Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. Crama / Brand: Tenuta Rapitala Eliminare
  2. Regiune: Sicilia Eliminare
  1. Tenuta Rapitala - Grand Cru Chardonnay bianco 2016 - 0.75L, Alc: 14% Tenuta Rapitala - Grand Cru Chardonnay bianco 2016 - 0.75L, Alc: 14%
    PRODUCATOR / PODGORIE: TENUTA RAPITALA

    ANUL DE RECOLTA: 2016

    REGIUNE / TARA: I.G.T. SICILIA, ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY

    VOL. ALC.: 14%


    VIN ALB SEC produs din struguri culesi din parcele selectionate, situate la 450m deasupra marii, maturat pe drojdii timp de 10 luni in butoaie de stejar frantuzesti (barrique). Produsul astfel obtinut, un Grand Cru, este vinul simbol al Tenuta Rapitala, podgorie detinuta de Contele Hugues Bernard de la Gatinais.

    ASPECT: De culoare intensa de un auriu profund.

    MIROS: Intens si fructat, clasic si caracteristic pt. soiul Chardonnay, completat de note lemnoase elegante.

    GUST: Onctuos pe paletin, bogat in arome rafinate, fructate si lemnoase (mere golden, ananas, banane, cedru, stejar, pin), si de un gust remanent prelung si seducator.


    ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate din fructe de mare (homar, jumbo tiger shrimp) sau peste gras, pregatit in abur si garnisit cu legume trase la tigaie in unt. Un bun prieten al pastelor servite cu sos alb, al pestelui afumat sau al carnii de pui de ferma crescut liber, gatita la tigaie cu cartofi si rozmarin.

    TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Se recomandă aerarea cu circa 15-20 min. inainte de consum)
    183,26 RON
  2. Tenuta Rapitala - Nero d’Avola rosso 2017 - 0.75L, Alc: 13% Tenuta Rapitala - Nero d’Avola rosso 2017 - 0.75L, Alc: 13%
    PRODUCATOR / PODGORIE: TENUTA RAPITALA

    ANUL DE RECOLTA: 2017

    REGIUNE / TARA: I.G.T. SICILIA, ITALIA
    SOIUL / SOIURILE: 100% NERO D'AVOLA

    VOL. ALC.: 13%


    VIN ROSU SEC produs din soiul cel mai reprezentativ pentru Sicilia, culesi la mijlocul lunii Septembrie si vinificati in tancuri de inox cu temperatura controlata. Parcelele sunt situate la 300-400m deasupra nivelului marii.


    ASPECT: De o culoare de un rosu rubiniu, intens si seducator.

    MIROS: Bogat, de fructe rosii coapte.

    GUST: Intens si echilibrat, extrem de fructat si de un gust remanent lung, placut si suculent.


    ASOCIERE CULINARA: Perfect in asociere cu preparate la gratar, rotisor sau grill din carne rosie, porc sau vita, sau cu platori reci de mezeluri fine. La sfarsitul mesei, este excelent in asociere cu branzeturi maturate, garnisite cu stafide si samburi de rodie.

    TEMP. DE SERVIRE: 14-16º C (Nu se recomandă aerarea; recomandat a fi servit usor racit pe perioada verii)
    48,43 RON
Grilă Listă