Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
TARLA 201 - VINURI REPREZENTATIVE ROMANESTI
ANUL DE RECOLTA: 2017
REGIUNE / TARA: DOC - CMD TURDA / TRANSILVANIA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13%
VIN ALB SEC produs intr-un areal ce se distinge prin vinuri albe de calitate.
Pentru ca varietatea este esenta vietii, proiectul TARLA, a adunat de la producatori reprezentativi, cele mai bune parcele de vie plantate cu soiuri consacrate, neaose sau perfect adaptate terroir-ului romanesc, din care s-au creat o serie de cupaje si cuvee-uri de excelenta, o oglindă a solului, climei si traditiei viticulturale tipice fiecarei zone în parte.
ASPECT: Galben intens.
MIROS: La inceput se regasesc note usor florale, acompaniate de cele de para si mere. Imbatranirea in barrique este evidentiata prin notele de paine prajita, vanilie si lemn, acest lucru face ca alcoolul sa se integreze mult mai bine.
GUST: Delicat, untos cu un gust intens vegetal, mar, para si arome de citrice. Aromele din lemn se regasesc mai tarziu, cu usoare valente de vanilie si piersica coapta, lasand aromele de paine prajita, unt si lemn sa acopere aromele de fructe si sa ofere un post gust lung si savuros, iar aciditatea specifica terroir-ului si gradul de alcool fiind bine integrate.
ASOCIERE CULINARA: Poate fi servit cu branza Cedar sau Gruyere, alaturi de scoici, somon afumat, crab, creveti, cat si carne de pui cu sos alb de smantana.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12ºC (Nu se recomanda decantarea).35,96 RONStoc epuizat
-
Un vin alb elegant, pe placul oricui, cu un mic rest de zahãr obţinut prin întreruperea fermentãrii. Pentru cã strugurii utilizaţi provin de pe parcele cu producţie atent controlatã, aromele acumulate tind mai degrabã spre note de fructe cãrnoase - piersici şi caise, aceleaşi note olfactive regãsindu-se ca dominante şi în gustul blând şi rotund.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Vin alb sec provenit dintr-o plantaţie de 35 de hectare doar de Chardonnay, cu o densitate de 6000 de plante la hectar; pentru acest vin s-au selecţionat doar parcele cu producţie mică de 6 tone/ha. Strugurii s-au cules manual la o maturitate de 210g de zahăr/ litru de must, vinul fiind maturat în baricuri franceze de prima şi a două trecere, pentru o perioadă de 6 luni. Vin medaliat cu Medalia de Argint la Challenge Internaţional du Vin, Paris, 2011.
ASPECT: Culoare intensă şi strălucitoare de galben auriu.
MIROS: Aromele complexe sunt dominate de fructe şi complectate de nuanţe secundare de unt, alune proaspăt prăjite şi flori de anisa.
GUST: Un chardonnay clasic ca intenţie şi realizare; maturarea pe drojdii fine în butoaie de stejar îi conferă o corpolenţă elegantă. Gustativ este extrem de bogat, aproape greu, cu o structură solidă de fructe şi unt, terminate într-un gust final remanent amplu şi de durată.
ASOCIERE CULINARĂ: Cu orice tip de peşte gras sau fructe de mare, pe grill, înnăbuşite la tigaie cu vin sau în salate exotice cu alune, nucă şi avocado. Se asociază de asemenea cu paste cu sosuri albe, carne de pui fără sosuri grele sau picante, şi cu brânzeturi moi şi semimoi (Cambozola - Bavaria / Bucheron - Franţa / Bel Paese - Italia ).
TEMP. DE SERVIRE: 11 - 13º C (Nu necesită decantare)41,89 RON Începând cu: 39,38 RON -
Un clasic în categoria sa, de vin alb baricat, cu arome intense, elegante şi seducătoare de lemn de vanilie, seminţe prăjite, un pic de fum alb, bine integrate pe o structură de fruct bine copt, cu senzaţii de fagure de miere, dublate însă de o surprinzătoare senzaţie de tinereţe, dată de accentele de piersică verde şi tonurile vegetale, precum şi de finalul viu, crocant, în care se trădează o aciditate semnificativă, cu influenţe citrice.
