Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- Regiune: Dealu Mare - Muntenia Eliminare
-
Serve - Terra Romana - Rose 2018 - 0.75L, Alc: 12.8%
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: FETEASCA NEAGRA / MERLOT
Roze-ul Terra Romana este mai mult decât un roze de vară; an după an, începând cu 1996 când elabora primele rozeuri seci din România alături de Guy de POIX, Aurel Rotărescu face apel la experienţa lui pentru definirea acestui asamblaj complex care să poată satisface cele mai exigente și rafinate gusturi.
Anul 2017 a fost un an cu temperaturi mai moderate si precipitatii foarte bine distribuite care au adus mai multa prospetime si echilibru decat media. Pentru Terra Romana Rose 2017 au fost din nou alese soiurile Merlot si Feteasca Neagră, de pe colinele din împrejurimile Cepturei. Vin obtinut prin metoda “saignee” in proportie de 80 %, restul prin presare directa , din plantatiile de feteasca neagra si merlot, recoltate manual cu o grija deosebita la momentul recoltarii. Mustul limpezit a fost fermentat la 17-18 grade ,timp de cca 20 zile, pe loturi mici, dupa care s-a facut asamblarea . Indiferent de anotimp, pentru a vă bucura din plin de aromele sale, îl recomandăm servit la 12-13 ⁰C, ca aperitiv sau alături de salate, fructe de mare, carne slabă la grătar sau mezeluri uscate și picante.
Miros: este un vin complex, floral –caprifoi, trandafir, iasomie dar si fructat – fraguta, caisa coapta
Gust: fraga, caisa coapta, echilibrat, proaspat, complex și persistent
Cu ce meniu se serveşte: mezeluri uscate, carne albă, fructe de mare, brânzeturi proaspete, uşoare sau ca aperitiv
Temperatura de servire: 12-13⁰C43,45 RON -
Serve - Terra Romana - Feteasca Neagra 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
SOIUL: FETEASCA NEAGRA
2013 a fost un an excepțional pentru vinurile roșii în Dealu Mare, anunțat încă din primele luni ale anului, prin vremea potrivită ce a generat o explozie de vegetație. Fetească Neagră 2013 este obținută din struguri culeși din plantații înființate în 2003-2004, de pe versanți cu expoziție sudică. Prin vinificare clasică (parțial în vase de beton, cu maturare în baric timp de 8 luni), s-a obținut un vin care exprimă caracteristicile tipice ale soiului Fetească Neagră: culoare roșu intens cu reflexe violacee, miros intens, condimentat și vanilat, cu note de fructe roșii coapte și stafide. Fetească Neagră 2013 se caracterizează prin gustul de prune coapte-uscate, este un vin puternic dar elegant, cu tanini fini și aciditate echilibrată ce nu lasă alcoolul să se simtă. Un vin lung, ce încântă prin complexitatea sa.
Miros: intens condimentat, vanilat cu note de fructe roșii coapte și stafide
Gust: fructe rosii, mure, afine, prune coapte–uscate, puternic dar elegant cu tanini fini și aciditate bună ce nu lasă alcoolul să se simtă. Un vin lung ce încântă prin complexitatea sa
Cu ce meniu se serveşte: carne roșie (oaie, vită, vânat), poate fi condimentată peste medie, miel la cuptor, brânză maturată
Temperatura de servire: 17-18 grade C
Potenţial de învechire: Poate evolua încă 7 ani, poate chiar mai mult45,64 RON -
Basilescu - Eclipse - Busuioaca de Bohotin, demidulce 2017 - 0.75L, Alc: 13.3%
Un vin demidulce, derivat din muscat, de un roz foaie de ceapă, prezintă pregnante note de flori de trandafir, busuioc şi caprifoi. Parfumul inconfundabil îl situează pe un loc aparte în topul vinurilor româneşti. Dulce, dar în acelaşi timp cu o aciditate ridicată şi cu un grad alcoolic potrivit, Busuioaca de Bohotin satisface fără efort cele mai exigente gusturi.27,49 RON Începând cu: 25,84 RON -
Serve - Terra Romana - Millenium alb 2017 - 0.75L, Alc: 13%
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALU MARE / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC / RIESLING ITALIAN / CHARDONNAY
Ȋn 2015, temperaturile deosebit de ridicate din Dealu Mare nu ar fi permis obţinerea unor vinuri albe remarcabile, însă dispoziţia plantaţiilor (expunere Estică şi Nord-Estică, la altitudine mică) a fost principalul atuu care ne-a ajutat să conturăm caracterul vinului Milenium Alb. Obţinut din struguri atent selectaţi de pe parcele speciale, dupa îndelungi tatonări, Milenium Alb 2015 este un asamblaj ce impresionează prin prospeţime şi echilibru: strugurii de Sauvignon Blanc şi Riesling de Rhin îi oferă notele florale, culoarea stralucitoare şi gustul crocant, iar cei de Fetească Albă structura, echilibrând asamblajul.
