Vin linistit
Vinurile linistite fac parte din categoria bauturilor obtinute prin fermentatie alcoolica naturala, realizata exclusiv din must de struguri. Pentru a fi incadrate in categoria vinurilor linistite, bautura trebuie sa ofere o tarie alcoolica de minimum 8,5% vol. Vinurile linistite sunt produse agroalimentare la care se interzice adaosul de arome dintr-o sursa externa. Aromatizarea acceptata legal este cea oferita de contactul bauturii cu vase confectionate din lemn.
Clasificare vinurilor in functie de culoare:
- Vinuri albe;
- Vinuri rose;
- Vinuri rosii.
Vinurile linistite pot fi obtinute dintr-un singur soi de struguri, sau din doua sau mai multe te soiuri cupajate. In cazul vinurilor obtinute dintr-un singur soi, acestea vor avea culoarea strugurilor (exemplu: soiuri albe - vinuri albe, soiuri rosii - vinuri rosii ) Exceptie de la acest fapt sunt vinurile albe obtinute din struguri rosii (ex: Blanc de noir - vin alb obtinut din Pinot Noir, sau vinurile rose). Vinurile rosii mai pot avea in componenta, in procente foarte scazute si soiuri de vinuri albe cu scopul imbunatatirii gustului / mirosului cupajului obtinut.
Stiati ca inlaturand pielita boabelor de strugurilor, corpul boabelor arata la fel? Toate sunt albe.... Culoarea vinului este data de fapt de culoarea pielitei, iar intensitatea culorii vinurilor este datorata direct timpului in care vinul sta in contact cu pielita strugurelui.... Pentru un vin rose pal, contactul vinului cu pielita se face pentru o perioada foarte scurta de timp (probabil cateva ore)...
Clasificarea vinurilor in functie de zaharul rezidual din compozitie:
- vinuri seci - cel mult 4 grame de zahar rezidual la un litru;
- vinuri demiseci - 4,1 - 12 grame de zahar rezidual la un litru;
- demidulci - 12,1 - 50 de grame de zahar rezidual la un litru;
- dulci - peste 50 de grame de zahar rezidual la un litru.
Clasificarea vinurilor in functie de calitatea strugurilor din care sunt obtinute si metoda de productie:
- Vinuri de masa. Aceasta denumire este data pentru vinuri cu productie nereglementata in functie de soi sau regiune. Aceste vinuri au tarie alcoolica de maxim 10%.
- Vinuri de calitate superioara. Sunt vinurile din struguri de calitate superioara dintr-o regiune mare, ce contin tarie alcoolica de peste 10%.
- Vinuri cu denumire de origine controlata (DOC). Aceste vinuri sunt obtinute din cele mai bune soiuri, recoltate din podgorii recunoscute la nivel international, aflate sub reglementare care garanteaza calitatea. Vinurile de origine controlata au tarie alcoolica de peste 11%.
Organizatia Internationala a Vinului a publicat un clasament oficial alcatuit din 21 de state producatoare de vin si cantitatile de vin produse de acestea in anul 2018. Primele trei state cu cea mai mare productie de vin din lume, sunt statele din Lumea Veche (Europa), care au istorie si traditie indelungata in productia de vinuri. In top 10, Italia, Franta si Spania ocupa locurile fruntase, urmate de SUA, Argentina, Chile, Australia, Germania, Africa de Sud si China,
La nivel european Romania, Germania, Austria si Ungaria, au înregistrat o crestere a recoltei în 2018 mai mare decât media ultimilor 5 ani.
La nivel mondial, Romania se afla pe locul 13, cu 510 milioane de litri produsi in 2018, iar vecinii de peste Prut, se afla pe locul 19, cu 190 milioane de litri produsi in acelasi an.
Citește Mai Mult Afiseaza mai putineMomentan Cumpărați după:
- An productie: 2015 Eliminare
-
Gitana - Classico - Feteasca Regala 2015 - 0.75L, Alc: 13%
REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN SAT ROMANOVCA / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 12.5%
100% Fetească Regală (soi obținut din încrucișarea soiului unguresc Furmint cu soiul de viță-de-vie autohton Fetească Albă)
Strugurii colectați sunt desciorchinați și trimiși la criomacerare. Tehnica criomacerării constă în menținerea mustului în contact cu boștina timp de 24 de ore, la o temperatură de 2°C. După limpezire, mustul este supus unei fermentații alcoolice supravegheate, la o temperatură controlată de 16-18°C. Acest proces permite extragerea substanțelor aromatice din pielița strugurilor, oferind vinului o aromă tipică. Maturarea vinului are loc în vase de inox.
