Vin linistit

Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.


Clasificare vinurilor in functie de culoare:


-          Vinuri albe;


-          Vinuri rose;


-          Vinuri rosii.


Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir,  sau vinurile rose).  Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.


Stiati ca inlaturand  pielita  boabelor de strugurilor, corpul boabelor  arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...



 Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:


 -         vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;


-          vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;     


-          demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;


-          dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.


 


Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:


-          Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.


-          Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.


-          Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.


 


Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,


La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.


La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.

Citește Mai Mult Afiseaza mai putine
Grilă Listă
Filtru

Momentan Cumpărați după:

  1. An productie: 2011 Eliminare
  2. Tip strugure: Cupaj rosu Eliminare
  1. Puterea Voinţei îşi are rădăcinile în pământul roditor spre care ţiganii păşesc toată viaţa. Pe care dansează. Pe care dorm. Pe care călătoresc.
    Puterea Voinţei are ardoarea unei poveşti frumoase care dăinuie veşnic.

    Un cupaj inedit, din două soiuri franceze, provenite din Bordeaux și, respectiv,Languedoc, aproape inexistente în România. Rezultatul este un vin proaspăt, viguros, predominant masculin, cu un discurs lung, în care soiuri ce definesc regiuni istorice diferite colaborează, alternând în dominarea spectrului aromatic. Dens și etajat, intens și viu, cu o gliceritate ce naște senzaţii dulci, acest vin are un discurs complex, atât olfactiv, cât și în gust, cu atât mai elocvent cu cât vinul este mai bine oxigenat.

    Se recomandă, în consecinţă, decantarea timp de 30 de minute, pentru a vă putea bucura de întreaga sa expresie.
  2. Chateau Poitevin - Medoc Cru Burgeois rouge 2011 - 0.75L, Alc: 13.5% Chateau Poitevin - Medoc Cru Burgeois rouge 2011 - 0.75L, Alc: 13.5%
    PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU POITEVIN
    ANUL DE RECOLTA: 2011
    REGIUNE / TARA: A.O.C. / BORDEAUX / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: CUPAJ CLASIC ROSU DIN BORDEAUX
    VOL. ALC.: 13.5%

    VIN ROSU SEC. Un Cru Burgeois

    ASPECT: Are o culoare intensa, de un rosu de rubiniu cu note subtile de grena.

    MIROS: Complex si foarte fructat, placut lemnos, elegant de vegetale si ierburi aromate.

    GUST: Oarecum molatec, echilibrat si catifelat, de o corpolenta medie cu tanini moi si aciditate bine integrata, de un gust fructat de cirese amare, coacaze rosii si negre, afine si mure. Gustul remanent este de o persistenta lunga si seducatoare, usor salin.

    ASOCIERE CULINARA: Langa carne rosie de vita sau miel, sau cu maruntaie de porc (rinichi si creier), pui (pipote si inimi), vita (limba), pregatite la tigaie in unt si ceapa calita, stropite cu vin si servite langa mamaliguta, legume sotate, cartofi taranesti sau piure. Branzeturile semimoi sau moi, tinere, proaspete, sunt de asemenea o buna asociere culinara, mai ales langa fructe uscate (stafide rosii si merisoare).

    TEMP. DE SERVIRE: 16-18º C (Se recomanda decantarea inainte de servire)
    95,56 RON
  3. Chivite - Vina Salceda Reserva, rojo 2011 - 0.75L, Alc: 13.5% Chivite - Vina Salceda Reserva, rojo 2011 - 0.75L, Alc: 13.5%
    CHIVITE – FINCA DE VILLATUERTA – SELECCION ESPECIAL
    PRODUCATOR / PODGORIE: BODEGAS JULIAN CHIVITE
    ANUL DE RECOLTA: 2011
    REGIUNE / TARA: D.O.P. NAVARRA / SPANIA
    SOIUL / SOIURILE: TEMPRANILLO / CABERNET SAUVIGNON / MERLOT
    VOL. ALC.: 14%
    VIN ROSU SEC maturat timp de 12 luni in butoaie din stejar frantuzesc.
    ASPECT: De culoarea granatului, cu accente intense purpurii.
    MIROS: De o aroma puternica de fructe negre, completata de arome complexe de condimente, delicat de scortisoara, distinct de fum, cafea prajita si lemn dulce.
    GUST: Senzatia initiala este catifelata si matasoasa; un vin de o corpolenta mare, echilibrat, onctuos, cu tanini fermi si de un gust remanent persistent, cu note de lemn dulce si prune.

    ASOCIERE CULINARA: Excelent langa preparate la cuptor din carne rosie, sau din vanat mic si mediu, pregatita dupa retete simple, cu mirodenii si ierburi aromate. Este un bun insotitor al mezelurilor din carne uscata si afumata, dar si a branzeturilor moi si semimoi, usor maturate., garnisite cu fructe rosii uscate.
    TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 min inainte de servire).
    38,51 RON
  4. Sacha Lichine - Chateau Les Trois Croix aoc, rouge, Fronsac 2011 - 0.75L, Alc: 14% Sacha Lichine - Chateau Les Trois Croix aoc, rouge, Fronsac 2011 - 0.75L, Alc: 14%
    PRODUCATOR / PODGORIE: CHATEAU LES TROIX CROIX
    ANUL DE RECOLTA: 2011
    REGIUNE / TARA: A.O.C. FRONSAC / BORDEAUX / FRANTA
    SOIUL / SOIURILE: MERLOT / CABERNET FRANC
    VOL. ALC.: 14%

    VIN ROSU SEC.

    ASPECT: Opac de un rosu purpuriu intens cu accente de violaceu..

    MIROS: Delicat lemnos, distinct de cedru si stejar, cu nuante de vanilie, de fructe de padure rosii si negre, usor condimentat.

    GUST: Taninos, prafos si fructat, de coacaze, dude rosii si stafide.Are o corpolenta medie si o aciditate bine integrata, si un gust final remanent, lung.

    ASOCIERE CULINARA: Este cel mai bine pus in valoare langa carne rosie, porc, vita sau miel la cuptor, la protap sau inabusita la tigaie in vin rosu; cu bucate traditionale romanesti specifice sarbatorilor de Paste sau de Craciun, mezeluri preparate din carne de porc. La finalul mesei, langa branzeturi moi si semimoi, maturate, garnisite cu fructe uscate si arahide.

    TEMP. DE SERVIRE: 18-20º C (Se recomanda decantarea cu circa 30 minute inainte de servire)
    64,35 RON
Grilă Listă