Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Davino - Iacob rose 2015 - 0,75L, Alc: 14.3%
VIN: DAVINO IACOB ROSE
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT
Se produce prin vinificarea in alb a strugurilor rosii din soiurile Merlot si Cabernet Sauvignon.Este un vin proaspat si echilibrat, predomina arome de fructe de padure bine coapte.43,20 RON Începând cu: 40,61 RON -
Avincis - Domnul de roua rose 2017 - 0.75L, Alc: 13%
Domnul de Roua spune povestea prinţului calator prin viile Dragasanilor, un îndragostit topit de razele soarelui in roua diminetii. Strugurii dezmierdati de stropii de roua au dat nastere vinului iubirii.
Acest cupaj este format din soiurile 60% Pinot Noir şi 40% Merlot.
Culoarea acestui vin este roz-somon luminos. Acest vin dezvaluie arome de capsuni si cirese proaspete.. Gustul sau este unul viu, cu aciditate intepatoare si arome delicate.
Acest vin este proaspat si usor de baut.!
A se servi rece la aproximativ 7˚C, alaturi de branza de capra , salate de sezon si peste la gratar.
Tipul vinului: Sec22,00 RON -
Vinarte - Castel Starmina, Rose 2017 - 0.75 L, Alc: 12.5%
NOTE DE DEGUSTARE:
Vizual: Este un vin de o culoare roz intens si reflexii aramii,limpede stralucitor.
Olfactiv:Cu arome de fructe de padure bine coapte, capsuni, cirese, nuante de condimente,profund,intens.
Gustativ: Este un vin sec, savuros,plin, uşor acid, cu un final si post gust intens.
RECOMANDARI DE SERVIRE:temperatura optima de consum este de 12 oC.
Se poate servi la fructe de mare,ton rosu,somon, crustacee mari,salate cu fructe de mare,mezeluri proaspete.19,96 RON -
Crama Oprisor - Maiastru Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
Plecând de la nevoia omului modern de a găsi repere de conştiinţă şi spiritualitate în mitologia tradiţională, am creat MĂIASTRU, o gamă de vinuri solare, vinificate într-un stil proaspăt şi atrăgător.Măiastra, pasărea redată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată în legendele populare româneşti cu forţe magice inepuizabile. Măiastra exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare. În aceeaşi manieră, vinul poate juca rolul de tămăduitor spiritual, fiind un liant între abstract şi concret.Vinurile propuse de noi în gama MĂIASTRU au o anumită personalitate, caracterizată printr-o textură catifelată deosebită, o intensitate aromatică neobişnuită şi o mineralitate aparte. Un stil de vinificaţie contemporan concentrat pe tipicitatea soiului şi structura vinurilor, susţinut de o aciditate distinsă. O alternativă elegantă şi reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.
Soi/Cupaj: Pinot Noir 65% ; Merlot 35%
DOC/IG/altele: Vin Romanesc
Areal: Romania
Organoleptic: Un „nas” ameţitor de fragi, căpşuni bine coapte, petale uscate de trandafir, cireşe galbene şi muşcate. Cu o aciditate apropiată de cea a vinului alb, Rose-ul MĂIASTRU este „o licoare” pentru sete, dar şi pentru poftă, e perfect asortat serilor galante, dar şi întâlnirilor amicale.Este, poate, cel mai prietenos şi mai accesibil vin din gamă, vorbind pe limba oricărui degustător. Şi la propriu, şi la figurat.
Servire: In asociere cu preparate din somon sau curcan.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
Mosia Tohani - Siel rose 2018 - 0.75L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: DEALUL MARE / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA, CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, SHIRAZ, PINOT NOIR, BUSUIOACA DE BOHOTIN
VOL. ALC.: 13%
Strugurii sunt recoltati manual in ladite de 15kg si ulterior sortati. Macerarea a avut loc la temperatura controlata. Ulterior, fermentarea alcoolica la temperatura joasa pentru a pastra aromele primare este urmata de limpezire. Pastrare in vase de inox pentru limpezirea naturala.
ASPECT: Rose sec si aromat, definit de stilul de “lume noua” utilizat in vinificare. Culoare vie si stralucitoare.
MIROS: Prospetimea este caracteristica principala, unde zmeura si ciresele domina olfactul. Flori de maces si petale de trandafir.
GUST: In gust, aromaticitatea, plaseaza SIEL iin zona fructelor exotice si a florilor de vara. Delicat dar proaspat si tonic, se dezvolta progresiv in gura, urmarind parca o linie bine trasata de oenolog, ce conduce degustatorul spre aromele primare ale vinului.
ASOCIERE CULINARA: Recomandat alaturi de preparate usoare, din carne alba sau fructe de mare, salate cu sosuri albe sau deserturi cu fructe rosii de padure.
TEMP. DE SERVIRE: Recomandam o temperatura de servire de 6-8 °C.32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Crama Ratesti - Rose demisec 2017 - 0.75L, Alc: 12.6%
Strugurii pentru acest vin s-au cules între 10-15 septembrie, la o acumulare de zahăr de 220-230g/l. Fermentația mustului de Pinot Noir și Merlot s-a făcut în tancuri de inox, după o scurtă macerare de 3 ore.
NOTE DE DEGUSTARE: Note parfumate de căpșuni și zmeură, intens, luminos cu o efervescență delicată. Un vin versatil, cu arome de fructe roșii caramelizate.
RECOMANDARI DE SERVIRE: Se poate servi în diverse asocieri culinare,
TEMPERATURA DE SERVIRE: A se servi la 6º-18ºC.28,60 RON -
Corcova - Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
Spectaculosul rose de Corcova este obținut din combinația soiurilor Merlot și Cabernet Sauvignon, are concentrația alcoolică de 13,5% și culoarea roz pal, între nuanțele somon și zmeură. Aromele sale proaspete și ușoare, cu note de citrice, piersică și pară, sunt completate de un gust plin, uleios, cu o încheiere fructata. Se recomandă servirea la cca. 12 grade Celsius, în asociere cu aperitive și cărnuri la grătar.39,60 RONStoc epuizat
-
D. Vladoi - Ravak - Sauvignon Blanc & Pinot Gris rose 2015 - 0.75L, Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC / PINOT GRIS
VOL. ALC.: 13%
Vin rose sec.
Este un vin special care imbina cele doua stiluri ale Sauvignon-ului Blanc, stlul lumii vechi cu note de ardei gras verde, sparanghel sau urzici cu stilul lumii noi de fruncte exotice ca mango, grefrut roz si piersici.
Surprinzator, desi 'Blanc" vinul e roz. Un fenomen numit Pinking al Sauvignon-ului apare in anii de exceptie cand strugurii se matureaza foarte bine. Fenomenul este totusi reversibil.
Culoarea ne imbie sa il savuram pe indelete.
Temperatura optima de servire 6-8°C31,87 RON Începând cu: 29,97 RONStoc epuizat