Miros: floral – flori de lămâi, iasomie, piersică și pepene galben
Gust: proaspăt, crocant, citrice, vanilie. Un vin echilibrat și lung, cu o complexitate deosebită
Cu ce meniu se serveşte: peşte, fructe de mare, carne de pasăre
Temperatura de servire: 12-14°C45,37 RON Începând cu: 39,19 RON -
Licorna - alb 2016 - 0.75L, Alc: 12.7%
Vinul este realizat prin cupajarea celor două soiuri semiaromate, Fetească Albă și Fetească Regală, soiuri autentice romanesti cu origini pre-dacice. Parfumul complex și delicat specific la Feteasca Regală este completat de corpul amplu de la Feteasca Albă , având ca rezultat un vin echilibrat, armonios gustativ potrivit și pentru asocieri gastronomice.
Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC
Asocieri culinare: preparate simple din pui sau pește, tobă, leber, răcituri (piftie).
Producția anuală: 15 000 sticle.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
Serafim - Sauvignon Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Vin încununat de prospețime și parfum vegetal, completat de nuanțe de citrice și pepene galben, bine armonizat în componentele gustative, etalează specificul clonei Gros Sauvignon. Se evidențiază prin corpolența dată de strugurii obținuți din vii mature, și alcoolul de 13,8% vol., completat de postgustul prelung.
Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC
Asocieri culinare: pește gras de apă dulce (somn), păsăret domestic cu sosuri aromate cu fructe sau ierburi mediteraneene.
Producția anuală: 9 000 butelii32,73 RON Începând cu: 30,77 RON -
Serafim - Feteasca Alba 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
Regina soiurilor autentice românești, se evidențiază prin aromele secundare de fermentație și prin nuanțe olfactive de lămâie și grapefruit .
După un timp, apar aromele specifice soiului - socul și menta. Gustul este echlibrat, elegant și vine în completarea mirosului. Postgustul are intensitate lungă.
Temperatura recomandată de servire: 8 oC -10oC
Asocieri culinare: pui cu mirodenii, pește cu legume sotate, brânzeturi simple, nefermentate.
Producția anuală: 7 000 butelii32,73 RON -
Serafim - Roze 2017 - 0.75L, Alc: 14.5%
Un vin fin și complex aromatic, cu parfum exotic de physalis și condimente aduse de Merlot, care constituie 70% din conținutul cupajului.
Gustul este plin, echilibrat, cu tente ușoare de rodie și fructe roșii în coacere. Postgustul lung cu nuanțe plăcute, proaspăt- amărui.
Temperatura recomandată de servire: cca. 10oC
Asocieri culinare: somon afumat, ton la grătar sau crud, păsăret cu legume la cuptor.
Producția anuală: 6 000 butelii32,73 RON -
Serafim - Feteasca Neagra 2016 - 0.75L, Alc: 14.5%
Vinul este de un roșu intens cu reflexe violete, cu un parfum de fructe roșii în special coacăze negre, completat de aroma specifică soiului - prune uscate. Se remarcă în aromă și nuanțele condimentate de piper și cuișoare, datorate faptului că o parte din vin a fost maturat în baricuri franțuzești. Gustul este catifelat, fructat și armonios, cu remanență de
intensitate medie.
Temperatura recomandată de servire: cca. 15oC
Asocieri culinare: preparate la cuptor din carne roșie cu sos cu baza din același vin.39,27 RON -
Serafim - Merlot 2014 - 0.75L, Alc: 14.8%
Culoare: roșie-rubinie cu irizații cărămizii
Miros: complex de vișine, cireșe amare deshidratate, curmale și smochine, trufe de ciocolată și cacao
Gust: vișine proaspete, cu tanini copți în rotunjire, plin, asemănător cu cel de dulceață de cireșe negre amare, ceai negru, susan negru proaspăt, piper roșu boabe
Postgust: smochine deshidratate și stafide din struguri apireni
Apreciere generală: echilibrat aromatic, cu o evoluție de învechire normal
Temperatura recomandată de servire: 15ºC39,27 RON Începând cu: 36,91 RON -
Davino - Domaine Ceptura Rose 2017 - 0.75L, Alc: 13.5%
VIN: DAVINO Domaine Ceptura Rose
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON + MERLOT
ASPECT: Rose, foaie de ceapa
MIROS: Fructat, cu nuante de fructe de padure bine coapte, persistent.
