Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putine-
Tenuta Valleselle - Arnasi Pinot Grigio igt bianco 2018 - 0.75L, Alc: 13%
In 1960 a fost infiintata crama Tinazzi condusa atunci de catre Eugenio Tinazzi, care, prin devotamentul si pasiunea sa pentru vinuri a adus pe piata vinuri de calitate superioara. In prezent, Giorgio si Francesca Tinazzi, se afla la conducere pastrand traditia familiei de a produce vinuri recunoscute si vandute in peste 30 de tari.
ASPECT: Galben pai cu usoare inflexiuni verzui.
MIROS: Cu o prospetime atragatoare, impresioneaza impatimitorii Pinot Grigio-ului cu notele de fructe exotice si notele florale.
GUST: Cu o aciditate medie, aromele citrice se regasesc inca de la inceput, fiind urmate de minunatele arome de pere, lasand ca in post gust sa se regaseasca arome florale.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi servit alaturi de paste cu fructe de mare, peste sau salata cu ton.78,54 RON -
Tenuta Valleselle -Ripa Magna Corvina Della Provincia Verona 2016- 0.75L, Alc: 14%
Acest vin contine 100% struguri din soiul Corvina Veronese din regiunea Valpolicella, una dintre cele mai bune regiuni pretabile pentru cultivarea acestui soi, iar strugurii sunt culesi manual in luna Octombrie la maturitate deplina.
ASPECT: Rosu rubiniu intens.
MIROS: Fructat si complex, sunt usor de identificat notele de mure, afine si coacaze lasand spre final notele de cirese negre coapte.
GUST: Corpolent si cu o finete desavarsita, aromele de fructe de padure si cirese negre sunt completate perfect de aromele de condimente si lemn provenite de la butoi. Post gustul este lung si catifelat.
ASOCIERE CULINARA: Se poate servi alaturi de carne rosie la grill cu sos usor condimentat sau ca atare.89,01 RON -
Allegrini - Soave doc, bianco 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Vin alb strălucitor de culoare galben pai cu nuanţe verzui. Delicat cu note aromatice de pere, tipice pentru Pinot. Aroma este bine-echilibrată, proaspătă şi savuroasă. Maturarea în lemn de stejar tradiţional pentru 4luni şi apoi în cuve din oţel inoxidabil. Recomandări culinare: este un vin excelent atât cu peşte de apă dulce cât şi peşte de mare, având în vedere structura sa, poate fi deasemenea asociat cu carne albă.54,98 RON -
Corte Giara - Chardonnay delle Venezie bianco 2014 - 0,75L, Alc: 13%
Un vin de culoare pai cu expresii de aur strălucitor. Gust de fructe, persistent în mere şi pere, care mai târziu capătă un accent de citrice. Suplu şi întotdeauna proaspăt, cu aciditate bine echilibrată, face parte din categoria uşor de băut.41,89 RON -
Allegrini - Pallazo della Torre igt, rosso 2010 - 0.75L, Alc: 13.5%
Un vin roşu catifelat, bine echilibrat, cu note de fructe mature, cu pulpă. Acest vin are o culoarea roşu rubiniu profund şi uşor de asociat, cu diferite feluri de mâncare italiană, mai presus de toate, risottos,în special cele aromate cu şofran, ciuperci porcini şi de carne de porc. Vinul excelează atunci când se asociază cu Şuncă de Parma şi brânzeturile maturate-mediu, în special Parmigiano Reggiano, Pecorino şi Monte Veronese. Aroma încântătoare de struguri stafidiţi este îmbunătăţiţă, dacă vinul este servit la 18 ° C, într-un pahar cu deschidere largă.151,84 RON -
Corte Giara - Pinot Grigio delle Venezie igt, bianco 2016 - 0.75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: CORTE GIARA
ANUL DE RECOLTA: 2016
REGIUNE / TARA: I.G.T. VENEZZIE / VENETO / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: PINOT GRIGIO
VOL. ALC.: 12.5%
VIN ALB SEC.
