Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Pagina:
  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13
  5. 14
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Culoare: Vin alb Eliminare
  2. Ţara de Origine: Romania Eliminare
  1. Este primul vin din acest soi lansat de Crama Oprișor. Pe lângă mineralitatea tipică, îi putem admira aromele fine, ușor exotice, de citrice și mango. Aciditatea bună îi accentuează prospețimea și vioiciunea, iar nivelul optim al alcoolului îl face ușor de băut și foarte prietenos prin echilibrarea corpului delicat cu postgustul plăcut de fructe în pârgă.



    CULOARE: Galben-verzui
    MIROS: Cireșe albe, flori de primăvară
    GUST: Proaspăt, inviorător; 13 % vol.
    ASOCIERI: Salată Caesar, pește alb
  2. CALOIAN
    SAUVIGNON BLANC

    Un tovarăş de joacă sprinten şi plin de voie bună, ca un copil ce aleargă neobosit peste dealuri de dimineaţă până seara. Acid şi plin de vervă, parfumat şi revigorant ca un buchet proaspăt de flori de viţă-de-vie şi soc, de flori de câmp şi iarbă subţire. O evadare scurtă şi nepretenţioasă, nesolicitantă, bună de amintit cât sunt de importante clipele rezervate micilor bucurii.

    CULOARE: Galben-verzui
    MIROS: Flori de viță-de-vie, citrice, mango
    GUST: Echilibrat, sprinten, proaspăt; 14 % vol.
    ASOCIERI: Preparate din carne albă, salate
  3. Soi/Cupaj: Chardonnay 23%; Sauvignon Blanc 30%; Riesling 20%; Pinot Grigio 27%
    DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
    Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania


    Organoleptic: Un vin alb complet care îmbină fructuozitatea şi personalitatea Chardonnay-ului cu fineţea şi aroma Sauvignon-ului, la care se adaugă onctuozitatea şi vioiciunea Riesling-ului, aşezate pe o structură bine echilibrată de Pinot Gris. Este un vin vioi, proaspăt şi armonios, cu o aromă intensă şi plăcută ce îmbină parfumul fin de flori de primăvară cu mineralitatea specifică zonei.

    Servire: Potrivit impreuna cu scrumbie la gratar.
    62,83 RON
  4. Vin obtinut prin vinificarea in alb a strugurilor de Merlot, cu arome de flori de tei, grapefruit si lime. Gust proaspat si vioi, sprijinit de o buna ciditate, cu accente de citrice, sambure de caisa si mere verzi. Baricat 3 luni in bariquri din stejar romanesc.
    28,81 RON
  5. NOTE DE DEGUSTARE:

    An de recolta: 2015
    Soiul de struguri: Chardonnay 70%, Feteasca Alba 30%
    Podgorie: Dealurile Munteniei, IG
    Miros: floral, flori de tei si prun, scortisoara
    Gust: cremos, miez de paine, alune de padure. Un vin echilibrat si
    lung cu o complexitate deosebita.
    Cu ce meniu se serveşte: carne de curcan, peste gras, pizza
    mozzarella
    Temperatura de servire: 12-13°C
    Potential de invechire: 5-6 ani

    52,81 RON
Pagina:
  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13
  5. 14
Grilă Listă