Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
D. Vladoi - Anca-Maria - Sauvignon Blanc 2018 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: DOMENIUL VLADOI
REGIUNE / TARA: MURFATLAR / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC
VOL. ALC.: 13.5%
Gama Anca Maria cuprinde vinuri fresh, sprintene, vioaie, cu o mineralitate surprinzatoare, reprezentand intocmai personalitatea vinificatoarei.
Culoarea galben-verzuie a vinului Anca Maria - Sauvignon Blanc, ne incanta cu ideea de vin tanar.
Mirosul este proaspat, vegetal, cu note de urzica, soc si ardei gras.
Gustul ne surprinde cu o mineralitate ridicata, specifica arealului Siminoc.
Vinul este recomandat a fi consumat insotit de preparate de peste, fructe de mare sau preparate din pasare cu sosuri sofisticate, dar fara mirodenii intens aromate
Pentru a fi apreciat la adevarata valoare, temperatura optima de servire este de 9-12°C40,58 RON Începând cu: 39,99 RON -
D. Bogdan - Selection - Sauvignon Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13.3%
Gama Sélection combină tipicitatea soiurilor cu un caracter autentic de terroir dobrogean. Așadar, Sélection Sauvignon Blanc este un vin corpolent, mineral și proaspăt.
Aroma acestuia dezvoltă note de flori de tei, mango și fructul pasiunii. Sélection Sauvignon Blanc este un vin maturat pe drojdii fine timp de 8 luni, aspect ce îi oferă eleganță, ținută și echilibrul ideal, aducând un impact visual prin nuanțe de alb-gălbui cu reflexii verzui.
Recomandăm servirea Sélection Sauvignon Blanc alături de preparate ușoare din carne albă, brânzeturi proaspete, salate.32,73 RON Începând cu: 30,77 RONStoc epuizat