Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Grilă Listă
Filtru
  • Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Tarla 201 - rosu ( FN + CS ) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%

    TARLA 201 CUPAJ ROSU - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2016
    REGIUNE / TARA: DOC - CMD DEALU MARE / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA + CABERNET SAUVIGNON
    VOL. ALC.: 14.5%
    VIN ROSU SEC dintr-un areal celebru deja pentru elita vinurilor rosii romanesti, maturat 100% in butoaie de stejar romanesc si frantuzesc.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.


    ASPECT: Rosu rubiniu intens.
    MIROS: Intens, puternic si aromat. Primul nas este cel de Cabernet Sauvignon cu fructele sale rosii coapte: afine si cirese negre, completate de notele de ardei gras si usoare note de condiment. Feteasca neagra intervene ulterior prin note de mure, prune si visine negre terminand cu note de vanilie si scortisoara. Toate aceste note sunt invaluite ulterior de cele ale barrique-ului: lemn, cacao si tutun oferindu-i compexitate si finete.
    GUST: Savuros, catifelat si in acelasi timp vivace, cu tanini puternici si un grad de alcool ridicat dar bine integrat. Aromele de fructe se regasesc si in gust, inceputul fiind cel de fructe rosii coapte, urmat de usoare note de condimente iar post gustul este lung si plin de savoare lasand la iveala notele de lemn si fum si dulcea aroma de vanilie. Toate acestea il fac sa fie un vin complex, ideal pentru impatimitorii vinurilor rosii corpolente.
    ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi consumat alaturi de carne rosie, steak-uri, vanat usor condimentat si cu sos de fructe rosii si scortisoara, sau platou de branzeturi maturate sau semimaturate.
    TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 20-30 min. inainte de servire)
    46,12 RON
  • Tarla 101 - rosu (me + fn + cs) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Vinuri reprezentative romanesti randul 4 Tarla 101 - rosu (me + fn + cs) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Vinuri reprezentative romanesti randul 4

    Tarla 101 - rosu (me + fn + cs) 2016 - 0.75L, Alc: 14.5% Vinuri reprezentative romanesti randul 4

    TARLA 101 CUPAJ ROSU - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
    ANUL DE RECOLTA: 2016
    REGIUNE / TARA: DOC - CMD DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: MERLOT + FETEASCA NEAGRA + CABERNET SAUVIGNON
    VOL. ALC.: 14%
    VIN ROSU SEC dintr-un areal ce se remarca prin vinuri rosii de foarte buna calitate.

    Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.

    ASPECT: De o culoare intensa de un rosu purpuriu, opac.
    MIROS: Intens de fructe coapte rosii si negre, distinct de coacaze si mure, cu note vegetale si delicate accente de condimente.
    GUST: Plin de savoare, un vin corpolent, puternic fructat, proaspat, cu tanini fermi bine integraţi si un gust remanent desfatator si de lunga durata.

    ASOCIERE CULINARA: Langa carne rosie, file de porc sau vita la grill sau pe gratar (perfect cu file mignon cu foie gras, ai sos de fructe de pădure), miel la tava, vanat mic la protap, sau cu paste cu carne în sos rosu. La finalul mesei, de consumat langa branzeturi moi maturate, garnisite cu stafide, smochine proaspete si nuci pecan.
    TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea chiar inainte de servire)

    + 0,50 RON warranty

  • Segarcea - Principesa Margareta, vin rosu 2013 - 0.75L, Alc: 14.3% Segarcea - Principesa Margareta, vin rosu 2013 - 0.75L, Alc: 14.3%

    Segarcea - Principesa Margareta, vin rosu 2013 - 0.75L, Alc: 14.3%

    Al doilea vin dedicat Alteţei Sale Regale, Principesa Margareta a României, este produs 100% dintr-un soi de struguri exotic, atât pentru Segarcea, cât şi pentru celelalte podgorii din România - Marselan. Rezultatele excelente pe care acest strugure a dovedit cã le poate avea în Segarcea ne-au încurajat sã ne aventurãm în lansarea lui în formã purã, necupajat cu un alt soi, mai uşor de înţeles şi de acceptat de cãtre public. Aromele cresc de la gem de capşune, zmeurã şi afine la tabac, condimente, cacao, ciocolata cu lapte, rom, cocos şi piele finã. Gustul este complex, finalizat cu un postgust prelung şi elegant, de lemn-dulce şi ciocolatã cu lapte. Are o putere mare de învechire.
  • Crama Oprisor - Smerenie cupaj rosu 2017 - 0.75L, Alc: 14% Crama Oprisor - Smerenie cupaj rosu 2017 - 0.75L, Alc: 14%