Vizual: limpede cristalin, galben pai.
Olfactiv: delicat, cu arome de floare de salcâm și flori de câmp.
Gustativ: vioi, proaspăt, cu o aciditate plăcută, armonios, nobil, cu nuanțe de fructe și un post-gust fin de caramelă.
Recomandare culinara: Însoțește foarte bine mâncărurile cu fructe de mare, pește și bucatele din carne albă.
Temperatura recomandata de consum: 14-16 ° C51,05 RON Începând cu: 47,99 RON -
Gitana - Premium - Lupi (cs + me + sa) 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
REGIUNE / TARA: VALUL LUI TRAIAN / REPUBLICA MOLDOVA
SOIUL / SOIURI: CABERNET SAUVIGNON + MERLOT + SAPERAVI
VOL. ALC.: 14%
Strugurii sunt recoltaţi manual, iar producerea vinului se realizează folosind tehnici vinificare clasice și echipamente moderne, de ultimă generaţie. Macerarea pe boștină și fermentaţia are loc pentru 20 de zile în căzi din lemn de stejar.Strugurii sunt recoltaţi manual. Procesul de vinificare este unul traditional, macerarea pe bostina petrecindu-se timp de 20 zile in cazi din lemn de stejar. În timpul fermentării, toate eforturile sint orientate spre a optimiza extracţia aromelor si substantelor colorante. Dupa terminare fermentarii alcoolice, vinul este supus procesului de maturare in butoaie mari din lemn de stejar din Krasnodar , unde se va petrece si fermentarea malo-lactica. Procesul de maturare continuă în baricuri de 225 litri pentru o perioada de 18 luni.
Vizual: roşu rubiniu intens, cu reflexii purpurii.
Olfactiv: buchetul este intens, bogat, cu arome de mure și fructe, la care se adaugă nuanţe de ciocolată, boabe de cafea, lemn dulce și marochin.
Gustativ: echilibrat, structurat, cu taninuri puternice, gust intens și complex și un post-gust rafinat, prelung, de prune și mure.
Recomandari culinare: Poate însoţi carnea afumată, carnea la grătar, ciupercile și alte legume prăjite. E perfect cu vinat, carnea rosie, mincaruri spetiate si cascavaluri mature.
Temperatura recomandata de consum: 16-18 ° C90,06 RON -
Liliac Transylvania - Private Selection Chardonnay Orange 2015 - 0.75L, Alc: 14%
O culoare galbenă strălucitoare în pahar, vă indică un vin elegant plin de arome. Descoperiți în pahar parfumul florilor de soc împreuna cu cel al fructelor exotice atât în miros cât și în gust, gustul este desăvarșit de aromele de citrice. Are un final lung cu ușoare note de grapfruit. Acest vin poate să acompanieze perfect mâncărurile mediteraneene și dar cele asiatice.82,51 RON Începând cu: 79,98 RON -
LacertA - Cuvee X 2015 - 0.75L, Alc: 13.5%
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: CHARDONNAY, SAUVIGNON BLANC, PINOT GRIS, RHEIN RIESLING, FETEASCA ALBA
Vin alb cu nuante de citrice, mere, grapefruit, banane si iarba proaspat cosita. Gust proaspat, cu un echilibru deosebit intre alcool, aciditate si restul de zahar.
Temperatura optima de consum: 8 - 10°C.
Recomandat cu: Preparate din peste, fructe de mare, carne alba.70,69 RON -
LacertA - Cuvee IX 2015 - 0.75L, Alc: 14.4%
PRODUCATOR: LACERTA WINERY
REGIUNE: DEALU MARE
SOI STRUGURE: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT, FETEASCA NEAGRA, SHIRAZ
Vin cu o culoare rosie intensa, cu aroma de fructe de padure rosii si negre, visine, coacaze si zmeura. Maturarea la barrique timp de un an adauga nuante de vanilie, cafea, ciocolata si condiment.
Temperatura optima de consum: 17 - 19°C.
Recomandat cu: Carne rosie, in special vanat, branzeturi puternic aromate si ciocolata.103,41 RON -
Poggio Al Tesoro - Solosole Vermentino doc bianco Bolgheri 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
Un vin galben-pai cu nuanţe strălucitoare, proaspăt, delicat şi echilibrat. Combinaţie de arome tipică acestui soi cu nuanţe florale (flori albe şi de salcâm ) şi fructe galbene( banane şi caise ). Îl recomandăm impreună cu aperitive, peşte sau legume.97,53 RON -
La Bastide Saint Dominique - Cotes du Rhone rouge 2015 - 0.75L, Alc: 12.5%
PRODUCATOR / PODGORIE: LA BASTIDE SAINT DOMINIQUE
ANUL DE RECOLTA: 2015
REGIUNE / TARA: A.O.C. COTES DU RHONE / FRANTA
SOIUL / SOIURILE: GRENACHE / SYRAH
VOL. ALC.: 14%
VIN ROSU SEC.
