghidate de cunostintele despre vinificare, tradititional dobandite in Franta. Dupa o fermentare la temperaturi scazute, 20% din vin a fost imbatranit in butoaie de stejar.
“Ca și tatăl meu, cred de vinul trebuie savurat și nu idolatrizat. Am creat acest cupaj cu o bucurie de hedonist în minte.” Sacha Lichine - vinificator
ASPECT: Stralucitor, de o culoare galben pai cu reflexe aurii.
MIROS: Fructat de piersici, grapefruit, banane si mango, delicat lemnos.
GUST: Extrem de echilibrat, de corpolenta medie, proaspat si fructat, de caise, piersici, delicat de citrice si intens de fructe tropicale, de o aciditate medie, cu un gust final remanent lung si subtil lemnos.
ASOCIERE CULINARA: Se potriveste perfect langa carne de pasare, pui, curcan, rata sau gasca, trasa la tigaie sau inabusite in vin alb, cu garnitura de sparanghel sau brocoli, sau preparate pe grill servite in salate; cu peste si fructe de mare pregatite ca aperitive, sau cu paste (linguine cu fructe de mare, spaghete cu scoici in sos de tomate). Langa orice tip de salata vegetariana cu crutoane sau cu rucola si parmesan.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)39,27 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C. SANCERRE / LOIRE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare delicata de galben pal cu accente aurii.
MIROS: Placut, citric si vegetal, de iarba proaspat cosita, bame si ardei gras verde.
GUST: Puternic si placut, citric si vegetal, delicat cremos, un vin de o corpolenta medie, o aciditate relativ ridicata si un gust remanent lung si savuros.
ASOCIERE CULINARA: Cu legume la gratar, cu peste oceanic servit cu sosuri usoare pe baza de fructe exotice, cu preparate din fructe de mare sau crustacee, asezonate cu salate usoare de vara. Este perfect langa branzeturi tari si semitari, delicat aromate, servite langa fructe proaspete (struguri albi, pere) si alune de pamant crude.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Se recomanda aerarea prin decantare)269,65 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: DE LADOUCETTE
ANUL DE RECOLTA: 2015
REGIUNE / TARA: A.O.C. SANCERRE / LOIRE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare delicata de galben pal cu accente aurii.
MIROS: Placut si elegant, citric si vegetal, de iarba proaspat cosita, bame si ardei gras verde.
GUST: Puternic si echilibrat, citric si vegetal, delicat untos, un vin de o corpolenta medie, o aciditate relativ ridicata si un gust remanent lung si seducator.
ASOCIERE CULINARA: Cu legume la gratar, cu peste oceanic servit cu sosuri usoare pe baza de fructe exotice, cu preparate din fructe de mare sau crustacee, asezonate cu salate usoare de vara. Este perfect langa branzeturi tari si semitari, delicat aromate, servite langa fructe proaspete (struguri albi, pere) si alune de pamant crude.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Se recomanda aerarea prin decantare)157,08 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU CARBONNIEX
ANUL DE RECOLTA: 2009
REGIUNE / TARA: A.O.C. PESSAC LEOGNAN / BORDEAUX / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC / SEMILLON
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC.
ASPECT: De o culoare de un galben auriu verzui.
MIROS: Delicat, elegant de fructe si o delicata mineralitate sustinute de arome florale, placut si proaspat.
GUST: De corpolenta relativ ridicata, are o aciditate destul de scazuta si un gust de fructe (piersici, mere golden, pere si ananas cu nuante subtile de citrice). Usoarele valente de nuca si nucsoara in gustul final remanent, lung si savuros, accentuat de o mineralitate discreta, ii confera eleganta
ASOCIERE CULINARA: De servit langa preparate din fructe de mare, peste si crustacee, carne de pui pe grill si chiar langa carne rosie de vita sau porc (pregatita rasol cu morcovi, telina, si asezonata cu sos de smantana si hrean). Se asociaza la mai toate felurile de paste cu sosuri albe, cu pesto sau ciuperci de cultura. Poate fi servit si ca aperitiv la inceputul mesei, dar si la finele mesei langa branzeturi tari si semitari: Port Salut sau Aged Gouda.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)289,95 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: ROUX PERE & FILS
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C. CORTON CHARLEMAGNE / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare de un galben auriu intens.
MIROS: Seducator, extrem de delicat, are note de unt, mere coapte, fructe citrice, ananas, mango, ferigă, ienupăr, scorţişoară
GUST: Este o adevarata demonstrație, uluitoare, a potențialului strugurilor de Chardonnay în termeni de bogăţie, putere, concentrare, distincţie şi echilibru, dar mai ales complexitate. Rareori vedem o astfel de sinteza perfectă între soiul de struguri şi terroir.
ASOCIERE CULINARA: Da o savoare deosebita preparatelor din peste de apa sarata in salate fel principal cu sosuri albe pe baza de smantana sau cu fructe de mare, piept de pui pe grill, picioare de pui de balta. Este excelent in asociere cu preparate ale bucatariei japoneze, sushi si sashimi, din peste gras, sau peste pregatit in frunza de bambus, cu avocado. Perfect langa carnea de homar sau picioarele de crab oceanic, in untdelemn fierbinte cu risotto.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare de vin rosu, de tip Bourgogne)416,50 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: FRANCOIS GAUNOUX
ANUL DE RECOLTA: 2008
REGIUNE / TARA: A.O.C. MERSAULT / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Culoare de un galben pai cu inflexiuni aurii.
MIROS: Imbietor, fructat cu arome de pepene galben si mere golden, vegetal de brocoli si ardei gras verde, usor citric, si cu o aroma subtila de nucsoara.
GUST: Molatec, de acididate medie, un vin relativ lejer cu arome fructate si vegetale, si o nuanta de mineralitate eleganta.
ASOCIERE CULINARA: Un foarte bun partener pentru rulouri de carne de porc sau pui umplute cu legume, terina de legume, tocanita de pipote si inimi, placinta de praz si sparanghel, muschiulet de porc in vin cu fenicul si rozmarin, ratatouille si branzeturi tari. Este bine pus in valoare langa fructe de mare, peste si crustacee pregatite in maniera mediteraneana.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea, dar este mai bine pus in valoarea servit in pahare de vin rosu de tip Bourgogne, pentru o buna aerare)23,80 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: REGNARD
ANUL DE RECOLTA: 2007
REGIUNE / TARA: A.O.C. CHASSAGNE MONTRACHET GRAND CRU / BOURGOGNE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Stralucitor de o culoare imbietoare de un galben intens auriu.
MIROS: Foarte complex, placut fructat de fructe exotice (ananas, banane, mango) si arome florale, de soc, completate de note de alune de pamany.
GUST: Foarte elegant si mineral, fructat, de mango, ananas, banane, pepene galben (honey dew si cantalopue); un vin onctuos si untos de aciditate medie, cu un gust final, remanent lung, lemnos si placut de cedru si vanilie.
ASOCIERE CULINARA: Langa preparate din peste, crustacee (picioare de crab sau homar) servit cu untdelemn fierbinte, sau fructe de mare la tigaie in vin alb, cu paste (penne, tagiatelle, fussilli) cu sosuri albe si ciuperci de cultura. La finele mesei, langa branzeturi fine tari si semitari (Adelost, Saint Agur, Reblochon) cu nuci caju, struguri albi proaspeti si mere golden uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomanda aerarea prin decantare; se serveste in pahare mari de vin rosu, de tip Bourgogne)362,59 RON