Pentru felul în care se joacă între nuanţele untoase, de vin baricat, s-ar putea aşeza lângă o porţie de langustine, raci sau crabi. Pentru senzaţiile de prospeţime şi pentru vivacitate, ar putea însoţi şi o farfurie mai complexă, pe bază de curcan sau piept de vânat cu pene.54,98 RON -
Primul nostru vin care este cel mai apropiat de ce se facea in secolul XVII cand in sat au fost plantate numai soiuri albe, obtinut in aceasi stil de vinificatie adica baricat. Vin in onoarea Sofiei Báthory, principesa care a construit în 1650 o biserică in Carastelec, iar pentru susţinerea acesteia a donat o pădure şi o vie.
Este un vin de un auriu deschis, încoronat de buchetul plin de flori de câmp şi cu tente de stejar. Gustativ savoarea de lămâie, mere verzi şi pere combinate graţios cu note de pâine prăjită şi vanilie a acestui vin echilibrat povestesc despre maturare în butoaie de stejar.
Temperature de servire: 6-8 °C
Asocieri culinare: carne afumată sau preparate pe grill, pui cu sos pe bază de unt, chicken pie, paste cu sos alb, brânză: brie, camembert41,89 RON -
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 13.5%
In podgoria Murfatlar soiul Chardonnay sta de multa vreme la loc de cinste. Acest Chardonnay ne impresioneaza cu o culoare galben-verzuie stralucitoare.
Mirosul este complex, dar discret cu note florale de tei imbinate cu nuante de fructe coapte ca piersicile si caisele.
Gustul este echilibrat cu note fine de dulceata de piersici si gutui. Este un vin usor de consumat atat de unul singur cat si asociat cu mancaruri delicate din peste sau paste cu sos alb.
Temperatura optima de servire 6-8°C40,58 RON -
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALU MARE / ROMANIA
SOIUL: CHARDONNAY
Acest vin provine din primele plantatii de Chardonnay din Dealu mare care au fost infiinţate de S.E.R.V.E. în Ceptura in anul 2006. 2015 a fost un an special pentru Chardonnay: zilele calduroase din august aproape au blocat maturarea strugurilor, dar ploile dinaintea recoltei au reusit sa salveze recolta. Astfel a devenit Chardonnay –ul acestui an o incantare pentru simturi : culoare galben-intens, nas floral cu note de vanilie, nuca de cocos si paine prajita, completate de o aciditate placuta si de note de miere si coaja de paine. Fiind un vin onctuos, corpolent si echilibrat, va recomandam sa-l savurati rece, la o temperatura de 10-12 °C, in compania unor preparate din peste sau pasare, mozzarella si branzeturi proaspete, sau ca aperitiv … este “scuza” ideala pentru cateva momente de relaxare.
Miros: note florale, vanilie, miere
Gust: miere, gutuie; un vin proaspat cu postgust
Cu ce meniu se serveste: fructe de mare, carne alba, mozzarella si branzeturi proaspete
Temperatura de servire: 10-12 °C45,37 RON Începând cu: 39,19 RON -
O culoare galbenă strălucitoare în pahar, vă indică un vin elegant plin de arome. Descoperiți în pahar parfumul florilor de soc împreuna cu cel al fructelor exotice atât în miros cât și în gust, gustul este desăvarșit de aromele de citrice. Are un final lung cu ușoare note de grapfruit. Acest vin poate să acompanieze perfect mâncărurile mediteraneene și dar cele asiatice.82,51 RON Începând cu: 79,98 RON -
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: CHARDONNAY
Vin cu personalitate puternica, cu aroma de citrice, banana si fructe tropicale. In gust se regasesc nuante de unt proaspat care dau onctuozitate vinului.
Temperatura optima de consum: 8-10 °C
Recomandat cu:
Pui si peste la gratar, fructe de mare, carne alba, branzeturi53,90 RON -
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: CHARDONNAY
Vin cu aroma usor florala si nuante de citrice, banane si barrique fin. In gust impresia de pepene galben si ananas echilibreaza in mod fericit vanilia provenita in urma maturarii in vas de stejar.
Temperatura optima de consum: 8-10 °C
Recomandat cu:
Pui si peste la gratar, fructe de mare, carne alba, branzeturi64,90 RON Începând cu: 56,05 RON