    Crama Oprisor - Smerenie cupaj rosu 2017 - 0.75L, Alc: 14%

    Tot ce există în Oltenia este legat într-un fel de credinţă, de ortodoxie, de divinitate. Bisericile şi mănăstirile au stat timp de secole în cel mai înalt punct (geografic) al comunităţii, pentru a sublinia concret locul deţinut de practicile spirituale. Oltenii nu ar fi putut rezista vremurilor potrivnice fără să fi ţinut aprinsă flacăra credinţei. Şi astăzi, straiele lor şi troiţele de la răscruci împrăştie o atmosferă de smerenie, însă nu una a omului învins, ci a celui care şi-a pus sufletul şi viitorul la dispoziţia lui Dumnezeu. În Oltenia Profundă pluteşte miros de ulei ars în candelă, de tămâie şi de ziduri bisericeşti vechi.SMERENIE este primul vin din România care a parcurs un drum invers: de la nume şi idee la licoarea închisă în sticlă. S-a vrut a fi un tribut adus sufletului nemuritor şi credinţei nesmintite, călugăriţei din chilie care se roagă pentru fiecare om întâlnit sau de care a auzit. Alchimia lui Liviu Grigorică şi puritatea soiurilor lucrate de Veronica Gheorghiu au fost exploatate la maximum pentru a obţine un vin care „închide” această atmosferă. Asprimile tocite ale rasei călugăreşti – surprinse în taninii catifelaţi, cu astringenţe plăcute. Răcoarea chiliei – descoperită în urme aproape imperceptibile de mentă şi eucalipt. Viaţa de zi cu zi – regăsită în parfumul de gutuie lăsată în fereastră şi de cireşe supracoapte. Nedezminţirea credinţei – revelată în puterea mare de învechire a vinului.

    Soi/Cupaj: Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder
    DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
    Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania

    Organoleptic: Vin intens colorat în roşu-violaceu, echilibrat, corpolent şi catifelat. Aromatic, dezvoltă uşoare tente de fum de tămâie împletite armonios cu note de vişine supracoapte. Un vin fin, învăluitor, excelent pentru consumul imediat, dar şi cu reale capacităţi de învechire în sticlă. Un vin august, cu un caracter gustativ foarte prietenos, ale cărui arome, rar întâlnite într-un vin românesc, invită la meditaţie.

    Servire: Vin de meditație sau in asociere cu preparate din carne roșie.
  • Mosia Tohani - Siel rosu 2016 - 0.75L, Alc: 14%

    REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
    SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA, PINOT NOIR, MERLOT, CABERNET SAUVIGNON, SHIRAZ
    VOL. ALC.: 14%

    Dupa recoltarea manuala in ladite de 15 kg a urmat selectia si sortarea boabelor de struguri. Macerarea la rece a durat intre patru si cinci zile, apoi fermentatia alcoolica s-a produs in vase de inox la temperatura controlata de 24°- 28° C, vreme de 10-15 zile. A urmat maturarea in baricuri de stejar timp de 6 luni.

    ASPECT: Rosu rubiniu inchis si cernelos, greu de strapuns de lumina.
    MIROS: Tipicitatea de Feteasca Neagra este evidenta si dominanta, semn distinctiv al soiului reprezentativ zonei.Fructe negre supracoapte, magiun si condimente dulci ce amintesc de nucsoara, incanta imediat degustatorul.
    GUST: Plin si structurat in gura, cu senzatii de fructe coapte si confiate, tipice unui vin de Tohani. Echilibrat si matasos in postgust.
    ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate pe baza de carne de oaie, produse vanatoresti si branzeturi maturate.
    TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 15°-17° Celsius.
  • Segarcea - Elite - Pinot Noir 2016 - 0.75L, Alc: 13.8%