ASPECT: De o culoare placuta de un rosu intens, profund, cu nuante de grena.
MIROS: Puternic, fructat si vegetal, savuros de coacaze si afine, sustinut de arome delicate minerale.
GUST: Savuros, carnos, extrem de fructata, distinct de coacaze, cirese negre, mure si afine, de o lemnozitate subtila, bine incorporata, delicata de cedru, un vin cremos, cu tanini moi si un gust remanent lung si elegant.
ASOCIERE CULINARA: Evident ca este pus in valoare langa preparate din carne rosie sau maruntaie, ca antreuri sau fel principal: scaricica, ficat sau ceafa de porc, muschiulet, fudulii sau cotlet de vita, pulpa de miel sau prepelita la tava. Dintre branzeturi, se asociaza bine cu cele moi si semimoi, branzeturi proaspete de oaie sau capra.
TEMP. DE SERVIRE: 14-16º C (Nu se recomanda decantarea)70,69 RON -
Avincis - Cuvee Amelie Tamaioasa Romaneasca, dulce 2015 - 0.375L, Alc: 12.5%
Recoltarea se face manual în lădiţe de numai 18 kg, pentru ca strugurii să ramana cât mai intacţi posibil. Culegătorii noştri aleg numai strugurii buni şi sănătosi.
Strugurii, atent selecţionaţi, sunt culeşi târziu in Octombrie. Urmărirea maturării strugurilor şi a dezvoltării aromei are loc în mod regulat, pentru a se identifica data ideală de recoltare. Strugurii sunt sortaţi pentru a doua oară pe banda transportoare pentru a ne asigura ca au fost culeşi numai cei foarte copţi şi sănătoşi. Fermentaţia alcoolică are loc timp 4 luni în baric. Timpul total de învechire este de 14 luni în baric.
Degustare:
- Culoarea acestui vin este galben pai cu tentă aurie.
- Buchetul său este puternic şi elegant, cu arome de mango, piersici, caise şi miere.
- Gustul vinului este echilibrat, puternic aromat, dulce şi armonios cu aciditate ridicată care susţine prospeţimea vinului.
- Poate fi consumat de acum şi până în anul 2025.
Recomandări privind servirea:
- A se servi rece la 10-12˚ C.
- A se savura ca un aperitiv cu prietenii, împreună cu biscuiți și produse de patiserie sau ca un digestiv rafinat într-o companie bună.64,90 RON Începând cu: 61,01 RON -
Davino - Iacob rosu 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
VIN: DAVINO IACOB ROSU
PRODUCATOR / PODGORIE: UNICOM PRODUCTION
REGIUNE / TARA: D.O.C. DEALU MARE / CEPTURA / ROMANIA
SOIUL / SOIURILE: CABERNET SAUVIGNON, FETEASCA NEAGRA
Aromele de cacao, cafea, fructe negre si lemn uscat, completate de note dulci, usor acide de coacaze, visin, curmale si prune uscate descriu gustul placut al acestui Iacob Cabernet Sauvignon & Fetasca Neagra. Finalul usor picant este la fel de gustos, demonstrandu-i taria.54,98 RON -
Crama Girboiu - Bacanta - Feteasca Neagra - Barrique 2015 - 0.75L, Alc: 15%
Asemenea mitologiei antice, “Bacanta” reuseste sa isi insuseasca misterul si opulenta gustului bine definit, intr-o formula demna de originea numelui sau. Prin aspect, aroma si textura acest vin readuce in prim plan esenta mitului.
O Feteasca Neagra cu o culoare rosie granata ce impresioneaza prin arome puternice de prune si condimente ca scortisoara, anason si cuisoare completate cu note de piele. Este echilibrat cu tanini pronuntati si o aciditate bine integrata in corpul vinului. Impresioneaza printr-un post gust lung.65,45 RON -
Crama Girboiu - Livia - Feteasca Alba 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Livia, un nume puternic ce adună puterea celei mai cunoscute ginte romane ce a dăinuit de-a lungul îndelungatei tradiții latine.
Sub un astfel de caracter deosebit care recunoaște valorile adevărate, vinurile gamei Livia sunt o plăcere excepțională pentru cei care caută unicitatea și rafinamentul. Inspirate de noblețea numelui latin, vinurile Livia sunt seci sau demiseci, puternice și rafinate, din soiurile cele mai bune.