ASPECT: Are o culoare de un galben pai cu usoare tente de argintii.
MIROS: Subtil si suav, cu arome placute florale imbogatite de accente de fructe si vegetale.
GUST: Proaspat si racoritor, un vin lejer de corpolenta medie, floral si vegetal, si cu un gust remanent persistent, placut citric; perfect pentru serile calduroase de vara.
ASOCIERE CULINARA: Perfect ca aperitiv servit inainte de luarea mesei, dar si langa antreuri sau preparate fel principal vegan, vegetariene sau pe baza de fructe de mare sau peste oceanic (spanac sote cu seminte de pin, mix de salata cu nuca si sos Thousand Islands, paella cu fructe de mare). La finalul mesei, poate fi servit langa branzeturi tari (Emmentaler, Cheddar) garnisite cu struguri albi proaspeti si felii de mar verde.
TEMP. DE SERVIRE: 8-10º C (Nu se recomanda aerarea / decantarea)41,89 RON -
Masi - Costasera - Amarone della Valpolicella Classico 2013 - 0.75L, Alc: 15%
Masi este un brand italian, creat de familia Boscaini, iar vinurile provin din Pivnița Privată Boscaini, înființată în memoria strămoșilor care obișnuiau să păstreze în pivnițele private cantități modeste din vinurile pe care le-au savurat și le-au apreciat la evenimente importante din timpul vieții. În prezent, parcelele din zona Valpolicella, regiunea viticolă Veneto, sunt constituite din culturile soiurilor de Corvina, Rondinella și Molinara, pentru cupajele considerate de familia Boscaini o colecție de “comori lichide”.
ASPECT: Culoarea vinului este roșu rubiniu, închis, datorat unui cupaj consistent, alcătuit din trei soiuri de struguri roșii.
MIROS: Masi a reușit să obțină pentru acest cupaj un parfum elegant cu note de fructe coapte la foc, prune și cireșe.
GUST: Tradiția vinului european este evidentă pentru acest vin. Încă de la prima degustare se simte gustul intens fructat al vinului, urmat de note de cafea și cacao, într-un echilibru organoleptic demn de urmat.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 18-20 ºC.
ASOCIERE CULINARA: Amarone din Valpolicella este excelent în calitate de oaspete la masa bogată în preparate din carne roșie, vânat (inclusiv prepeliță) și multe alte mâncăruri condimentate cu generozitate. Acest vin este potrivit și alături de gustări cu brânzeturi maturate (parmezan, perico, gorgonzola).220,15 RON -
Ca`De`Rocchi - Amarone della Valpolicella rosso 2013- 0,75L, Alc: 13%
PRODUCATOR / PODGORIE: TINAZZI
ANUL DE RECOLTA: 2012
REGIUNE / TARA: D.O.C./ VENETO / ITALIA
SOIUL / SOIURILE: CORVINA / MOLINARA / RONDINELLA / CORVINONE
VOL. ALC.: 15%
VIN ROSU SEC produs în cele mai bune podgorii aflate pe colinele din Valpolicella. Strugurii sunt recoltaţi si selectaţi manual în luna octombrie, apoi sunt întinşi în lădiţe de lemn pentru uscare şi păstraţi până in Ianuarie. În acest fel rezultă o cantitate de doar 40 litri de vin la 100 kg de struguri prospeţi.
ASPECT: Are o buna limpiditate si este de o culoare de rosu opac, rubiniu cu accente de grena.
MIROS: Extrem de elegant si expresiv, puternic fructat (fructe uscate si confiate), subtil lemnos si condimentat.
GUST: Fructat (intens de fructe negre de padure, completat savoarea stafidelor si a smochinelor uscate), bine echilibrat de paleta o lemnoasa, cu tanini bine integrati si aciditate medie. Un vin corpolent, plin si intens, cu un gust remanent cu accente de tutun si ciocolata neagra.
