Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Vinarte - Terase Danubiene - Sauvignon Blanc 2017 - 0.375 L, Alc: 12.5%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Sauvignon Blanc 100 %.
VOL. ALC.: 13%
ASPECT: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui, limpede stralucitor.
MIROS:intens si persistent cu note florale salbatice de iasomie si soc,cu o fructuozitate de arome de mar verde,usor mineral.
GUST: sec, cu o aciditate bine conturata, atac puternic, placut, urmat de un final fin şi post-gust prelung.
ASOCIERE CULINARA:Se poate servi la preparate din carne alba, fructe de mare, branzeturi lejere.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC.13,09 RON -
Crama Oprisor -La Cetate Sauvignon Blanc 2017 - 0.75L, Alc: 13%
LA CETATE nu este doar unul dintre brandurile care au scris istorie în renaşterea vinului românesc. Pentru Crama Oprişor, LA CETATE a fost prima linie de vinuri premium, lucrate cu o migală şi o meticulozitate care au adus, încă din primul an de producţie, rezultate excepţionale. În numele unei istorii care încă se scrie, dar şi pentru a sărbători renaşterea acestor pământuri. Dacă locul a fost binecuvântat de Creator cu tot ce era nevoie pentru a da oamenilor cele mai bune roade, cu siguranţă, şi „omul care sfinţeşte locul” şi-a găsit menirea în istoria Oprişorului.
Soi/Cupaj: Sauvignon Blanc 100%
DOC/IG/altele: IG Dealurile Olteniei
Areal: Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Un vin complex, elegant și echilibrat, în care aromele intense de citrice, limete și flori de soc sunt completate cu nuanțe fine de vanilie, împrumutate lemnului de stejar în care a fost maturat. Zona tipică a Mehedințiului, bogată în soluri argilo-calcaroase, oferă Sauvignonului Blanc o mineralitate subtil integrată în gustul sprinten, cu accente citrice și aciditate plăcută, reconfortantă. Inspiră plenar, ca toate lucrurile bune.
Servire: Foarte potrivit langa preparate din carne de curcan.43,85 RON Începând cu: 41,22 RON -
Vinarte - Terase Danubiene - Sauvignon Blanc 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Sauvignon Blanc 100 %.
VOL. ALC.: 13%
ASPECT: Este un vin de o culoare galben pai cu reflexii verzui, limpede stralucitor.
MIROS:intens si persistent cu note florale salbatice de iasomie si soc,cu o fructuozitate de arome de mar verde,usor mineral.
GUST: sec, cu o aciditate bine conturata, atac puternic, placut, urmat de un final fin şi post-gust prelung.
ASOCIERE CULINARA:Se poate servi la preparate din carne alba, fructe de mare, branzeturi lejere.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC.26,18 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Sauvignon Blanc 2016 - 0.75 L, Alc: 12.5%
REGIUNE / TARA: DOC - MEHEDINTI - STARMINA
SOIUL : Sauvignon Blanc 100%
VOL. ALC.: 13%
ASPECT: Este un vin limpede stralucitor cu o culoare galben pai cu reflexii verzui.
MIROS: Intens si persistent cu note florale salbatice de iasomie si soc, usor mineral, cu o fructuozitate de arome de mar verde.
GUST: Sec, aciditate bine conturata, atac puternic, placut, urmat de un final fin si post-gust prelung.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi la preparate din carne alba, fructe de mare sau branzeturi lejere.
TEMP. DE SERVIRE: 10ºC.19,96 RON -
Crama Oprisor - Maiastru Sauvignon Blanc 2017 - 0.75L, Alc: 14%
Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.
Soi/Cupaj: Sauvignon Blanc 100%
DOC/IG/altele: IG Varietal
Areal: Podgorii partenere si Ferma Oprisor, Jud. Mehedinti, Romania
Organoleptic: Dominat de nuanțe de flori albe, flori de viță, arome specifice de Sauvignon Blanc, senzații citrice de la limetă la coajă de lămâie, totul învelit în aer mineral de cremene. Finalul curat, răcoritor și reconfortant, lasă urme de ierburi crude și fructe bine coapte. Perfect pentru iubitorul de vinuri acide, pentru zilele înfierbântate de vară, pentru clipele de relaxare.
Servire: Impreuna cu salate usoare, carne de pui, pastrav la gratar.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
Crama Ratesti - Sauvignon Blanc 2016 - 0.75L, Alc: 12.4%
Strugurii au fost culeși între 10-12 septembrie, la o acumulare de zahăr de 210-220 g/l si au fost puși la fermentat în tancuri de inox. La fermentație s-au folosit drojdii selecționate.
NOTE DE DEGUSTARE: Un vin cu aciditate vibrantă, plin de viață, cu arome specifice de soc, piersici, mere verzi și smochine proaspete,
RECOMANDARI DE SERVIRE: Poate fi asociat cu preparate frantuzești și mediteraneene.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.31,90 RON -
Crama Ratesti - Sauvignon Blanc demisec 2016 - 0.75L, Alc: 13.5%
Strugurii au fost culeși între 20-25 septembrie, la o acumulare de zahăr de 210-220 g/l. Fermentarea alcoolică a mustului a avut loc în tancuri de inox cu inoculare de drojdii selecționate.