Aceste vinuri combină tradiția locurilor vrâncene cu metodele moderne de vinificație pentru a crea gusturi subtile și armonioase. Sunt vinuri cu caracter, puternice, cu fructuozitate și unicat – cum este strălucitoarea Sarbă.
Probabil cel mai nobil soi de vin alb romanesc. Culoarea sa galben-verzuie, eleganta este sustinuta de un gust catifelat in care se regasesc aromele florilor de vita-de-vie si magiun de caise21,60 RON Începând cu: 18,66 RON -
Crama Girboiu - Livia - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 14.5%
Livia, un nume puternic ce adună puterea celei mai cunoscute ginte romane ce a dăinuit de-a lungul îndelungatei tradiții latine.
Sub un astfel de caracter deosebit care recunoaște valorile adevărate, vinurile gamei Livia sunt o plăcere excepțională pentru cei care caută unicitatea și rafinamentul. Inspirate de noblețea numelui latin, vinurile Livia sunt seci sau demiseci, puternice și rafinate, din soiurile cele mai bune.
Aceste vinuri combină tradiția locurilor vrâncene cu metodele moderne de vinificație pentru a crea gusturi subtile și armonioase. Sunt vinuri cu caracter, puternice, cu fructuozitate și unicat – cum este strălucitoarea Sarbă.
Acest vin se remarca printr-o culoare rosie intensa cu nuante rubinii.
Aroma sa complexa se imbina perfect cu aciditatea scazuta. Este un vin robust, catifelat, cu un gust persistent de mure, scotisoara si afine.21,60 RON Începând cu: 19,22 RON -
Crama Oprisor - Caloian Merlot 2015 - 0.75L, Alc: 13%
CALOIAN
MERLOT
Dacă ar exista un vin „oficial” pentru jucat hora, ei bine, acesta ar fi. Plin de viaţă, ritm şi muzică, neobosit, mereu proaspăt, calibrat perfect pentru orice gust, Merlot-ul Caloian pare a fi un motiv de sărbătoare. Cu debut fructuos de cireşe negre şi coacăze, cu trup care duce la cele mai seducătoare nuanţe de vanilie şi cu taninii perfect integraţi, care completează armonios ansamblul, abia gliceric, Merlot-ul este un vin a cărui curgere în pahare nu ar trebui nicidecum întreruptă…
CULOARE: Rubiniu-intens
MIROS: Afine, mure
GUST: Echilibrat, fin, catifelat; 14,5 % vol.
ASOCIERI: Preparate din carne de porc sau de vită26,18 RON Începând cu: 24,61 RON -
Vinul Cavalerului - Pinot Noir 2015 - 0.75L, Alc: 14%
VINUL CAVALERULUI
PRODUCATOR: S.E.R.V.E.
REGIUNE / TARA: COLINELE DOBROGEI / ROMANIA
SOIUL: PINOT NOIR
Sezonul 2014 a demarat cu o iarna timpurie cu temperaturi scazute si precipitatii peste medie. Primavara rece si ploioasa a intarziat dezvoltarea viei iar vara a continuat cu temperaturi sub
medie si ploi frecvente. Din fericire, lunile august si apoi septembrie au compensat excesul de precipitatii si temperaturile scazute, productia anului 2014 distingandu-se prin struguri cu
acumulari importante de zahar si aciditate peste medie.
Vinul Pinot Noir Vinul Cavalerului provine din struguri culesi manual din plantatiile SERVE din Ceptura, infiintate intre 2000 si 2003, cu o productie de sub 8 t/ha.
Vinificatia a avut loc la temperatura de 25-27 grade Celsius, timp de 10 zile, cu recircularea mustului.
Tipic pentru un Pinot Noir, acest vin are o culoare rosu rubiniu, un miros de cirese si fructe rosii de padure: zmeura ,coacaza rosie.
Gustul elegant cu note de zmeura si visine, este sustinut de tanini fini si de o aciditate placuta ce confera prospetime vinului.
Acest Pinot Noir prietenos trebuie savurat rece, la 13-14 grade.
Poate acompania preparate din carne alba, dar merge foarte bine si cu rata sau miel, pizza, mezeluri crude sau branza de capra.