ASOCIERE CULINARA: Cu mancaruri la ceaun din carne de miel sau oaie servita cu traditionala mamaliga / polenta, sau langa carne de porc pe gratar. De asemenea langa branzeturi tari si semitari, telemea de oaie maturata si branza de burduf, sau branzeturi cu mucegai albastru: Roquefort, Gorgonzola.
TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 1h inainte de servire)252,35 RON -
Allegrini - Soave doc, bianco 2014 - 0.75L, Alc: 12.5%
Vin alb strălucitor de culoare galben pai cu nuanţe verzui. Delicat cu note aromatice de pere, tipice pentru Pinot. Aroma este bine-echilibrată, proaspătă şi savuroasă. Maturarea în lemn de stejar tradiţional pentru 4luni şi apoi în cuve din oţel inoxidabil. Recomandări culinare: este un vin excelent atât cu peşte de apă dulce cât şi peşte de mare, având în vedere structura sa, poate fi deasemenea asociat cu carne albă.54,98 RONStoc epuizat
-
Corte Giara - Chardonnay delle Venezie igt, bianco 2012 - 0,75L, Alc: 13.5%
Un vin de culoare pai cu expresii de aur strălucitor. Gust de fructe, persistent în mere şi pere, care mai târziu capătă un accent de citrice. Suplu şi întotdeauna proaspăt, cu aciditate bine echilibrată, face parte din categoria uşor de băut.18,62 RONStoc epuizat
-
Corte Giara - Chardonnay delle Venezie igt, bianco 2013 - 0,75L, Alc: 13%
Un vin de culoare pai cu expresii de aur strălucitor. Gust de fructe, persistent în mere şi pere, care mai târziu capătă un accent de citrice. Suplu şi întotdeauna proaspăt, cu aciditate bine echilibrată, face parte din categoria uşor de băut.21,18 RONStoc epuizat
-
Tenuta Valleselle - Aureum Acinum Amarone Della Valpolicella 2013- 0.75L, Alc: 15%
Regiunea Veneto este una dintre cele mai renumite regiuni din Italia atat pentru cantitatea vinurilor cat si pentru calitatea acestora, acestea castigand numeroase premii nationale cat si internationale. Complexitatea acestui vin provine din cupajarea a trei soiuri cunoscute pe piata din Italia: Corvina, Corvinone si Rondinella. Strugurii sunt culesi la maturitate optima pentru a oferi structura si echilibru aromatic vinului.
ASPECT: Rosu rubiniu intens.
MIROS: Fructele rosii coapte ca ciresele, inunda simturile fiind urmate de cele de ciocolata si lemn dulce lasand condimentele sa isi faca simtita prezenta ulterior.
GUST: Imbinarea de arome de condimente provenite de la butoaie si fructe rosii ofera finete si eleganta vinului lasand ca in post gustul lung si delicat sa se regaseasca aromele de condimente.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi servit cu carne rosie la gratar cu sosuri usor condimentate sau branzeturi maturate.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 18-20°C276,20 RONStoc epuizat
-
Tenuta Valleselle - Arnasi Pinot Grigio igt bianco 2017 - 0.75L, Alc: 13%
In 1960 a fost infiintata crama Tinazzi condusa atunci de catre Eugenio Tinazzi, care, prin devotamentul si pasiunea sa pentru vinuri a adus pe piata vinuri de calitate superioara. In prezent, Giorgio si Francesca Tinazzi, se afla la conducere pastrand traditia familiei de a produce vinuri recunoscute si vandute in peste 30 de tari.
ASPECT: Galben pai cu usoare inflexiuni verzui.
MIROS: Cu o prospetime atragatoare, impresioneaza impatimitorii Pinot Grigio-ului cu notele de fructe exotice si notele florale.
GUST: Cu o aciditate medie, aromele citrice se regasesc inca de la inceput, fiind urmate de minunatele arome de pere, lasand ca in post gust sa se regaseasca arome florale.
ASOCIERE CULINARA: Se preteaza a fi servit alaturi de paste cu fructe de mare, peste sau salata cu ton.78,54 RONStoc epuizat