NOTE DE DEGUSTARE: Culoare galben-pai, cu reflexe verzui, savuros în gust, plăcut și bine echilibrat, cu note intense de fructe tropicale și soc.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se armonizează perfect cu paste, pește și fructe de mare.
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 8º-10ºC.24,20 RON -
Crama Ceptura - AstRom Cervi, sauvignon blanc demisec 2018 - 0.75L, Alc: 14%
Vinurile din gama Astrum Cervi sunt vinuri de inalta calitate ce se obțin din soiuri de struguri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale viniviticole delimitate si consacrate care aplica o tehnologie proprie. Aspectul acestor vinuri este limpede, cristalin, iar culoarea este completata de gustul armonios, bine evoluat, tipic podgoriei. Vinuri de calitate superioara cu denumire de origine controlată (D.O.C.- C.M.D.)
Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel incat sa absoarba toata lumina pe care natura o are de oferit tinutului privilegiat din Dealu Mare. Viile noastre au o expunere sudica optima, iar strugurii nostri se hranesc cu toata lumina celor 14 zile in plus de soare de la 160 m altitudine.
Poate tocmai de aceea, s-a nascut legenda cerbilor. Atrasi de caldura acestei zone, regii padurilor coboara uneori in podgoriile Cramei Ceptura: e inca un semn ca vinul nostru a fost innobilat si ca e gata sa fie savurat, odata cu toata binecuvantarea soarelui pe care o regasim, de mai bine de 10 ani, in fiecare sticla de vin Crama Ceptura.
ASPECT: Galben-pai cu reflexe verzui, stralucitoare.
MIROS: Surprinde prin prospetime si aroma revigoranta, de citrice, bogata in accente de lime, este completata de notele fructelor exotice si de discrete nuante florale.
GUST: Armonios, proaspat, bine evoluat.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 -12 °С.
ASOCIERE CULINARA: Se serveste bine racit, impreuna cu preparate din peste sau fructe de mare asezonate cu verdeata proaspata.17,67 RON Începând cu: 16,61 RON -
Crama Ceptura - Cervus Cept. sauvignon blanc demisec, 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%
Vinurile din gama Cervus Cepturum se obțin din soiuri de vita de vie de mare productivitate, cultivate in areale specializate. Aspectul este limpede si cristalin. Culoarea si gustul sunt armonioase, bine evoluate, tipice podgoriei. Caracterul demisec si corpolenta usoara fac aceste vinuri potrivite pentru orice gust si orice ocazie. Vinurile sunt de calitate superioara cu denumire de origine controlată (DOC-CMD).
Podgoriile Cramei Ceptura sunt situate astfel incat sa absoarba toata lumina pe care natura o are de oferit tinutului privilegiat din Dealu Mare. Viile noastre au o expunere sudica optima, iar strugurii nostri se hranesc cu toata lumina celor 14 zile in plus de soare de la 160 m altitudine.
Poate tocmai de aceea, s-a nascut legenda cerbilor. Atrasi de caldura acestei zone, regii padurilor coboara uneori in podgoriile Cramei Ceptura: e inca un semn ca vinul nostru a fost innobilat si ca e gata sa fie savurat, odata cu toata binecuvantarea soarelui pe care o regasim, de mai bine de 10 ani, in fiecare sticla de vin Crama Ceptura.
ASPECT: Galben-canar, cu reflexii verzui stralucitoare.
MIROS: Se face remarcat prin corpul zvelt si finalul lung. Are aroma de tip floral, cu note de grapefruit si lamaie.
GUST: Gustul este echilibrat, proaspat, cu accente de fructe exotice specifice soiului Sauvignon Blanc.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 10 -12 °С.
ASOCIERE CULINARA: Face pereche ideala alaturi de peste, fructe de mare, aperitive, cascaval pane sau salate.12,96 RON Începând cu: 12,18 RON -
D. Bogdan - Selection - Sauvignon Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13.3%
Gama Sélection combină tipicitatea soiurilor cu un caracter autentic de terroir dobrogean. Așadar, Sélection Sauvignon Blanc este un vin corpolent, mineral și proaspăt.
Aroma acestuia dezvoltă note de flori de tei, mango și fructul pasiunii. Sélection Sauvignon Blanc este un vin maturat pe drojdii fine timp de 8 luni, aspect ce îi oferă eleganță, ținută și echilibrul ideal, aducând un impact visual prin nuanțe de alb-gălbui cu reflexii verzui.
Recomandăm servirea Sélection Sauvignon Blanc alături de preparate ușoare din carne albă, brânzeturi proaspete, salate.32,73 RON Începând cu: 30,77 RONStoc epuizat