Miros: cirese, zmeura, coacaze rosii
Gust: fin, elegant, rotund, fructe rosii, visine, coacaze rosii, tanini eleganti, aciditate buna care echilibreaza alcoolul, final persistent
CU CE MENIU SE SERVESTE pizza, careen la gratar,mezeluri , branzeturi maturate
Temperatura de servire: 13-14°C, mai rece decat alte vinuri rosii. Pinot Noir este unul dintre putinele vinuri rosii adaptate servirii in timpul verii28,88 RON Începând cu: 27,15 RON -
D. Bogdan - Primordial - Rose 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Delicateţea si prospeţimea Rose-ului nostru s-a obţinut prin alăturarea soiurilor Pinot Noir, Shiraz şi Merlot. Culoarea roz-somon ne îmbie să degustăm un Rose parfumat, alături de preparatele favorite sau, chiar, înainte de masa cu prietenii dragi.
Aromele puternice de căpşuni fragede, petale de trandafir şi cireşe albe se contopesc plenar cu cele de lime şi pomello. Primordial Rose vine cu un debut plin de prospeţime, pentru ca mai apoi să se aşeze într-o împletire de note joviale de citrice şi de fructe din familia Rozaceelor.
Primordial Rose se poate asocia cu orice preparat culinar, mai puţin cu deserturi27,49 RON Începând cu: 25,84 RON -
D. Bogdan - Unu - Muscat Ottonel Demidulce 2015 - 0.75L, Alc: 13.2%
Unu' Muscat Ottonel demidulce se defineşte prin intensitatea superioară a aromelor sale.
Aşadar, pentru un desert complet vom servi un vin aromat, dulce şi înmiresmat cu note pregnante de struguri pârguiţi.
Unu' e vinul care îţi vine în întâmpinare la raft şi îţi spune din capul locului ce găseşti în sticlă. Astfel, ne dorim ca tu să petreci mai puţin timp alegând vinul şi mai mult timp bucurându-te de el.
Recomandăm servirea Unu' Muscat Ottonel demidulce împreună cu cine îţi este cel mai drag, alături de preparate de patiserie, Creme Brulee sau ciocolată albă, asezonat cu ce îţi place ţie.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
D. Bogdan - Unu - Pinot Noir Demisec 2015 - 0.75L, Alc: 13.5%
Prietenos şi catifelat, Unu' Pinot Noir demisec ne înmiresmează cu arome de fructe de pădure şi cireşe negre. Este vinul roşu, demisec şi un pic fructat, cu ajutorul căruia niciodată nu vei da greş.
Unu' e vinul care îţi vine în întâmpinare la raft şi îţi spune din capul locului ce găseşti în sticlă . Astfel, ne dorim ca tu să petreci mai puţin timp alegând vinul şi mai mult timp bucurându-te de el.
Recomandăm servirea Unu' Pinot Noir demisec împreună cu cine îţi este cel mai drag, alături de paste cu ragu de raţă sau risotto cu ciuperci, asezonat cu ce îţi place ţie.19,63 RON Începând cu: 18,46 RON -
D. Bogdan - Reserva - Chardonnay & Sauvignon Blanc 2015 - 0.75L, Alc: 13%
Asamblajul împletește Chardonnay-ul cu Sauvignon-ul Blanc. Fermentat și maturat îndelung în baricuri noi din lemn de stejar și salcâm franțuzesc, dobândește o aromatică complexă de la citrice și flori albe, flori de tei, la vanilie, caramel, ceai verde și urzică.
Reserva Chardonnay și Sauvignon Blanc este un vin ce îmbină atent perfecțiunea naturii cu pasiunea noastră pentru vin, într-o culoare caldă de galben-pai.
Recomandăm servirea Reserva Chardonnay & Sauvignon Blanc alături de pulpe de rață, preparate mai complexe din carne alba cu sosuri albe și diverse garnituri, plăcintă de casă cu brânza și stafide.39,27 RON Începând cu: 36,91 RON -
D. Bogdan - Reserva - Feteasca Neagra 2015 - 0.75L, Alc: 13.5%
Acest vin este un asamblaj de doua loturi de Fetească, unul fermentat cu drojdii indigene, iar celălalt fermentat pe drojdii selectionate. Lotul dintâi a fost maturat în recipiente de inox pentru a-i păstra aromele de prune și mure, iar cel din urma a fost maturat în baricuri noi de stejar franțuzesc timp de 6 luni, pentru a-i conferi un gust aromatic de nucă de cocos, vanilie și caramel.
Desăvârșita eleganță a corpului său este datorată taninurilor coapte, numeroase și condensate, fapt ce conferă o textură mătăsoasă vinului.
Culoarea roșu mediu-intens este accentuată prin nuanțe violacee.
Recomandăm servirea Reserva Fetească Neagră alături de preparate din carne roșie, paste cu sosuri roșii, brânzeturi cu mucegai.39,27 RON Începând cu: 36,91 RON