    Cel mai pretenţios şi dificil strugure roşu a gãsit în pãmântul de la Segarcea tot ce avea nevoie pentru a naşte un vin complet: fin, aşa cum o cere soiul, dar bine conturat, complex, dar totuşi uşor. Aromele trec de la o senzaţie iniţialã dominatã de condimente, spre o deschidere în fructe cu multã pulpã - cireşe şi prune mature. Taninurile dau rotunjime şi o senzaţie mãtãsoasã fãrã sã dea o greutate suplimentarã vinului.
  • Segarcea - Elite - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14.5% Segarcea - Elite - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Segarcea - Elite - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Un vin clasic, în toate etapele sale de realizare. Producţie controlatã, culegere manualã, o fermentare în care contactul dintre pieliţe şi must a fost ajutat prin tehnici speciale, astfel încât vinul nãscut sã fie cât mai bogat în arome de fructe, în fine - o maturare scurtã (6-8 luni), dar beneficã, în butoaie de stejar. Aromele vinului obţinut variazã de la note lemnoase foarte fine la condimente dulci şi fructe roşii. În acelaşi timp proaspãt şi matur, foarte sec, dar rotund, fãrã asprimi, vinul se încheie cu note de condimente picante.
  • Segarcea - Elite - Cabernet Sauvignon 2014 - 0.75L, Alc: 14%

    Realizat exclusiv din struguri culeşi manual, vinul a fost maturat parte în butoaie de stejar noi, parte în butoaie folosite a doua oarã, pentru a obţine o combinaţie seducãtoare de taninuri. Rezultatul este un complex de arome lemnoase perfect integrate, care completeazã excelent ansamblul de arome dominat de caramel, gemuri şi dulceţuri de fructe negre de pãdute. Chiar dacã este un vin mai degrabã solid, gustul este plãcut, lipsit de duritate, începând de la prima senzaţie şi pânã la postgustul lung şi complex.
    32,73 RON
  • Segarcea - Prestige - Merlot 2013 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Un vin creat în spirit clasic, de la recolta redusa la 6 tone per hectar la anul petrecut în butoaie de stejar francez, urmat de o perioadã de un an de învechire la sticlã, pentru integrarea aromelor dobândite din contactul cu lemnul. Rezultatul este un vin corpolent, sobru, cu o aromã dominantã de fructe de pãdure, ascuţimi de ierburi aromatice, totul învelit în aroma inconfundabilã de lemn şi vanilie a unui vin baricat. Gustul dezvãluie o structurã complexã a vinului, cu aromele de fruct completate de nuanţe subtile de lemn prãjit, condimente şi lemn dulce.
  • Segarcea - Prestige - Cabernet Sauvignon 2016 - 0.75L, Alc: 14%

    Calitatea Cabernetului în Oltenia este deja de notorietate, iar cel de la Segarcea nu face excepţie. Dacã era nevoie de vreo confirmare, aceasta a fost adusã de medalia de aur obţinutã în 2010 la Selections Mondiales du Vin, din Quebec, Canada. Vinul grupeazã un spectru extrem de larg de arome, datoritã macerarãrii îndelungate, de aproape opt sãptãmâni, şi a maturãrii de 8-12 luni în butoaie de stejar. Acelaşi proces de vinificare contribuie în mod esenţial la extragerea de taninuri şi la obţinerea unei culori profunde. Aromele variazã de la gemuri la fructe proaspete şi vanilie, dimensiunea olfactivã fiind confirmatã gustativ, unde taninurile bine integrate şi corpul atletic sunt completate de un postgust lung şi amplu.
    41,89 RON
  • Liliac Transylvania - Red Cuvee 2016 - 0.75 L, Alc: 13% Liliac Transylvania - Red Cuvee 2016 - 0.75 L, Alc: 13%

    Liliac Transylvania - Red Cuvee 2016 - 0.75 L, Alc: 13%

    Un vin roșu-rubiniu ușor mat. Se deschide cu a arome de fructe roșii, puteti simții în principal un buchet de vișine cu ușoare note de alune, în post gust puteți descoperi caise uscate. Pe valul palatin senzațiile sunat ale unui vin nu foarte corpolent, frumos echilibrat, ușor și catifelat. Aromele gustative indică afine cu note picante. Finalul este sec cu tanini fini bine integrați. Poate acompania cu succes carnea de vită dar se poate servi și la branză și prosciutto
    52,81 RON
  • Basilescu - Ingeri din micul Paris - Feteasca Neagra 2013 - 0.75L, Alc: 14.8%