GUST: Expresiv, proaspat, echilibrat, bun structurat, amplu, rotund si persistent.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi ca aperitiv inainte de luarea mesei, cu antreuri elaborate, salate complexe sau fel principal gourmet pe baza de file de peste, fructe de mare, curcan, iepure si pui, langa carne cruda, carpaccio sau tartar de vita sau somon, si chiar langa sushi si sashimi.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)74,61 RON Începând cu: 70,13 RON -
Licorna - rosu 2013 - 0.75L, Alc: 13.8%
Sangiovese-le își pune amprenta asupra aromei de fructe roșii proaspete, afine, zmeură și căpșune, precum și asupra culorii vinului, roșu-vișinie. Merlot-ul completează gustul catifelat, fructat și vioi condimentat. Postgustul este de intensitate medie, plăcut amar.
Asocieri culinare: paste și pizza cu sosuri pe bază de roșii, friptură de pui și creme de diferite legume.
Producția anuală: 15 000 butelii22,25 RON Începând cu: 20,92 RON -
Serve - Terra Romana - Sauvignon Blanc + Feteasca Alba 2017 - 0.75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: DEALURILE MUNTENIEI / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC / FETEASCA ALBA
Oricat de mult am incerca sa influentam recolta dintr-un an, ultimul cuvant apartine mereu « terroir »-ului. In 2015 vremea a pus la mare incercare plantatiile de struguri albi din Dealurile Munteniei prin caldura excesiva din lunile de vara. Dispunerea nord – estica a plantatiilor tinere de Sauvignon Blanc si maturitatea celor de Feteasca Alba (plantate in 1965) sunt principalele atuu-uri care ne-au ajutat sa obtinem un vin deosebit, un « mix » de generatii surprinzator, caracterizat prin complexitate, eleganta si echilibru.
Aromele, atat florale cat si fructate, gustul proaspat si revigorant de citirice, usor vanilat, fac ca Sauvignon Blanc/Feteasca Alba sa fie un insotitor ideal pentru preparatele din peste, fructe de mare, risotto, branzeturi proaspete dar perfect si ca aperitiv.
Miros: floral, citrice, frunze de lamai si de rosii
Gust: citrice, pomelo, grapefruit, vanilie; un vin proaspat, complex si elegant
Cu ce meniu se serveste: peste, fructe de mare, branzeturi proaspete, risotto
Temperatura de servire: 13°C40,42 RON -
Davino - Domaine Ceptura Blanc 2018 - 0.75L, Alc: 13%
VIN: DAVINO Domaine Ceptura Blanc
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: SAUVIGNON BLANC + FETEASCA ALBA + RIESLING ITALICO
VOL. ALC.: 13.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Limpede si cristalin, de o culoare verde-galbui stralucitor.
MIROS: Floral, intens, fructat, cu nuante de lastari de coacaze si fructul pasiunii, litchi si usoare note minerale.
GUST: Proaspat, bine echilibrat, fin dar amplu, cu un post gust remanent usor mineral si complex.
ASOCIERE CULINARA: Perfect langa preparate fine pe baza de file din carne de peste si fructe de mare (homar, creveti Tiger, crab oceanic) antreu sau fel principal, asezonate cu salate complexe sau sparanghel, cu preparate raw vegan sau platouri din branzeturi tari si semitari garnisite cu struguri proaspeti albi, nuca si mere uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 10-12º C (Nu se recomanda decantarea)87,70 RON Începând cu: 82,44 RON -
Davino - Domaine Ceptura Rouge 2014 - 0.75L, Alc: 14%
VIN: DAVINO Domaine Ceptura Rouge
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON + MERLOT + FETEASCA NEAGRA
VOL. ALC.: 14.5%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: Limpede si cristalin, de o culoare de un rosu rubiniu intens cu reflexe purpurii.
MIROS: Intens, complex si persistent, cu accente de visine negre, stafide si piper verde, note de ciocolata si cafea.
GUST: Complex si expresiv, amplu, puternic dar catifelat, cu un postgust remanent condimentat, ce pune in evidenta taninurile fine si elaborate.
