Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Tarla 101 - rose (pn) 2018 - 0.75L, Alc: 11%
TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: CRISANA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
VOL. ALC.: 12%
VIN ROSE SEC. Dintr-un areal cu un potential exceptional si cu istoric in cresterea strugurilor de calitate, ai un rose dinamic si plin de prospetime, lejer, un vin linistit din Pinot Noir.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.
ASPECT: Are o culoare de un roz foarte pal, cu accente de foita de ceapa rosie.
MIROS: Intens, de o prospetime seducatoare, mineral, fructat si floral, distinct de mure si petale de trandafir.
GUST: Bine structurat, intens fructat (mure, fragi, capsuni), de o aciditate ridicata si cu o senzatie finala, dupa inghitire, persistenta si de o remanenta placut racoritoare.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate de Cherhana din peste si fructe de mare, langa file de porc pe gratar cu rosii cherry trase la tigaie, tartar de somon sau muschiulet de vita, cu paste cu sosuri usoare sau langa branzeturi tinere asezonate cu smochine proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomandă decantarea)17,52 RON -
Tarla 101 - rose (pn) 2018 6+6
TARLA 101 PINOT NOIR ROSE - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: CRISANA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: PINOT NOIR
VOL. ALC.: 12%
VIN ROSE SEC. Dintr-un areal cu un potential exceptional si cu istoric in cresterea strugurilor de calitate, ai un rose dinamic si plin de prospetime, lejer, un vin linistit din Pinot Noir.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglinda a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone in parte.
ASPECT: Are o culoare de un roz foarte pal, cu accente de foita de ceapa rosie.
MIROS: Intens, de o prospetime seducatoare, mineral, fructat si floral, distinct de mure si petale de trandafir.
GUST: Bine structurat, intens fructat (mure, fragi, capsuni), de o aciditate ridicata si cu o senzatie finala, dupa inghitire, persistenta si de o remanenta placut racoritoare.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate de Cherhana din peste si fructe de mare, langa file de porc pe gratar cu rosii cherry trase la tigaie, tartar de somon sau muschiulet de vita, cu paste cu sosuri usoare sau langa branzeturi tinere asezonate cu smochine proaspete.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomandă decantarea)32,40 RON -
Liliac Transylvania - rose Pinot Noir 2018 - 0.75L, Alc: 12%
Un vin perfect de vară de culoarea somonului, cu arome de căpșuni și fructe roșii. Descoperi apoi treptat în gust aromele inițiale la care se adaugă gustul acrișor-amărui al merișoarelor coapte. Un vin echilibrat cu post gustul mediu dar fin aromat care îl recomandă pentru zilele călduroase de vară. Acompaniază perfect platourile de brânzeturi, salatele, pastele și fructele de mare.41,89 RON -
Basilescu - Eclipse - Roze 2016 - 0.75L, Alc: 13.6%
Rose este un vin “surpriză”. Obţinut din Cabernet sauvignon, Merlot şi Fetească neagră, combină în mod armonios taninurile vinurilor roşii cu fructozitatea şi prospeţimea celor albe. Un vin echilibrat, sec, cu o aciditate plăcută şi răcoritoare, este deliciul perfect al meselor uşoare din serile calde de vară. Asociat culinar cu carne albă, brânzeturi proaspete, uşoare.27,49 RON Începând cu: 23,74 RON -
Rotenberg - Rapsod - rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.1%
Vinificat din Merlot, este un rose sofisticat, fructos si floral. Demisec, vol alc 12,9%22,31 RON -
Segarcea - Minima Moralia - Speranta, rose 2011 - 0.75 L, Alc: 14%
Un debut marcat de senzaţia de fructe albe - cireşe albe, prune albe, boabe de strugure alb. După aerisire, încep să se facă simţite şi aromele de fructe roşii, dublate de senzaţii de miere, polen şi fructe exotice. Gustativ, porneşte din arome fine
de trandafiri şi cireşe, pentru a evolua spre fructul pasiunii, rodie şi senzaţii cărnoase. Taninurile fine, perfect integrate, se regăsesc în corpolenţa peste medie a vinului, ca factor de echilibru pentru o aciditate ridicată, care transformă acest roze într-o delicatesă rezervată unor experienţe gourmet.90,32 RON Începând cu: 84,90 RON -
Recas - Sole - Rose 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%
Roz-coral, strălucitor, cu arome de petale de trandafir uscat, cireşe dulci, merişoare bine coapte şi fragi încă necopţi, acest vin promite să ţină o companie excelentă serilor fierbinţi de vară, mai ales pentru iubitorii vinului roşu. Aceasta datorită faptului că, dincolo de aparenţă suavitate şi tinereţe, vinul ascunde arome intense, condensate aproape, asemănătoare unui vin roşu tânăr – fructe roşii bine definite, o urmă de condiment şi un zvâc de mineralitate, într-un ansamblu complex, cu final lung şi foarte viu.