    Culoarea roşu rubinie intensă, cu reflexe purpurii, parfumul de prune uscate şi fructe de pădure completate cu nuanţe de piper şi condiment, dau o eleganţă sobră acestui vin. Gustul este amplu, puternic şi expresiv, postgustul uşor amărui.Culinar se poate asocia cu preparate pe bază de carne roşie, paste cu brânzeturi.
  • Basilescu - Golem cupaj rosu 2013 - 0.75L, Alc: 14.9%

    Povestea Cramei Basilescu se intinde pe mai mult de un secol. Urmas al unei familii nobiliare, Nicolae Basilescu a fost o personalitate proeminenta a Bucurestilor.
    Acest vin este realizat prin cupajarea a cinci vinuri obţinute din trei soiuri – Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot – din care doar două vinuri sunt maturate şi în baric din lemn de stejar franțuzesc și românesc timp de 6 luni. Arome evoluate, intense, de curmale, ardei capia si note de lemn bine asezate între cele fructate. Gustul demareaza într-o nota dulceaga, care îi da densitate, finalul sobru fiind invadat de o suita de arome puternice de condiment si visine amarui.
  • Basilescu - Eclipse - Feteasca Neagra, demisec 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%

    Într-o robă violetă, ca de catifea, Feteasca neagră este vinul de referinţă al românilor. Cu o savuroasă amprentă de prune uscate şi condiment, vinul îşi dezvăluie postgustul prelung, potenţat de notele fine de baric nou şi de aciditatea bine echilibrată. Elegant, vinul Fetească Neagră impresionează prin personalitatea sa puternică. Poate fi asociat culinar cu carne de miel la grătar, carne de vânat şi chiar meniuri asiatice.
  • Rotenberg - Menestrel - Merlot Ceptura2015 - 0.75L, Alc: 14.1%

    Corpolent, foarte lung, cu accente de gem de prune, vanilie, ciocolata, piper si lemn exotic. Maturat 16-18 luni in stejar romanesc. Sec, vol alc 13,4%.
    28,81 RON
  • Rotenberg - Rapsod - Merlot Ceptura - 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%

    Vin Merlot nefiltrat, proaspat, elegant si fructos, amintind de coacaza si cirese negre cu accente de vanilie si ciocolata. Sec, vol alc 13,5%.
    22,31 RON
  • Rotenberg - Emeritus - Merlot 2014 - 0.75L, Alc: 12.7%

    Corpolent si lung, armonios si catifelat, pune in evidenta nasul de visina si fructe negre de padure, cu urme de vanilie si ciocolata. Sec, vol alc 13,4%.
    60,41 RON
  • Rotenberg - Notorius, Merlot 2015 - 0.75L, Alc: 12.7%

    Arome de vanilie, cafea si ciocolata, dublate de un nas puternic de visine de visinata si cirese negre. Foarte ferm, cu o buna aciditate, astringent, plin si lung. Maturat 9-12 luni in butoaie de stejar romanesc. Sec, vol alc 13,2%.
    37,18 RON
  • Segarcea - Minima Moralia - Daruire, rosu 2010 - 0.75 L, Alc: 13%

    La prima vedere, este un vin care debutează timid, cu tonuri închise, de smochine uscate şi lemn, pământ reavăn şi întunecimi de cerneală. Imediat, însă, îşi descoperă rapid şi nuanţele de gemuri şi fructe proaspete, dublate de un spectru de arome mai puţin sesizabile, care contribuie la completarea întregului: tabac, piele fină, piperuri şi condimente, un strop de vanilie şi o
    aluzie imperceptibilă la fructe exotice. Gustul pare o confruntare între tinereţe şi maturitate, cu taninurile bine dozate şi perfect integrate dând greutate şi balans în faţa unei acidităţi tinere, care mai reduce un pic din tonurile foarte sobre ale vinului.
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Grilă Listă