ASOCIERE CULINARA: Cu preparate ale bucatariei internationale, friptura la cuptor de rata sau de miel asezonat cu ierburi de Provence, cu steak de vita (Porterhouse sau Filet Mignon), langa vanat mic pregatit cu sosuri vanatoresti sau garnisit cu trufe. La finele mesei, este perfect cu branzeturi moi, vechi si/sau fermentate, cu nuci braziliene, stafide si curmale uscate.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 15 min. inainte de servire)116,50 RON -
Mosia Tohani - Apogeum Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 14.8%
Note gustare: Inca de la turnarea in pahar atentia ne este retinuta de culoarea rubinie intensa a acestui vin. Notele de prune incep sa se dezvaluie inca din primul nas. Apoi apar fructele negre supracopate, notele de gem de mure proaspat facut si de condimente: piper alb, chilli, cuisoare. Gasim in gust un vin echilibrat unde taninurile rotunde si catifelate se imbina cu aromele de prune uscate, tabac si tusele de cacao.
Servire: 14 -17 grade Celsius.
Asocierile propuse sunt cu preparea din carne rosie, branzeturi maturare si deserturi pe baza de ciocolata amaruie.209,44 RON -
Mosia Tohani - Principele Radu Merlot 2014 - 0.75L, Alc: 14.7%
Note degustare: O culoare tipica a unui Merlot de mare clasa: rubiniu-indigo, extractiv. Se deschide cu nuante de fructe dulci ca ciresele negre si mure coapte, coacaze. Senzatii de frunza de tabac, piele tabacita, lemn dulce. Urme de ciocolata amara alaturi de o visina supra coapta confiata. In gura este catifelat, suculent și elegant. Alcoolul de 14% ii confera o dulceata delicata. Afine scoase din afinata, scortisoara si cuisoare, tabac și piele tabacita pe langa un mon cheri si praf de cacao.
Servire: 15 -17 grade Celsius.
Asocierile propuse sunt cu mezeluri crud uscate, preparate din carne de vanat, branzeturi maturate.89,01 RON Începând cu: 76,87 RON -
Mosia Tohani - Cuvee Nicolae alb 2018 - 0.75L, Alc: 13%
"De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
(Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
Note Gustare: Gălbui cu reflexe aurii, culoarea tipică a unui vin alb de mare clasă. La turnarea în pahar îi descoperim prospețimea și aliura zveltă, așa cum stă bine unui vin alb tânăr. Asamblaj de patru soiuri, complex și răcoros. Calea este deschisă de notele de flori albe dulci și miere ale Tămaioasei urmat florile de primăvară ale Sauvignonului Blanc, apoi vine mărul verde proaspăt cules din livadă al Rieslingului. Finalul este invăluit în notele câmpenești, rustice de flori și zarzăre coapte de Fetască Albă. Gustativ notele celor 4 soiuri se regăsesc lăsand o senzație suculentă, răcoritoare și tonică. Post gust mediu spre lung.
Servire: 9-12 grade Celsius.
Asocieri culinare: Specialități din pește, salate de vară sau prosciutto cu pepene galben.43,20 RON Începând cu: 40,61 RON -
Mosia Tohani - Cuvee Nicolae rosu 2016 - 0.75L, Alc: 13%
"De o sutăcincizeci de ani încoace, Coroana a dat națiunii române inspirație și bunul exemplu. Asemeni primilor Suverani români, generația de astăzi a Familiei Regale aduce la cunoștințăsocietății excelența în toate domeniile.”
(Extras din Scrisoarea trimisăcu prilejul acordării dreptului de prezentare a Blazonului, distincție care include Domeniile Viticole Tohani între Furnizorii Casei Regale a României).
În amintirea Prințului Nicolae de România, care a ales, la Tohani, să asculte glasul iubirii înaintea descendenței regale, am creat gama “Cuvee”, vinuri expresive, impetuoase și rare că o declarație de dragoste.Am ales să dezvoltăm gamă această pentru a transmite complexitatea, structură și caracterul fructos de Lume Nouă alegând cu atenție cele mai bune vinuri ale noastre și asamblandu-le în cupaje expresive, nobile.
Note Gustare: Un cupaj nou, inedit din trei soiuri îndrăgite: Fetească Neagră, Pinot Noirul și Merlotul. Notele de mure supra coapte, cireșele amare ale Merlotului din acest cupaj vin alături de companioană să de drum Fetească Neagră care completează paharul cu tipicul sau de prune uscate și cuișoare, pentru întregirea complexului Pinot Noirul ne aduce în acest cupaj elementele vegetale și pe cele de tutun umed. în gust regăsim notele de fructe coapte, prune uscate, dar și notele lemnoase de baric de stejar franțuzesc. Post gust lung, aciditate medie. Un vin cu personalitate.
Servire: 14-‐18 grade Celsius.
Asocieri culinare: Steak-‐uri generoase, platouri cu mezeluri sau brânzeturi măturate, paste cu sosuri de brânză, trufe cu ciocolată amăruie.
43,20 RON Începând cu: 37,31 RON