Pentru răcorit, se poate aşeza alături de un şerbet sau o îngheţată de fragi şi zmeură, însă la felul principal se poate alătura uşor unei fripturi cu gelatină sau sos de fructe roşii de pădure.54,98 RON Începând cu: 45,22 RON -
Jidvei - Mysterium Rose 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
Un vin cu o delicată culoare de rodie roz, cu un buchet complex, în care se disting nuanţe de cireşe negre, rodie şi caramel englezesc. Gustul debutează cu un atac foarte fructat, urmat de o aciditate perfecta, iar la final descoperim arome de fructe roşii.44,00 RON Începând cu: 41,35 RON -
Serve - Terra Romana - Rose 2018 - 0.75L, Alc: 12.8%
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA / MERLOT
Roze-ul Terra Romana este mai mult decât un roze de vară; an după an, începând cu 1996 când elabora primele rozeuri seci din România alături de Guy de POIX, Aurel Rotărescu face apel la experienţa lui pentru definirea acestui asamblaj complex care să poată satisface cele mai exigente și rafinate gusturi.
Anul 2017 a fost un an cu temperaturi mai moderate si precipitatii foarte bine distribuite care au adus mai multa prospetime si echilibru decat media. Pentru Terra Romana Rose 2017 au fost din nou alese soiurile Merlot si Feteasca Neagră, de pe colinele din împrejurimile Cepturei. Vin obtinut prin metoda “saignee” in proportie de 80 %, restul prin presare directa , din plantatiile de feteasca neagra si merlot, recoltate manual cu o grija deosebita la momentul recoltarii. Mustul limpezit a fost fermentat la 17-18 grade ,timp de cca 20 zile, pe loturi mici, dupa care s-a facut asamblarea . Indiferent de anotimp, pentru a vă bucura din plin de aromele sale, îl recomandăm servit la 12-13 ⁰C, ca aperitiv sau alături de salate, fructe de mare, carne slabă la grătar sau mezeluri uscate și picante.
Miros: este un vin complex, floral –caprifoi, trandafir, iasomie dar si fructat – fraguta, caisa coapta
Gust: fraga, caisa coapta, echilibrat, proaspat, complex și persistent
Cu ce meniu se serveşte: mezeluri uscate, carne albă, fructe de mare, brânzeturi proaspete, uşoare sau ca aperitiv
Temperatura de servire: 12-13⁰C43,45 RON -
Basilescu - Eclipse - Busuioaca de Bohotin, demidulce 2017 - 0.75L, Alc: 13.3%
Un vin demidulce, derivat din muscat, de un roz foaie de ceapă, prezintă pregnante note de flori de trandafir, busuioc şi caprifoi. Parfumul inconfundabil îl situează pe un loc aparte în topul vinurilor româneşti. Dulce, dar în acelaşi timp cu o aciditate ridicată şi cu un grad alcoolic potrivit, Busuioaca de Bohotin satisface fără efort cele mai exigente gusturi.27,49 RON Începând cu: 25,84 RON -
Serafim - Roze 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Un vin fin și complex aromatic, cu parfum exotic de physalis și condimente aduse de Merlot, care constituie 70% din conținutul cupajului.
Gustul este plin, echilibrat, cu tente ușoare de rodie și fructe roșii în coacere. Postgustul lung cu nuanțe plăcute, proaspăt- amărui.
Temperatura recomandată de servire: cca. 10oC
Asocieri culinare: somon afumat, ton la grătar sau crud, păsăret cu legume la cuptor.
Producția anuală: 6 000 butelii32,73 RON -
Segarcea - Prestige - Tamaioasa roza 2017 - 0.75L, Alc: 12.7%
Un soi salvat de la extincţie, odatã cu relansarea, dupã 2000, a podgoriei din Segarcea, a reuşit sã îşi gãseascã recunoaşterea internaţionalã în doar câţiva ani de existenţã pe piaţã, cucerind în aceastã primãvarã Medalia de Aur la Challenge International du Vin, în Bordeaux. Realizarea este cu atât mai mare cu cât juriul, cu o înclinaţie evidentã spre vinurile seci, a considerat acest vin demidulce demn de cea mai înaltã distincţie. Aromele distinctive - de piersicã bine coaptã, caise albe şi fructe roşii de pãdure - construiesc un buchet delicat, dar puternic. În gust se regãsesc aceleaşi arome, însã finalul lasã în urmã o notã lungã de petale şi dulceaţã de trandafiri.58,91 RON -
Davino - Domaine Ceptura Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
VIN: DAVINO Domaine Ceptura Rose
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON + MERLOT
ASPECT: Rose, foaie de ceapa
MIROS: Fructat, cu nuante de fructe de padure bine coapte, persistent.
GUST: Expresiv, proaspat, echilibrat, bun structurat, amplu, rotund si persistent.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi ca aperitiv inainte de luarea mesei, cu antreuri elaborate, salate complexe sau fel principal gourmet pe baza de file de peste, fructe de mare, curcan, iepure si pui, langa carne cruda, carpaccio sau tartar de vita sau somon, si chiar langa sushi si sashimi.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)74,61 RON Începând cu: 70,13 RON -
Crama Girboiu - EpicentRom - Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13%
Savurati ritmul alert al tonurilor proaspete de zmeura si capsuni care definesc acest roze din Cabernet Sauvignon, completate frumos de note citrice inconfundabile. prin savoarea sa, vinul poate insoti cu lejeritate orice moment.
Asociere culinara: De la salate, paste, mancaruri picante la deserturi, acest roze este perfect servit la o temperatura de 6-8 grade Celsius.34,69 RON -
Mosia Tohani - Cuvee Dolette Roze 2017 - 0.75L, Alc: 13%
"De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
(Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
Note Gustare: O culoare tipică pentru o Busuioacă răcoritoare – rose pal. Prima impresie olfactivă ne aduce note de busuioc ușor uscat, de trandafiri roșii de vară, senzații de fructe roșii coapte și zemoase. In gură îl descoperim tonic, răcoros, cu o dulceața ce‐i da notă de eleganță, dulceața de trandafiri, de zmeură și fructele roșii suculente, cu o tușă de vanilie se definesc în gustul complex, dar delicat, un post gust lung.
Servire: 8-10 grade Celsius.
Asocieri culinare: Salate ușoare de vară, fructe de mare, pește roșu sau desert cu fructe.
43,20 RON Începând cu: 37,31 RON -
Recas - Muse Night rose 2017 - 0.75L, Alc: 12%
Strugurii sunt culeși în zori pentru a obţine o prospeţime maximă a vinurilor.
Strugurii roșii folosiţi pentru acest vin sunt lăsaţi în pieliţe pentru o perioadă scurtă pentru a extrage doar o tentă de culoare, înainte ca sucul roz deschis să fie colectat pentru fermentare.
Vinificaţia este cât se poate de minimalistă și se concentrează pe transformarea strugurilor în vin în cel mai pur mod posibil, vinul rămânând în rezervoare de oţel inoxidabil neutre, iar de acolo ajunge direct în sticle, fără a fi învechit prea mult în cramă, tocmai pentru a aduce în pahar caracterul și prospeţimea strugurilor.
Note de degustare: Roz trandafiriu cu nuanţe corai. Arome intense de fructe tropicale, trandafiri și iasomie. Gust demisec, răcoritor, cu note dominante de fructe exotice. Caracter savuros, proaspăt, elegant.
Asociere culinara: Excelent ca aperitiv racit bine in serile calduroase de vara.
Temperatura de servire: 8 - 10 grade C.
Primul vin romanesc imbuteliat in sticla a carui dop este tot din sticla.57,60 RON Începând cu: 54,68 RON -
Avincis - Rose - Merlot & Cabernet Sauvignon 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
AVINCIS - CABERNET SAUVIGNON + MERLOT
PRODUCATOR / PODGORIE: AVINCIS VINURI
Recoltarea se face manual in ladite de 18kg pentru ca strugurii sa fie cat mai intacti posibil. Urmarirea maturarii strugurilor are loc in mod regulat, pentru a se identifica data ideala pentru recolta. Strugurii sunt sortati apoi atat in vie cat si in crama.
Strugurilor li se indeparteaza ciorchinii si sunt macerati direct sub atmosfera protectoare.
Presurizarea are loc la presiune joasa, pentru a permite pastrarea aromelor si extragerea unui must de calitate. In timpul fermentarii are loc un control al temperaturii.
Degustare:
Culoarea acestui vin este un roz deschis luminos. Buchetul acestui vin dezvaluie arome de capsune salbatice si cirese proaspete. Gustul sau este proaspat si usor intepator.
Acest vin trebuie degustat tanar si proaspat!
Recomandari privind servirea:
Va sfatuim sa degustati acest vin la 7°C.
Acompaniaza foarte bine aperitivele si salatele proaspete de sezon. Recomandam sa-l degustati alaturi de cocktail de creveti si avocado.
A se servi alaturi de legume la wok sau preparate la gratar.
Concentratie alcoolica : 13%
Tipul vinului : Sec43,45 RON -
D. Vladoi - Ravak - Rose Feteasca Neagra sec 2017 - 0.75L, Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA
VOL. ALC.: 13.5%
Vin rose sec.
La Domeniul Vladoi, rose-ul a fost intotdeauna varful de lance. Acest rose are culoare de foita de ceapa, stralucitoare care ne imbie sa il consumam in dupa-amiezile de vara.
Mirosul este proaspat de caise, compot de piersici si flori de trandafiri.
Gustul este fin, echilibrat cu note de agrise, caise si pere crude.
Este un vin usor de consumat atat simplu cat si cu salate din spanac tanar si rucola cu piept de pasare.
Temperatura optima de servire 6-8°C31,87 RON Începând cu: 29,97 RON -
D. Vladoi - Anca-Maria - Syrah & Cabernet Sauvignon, rose 2018 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SYRAH / CABERNET SAUVIGNON
VOL. ALC.: 13%
Rose-urile cramei Domeniul Vladoi au surprins de fiecare data consumatorii, atat pe cunoscatori cat si pe consumatorii obisnuiti . De aceasta data va incantam cu un rose din Syrah si Cabernet Sauvignon menit sa va parfumeze fiecare dupa-amiaza de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei.
Un rose cu o culoare stralucitoare, foita de ceapa, intensa.
Mirosul de incanta cu note florale si usor condimentate.
Gustul este echilibrat, cu o aciditate sustinut, perfect pentru a fi consumat si in zilele calduroase de vara.
Se poate asocia perfect cu fructe de mare in sos rosu usor condimentat.
Temperatura de servire 6-8°C40,58 RON Începând cu: 39,99 RON